| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 08:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 12:00 часова

Празници

Адреса
Pitu Guli 8, СКОПЉЕ
МАКЕДОНИЈА

Телефон:  + 3892 / 3129-298, 3131-299 Локација/Мапа

Телефон:                 3128-422, 3129-305

                 + 3892 / 3130-421 (конзуларно *)

               Е-mail: konzularno@srbija.com.mk

 * понедељак - петак од 09:00 до 12:00

Конзуларна надлежност

Факс:        + 3892 / 3129-427,

                  +3892 / 3131-428 (конзуларно)

Почасни конзули
Е-mail: srbamb@unet.com.mk  
Веб сајт: http://www.skopje.mfa.gov.rs  

СПИСАК АДВОКАТА са њиховим контакт подацима можете пронаћи на сајту Адвокатске коморе Македоније: http://www.mba.org.mk

 

ОБАВЕШТАВАМО СТРАНКЕ ДА СУ УРАЂЕНИ ПАСОШИ ЗА СЛЕДЕЋА ЛИЦА КОЈА СУ ПОДНЕЛА ЗАХТЕВ ЗА ИЗРАДУ БИОМЕТРИЈСКИХ ПУТНИХ ИСПРАВА:

Захтеви број:  Захтеви број:  279, 284.-

Моле се све странке којима су стигли пасоши да се јаве Конзуларном одељењу, ради заказивања термина за подизање истих.


 
 
 
Македонски слависти

Македонски слависти на 16. Међународном конгресу у Београду

(20-27. август 2018.г.)

Поводом Конгреса у Београду, који се први пут одржава у Србији, амб. Душанка Дивјак–Томић примила је групу македонских слависта, у којој су били: проф др Максим Каранфиловски, проф др Димитар Пандев, проф др Елена Јованова-Грујовска, проф др Снежана Веновска, проф др Лидија Тантуровска и проф др Соња Елзесер.

 

У веома пријатном разговору, амб. Душанка Дивјак–Томић се захвалила на веома добром одзиву македонских слависта (25 пријављених учесника) и на њиховој спремности да својим радовима (18) и активним учешћем у различитим сегментима Конгреса, дају свој допринос успеху овог изузетно значајног скупа.
У разговору је изнето и више корисних иницијатива у циљу унапређења сарадње између научних институција двеју држава у области славистике. У интересу очувања наших језика у двема земљама, указано је да постоје бројне могућности које се недовољно користе. У том контексту наглашена је потреба да се у обе земље обнове лекторати (за српски, одн. македонски језик).
Најављени су „Дани српког језика“ (новембра ове године) у Скопљу, у оквиру традиционалне манифестације посвећене мањинским језицима, што је амб. Душанка Дивјак–Томић свесрдно подржала и пренела спремност Амбасаде да активно учествује у овој манифестацији. 
 


Брегалничка битка

105 ГОДИНА БРЕГАЛНИЧКЕ БИТКЕ

На брду „Каленица“ код Штипа у Р. Македонији, 01. јула 2018. године, одавањем почасти и помена палим српским ратницима, обележена je 105. годишњица Брегалничке битке.
У име Владе Р. Србије венац је положио државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић, уз присуство амбасадорке Душанке Дивјак – Томић са сарадницима.

У име Министарства одбране Р. Србије венац су положили војни изасланици ппук. Ј.Кованџић и ппук. А. Крачковић. Венце и цвеће су положили и посланик у Собрању и лидер Српске странке у РМ Мирослав Јовановић, градоначелници општина Штип, Центар у Скопљу и Врања, представници Демократске партије Срба у РМ и Српске заједнице, као и представници Удружења за заштиту и очување српских споменика у Македонији.

 

Истог дана, државни секретар Негован Станковић и представници Амбасаде и српске заједнице, одали су почаст и положили венце палим ратницима  у ратовима од 1912 - 1920 чије кости почивају у Костурници у селу Караслари, Велес. Том приликом локални свештеник је одржао свету литургију – Панахиду палим ратницима.


КОКТЕЛ у Амбасади

Kоктел у Амбасади Р. Србије у Скопљу 

Амбасада РС у Скопљу, 7. јуна 2018. године, организовала коктел сa дегустацијом српске хране и пића у дворишту Амбасаде, у циљу промоције српских компанија, фирми, винарија и подстицаја још боље трговинске и економске сарадње између Р. Србије и Р. Македоније.

Коктелу је присуствовало више од 300 званица. Поред премијера Републике Македоније Зорана Заева, присуствовали су и министри у Влади Републике Македоније, Оливер Спасовски и Арбр Адеми, представници дипломатског кора, бројне угледне личности из политичког, јавног и културног живота Македоније, представници странка (ДПСМ и СНС) и удружења Срба у РМ, као и чланови новооснованог Удружења српских фирми и њихових партнера у Македонији СИДИС.

У пригодном обраћању амбасадорка Републике Србије у Републици Македонији, Душанка Дивјак Томић, поздравила је све присутне, а посебно високе званице, захвалила се и представницима Града Врања на свесрдној помоћи у организацији, као и спонзорима (винаријама „Темет“ из Јагодине“ „Краљица Марија“ из Демир Капије, „Стари Дани“ из Бујановца“, „Алексић“ из Врања, „Деспотика“ из Смедеревске Паланке“, компанијама „Златиборац“ и „Скопска пивара“, ресторанима „Пржар“ и „Порта Фортуна - Инфинити“ из Врања и „Стара куће“ из Скопља).

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова