Амбасада Републике Србије у Републици Северној Македонији
| |     latinica | english  
Насловна
Статусна питања

Пријава брака склопљеног пред иностраним органом

Пријава детета рођеног у иностранству

Признавање очинства

Усвојење

Развод брака

Склапање брака у конзулату

Конзуларно одељење Амбасаде Републике Србије у Скопљу овлашћено је за склапање брака. Конзуларни брак се може склопити када су оба будућа супружника држављани Р.Србије. У погледу услова за закључење брака примењују се одредбе Породичног закона Републике Србије.
Лица различитог пола, која законито бораве у иностранству, и имају намеру да закључе брак у дипломатско конзуларном представништву Републике Србије, потребно је да се јаве Конзуларном одељењу Амбасаде и приложе јавне исправе прописане Породичним законом Републике Србије: изводе из матичних књига рођених, уверења о држављанству, не старија од шест месеци и по захтеву конзуларног функционера уверење о слободном брачном стању, доказ о престанку ранијег брака, путну исправу на увид и слично. Документа се предају у оригиналу.
   Брак се закључује, односно чин закључења брака обавља се, на свечан начин, у просторијама Амбасаде Ова врста брака се не може склопити ван просторија Амбасаде односно ДКП-а.
Чињеница закљученог брака уписује се у матичну књигу венчаних која се води у Амбасади, а супружницима се издаје извод из матичне књиге венчаних. Након склопљеног брака. Амбасада обавештава матичара у Републици Србији који води матичну књигу рођених за супружнике, о чињеници закључења брака, а ради уписа те чињенице у матичне књиге рођених.
Изводи из матичне књиге венчаних издају се у Амбасади, а после истека календарске године у којој је брак закључен, и у Министарству спољних послова Републике Србије-Одељењу за конзуларне послове у Београду, Кнеза Милоша 26.
   

  

За додатна обавештења, молимо обратите се Конзуларном одељењу Aмбасаде.

 


Верзија за штампу
Конзуларне услуге
Вести
ИЗВОДИ
КОНЗУЛАРНА УСЛУГА
Конзуларна надлежност
Путне исправе
Улазак у Србију - визе
Царина
Држављанство
Статусна питања
Овера докумената
Остале конзуларне услуге
Војна обавеза
Путовања грађана Србије у иностранство
Ценовник конзуларних услуга
Формулари