Амбасада Републике Србије у Републици Северној Македонији
| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 Радно време

Понедељак - петак: 08:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 12:00 часова

Празници

Адреса
Pitu Guli 8, 1000 СКОПJЕ
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Телефон:  + 3892 / 3129-298, 3131-299 Локација/Мапа

Телефон:                 3128-422, 3129-305

                 + 3892 / 3130-421 (конзуларно *)

               Е-mail: konzularno@srbija.com.mk

 * понедељак - петак од 09:00 до 12:00

Конзуларна надлежност

Факс:        + 3892 / 3129-427,

                  +3892 / 3131-428 (конзуларно)

Почасни конзули

Е-mail:  srb.emb.northmacedonia@mfa.rs  srbamb@unet.com.mk

 
Веб сајт: http://www.skopje.mfa.gov.rs  

СПИСАК АДВОКАТА са њиховим контакт подацима можете пронаћи на сајту Адвокатске коморе Македоније: http://www.mba.org.mk

 Application for visa "D" - link:  http://econsulate.gov.rs/

Детаљи плаћања е-визе / Payment details for e-visa :

 


 
Обавештења

2. новембар 2023. године

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ ОБЈАВЉУЈЕ ОБАВЕШТЕЊЕ ПОВОДОМ ОДЛУКЕ О РАСПИСИВАЊУ  ВАНРЕДНИХ ИЗБОРА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, 17. ДЕЦЕМБРА 2023. ГОДИНЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић потписао је Одлуку о расписивању ванредних избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, који су заказани за 17. децембар 2023. године.

Позивају се држављани Републике Србије који имају пријављено пребивалиште у Републици Србији, а који бораве у Републици Северној Македонији, да поднесу захтев Амбасади Републике Србије у Скопљу за гласање у иностранству. Пријаве се могу поднети најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка, односно до поноћи 25. новембра 2023. године (локално време у Републици Србији).

Напомињемо да је, сходно прописима, за гласање у иностранству за изборе за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, који су заказани за 17. децембар 2023. године, потребно поднети пријаву, без обзира на то да ли сте се пријављивали за гласање на ранијим изборима.

Формулар за пријаву можете преузети ОВДЕ

Попуњен и потписан формулар, заједно са копијом важећег пасоша или личне карте, односно личну карту са чипом која је очитана, потребно је доставити Амбасади Републике Србије у Скопљу на е-mail: konzularno@srbija.com.mk или лично сваког радног дана у периоду од 08:30 до 16:30 часова. Адреса: Амбасада Републике Србије, Питу Гули 8, 1000 Скопље, Република Северна Македонија.

Провера да ли је лице уписано у Јединствени бирачки списак се може извршити електронским путем преко следећег линка https://upit.birackispisak.gov.rs/

Уколико лице није уписано у Јединствени бирачки списак у Амбасади Републике Србије у Скопљу може се поднети захтев за упис у Јединствени бирачки списак.

Образац захтева можете преузети ОВДЕ

У том случају, неопходно је поднети истовремено захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству.

Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије издало је обавештење за бираче који имају боравиште у иностранству о остваривању бирачког права на изборима. Обавештење можете погледати на следећем линку https://mduls.gov.rs/obavestenja/ministarstvo-drzevne-uprave-i-lokalne-samouprave-obavestava-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-koji-ce-biti-odrzani-17-decembra-2023-godine/


 
 
Вести

16. новембар 2023. године

Отворена изложба "Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења"

У организацији Музеја жртава геноцида и Музеја македонске борбе за самосталност, а уз подршку Амбасаде Републике Србије у Републици Северној Македонији и Српског културно-информативног центра “Спона” у Скопљу је свечано отворена изложба “Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења", коју чине радови монахиње Марије, припаднице сестринства српског православног манастира Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу (Епархија пакрачко - славонска).

Том приликом, о значају поставке, која на дирљив и дубок начин сведочи о страдању српског народа на територији Независне Државе Хрватске током II светског рата, као и о важности неговања културе сећања, говорили су директорка Музеја македонске борбе за самосталност Даниела Николова, директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић, ауторка изложбе др Јелена Ердељан, Њ.Е. амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић, Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован, као и  Адам Шукало, лични изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, који је и званично отворио изложбу.

Отварању изложбене поставке, која ће бити доступна македонској јавности у Музеју македонске борбе за самосталност све до 16. децембра 2023. године, присуствовао је велики број представника државних институција Северне Македоније, црквених званичника, чланова дипломатског кора и заинтересованих грађана.


 


Вести

14. новембар 2023

Амбасадорка Јовановић у посети општини Старо Нагоричане

Амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић присуствовала је свечаности поводом Дана општине Старо Нагоричане.

Том приликом, разговарала је са челницима ове општине, у којој живи велики број припадника српске заједнице, о даљим корацима ка продубљивању сарадње у циљу побољшања квалитета живота грађана.

Током посете Старом Нагоричану,  амбасадорка Јовановић је искористила прилику и да обиђе Манастир Светог Ђорђа, задужбину српског краља Стефана Уроша II Милутина Немањића.


Вести

13. новембар 2023. године

Министар Ђерлек у посети Северној Македонији

Министар без портфеља задужен за равномерни регионални развој, Един Ђерлек, боравио је данас у Републици Северној Македонији, где се састао са македонским министром за локалну самоуправу Ристом Пеновим. 

Том приликом, двојица министара разговарали су о регионалном развоју и важности јачања локалних самоуправа, а размењена су и искуства у области развојних пројеката и економског раста, у циљу подизања животног стандарда и квалитета живота грађана Србије и Северне Македоније, посебно на локалном нивоу.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова