Амбасада Републике Србије у Републици Северној Македонији
| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 Радно време

Понедељак - петак: 08:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 12:00 часова

Празници

Адреса
Pitu Guli 8, 1000 СКОПJЕ
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Телефон:  + 3892 / 3129-298, 3131-299 Локација/Мапа

Телефон:                 3128-422, 3129-305

                 + 3892 / 3130-421 (конзуларно *)

               Е-mail: konzularno@srbija.com.mk

 * понедељак - петак од 09:00 до 12:00

Конзуларна надлежност

Факс:        + 3892 / 3129-427,

                  +3892 / 3131-428 (конзуларно)

Почасни конзули

Е-mail:  srb.emb.northmacedonia@mfa.rs  srbamb@unet.com.mk

 
Веб сајт: http://www.skopje.mfa.gov.rs  

СПИСАК АДВОКАТА са њиховим контакт подацима можете пронаћи на сајту Адвокатске коморе Македоније: http://www.mba.org.mk

 Application for visa "D" - link:  http://econsulate.gov.rs/

Детаљи плаћања е-визе / Payment details for e-visa :

 


 
 
 
Вести

10. март 2023. године

Састанак са директором Агенције за остваривања права заједница у Северној Македонији


Амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић састала се данас са директором Агенције за остваривања права заједница Републике Северне Македоније Ераном Куртишем са којим разговарала о могућностима унапређења положаја српске заједнице у Северној Македонији и резултатима до сада реализованих пројеката.

Саговорници се сагласили да српска заједница у Северној Македонији чини важан сегмент македонског друштва и да, као таква, активна у реализацији различитих пројеката намењених унапређењу њиховог положаја.

На састанку, такође, изражен интерес за повезивање са релевантним институцијама у Републици Србији.


Вести

6. март 2023. године

Амбасадорка Јовановић на Међународнoм форуму за женско лидерство

Амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић  учествовала је на Међународнoм форуму за женско лидерство  - "Жене пишу историју" у организацији Универзитета за туризам и менаџмент – Скопље, одакле је поручила да само синергијом и укључивањем свих аспеката друштва можемо остати на путу равноправности.

У свом обраћању, амбасадорка Јовановић је представила позитивна искуства и примере добре праксе Републике Србије по питању родне равноправности и оснаживања положаја жена, указавши на статистике у контексту процента жена на високим функцијама у извршној и законодавној власти у Србији.

Када је реч о дипломатији, амбасадорка Јовановић је истакла да Србија баштини висок ниво учешћа жена у спољној политици и да о томе најбоље говори чињеница да, од укупног броја шефова дипломатско конзуларних представништава, 31 одсто чине жене.

Међународни форум за женско лидерство отворио је ректор Универзитета за туризам и менаџмент у Скопљу проф. др Аце Миленковски, а учешће су узеле и амбасадорка Краљевине Шведске Еми Ларсон Џејн, гувернерка Народне банке РСМ Анита Ангеловска Бежовска, директорка Управе јавних прихода Сања Лукаревска, шефица Канцеларије УНИЦЕФ у Северној Македонији Патриција ди Џовани, почасни конзул Канаде Анета Пешева, као и многе истакнуте жене у македонској пословној заједници, образовању, медијима, култури и уметности.
 


Вести

07. фебруар 2023.

Амбасадорка Јовановић на Конференцији о борби против антисемитизма у  ОЕБС региону

Амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић у име Републике Србије учествовала на Конференцији о борби против антисемитизма у ОЕБС региону која организована у Северној Македонији, земљи која ове године председава овом организацијом.

У свом обраћању амбасадорка Јовановић истакла да је Република Србија од приступања Међународној алијанси за сећање на холокауст (IHRA) појачала активности везане за образовање о Холокаусту и културу сећања на њега. Указала да је покренут низ иницијатива и пројеката у циљу очувања сећања на жртве праћен снажном политичком вољом и одлучношћу да се нацистички концентрациони логори, на територији бивше Југославије, обнове као меморијална места.

Амбасадорка Јовановић је подсетила и да је Република Србија прва држава у Европи која је 2016. године усвојила Закон о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста, чиме се обавезала да настави са реституцијом имовине која припада жртвама без законских наследника, тако што ће обештећивати јеврејску заједницу све до 2041. године.

Она је поручила да из прошлости морамо извући поуке за генерације које долазе, како бисмо превазишли предрасуде и спречили да се ужасна историја понови.

„Истовремено морамо тежити већој стабилности, сигурности и просперитету, како унутар наших друштава, тако и у односима између наших држава, јер једино заједничким напорима у испуњавању обавеза и испуњавању обећања која смо дали жртвама, преживелима и будућим генерацијама можемо очувати стабилност и безбедност у региону ОЕБС-а и шире“, закључила је амбасадорка Јовановић.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова