| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 08:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 12:00 часова

Празници

Адреса
Pitu Guli 8, СКОПЉЕ
МАКЕДОНИЈА

Телефон:  + 3892 / 3129-298, 3131-299 Локација/Мапа

Телефон:                 3128-422, 3129-305

                 + 3892 / 3130-421 (конзуларно *)

               Е-mail: konzularno@srbija.com.mk

 * понедељак - петак од 09:00 до 12:00

Конзуларна надлежност

Факс:        + 3892 / 3129-427,

                  +3892 / 3131-428 (конзуларно)

Почасни конзули
Е-mail: srbamb@unet.com.mk  
Веб сајт: http://www.skopje.mfa.gov.rs  

СПИСАК АДВОКАТА са њиховим контакт подацима можете пронаћи на сајту Адвокатске коморе Македоније: http://www.mba.org.mk

 

ОБАВЕШТАВАМО СТРАНКЕ ДА СУ УРАЂЕНИ ПАСОШИ ЗА СЛЕДЕЋА ЛИЦА КОЈА СУ ПОДНЕЛА ЗАХТЕВ ЗА ИЗРАДУ БИОМЕТРИЈСКИХ ПУТНИХ ИСПРАВА:

Захтеви број:   310, 311, 313, 314, 315, 316, 321 .-

Моле се све странке којима су стигли пасоши да се јаве Конзуларном одељењу, ради заказивања термина за преузимање истих.


 
 
 
КОНКУРСИ

КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У ИНОСТРАНСТВУ У 2019. ГОДИНИ
МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарство културе и информисања Републике Србије је расписало Конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2019. години. Конкурс за наведену област је отворен од 10. јануара до 01. марта 2019. године.
Циљ Конкурса је подстицање превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.
На Конкурс у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике може се аплицирати из следећих књижевних области: поезија, проза, драма, књижевност за децу (изузимајући сликовнице и уџбенике), антологије и тематски избори и теоријска дела из области културе и уметности намењена широј читалачкој публици. Приоритет за подршку преводима на стране језике ће бити дат класичним делима српске књижевности, као и делима која су била запажена у стручној јавности.
Најмањи износ који ће се финансирати и суфинансирати по пројекту је 120.000 динара.
На званичној интернет страни Министарства www.kultura.gov.rs може се преузети пријавни Формулар за пројекат превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.
Резултати Конкурса биће објављени на званичној интернет страници Министарства културе и информисања Р. Србије, најкасније 60 дана од датума закључења Конкурса.
Текст Конкурса је доступан на интернет страни Министарства културе и информисања Р. Србије – www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi
Додатне информације о Кoнкурсу се могу добити у Министарству културе и информисања Р. Србије, сваког радног дана од 13,00 до 15,30 часова, на број телефона +381 11 3398 026 или e-mail:  mladen.veskovic@kultura.gov.rs
 

КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ИЛИ СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ КУЛТУРНИХ ДЕЛАТНОСТИ СРБА У ИНОСТРАНСТВУ У 2019. МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарство културе и информисања Републике Србије је расписало Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2019. години. Конкурс за наведену област је отворен од 10. јануара до 01. марта 2019. године.
Циљ Конкурса је подстицање стваралаштва и презентација културног стваралаштва припадника српског народа у иностранству и очување њиховог културног идентитета, а посебно у земљама региона.
Право учешћа на Конкурсу имају: установе, уметничка и друга удружења и организације/правна лица, која су регистрована ван територије Републике Србије.
Сви заинтересовани могу преузети Формулар за конкурс културних делатности припадника српског народа у региону и Формулар за извештај – на званичној интернет страни Министарства - www.kultura.gov.rs
Резултати Конкурса биће објављени на званичној интернет страници Министарства културе и информисања Р. Србије, најкасније 60 дана од датума закључења Конкурса.
Текст Конкурса је доступан на интернет страни Министарства културе и информисања Р. Србије – www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi
Додатне информације о Кoнкурсу се могу добити у Министарству културе и информисања Р. Србије, сваког радног дана од 12,00 до 15,30 часова, на број телефона +381 11 3398 026 или e-mail:  mladen.veskovic@kultura.gov.rs
 


Промоција у Амбасади

Промоција туристичке понуде Златибора пред наступајућу зимску сезону у Скопљу

У Амбасади Р. Србије у Скопљу 27. новембра 2018. године Туристичка организација „Златибор“ је пред великим бројем званица, представника медија и туристичких организација из Македоније, промовисала зимску туристичку сезону.


  На промоцији званице је најпре поздравила амбасадор Републике Србије у Скопљу Душанка Дивјак - Томић, а испред ТО Златибор Јелица Тошић је присутнима представила туристичку понуду планинског центра Златибор, са конкретним понудама-аранжманима пред наступајућу зимску сезону.

Шире о промоцији туристичке понуде Златибора можете погледати на:

YouTube линку: PROMOCIJA ZLATIBORA U SKOPLJU  

или  https://youtu.be/JXBlfjFYcbA

 

 


100 ГОДИНА ПРИМИРЈА

Обележавање 100. годишњице Дана примирја у Првом светском рату


У складу са Државним програмом обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, 100. годишњица Дана примирја у Првом светском рату на територији Р. Македоније обележена је у недељу, 11. новембра 2018. године. Полагањем венаца и цвећа на српским војничким гробљима у Битољу, Бачу, Живојну, Добровенију и Скочивиру поред Црне Реке, одата је дужна почаст хиљадама храбрих српских војника  палих у одбрани својих огњишта и слободу отаџбине, као и милионима цивилних жртава страдалих у Првом светском рату. Делегацију Р. Србије је предводио в.д. помоћника министра за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Милошевић.
 3

На централној манифестацији на Српском војничком гробљу у Битољу, г. Милошевић је положио венац у име Владе Р.Србије, заједно са амбaсадором Р. Србије Д. Дивјак-Томић и почасним конзулом Р. Србије у Битољу, С. Мицевским.
Венце су положили и представници Владе Републике Македоније, Стојанчо Ангелов,  представници Армије Републике Македоније, заменица градоначелника Битоља Емилија Костурска, градоначелници Општина Скопље-Центар, Саша Богдановић и  Новаци, Љубе Кузманоски, као и представници партија и  удружења Срба из Р. Македоније.

Полагањем венаца и цвећа почаст страдалим српским војницима одали су амбасадор К. Тимоније (Француска), амбасадор Д. Баздникин (Руска Федерација),  амбасадор К. Која (шеф Мисије ОЕБС), о.п. Амбасаде БиХ Ј. Гагула, генерални конзул Републике Бугарске у Битољу Д. П. Иванов, конзул Р. Грчке у Битољу, шеф Канцеларије за везу НАТО у Скопљу пуковник З. Јанкович, изасланик одбране Мађарске пуковник С. Хари, изасланик одбране Руске Федерације пуковник С. Стрижко и помоћник изасланика одбране СР Немачке М. Јохен.

У пригодном обраћању на Српском војничком гробљу у Битољу,  г. Милошевић је нагласио херојство српског војника и огромне људске и материјалне жртве којима је тадашња Краљевина Србија платила слободу отаџбине, борећи се у Првом светском рату на страни сила Савезница. Отуда, обележавајући 100. годишњицу Дана примирја, Р. Србија одаје признање нашим славним прецима који су поднели огромне жртве, дајући немерљив допринос Великој победи добра над злом у Великом рату.   
 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова