Амбасада Републике Србије у Републици Северној Македонији
| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 Радно време

Понедељак - петак: 08:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 12:00 часова

Празници

Адреса
Pitu Guli 8, 1000 СКОПJЕ
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Телефон:  + 3892 / 3129-298, 3131-299 Локација/Мапа

Телефон:                 3128-422, 3129-305

                 + 3892 / 3130-421 (конзуларно *)

               Е-mail: konzularno@srbija.com.mk

 * понедељак - петак од 09:00 до 12:00

Конзуларна надлежност

Факс:        + 3892 / 3129-427,

                  +3892 / 3131-428 (конзуларно)

Почасни конзули

Е-mail:  srb.emb.northmacedonia@mfa.rs  srbamb@unet.com.mk

 
Веб сајт: http://www.skopje.mfa.gov.rs  

СПИСАК АДВОКАТА са њиховим контакт подацима можете пронаћи на сајту Адвокатске коморе Македоније: http://www.mba.org.mk

 Application for visa "D" - link:  http://econsulate.gov.rs/

Детаљи плаћања е-визе / Payment details for e-visa :

 


 
 
 
Вести

27.01.2023.


Министар Вучевић присуствовао Светосавској академији у Скопљу

Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је вечерас Свечаној светосавској академији поводом Дана Светог Саве - националног празника Срба у Републици Северној Македонији у Македонском народном позоришту у Скопљу.

У част празника, председнику Републике Србије Александру Вучићу додељена је Светосавска повеља, због свега учињеног за српску заједницу у Републици Северној Македонији, коју је на вечерашњој свечаности министру Вучевићу, као изасланику председника Србије, уручио председник организационог одбора светосавских свечаности Иван Стоилковић.

Обраћајући се присутнима, министар Вучевић истакао је да се Дан Светог Саве, као национални празник Срба у Северној Македонији годинама уназад обележава „Светосавском академијом“, која се традиционално одржава у Скопљу, под покровитељством и председника Републике Србије Александра Вучића и Владе Републике Северне Македоније.

Како је нагласио министар одбране, циљ је да Светосавље, као идеја просвећености, слоге и братољубља, остане дубоко уткана у наше национално биће и да генерације које долазе „научимо како да живе живот достојан идеала који нас је кроз векове одржао и сабирао“.

- Свети Сава не припада само Србима. Он припада свим људима добре воље. Свети Сава припада свим хришћанима. Његово дело је надвременско, оно нас и данас инспирише. Оно је тачка ослонца, светосавље је тачка ослонца за цео српски народ, јер нам је показало пут вере и добра, о чему треба да учимо, какви треба да будемо и куда треба да идемо, рекао је министар одбране.

Он је нагласио да се Србија 1219. године уздигла и усправила и рекла да ће сама одлучивати о себи.

- И када се Свети Сава изборио за аутокефалност Српске православне цркве, он се изборио и за слободу нашег народа, наше државе, за наше право да говоримо својим језиком, да сами одлучујемо и бирамо свој пут. И 804 године после, док се играју опасне геополитичке игре, Србија остаје независна и своја, зависна искључиво и само од интереса свога народа, рекао је министар Вучевић.

Он је поручио да се Србија данас налази пред не мањим искушењима него што је била Србија Светог Саве, али „захваљујући мудром и одговорном руководству председника Александра Вучића Србија храбро и уздигнуте главе иде напред и развија се упркос тешким изазовима са којима се читав свет суочава, а Србија и нешто више“.

- Председник Републике Србије и цело руководство наше државе воде политику која своје дубоко утемељење има управо у Светосавском завету. Србија је недвосмислено и снажно посвећена очувању политике мира, очувању слободарског духа да живимо у братској слози и љубави и међусобно и са другим народима, да будемо посвећени просперитету свога народа, изградњи боље и сигурније будућности за своје потомке, изјавио је министар одбране.

Министар Вучевић рекао је да Србија придаје изузетан значај унапређењу билатералних односа са Републиком Северном Македонијом.

- Као добре комшије и пријатељи заједно смо покренули снажну развојну иницијативу „Отворени Балкан“, решили смо, на понос свих нас, вишедеценијско отворено питање између две цркве, што је додатно зближило наше братске народе, јер је добро и благородно све оно што нас спаја. И није случајно што данас сведочимо и завршетку радова на велелепном здању - Храму Светог Саве који се поносно издиже на истом оном месту где су некада давно спаљене његове мошти, као и то да данас поносно стојимо испред првог споменика подигнутог у част оснивача средњовековне српске државе и оца Светог Саве, великог Стефана Немање, рекао је министар одбране.

Он је истакао да путеви Светосавља морају да остану чисти и неукаљани, јер су они водиља и за живот и за будућност.

- Овај велики празник који славе сви Срби у матици, својом снажном симболиком подсећа нас да будемо бољи људи и одговорни грађани, да чувамо сећање на наше славне претке и да истовремено градимо сигурну будућност за своје потомке, да будемо јединствени и сабрани, да негујемо српски језик и ћирилично писмо, да негујемо добре односе са својим комшијама, да будемо уједињени у жељи за мирном и бољом будућношћу. Идући стазама Светог Саве не можемо да погрешимо, не можемо да залутамо и само тако можемо да одбранимо право наше деце и деце наше деце да живе благословени миром и слободом, мирним суживотом на овим просторима, са свим комшијама, рекао је Министар Вучевић, честитајући још једном Савиндан и изразивши захвалност домаћинима на срдачном гостопримству.

Премијер Републике Северне Македоније Димитар Ковачевски, обраћајући се присутнима, честитао је свима данашњи празник - Дан Светог Саве, у своје и у име целе Владе те земље, уз жеље да се тај празник слави дугорочно. Он је поручио да ће идеје Светог Саве остати упамћене у историји народа на овим просторима и додао је да треба да будемо уједињени у заједничкој идеји мира и да као народи који живе у региону само такви можемо да идемо напред.

Окупљенима су се обратили и изасланик председника Републике Српске Милорада Додика Радован Ковачевић, организатор светосавских свечаности Иван Стоиљковић, а беседу о Светом Сави говорио је драматург Драгослав Бокан.

На Свечаној академији у Скопљу наступио је и Уметнички ансамбл Министарства одбране “Станислав Бинички” са солистима и Мешовитим хором, а у духу празника, програм је отворен извођењем Светосавске  химне. Смењивале су се нумере народне и духовне музике, које је публика испратила громогласним аплаузом.

Током посете Скопљу, раније данас, министар Вучевић посетио је и Основну школу “Свети Кирил и Методиј” у селу Кучевиште, где је присуствовао школској манифестацији поводом Дана Светог Саве.

Делегација Министарства одбране предвођена министром Вучевићем обишла је и цркву Св. Архангела Михаила, где је министар Вучевић положио венац у оквиру спомен-костурнице посвећене српским војницима страдалим у Првом светском рату и присуствовао помену.


Вести

22. децембар 2022. године

Свечано затварање изложбе ,,Сећања из пепела: Народна библиотека Србије 6. априла 1941"

Амбасада Републике Србије у Републици Северној Македонији у сарадњи са Музејем жртава геноцида у Београду, а уз подршку Националне и универзитетске библиотеке „Св. Климент Охридски“ из Скопља, приредила је свечано затварање и стручно вођење изложбе ,,Сећања из пепела: Народна библиотека Србије 6. априла 1941".

Стручном вођењу изложбе, које уприличио директор Музеја жртава геноцида и аутор изложбе историчар Дејан Ристић, присуствовали су бројни представници дипломатских мисија, истакнутих установа културе,  српске заједнице у Северној Македонији и заинтересовани грађани.

Том приликом, присутнима су представљени историјски контекст и последице једног од највећих злочина над културном баштином у Другом светском рату.
 


Вести

19. децембар 2022.

Интервју амбасадорке Јовановић за „Слово“: Јачање добрих односа – примарни циљ

У разговору за „Слово“, Њ.Е. амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић, на основно питање да оцени садашње односе између две суседне државе, прецизира да су – блиски, пријатељски и веома добри. Овај разговор била је прилика и да проверимо који су доступни правци деловања за њихово унапређење на билатералном и регионалном нивоу.

- Односи Републике Србије и Републике Северне Македоније могу се окарактерисати као блиски, пријатељски и веома добри. Наше државе повезане су снажним културно-историјским везама, а наши братски народи деле заједничку прошлост, као и одговорност за заједничку будућност читавог региона. Република Србија, на челу са председником Александром Вучићем, снажно је опредељена да гради добросуседске односе и дубоко посвећена очувању мира и стабилности у региону као једном од својих апсолутних приоритета. Наш једини интерес у односу на Северну Македонију је даље интензивирање наших билатералних односа који бележе напредак протеклих неколико година и нема разлога да се та тенденција не настави у будућности. Додатном зближавању Србије и Северне Македоније свакако доприноси и иницијатива „Отворени Балкан“, а решавањем вишедеценијског спора између две Цркве у мају о.г., наше две државе готово да више немају отворених питања у својим билатералним односима. Велика је част и неизмерно задовољство бити амбасадор Србије у Северној Македонији у тренутку када, према бројним истраживањима јавног мнења, већина њених грађана управо Србију сматра највећим пријатељем и савезником.

Пројекти планирани у оквирима иницијативе Отворени Балкан, стварају изузетне могућности, посебно на економском плану, како билатерално, тако и кроз наступе на трећим тржиштима. Где су  македонско-српски привредни домети у тренутно врло специфичним међународним околностима?

-  Иницијатива „Отворени Балкан“, специфична по томе што није „наметнута“ споља већ настала као самостална и заједничка идеја тројице лидера - председника Србије Александра Вучића, премијера Албаније Едија Раме и тадашњег премијера Северне Македоније Зорана Заева, нуди ефикасан и подстицајан модел регионалне сарадње и даљег међусобног повезивања наше три државе, али и региона у целини. Иницијатива „Отворени Балкан“ промовишући четири основне слободе на којима почива и Европска унија (слободно кретање робе, капитала, услуга и људи), као главни циљ има унапређивање свеукупног квалитета живота наших грађана чинећи овај регион местом на коме ће младе генерације које тек стасавају желети да остану. Бројни споразуми који су до сада потписани у оквиру ове иницијативе, попут оних о међусобном признавању диплома или заједничком приступу тржишту рада пружају нам добре основе за то и зато је њихова што скорија имплементација у пракси од велике важности. Време глобалних изазова са којима се нажалост суочавамо, још једном је показало да се у временима великих криза обично ослањамо на оне који су нам „најближи“. Иницијатива „Отворени Балкан“, преко до сада постигнутих споразума, пружа механизме који ће грађанима Србије, Северне Македоније и Албаније омогућити да се лакше суоче са последицама енергетске и прехрамбене кризе, као и тешке зиме која нас очекује. 

Какви су закључци након самита „Отворени Балкан“ и иницијативе за стварање јединственог тржишта за грађане Македоније, Србије и Албаније?

- Највећи бенефит иницијативе „Отворени Балкан“ је чињеница да је ова идеја успела да за само неколико година значајно унапреди односе између три државе учеснице Иницијативе и додатно зближи наше народе. Несумњиво је да је управо овај регионални пројекат допринео узлазној путањи у односима Србије и Северне Македоније, а свакако и значајно унапредио званичне односе на линији Београд-Тирана. Подсетићу Вас да је пре само неколико година било готово незамисливо да туристи из Србије летују на албанском приморју, а данас је то уобичајена појава. Све ово скупа говори у прилог чињеници да се иницијативом „Отворени Балкан“ креира подстицајно окружење за развој јединственог регионалног тржишта заснованог на четири основне слободе, а опет све у циљу стварања бољих услова живота за наше грађане. И баш као што је то једном приликом изјавио председник Александар Вучић, од успеха иницијативе „Отворени Балкан“ зависи колико ће се учврстити мир и стабилност у региону. 

Како процењујете могућности деловања културне дипломатије?

- Културна дипломатија, као део јавне дипломатије, односи се на успостављање, развијање и одржавање међународних односа путем културе, образовања и уметности. Као таква, представља и добар инструмент „меке моћи“ једне државе. Културна дипломатија треба да прати спољнополитичке циљеве и да у складу са њима обликује своје активности и стратегије, негујући директне и трајне односе међу државама и народима и стварајући климу међусобног поверења и разумевања. Тај посао постаје изузетно комплексан, али и подстицајан када се ради о културама и народима који су блиски и повезани попут оних на Балкану. Када је реч о иницијативи „Отворени Балкан“, до сада је потписано неколико важних меморандума о сарадњи у области културе на Западном Балкану у циљу промовисања културне разноликости и међукултурног дијалога,  сарадње у области филма и аудиовизуелних делатности, као и подстицања улагања у сектор уметности и културе.

Који су то, по Вашем мишљењу, стратешки правци за боље сагледавање проблема наслеђа српског народа у Северној Македонији и њиховог решавања?
 
- Очување и заштита српског културног наслеђа у Северној Македонији свеобухватан је и одговоран задатак на коме је потребно темељно и пажљиво радити у садејству релевантних институција и Републике Северне Македоније и Републике Србије. Богатство и обим тог наслеђа додатно нас све обавезују да његовом очувању приступамо са посебном пажњом. Черчил је још говорио да „Балкан производи више историје него што може да поднесе“, а ја се усуђујем да верујем да нас управо славне странице наше историје на којима су осведочена наша вишевековна страдања у борби за слободу обавезују да се сећамо и памтимо и да је то дуг који имамо према својим прецима, али и према потомцима.

У времену сложених изазова на међународном плану, не само у светлу великих опасности које носе ратна дејства у Украјини, на простору Балкана, традиционално лебде искре могућих неспоразума, уз бремене историјских неразумевања и нетолеранција. У овом тренутку то се посебно осећа у процесу решавања проблема на Косову и Метохији. Став Скопља другачији је од става Београда?

- У контексту глобалних геополитичких околности, било би неозбиљно и неискрено рећи да су изазови пред којима се Република Србија тренутно налази једноставни, а посебно када је у питању актуелна ситуација на Косову и Метохији. Упркос свему, Република Србија на челу са председником Александром Вучићем остаје снажно посвећена очувању мира и стабилности и чини све што је у њеној моћи да заштити животе и интересе Срба на Косову и Метохији. Политика коју воде Влада Републике Србије и председник Вучић увек је била политика испружене руке, политика окренута будућности, али нажалост, често није било никога ко би ту испружену руку примио. Неретко смо били суочени са политиком двоструких стандарда, као што је то случај и данас, али то не утиче на нашу опредељеност да по сваку цену сачувамо мир и стабилност. Што се тиче става званичног Скопља према Косову и Метохији, опредељени смо да са Северном Македонијом градимо добре односе упркос различитим погледима на ово, за нас витално и суштинско питање. А да ли нам је жао због таквог њиховог става? Свакако да јесте.

Уврежена је политичка оцена да су Срби у Македонији и Македонци у Србији мост за добру сарадњу између два суседа. Сведоци смо да хроничне поделе и негативна наслеђа унутар тих заједница и те како могу бити отежавајући фактор. Како Ви оцењујете садашње деловање Срба у политичком односно друштвеном погледу?

- Мањинске заједнице, осим што на најлепши начин одсликавају мултиетнички и мултикултурни карактер једног друштва, представљају и важан сегмент његовог свеукупног функционисања и развоја. Због тога је важно да буду на адекватан начин третиране, како би могле да буду функционалан елемент у друштвеном, политичком и културном животу. Српска заједница у Северној Македонији, иако бројна и активна, забележила је драстичан пад у бројности према резултатима последњег пописа становништва, а ништа мање забрињавајућа није ни ситуација у погледу броја испитаника који су се изјаснили да говоре српским језиком. Како бисмо сачували свој идентитет, културу и традицију, неопходно је најпре да сачувамо српски језик. Ови циљеви требало би да буду светионик и српској заједници у њеном деловању. Разлике ће увек постојати, али оне не би смеле да нас раздвајају, већ да дају додатни подстрек за размену мишљења о начинима за унапређење положаја српске заједнице у Северној Македонији и неговање климе у којој ће припадници српске заједнице бити добри и лојални грађани Северне Македоније, а истовремено знати да у сваком тренутку могу да рачунају и на подршку из матице Србије.

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова