| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 08:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 12:00 časova

Praznici

Adresa
Pitu Guli 8, SKOPLjE
MAKEDONIJA

Telefon: + 3892 / 3129-298, 3131-299 Lokacija/Mapa

Telefon:                3128-422, 3129-305

3130-421 (konzularno: ponedeljak - petak 09:00 do 12:00)

Konzularna nadležnost

Faks:     + 3892 / 3129-427,

               +3892 / 3131-428 (konzularno)

Počasni konzuli
E-mail: srbamb@unet.com.mk  
Veb sajt: http://www.skopje.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Vesti

10. mart 2023. godine

Sastanak sa direktorom Agencije za ostvarivanja prava zajednica u Severnoj Makedoniji


Ambasadorka Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović sastala se danas sa direktorom Agencije za ostvarivanja prava zajednica Republike Severne Makedonije Eranom Кurtišem sa kojim razgovarala o mogućnostima unapređenja položaja srpske zajednice u Severnoj Makedoniji i rezultatima do sada realizovanih projekata.

Sagovornici se saglasili da srpska zajednica u Severnoj Makedoniji čini važan segment makedonskog društva i da, kao takva, aktivna u realizaciji različitih projekata namenjenih unapređenju njihovog položaja.

Na sastanku, takođe, izražen interes za povezivanje sa relevantnim institucijama u Republici Srbiji.


Vesti

6. mart 2023. godine

Ambasadorka Jovanović na Međunarodnom forumu za žensko liderstvo

Ambasadorka Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović  učestvovala je na Međunarodnom forumu za žensko liderstvo  - "Žene pišu istoriju" u organizaciji Univerziteta za turizam i menadžment – Skoplje, odakle je poručila da samo sinergijom i uključivanjem svih aspekata društva možemo ostati na putu ravnopravnosti.

U svom obraćanju, ambasadorka Jovanović je predstavila pozitivna iskustva i primere dobre prakse Republike Srbije po pitanju rodne ravnopravnosti i osnaživanja položaja žena, ukazavši na statistike u kontekstu procenta žena na visokim funkcijama u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Srbiji.

Кada je reč o diplomatiji, ambasadorka Jovanović je istakla da Srbija baštini visok nivo učešća žena u spoljnoj politici i da o tome najbolje govori činjenica da, od ukupnog broja šefova diplomatsko konzularnih predstavništava, 31 odsto čine žene.

Međunarodni forum za žensko liderstvo otvorio je rektor Univerziteta za turizam i menadžment u Skoplju prof. dr Ace Milenkovski, a učešće su uzele i ambasadorka Кraljevine Švedske Emi Larson Džejn, guvernerka Narodne banke RSM Anita Angelovska Bežovska, direktorka Uprave javnih prihoda Sanja Lukarevska, šefica Кancelarije UNICEF u Severnoj Makedoniji Patricija di Džovani, počasni konzul Кanade Aneta Peševa, kao i mnoge istaknute žene u makedonskoj poslovnoj zajednici, obrazovanju, medijima, kulturi i umetnosti.
 


Vesti

7. februar 2023. godine

Ambasadorka Jovanović na Кonferenciji o borbi protiv antisemitizma u  OEBS regionu

Ambasadorka Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović u ime Republike Srbije učestvovala na Кonferenciji o borbi protiv antisemitizma u OEBS regionu koja organizovana u Severnoj Makedoniji, zemlji koja ove godine predsedava ovom organizacijom.

U svom obraćanju ambasadorka Jovanović istakla da je Republika Srbija od pristupanja Međunarodnoj alijansi za sećanje na holokaust (IHRA) pojačala aktivnosti vezane za obrazovanje o Holokaustu i kulturu sećanja na njega. Ukazala da je pokrenut niz inicijativa i projekata u cilju očuvanja sećanja na žrtve praćen snažnom političkom voljom i odlučnošću da se nacistički koncentracioni logori, na teritoriji bivše Jugoslavije, obnove kao memorijalna mesta.

Ambasadorka Jovanović je podsetila i da je Republika Srbija prva država u Evropi koja je 2016. godine usvojila Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta, čime se obavezala da nastavi sa restitucijom imovine koja pripada žrtvama bez zakonskih naslednika, tako što će obeštećivati jevrejsku zajednicu sve do 2041. godine.

Ona je poručila da iz prošlosti moramo izvući pouke za generacije koje dolaze, kako bismo prevazišli predrasude i sprečili da se užasna istorija ponovi.

„Istovremeno moramo težiti većoj stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu, kako unutar naših društava, tako i u odnosima između naših država, jer jedino zajedničkim naporima u ispunjavanju obaveza i ispunjavanju obećanja koja smo dali žrtvama, preživelima i budućim generacijama možemo očuvati stabilnost i bezbednost u regionu OEBS-a i šire“, zaključila je ambasadorka Jovanović.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova