Амбасада Републике Србије у Републици Северној Македонији
| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 08:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 12:00 часова

Празници

Адреса
Pitu Guli 8, СКОПЉЕ
МАКЕДОНИЈА

Телефон:  + 3892 / 3129-298, 3131-299 Локација/Мапа

Телефон:                 3128-422, 3129-305

                 + 3892 / 3130-421 (конзуларно *)

               Е-mail: konzularno@srbija.com.mk

 * понедељак - петак од 09:00 до 12:00

Конзуларна надлежност

Факс:        + 3892 / 3129-427,

                  +3892 / 3131-428 (конзуларно)

Почасни конзули
Е-mail: srbamb@unet.com.mk  
Веб сајт: http://www.skopje.mfa.gov.rs  

СПИСАК АДВОКАТА са њиховим контакт подацима можете пронаћи на сајту Адвокатске коморе Македоније: http://www.mba.org.mk

 

ОБАВЕШТАВАМО СТРАНКЕ ДА СУ УРАЂЕНИ ПАСОШИ ЗА СЛЕДЕЋА ЛИЦА КОЈА СУ ПОДНЕЛА ЗАХТЕВ ЗА ИЗРАДУ БИОМЕТРИЈСКИХ ПУТНИХ ИСПРАВА:

Захтеви број:   366, 371, 384, 388, 389, 403 .-

Моле се све странке којима су стигли пасоши да се јаве Конзуларном одељењу, ради заказивања термина за преузимање истих.


 
 
 
ДАН ПОЛИЦИЈЕ СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ

Прослава Дана Полиције Републике Северне МакедонијеПоводом Дана Полиције Републике Северне Македоније, 07. маја, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Оливер Спасовски доделио је пригодне захвалнице Владама држава чији полицијски контигенти учествију у спровођењу мера појачаног надзора границе Републике Северне Македоније и Републике Грчке.
Свечаном пријему тим поводом у име Амбасаде Републиике Србије признање је примила  амб. Душанка Дивјак - Томић, у пратњи полицијског аташеа Дејана Трифуновића.

 


Меморијал Ранковце и Крива Паланка 2019

Oбележавање 75. годишњице страдања српских бораца
у Другом светском рату у месту Ранковце (Oпштина Ранковце)
и Спомен костурницу у Кривој Паланци


Поводом обележавања 75. година од страдања српских бораца Шесте јужно-моравске бригаде, у месту Ранковце, у близини Криве Паланке, организован је, 24. априла 2019. године, комеморативни скуп. У име Амбасаде ловоров венац је положила амбасадор Душанка Дивјак-Томић у пратњи првог саветника А. Ђурице. Амбасадор Д. Дивјак-Томић се пригодним говором обратила скупу.
Венце на споменик настрадалим српским борцима у Другом светском рату су положили и представници борачке организације из Сурдулице и борачке организације из Босилеграда. Цвеће је на споменик положио и градоначелник општине Ранковце Ивица Тошевски. Цвеће су положили и чланови ДПСМ из Криве Паланке. У име борачке организације Сурдулице обратио се Д. Манић, учесник Другог светског рата у борбама у овом делу Македоније.

Истог дана, наша делегација у истом саставу, одржала је помен и положила венац и цвеће у част српских војника и официра страдалих у борбама у овом делу Македоније током Првог и Другог балканског рата и у Првом светском рату (1912-1918), чији су посмртни остаци похрањени у Спомен костурници у Кривој Паланци.
Градоначелник Општине Крива Паланка Борјанчо Мицевски примио је нашу делегацију у пуном саставу. У разговору је посебна пажња посвећена могућностима за унапређивање сарадње Општине Крива Паланка и пограничних општина у Р. Србији, које су обухваћене Споразумом о пограничној сарадњи, нарочито о заједничким пројектима који би се могли финансирати из IPA фондова ЕУ.  


Посета школи

Посета ОШ „Светозар Марковић“ у Старом Нагоричану


На позив директорке М. Марковић, амбасадор Д. Дивјак-Томић и први саветник  А. Ђурица су посетиле ОШ „Светозар Марковић“ у Старом Нагоричану, 22. априла 2019. године, ради присуства прослави поводом Дана школе.
ОШ „Светозар Марковић“ је једна од три основне школе у Македонији у којој се настава одвија на српском језику за ученике од 1. до 9 разреда (ОШ је двојезична, односно настава се одвија на српском и македонском језику). Наставу у ОШ похађа укупно 99 ученика, а наставу на српском језику похађа 70 ученика.
Амбасадор Д. Дивјак Томић је, овом приликом, поклонила школској библиотеци  комплете лектире за ученике основне школе, које је Амбасада обезбедила од „Завода за уџбенике“ из Београда, и обавила је разговор за ученицима, охрабривши их да наставе да чувају и негују српски језик као матерњи.
Прослави Дана школе „Светозар Марковић“ присуствовала је градоначелница општине Старо Нагоричане Ж. Јовановска, директор Управе за развој и унапређивање образовања захедница Министарства просвете РСМ М. Станчић, председник Савета општине Старо Нагоричане Ј. Јанчић, в.д. директора ОШ „Браћа Рибар“ у с. Табановце С. Саздовски, родитељи ученика и ђаци.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова