Амбасада Републике Србије у Републици Северној Македонији
| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 08:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 12:00 часова

Празници

Адреса
Pitu Guli 8, СКОПЉЕ
МАКЕДОНИЈА

Телефон:  + 3892 / 3129-298, 3131-299 Локација/Мапа

Телефон:                 3128-422, 3129-305

                 + 3892 / 3130-421 (конзуларно *)

               Е-mail: konzularno@srbija.com.mk

 * понедељак - петак од 09:00 до 12:00

Конзуларна надлежност

Факс:        + 3892 / 3129-427,

                  +3892 / 3131-428 (конзуларно)

Почасни конзули
Е-mail: srbamb@unet.com.mk  
Веб сајт: http://www.skopje.mfa.gov.rs  

СПИСАК АДВОКАТА са њиховим контакт подацима можете пронаћи на сајту Адвокатске коморе Македоније: http://www.mba.org.mk

 

ОБАВЕШТАВАМО СТРАНКЕ ДА СУ УРАЂЕНИ ПАСОШИ ЗА СЛЕДЕЋА ЛИЦА КОЈА СУ ПОДНЕЛА ЗАХТЕВ ЗА ИЗРАДУ БИОМЕТРИЈСКИХ ПУТНИХ ИСПРАВА:

Захтеви број:   366, 371, 384, 388, 389, 403 .-

Моле се све странке којима су стигли пасоши да се јаве Конзуларном одељењу, ради заказивања термина за преузимање истих.


 
 
 
МЕМОРИЈАЛ

Oбележавање 78. годишњице страдања пилота
Петог ловачког пука Ратног ваздухопловства Краљевине Југославије

Поводом Дана сећања на почетак Другог светског рата у Југославији, 06. април 1941. године, у с. Доњо Коњаре, у близини аеродрома Аџитепе код Куманова, 06. априла 2019. године, свечано је обележена 78. годишњица страдања пилота Петог ловачког пука Ратног ваздухопловства Краљевине Југославије.

Испред Амбасаде, венац на споменик настрадалим пилотима почожили су амбасадор Душанка Дивјак-Томић, Изасланик одбране потпуковник А. Крачковић и конзул А. Ђурица.


Венце и цвеће су положили И. Стоилковић, посланик у Собрању и председник ДПС у Македонији, градоначелник Општине Центар-Скопље С. Богдановић,  председник Српске заједнице у Македонији Г. Јовић Стојковска, КУД „Српски вез“ из Куманова, представници огранка ДПСМ из Скопља и Куманова, Српског кулутног центра - Скопље и делегација општинског огранка ВМРО-ДПМНЕ - Куманово.


Венце и цвеће су положили и градоначелник општине Куманово Максим Димитриевски,  председник Савета Општине Куманово А. Мургашанска и представници Савета, представник Амбасаде Р. Словеније у Скопљу први секретар Г. Вишај, представници општине Бујановац, представници јавних предузећа и установа из Куманова, кao и основних и средњих школа из Куманова и места Табановце. Ученици ОШ „Вук Караџић“ из Куманова су извели пригодан програм на српском језику.

 


КОНКУРСИ

Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписало је Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, који ће трајати од 13. марта до 01. априла 2019. године.
Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ:

1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета;

2) унапређење економске сарадње Републике Србије и Срба у региону.

                 Право учешћа на конкурсу имају:

1) организације Срба у региону;

2) организације чије је седиште у Републици Србији.

Резултати Конкурса биће објављени на интернет страници Министарства спољних послова www.mfa.rs и интернет страници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs
Све информације о Конкурсу и процедури за пријављивање могу се пронаћи на линку– http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-za-region-2/

 


ИЗЛОЖБА

 Изложба - „100 година Требеништа“

У четвртак, 14. марта 2019. године у „Археолошком музеју Македонија“ у Скопљу свечано је отворена изложба „100 година Требеништа“. Ово је први пут да се на једном месту представља ово јединствено археолошко налазиште код Охрида, чији се артефакти из 6 века пр.н.е чувају у музејима у Скопљу, Београду и Софији.

Изложба је настала као резултата заједничког пројекта три повезане институције из Републике Северне Македоније, Републике Србије и Републике Бугарске, односно: Археолошког музеја Македонија, Народног музеја  у Београду и  Националног археолошког института у Софији, уз подршку Амбасаде Републике Србије у Скопљу. Покровитељи изложбе су Премијери три државе. Заједничка изложба наведених иституција сматра се изузетно битном и важном за представљање заједничког културног блага и промовисања кулутурне сарадње земаља Западног Балкана.

Изложбу је званично отворио председник владе Републике Северне Македоније Зоран Заев, а пригодним говорима обратили се и македонски министар културе Асаф Адеми, помоћник министра кулутуре и информисања Р. Србије Асја Драча Мунтеан, као и директори наведених музеја из Скопља, Београда и Софије.

Након отварања и гостовања у Скопљу изложба ће бити представљена и у Народном музеју у Београду и у Археолошком музеју у Софији, а постоји интересовање за преузимање ове изложбе и од стране других археолошких музеја у Паризу, Берлину, Бечу и у Загребу.
Већина македонских медија, посебно ектронских, пропратили су отварање изложбе.
Изложба у „Археолошком музеју Македонија“ биће отворена до краја августа 2019. године, сваког дана, осим понедељка, од 10.00 до 18.00 сати.
 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова