| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 08:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 12:00 часова

Празници

Адреса
Pitu Guli 8, СКОПЉЕ
МАКЕДОНИЈА

Телефон:  + 3892 / 3129-298, 3131-299 Локација/Мапа

Телефон:                 3128-422, 3129-305

                 + 3892 / 3130-421 (конзуларно *)

               Е-mail: konzularno@srbija.com.mk

 * понедељак - петак од 09:00 до 12:00

Конзуларна надлежност

Факс:        + 3892 / 3129-427,

                  +3892 / 3131-428 (конзуларно)

Почасни конзули
Е-mail: srbamb@unet.com.mk  
Веб сајт: http://www.skopje.mfa.gov.rs  

СПИСАК АДВОКАТА са њиховим контакт подацима можете пронаћи на сајту Адвокатске коморе Македоније: http://www.mba.org.mk

 

ОБАВЕШТАВАМО СТРАНКЕ ДА СУ УРАЂЕНИ ПАСОШИ ЗА СЛЕДЕЋА ЛИЦА КОЈА СУ ПОДНЕЛА ЗАХТЕВ ЗА ИЗРАДУ БИОМЕТРИЈСКИХ ПУТНИХ ИСПРАВА:

Захтеви број:   300, 307, 308 .-

Моле се све странке којима су стигли пасоши да се јаве Конзуларном одељењу, ради заказивања термина за преузимање истих.


 
 
 
СТИПЕНДИЈЕ

ПОЗИВ ЗА ДОДЕЛУ СТИПЕНДИЈА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА
„СРБИЈА ЗА СРБЕ ИЗ РЕГИОНА“

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије позива све заинтересоване припаднике српске националне заједнице из држава у региону (Словеније, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Румуније, Македоније, Албаније и Црне Горе) да се пријаве за доделу стипендија Владе Републике Србије у оквиру пројекта „Србија за Србе из региона“.
Република Србија ће кроз пројекат „Србија за Србе из региона“ у школској 2018/2019 години понудити нових 18 стипендија.
Заинтересовани се могу пријавити преко Амбасаде Републике Србије у Скопљу, a рок за достављање пријавних формулара са пратећом документацијом је 30. септембар 2018. године.

 

 


КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА

ПОЗИВ ЗА БЕСПЛАТНИ ТРОМЕСЕЧНИ КУРС
СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПРЕКО СКАЈПА (SKYPE)

У оквиру пројекта „ONLINE УЧЕЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА КАО ЗАВИЧАЈНОГ“, удружење Академска Српска Асоцијација позива припаднике дијаспоре старости од 7 до 30 година да се пријаве на бесплатни индивидуални тромесечни курс српског језика преко Скајпа (Skype).
Под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, наставља се са популаризацијом и даљом реализацијом on line наставе.
Конкурс за заинтересовану децу и омладину из дијаспоре траје од 23.7. 2018. до 9.9.2018. године. Предност ће имати они који до сада нису учествовали у пројекту.
Почетак наставе је планиран за 17.9.2018, а завршетак за 9.12.2018. године. Након завршетка курса полазници ће добити потврду о похађању курса коју издаје Филозофски факултет у Нишу.
Часови ће се одржавати два пута недељно, у трајању од 45 минута, у терминима у којима се договоре наставник и ученик.
Сви заинтересовани могу да попуне пријаву директно на сајту http://asasocijacija.com/ или скину са сајта удружења Академска Српска Асоцијација Града Ниша и пошаљу на e-mail: asasocijacija@gmail.com са насловом Скајп (Skype) часови.
За више информација можете се обратити  удружење Академска Српска Асоцијација Града Ниша на e-mail: asasocijacija@gmail.com
 


Македонски слависти

Македонски слависти на 16. Међународном конгресу у Београду

(20-27. август 2018.г.)

Поводом Конгреса у Београду, који се први пут одржава у Србији, амб. Душанка Дивјак–Томић примила је групу македонских слависта, у којој су били: проф др Максим Каранфиловски, проф др Димитар Пандев, проф др Елена Јованова-Грујовска, проф др Снежана Веновска, проф др Лидија Тантуровска и проф др Соња Елзесер.

 

У веома пријатном разговору, амб. Душанка Дивјак–Томић се захвалила на веома добром одзиву македонских слависта (25 пријављених учесника) и на њиховој спремности да својим радовима (18) и активним учешћем у различитим сегментима Конгреса, дају свој допринос успеху овог изузетно значајног скупа.
У разговору је изнето и више корисних иницијатива у циљу унапређења сарадње између научних институција двеју држава у области славистике. У интересу очувања наших језика у двема земљама, указано је да постоје бројне могућности које се недовољно користе. У том контексту наглашена је потреба да се у обе земље обнове лекторати (за српски, одн. македонски језик).
Најављени су „Дани српког језика“ (новембра ове године) у Скопљу, у оквиру традиционалне манифестације посвећене мањинским језицима, што је амб. Душанка Дивјак–Томић свесрдно подржала и пренела спремност Амбасаде да активно учествује у овој манифестацији. 
 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова