Амбасада Републике Србије у Републици Северној Македонији
| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 08:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 12:00 часова

Празници

Адреса
Pitu Guli 8, СКОПЉЕ
МАКЕДОНИЈА

Телефон:  + 3892 / 3129-298, 3131-299 Локација/Мапа

Телефон:                 3128-422, 3129-305

                 + 3892 / 3130-421 (конзуларно *)

               Е-mail: konzularno@srbija.com.mk

 * понедељак - петак од 09:00 до 12:00

Конзуларна надлежност

Факс:        + 3892 / 3129-427,

                  +3892 / 3131-428 (конзуларно)

Почасни конзули
Е-mail: srbamb@unet.com.mk  
Веб сајт: http://www.skopje.mfa.gov.rs  

СПИСАК АДВОКАТА са њиховим контакт подацима можете пронаћи на сајту Адвокатске коморе Македоније: http://www.mba.org.mk

 

ОБАВЕШТАВАМО СТРАНКЕ ДА СУ УРАЂЕНИ ПАСОШИ ЗА СЛЕДЕЋА ЛИЦА КОЈА СУ ПОДНЕЛА ЗАХТЕВ ЗА ИЗРАДУ БИОМЕТРИЈСКИХ ПУТНИХ ИСПРАВА:

Захтеви број:   360, 366 и 371 .-

Моле се све странке којима су стигли пасоши да се јаве Конзуларном одељењу, ради заказивања термина за преузимање истих.


 
 
 
КОНКУРСИ

Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписало је Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, који ће трајати од 13. марта до 01. априла 2019. године.
Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ:

1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета;

2) унапређење економске сарадње Републике Србије и Срба у региону.

                 Право учешћа на конкурсу имају:

1) организације Срба у региону;

2) организације чије је седиште у Републици Србији.

Резултати Конкурса биће објављени на интернет страници Министарства спољних послова www.mfa.rs и интернет страници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs
Све информације о Конкурсу и процедури за пријављивање могу се пронаћи на линку– http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-za-region-2/

 


ИЗЛОЖБА

 Изложба - „100 година Требеништа“

У четвртак, 14. марта 2019. године у „Археолошком музеју Македонија“ у Скопљу свечано је отворена изложба „100 година Требеништа“. Ово је први пут да се на једном месту представља ово јединствено археолошко налазиште код Охрида, чији се артефакти из 6 века пр.н.е чувају у музејима у Скопљу, Београду и Софији.

Изложба је настала као резултата заједничког пројекта три повезане институције из Републике Северне Македоније, Републике Србије и Републике Бугарске, односно: Археолошког музеја Македонија, Народног музеја  у Београду и  Националног археолошког института у Софији, уз подршку Амбасаде Републике Србије у Скопљу. Покровитељи изложбе су Премијери три државе. Заједничка изложба наведених иституција сматра се изузетно битном и важном за представљање заједничког културног блага и промовисања кулутурне сарадње земаља Западног Балкана.

Изложбу је званично отворио председник владе Републике Северне Македоније Зоран Заев, а пригодним говорима обратили се и македонски министар културе Асаф Адеми, помоћник министра кулутуре и информисања Р. Србије Асја Драча Мунтеан, као и директори наведених музеја из Скопља, Београда и Софије.

Након отварања и гостовања у Скопљу изложба ће бити представљена и у Народном музеју у Београду и у Археолошком музеју у Софији, а постоји интересовање за преузимање ове изложбе и од стране других археолошких музеја у Паризу, Берлину, Бечу и у Загребу.
Већина македонских медија, посебно ектронских, пропратили су отварање изложбе.
Изложба у „Археолошком музеју Македонија“ биће отворена до краја августа 2019. године, сваког дана, осим понедељка, од 10.00 до 18.00 сати.
 


Обележен Дан државности Р. Србије

Свечаност поводом Дана државности Р. Србије у Скопљу 

Амбасада РС у Скопљу, 02. марта 2019. године, организовала свечани пријем поводом Дана државности и Дана Војске Републике Србије у Македонском народном театру у Скопљу, уз две представе мјузикла „Зона Замфирова“, у извођењу Позоришта на Теразијама, из Београда.
Свечаном пријему присуствовало је више од 600 званица. Поред потпредседника Владе Републике Северне Македоније Оливера Спасовског и Коче Анђушева, пријему су присуствовали и министри финансија и правде у Влади Републике Северне Македоније, Драган Тевдовски и Рената Дескоска, као и представници у Собрању, Кабинета ПР РСМ, државни секретари у МИП и МО, представници дипломатског и војног кора, градоначелници и бројни представници бизнис и културног живота Републике Северне Македоније.

Пријему су присуствовали и припадници српског народа, као и њихови представници у политичким и невладиним организацијама у Р. Северној Македонији.
Обележавање Дана државности и Војске Р.Србије проппраћено је великим интересом македонских медија.


У пригодном обраћању амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији, Душанка Дивјак Томић, укратко је приказала историјски пут државности и рађања данашње Србије, хронолошки - од - Првог српског устанка 1804. године и усвајања Сретењског устава 1835. године, до актуелног тренутка. У том контексту је нагласила да је данашња Србија доследна у борби за очување сопственог државног интегритета и целовитости, као и мира и стабилности, на свом европском путу до крајњег циља - модерне, развијене, демократске Србије, као равноправаног партнера са свима.


Осврнула се и на односе између Р. Србије и РС Македоније, нагласивши да је РС Македонија наш блиски сусед са којим желимо да зједнички градимо што је могуће боље и свестраније односе. Нагласивши да нас повезује не само вишевековни суживот, већ и заједничка стремљења ка демократској заједници равноправних и развијених европских држава, честитала је руководству и грађанима РС Македоније на успешно окончаном вишегодишњем проблему, чиме је уклоњена једна од главних препрека на њеном европском путу.
Мјузиклом „Зона Замфирова“, који је у оба извођења доживо овације,  симболично је дочарано време прошло и акуелни тренутак Србије.
Свечано обележавање Дана државности помогли су поред Почасног конзулат Р. Србије у Битољу и многобројне македонске и српске компаније које послују у Републици Северној Македонији.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова