Амбасада Републике Србије у Републици Северној Македонији
| |     latinica | english  
Насловна
Вести

27.01.2023.


Министар Вучевић присуствовао Светосавској академији у Скопљу

Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је вечерас Свечаној светосавској академији поводом Дана Светог Саве - националног празника Срба у Републици Северној Македонији у Македонском народном позоришту у Скопљу.

У част празника, председнику Републике Србије Александру Вучићу додељена је Светосавска повеља, због свега учињеног за српску заједницу у Републици Северној Македонији, коју је на вечерашњој свечаности министру Вучевићу, као изасланику председника Србије, уручио председник организационог одбора светосавских свечаности Иван Стоилковић.

Обраћајући се присутнима, министар Вучевић истакао је да се Дан Светог Саве, као национални празник Срба у Северној Македонији годинама уназад обележава „Светосавском академијом“, која се традиционално одржава у Скопљу, под покровитељством и председника Републике Србије Александра Вучића и Владе Републике Северне Македоније.

Како је нагласио министар одбране, циљ је да Светосавље, као идеја просвећености, слоге и братољубља, остане дубоко уткана у наше национално биће и да генерације које долазе „научимо како да живе живот достојан идеала који нас је кроз векове одржао и сабирао“.

- Свети Сава не припада само Србима. Он припада свим људима добре воље. Свети Сава припада свим хришћанима. Његово дело је надвременско, оно нас и данас инспирише. Оно је тачка ослонца, светосавље је тачка ослонца за цео српски народ, јер нам је показало пут вере и добра, о чему треба да учимо, какви треба да будемо и куда треба да идемо, рекао је министар одбране.

Он је нагласио да се Србија 1219. године уздигла и усправила и рекла да ће сама одлучивати о себи.

- И када се Свети Сава изборио за аутокефалност Српске православне цркве, он се изборио и за слободу нашег народа, наше државе, за наше право да говоримо својим језиком, да сами одлучујемо и бирамо свој пут. И 804 године после, док се играју опасне геополитичке игре, Србија остаје независна и своја, зависна искључиво и само од интереса свога народа, рекао је министар Вучевић.

Он је поручио да се Србија данас налази пред не мањим искушењима него што је била Србија Светог Саве, али „захваљујући мудром и одговорном руководству председника Александра Вучића Србија храбро и уздигнуте главе иде напред и развија се упркос тешким изазовима са којима се читав свет суочава, а Србија и нешто више“.

- Председник Републике Србије и цело руководство наше државе воде политику која своје дубоко утемељење има управо у Светосавском завету. Србија је недвосмислено и снажно посвећена очувању политике мира, очувању слободарског духа да живимо у братској слози и љубави и међусобно и са другим народима, да будемо посвећени просперитету свога народа, изградњи боље и сигурније будућности за своје потомке, изјавио је министар одбране.

Министар Вучевић рекао је да Србија придаје изузетан значај унапређењу билатералних односа са Републиком Северном Македонијом.

- Као добре комшије и пријатељи заједно смо покренули снажну развојну иницијативу „Отворени Балкан“, решили смо, на понос свих нас, вишедеценијско отворено питање између две цркве, што је додатно зближило наше братске народе, јер је добро и благородно све оно што нас спаја. И није случајно што данас сведочимо и завршетку радова на велелепном здању - Храму Светог Саве који се поносно издиже на истом оном месту где су некада давно спаљене његове мошти, као и то да данас поносно стојимо испред првог споменика подигнутог у част оснивача средњовековне српске државе и оца Светог Саве, великог Стефана Немање, рекао је министар одбране.

Он је истакао да путеви Светосавља морају да остану чисти и неукаљани, јер су они водиља и за живот и за будућност.

- Овај велики празник који славе сви Срби у матици, својом снажном симболиком подсећа нас да будемо бољи људи и одговорни грађани, да чувамо сећање на наше славне претке и да истовремено градимо сигурну будућност за своје потомке, да будемо јединствени и сабрани, да негујемо српски језик и ћирилично писмо, да негујемо добре односе са својим комшијама, да будемо уједињени у жељи за мирном и бољом будућношћу. Идући стазама Светог Саве не можемо да погрешимо, не можемо да залутамо и само тако можемо да одбранимо право наше деце и деце наше деце да живе благословени миром и слободом, мирним суживотом на овим просторима, са свим комшијама, рекао је Министар Вучевић, честитајући још једном Савиндан и изразивши захвалност домаћинима на срдачном гостопримству.

Премијер Републике Северне Македоније Димитар Ковачевски, обраћајући се присутнима, честитао је свима данашњи празник - Дан Светог Саве, у своје и у име целе Владе те земље, уз жеље да се тај празник слави дугорочно. Он је поручио да ће идеје Светог Саве остати упамћене у историји народа на овим просторима и додао је да треба да будемо уједињени у заједничкој идеји мира и да као народи који живе у региону само такви можемо да идемо напред.

Окупљенима су се обратили и изасланик председника Републике Српске Милорада Додика Радован Ковачевић, организатор светосавских свечаности Иван Стоиљковић, а беседу о Светом Сави говорио је драматург Драгослав Бокан.

На Свечаној академији у Скопљу наступио је и Уметнички ансамбл Министарства одбране “Станислав Бинички” са солистима и Мешовитим хором, а у духу празника, програм је отворен извођењем Светосавске  химне. Смењивале су се нумере народне и духовне музике, које је публика испратила громогласним аплаузом.

Током посете Скопљу, раније данас, министар Вучевић посетио је и Основну школу “Свети Кирил и Методиј” у селу Кучевиште, где је присуствовао школској манифестацији поводом Дана Светог Саве.

Делегација Министарства одбране предвођена министром Вучевићем обишла је и цркву Св. Архангела Михаила, где је министар Вучевић положио венац у оквиру спомен-костурнице посвећене српским војницима страдалим у Првом светском рату и присуствовао помену.Вести

22. децембар 2022. године

Свечано затварање изложбе ,,Сећања из пепела: Народна библиотека Србије 6. априла 1941"

Амбасада Републике Србије у Републици Северној Македонији у сарадњи са Музејем жртава геноцида у Београду, а уз подршку Националне и универзитетске библиотеке „Св. Климент Охридски“ из Скопља, приредила је свечано затварање и стручно вођење изложбе ,,Сећања из пепела: Народна библиотека Србије 6. априла 1941".

Стручном вођењу изложбе, које уприличио директор Музеја жртава геноцида и аутор изложбе историчар Дејан Ристић, присуствовали су бројни представници дипломатских мисија, истакнутих установа културе,  српске заједнице у Северној Македонији и заинтересовани грађани.

Том приликом, присутнима су представљени историјски контекст и последице једног од највећих злочина над културном баштином у Другом светском рату.
 Вести

19. децембар 2022.

Интервју амбасадорке Јовановић за „Слово“: Јачање добрих односа – примарни циљ

У разговору за „Слово“, Њ.Е. амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић, на основно питање да оцени садашње односе између две суседне државе, прецизира да су – блиски, пријатељски и веома добри. Овај разговор била је прилика и да проверимо који су доступни правци деловања за њихово унапређење на билатералном и регионалном нивоу.

- Односи Републике Србије и Републике Северне Македоније могу се окарактерисати као блиски, пријатељски и веома добри. Наше државе повезане су снажним културно-историјским везама, а наши братски народи деле заједничку прошлост, као и одговорност за заједничку будућност читавог региона. Република Србија, на челу са председником Александром Вучићем, снажно је опредељена да гради добросуседске односе и дубоко посвећена очувању мира и стабилности у региону као једном од својих апсолутних приоритета. Наш једини интерес у односу на Северну Македонију је даље интензивирање наших билатералних односа који бележе напредак протеклих неколико година и нема разлога да се та тенденција не настави у будућности. Додатном зближавању Србије и Северне Македоније свакако доприноси и иницијатива „Отворени Балкан“, а решавањем вишедеценијског спора између две Цркве у мају о.г., наше две државе готово да више немају отворених питања у својим билатералним односима. Велика је част и неизмерно задовољство бити амбасадор Србије у Северној Македонији у тренутку када, према бројним истраживањима јавног мнења, већина њених грађана управо Србију сматра највећим пријатељем и савезником.

Пројекти планирани у оквирима иницијативе Отворени Балкан, стварају изузетне могућности, посебно на економском плану, како билатерално, тако и кроз наступе на трећим тржиштима. Где су  македонско-српски привредни домети у тренутно врло специфичним међународним околностима?

-  Иницијатива „Отворени Балкан“, специфична по томе што није „наметнута“ споља већ настала као самостална и заједничка идеја тројице лидера - председника Србије Александра Вучића, премијера Албаније Едија Раме и тадашњег премијера Северне Македоније Зорана Заева, нуди ефикасан и подстицајан модел регионалне сарадње и даљег међусобног повезивања наше три државе, али и региона у целини. Иницијатива „Отворени Балкан“ промовишући четири основне слободе на којима почива и Европска унија (слободно кретање робе, капитала, услуга и људи), као главни циљ има унапређивање свеукупног квалитета живота наших грађана чинећи овај регион местом на коме ће младе генерације које тек стасавају желети да остану. Бројни споразуми који су до сада потписани у оквиру ове иницијативе, попут оних о међусобном признавању диплома или заједничком приступу тржишту рада пружају нам добре основе за то и зато је њихова што скорија имплементација у пракси од велике важности. Време глобалних изазова са којима се нажалост суочавамо, још једном је показало да се у временима великих криза обично ослањамо на оне који су нам „најближи“. Иницијатива „Отворени Балкан“, преко до сада постигнутих споразума, пружа механизме који ће грађанима Србије, Северне Македоније и Албаније омогућити да се лакше суоче са последицама енергетске и прехрамбене кризе, као и тешке зиме која нас очекује. 

Какви су закључци након самита „Отворени Балкан“ и иницијативе за стварање јединственог тржишта за грађане Македоније, Србије и Албаније?

- Највећи бенефит иницијативе „Отворени Балкан“ је чињеница да је ова идеја успела да за само неколико година значајно унапреди односе између три државе учеснице Иницијативе и додатно зближи наше народе. Несумњиво је да је управо овај регионални пројекат допринео узлазној путањи у односима Србије и Северне Македоније, а свакако и значајно унапредио званичне односе на линији Београд-Тирана. Подсетићу Вас да је пре само неколико година било готово незамисливо да туристи из Србије летују на албанском приморју, а данас је то уобичајена појава. Све ово скупа говори у прилог чињеници да се иницијативом „Отворени Балкан“ креира подстицајно окружење за развој јединственог регионалног тржишта заснованог на четири основне слободе, а опет све у циљу стварања бољих услова живота за наше грађане. И баш као што је то једном приликом изјавио председник Александар Вучић, од успеха иницијативе „Отворени Балкан“ зависи колико ће се учврстити мир и стабилност у региону. 

Како процењујете могућности деловања културне дипломатије?

- Културна дипломатија, као део јавне дипломатије, односи се на успостављање, развијање и одржавање међународних односа путем културе, образовања и уметности. Као таква, представља и добар инструмент „меке моћи“ једне државе. Културна дипломатија треба да прати спољнополитичке циљеве и да у складу са њима обликује своје активности и стратегије, негујући директне и трајне односе међу државама и народима и стварајући климу међусобног поверења и разумевања. Тај посао постаје изузетно комплексан, али и подстицајан када се ради о културама и народима који су блиски и повезани попут оних на Балкану. Када је реч о иницијативи „Отворени Балкан“, до сада је потписано неколико важних меморандума о сарадњи у области културе на Западном Балкану у циљу промовисања културне разноликости и међукултурног дијалога,  сарадње у области филма и аудиовизуелних делатности, као и подстицања улагања у сектор уметности и културе.

Који су то, по Вашем мишљењу, стратешки правци за боље сагледавање проблема наслеђа српског народа у Северној Македонији и њиховог решавања?
 
- Очување и заштита српског културног наслеђа у Северној Македонији свеобухватан је и одговоран задатак на коме је потребно темељно и пажљиво радити у садејству релевантних институција и Републике Северне Македоније и Републике Србије. Богатство и обим тог наслеђа додатно нас све обавезују да његовом очувању приступамо са посебном пажњом. Черчил је још говорио да „Балкан производи више историје него што може да поднесе“, а ја се усуђујем да верујем да нас управо славне странице наше историје на којима су осведочена наша вишевековна страдања у борби за слободу обавезују да се сећамо и памтимо и да је то дуг који имамо према својим прецима, али и према потомцима.

У времену сложених изазова на међународном плану, не само у светлу великих опасности које носе ратна дејства у Украјини, на простору Балкана, традиционално лебде искре могућих неспоразума, уз бремене историјских неразумевања и нетолеранција. У овом тренутку то се посебно осећа у процесу решавања проблема на Косову и Метохији. Став Скопља другачији је од става Београда?

- У контексту глобалних геополитичких околности, било би неозбиљно и неискрено рећи да су изазови пред којима се Република Србија тренутно налази једноставни, а посебно када је у питању актуелна ситуација на Косову и Метохији. Упркос свему, Република Србија на челу са председником Александром Вучићем остаје снажно посвећена очувању мира и стабилности и чини све што је у њеној моћи да заштити животе и интересе Срба на Косову и Метохији. Политика коју воде Влада Републике Србије и председник Вучић увек је била политика испружене руке, политика окренута будућности, али нажалост, често није било никога ко би ту испружену руку примио. Неретко смо били суочени са политиком двоструких стандарда, као што је то случај и данас, али то не утиче на нашу опредељеност да по сваку цену сачувамо мир и стабилност. Што се тиче става званичног Скопља према Косову и Метохији, опредељени смо да са Северном Македонијом градимо добре односе упркос различитим погледима на ово, за нас витално и суштинско питање. А да ли нам је жао због таквог њиховог става? Свакако да јесте.

Уврежена је политичка оцена да су Срби у Македонији и Македонци у Србији мост за добру сарадњу између два суседа. Сведоци смо да хроничне поделе и негативна наслеђа унутар тих заједница и те како могу бити отежавајући фактор. Како Ви оцењујете садашње деловање Срба у политичком односно друштвеном погледу?

- Мањинске заједнице, осим што на најлепши начин одсликавају мултиетнички и мултикултурни карактер једног друштва, представљају и важан сегмент његовог свеукупног функционисања и развоја. Због тога је важно да буду на адекватан начин третиране, како би могле да буду функционалан елемент у друштвеном, политичком и културном животу. Српска заједница у Северној Македонији, иако бројна и активна, забележила је драстичан пад у бројности према резултатима последњег пописа становништва, а ништа мање забрињавајућа није ни ситуација у погледу броја испитаника који су се изјаснили да говоре српским језиком. Како бисмо сачували свој идентитет, културу и традицију, неопходно је најпре да сачувамо српски језик. Ови циљеви требало би да буду светионик и српској заједници у њеном деловању. Разлике ће увек постојати, али оне не би смеле да нас раздвајају, већ да дају додатни подстрек за размену мишљења о начинима за унапређење положаја српске заједнице у Северној Македонији и неговање климе у којој ће припадници српске заједнице бити добри и лојални грађани Северне Македоније, а истовремено знати да у сваком тренутку могу да рачунају и на подршку из матице Србије.

 Вести

13. децембар 2022. године

Отворена изложба ''Сећања из пепела: Народна библиотека Србије 06. априла 1941.''


Изложба ''Сећања из пепела: Народна библиотека Србије 06. априла 1941.'', у организацији Музеја жртава геноцида у Београду и уз подршку Културно-информативног центра СПОНА из Скопља, свечано је отворена у Националној и универзитетској библиотеци ''Свети Климент Охридски'' у главном граду Републике Северне Македоније.

Предметном изложбом македонској јавности биће представљен историјски контекст и трагичне последице појединачно највећег ратног злочина почињеног над културним и идентитетским наслеђем на читавом подручју Европе током Другог светског рата, у којем је уништен готово читав национални фонд који је обухватао око 354.000 наслова монографских публикација у око 500.000 свезака, преко 1.400 ћириличних рукописа и повеља из периода од XII до XVII века, картографску и графичку збирку од 1.500 бројева, 4.000 наслова часописа и 1.800 наслова новина, укључујући и целокупне библиотеке културних великана попут Вука Караџића, Лукијана Мушицког и Ђуре Даничића.

Током свечаности отварања поставке о разарању Народне библиотеке Србије 06. априла 1941. године, окупљенима су се обратили директор Националне и универзитетске библиотеке ''Свети Климент Охридски'' Рахметули Кући, аутор изложбе и директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић и Њ.Е. амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић, која је и званично прогласила изложбу отвореном.
Том приликом, амбасадорка Невена Јовановић подсетила је да је Народна библиотека, не случајно, била једна од првих мета ваздухопловних снага нацистичке Немачке, те да стога 06. април 1941. године не представља само дан када је у Србији почео Други светски рат и када је немилосрдно бомбардована престоница тадашње Краљевине Југославије, већ и један од најтужнијих датума за српску и светску културну баштину, када је покушано затирање целокупног културног и националног идентитета једног народа. Она је истакла важност неговања културе сећања како се овакви злочини не би понављали у будућности.

Изложба ''Сећања из пепела: Народна библиотека Србије 06. априла 1941.'' трајаће до 22. децембра 2022. године.Вести

29. новембар 2022.

Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да је први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић донео одлуку којом се расписује јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Предлог за доделу националног признања може поднети:

- организација дијаспоре и организација Срба у региону,
- удружења чије су делатности или део делатности усмерене на област за коју се предлаже додела националног признања,
- дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије,
- цркве и верске заједнице,
- предлог за доделу националног признања „Мајка Србија“ могу поднети и јединице локалне самоуправе у Републици Србији.

Увид у расписани јавни позив можете извршити на следећим линковима:

https://www.mfa.gov.rs/
https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/
 Вести

17. новембар 2022.

Састанак са директорима ветеринарско специјалистичких института из Србије


Амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић састала се директорком Научног института за ветеринарство Србије др Добрилом Јакић-Димић и директорима Ветеринарско специјалистичких института из Ниша др Милошем Петровићем, Шапца др Николом Милутиновићем, Новог Сада др Савом Лазићем и Краљева др Мишом Коларевићем. Такође, срела се и са деканом Факултета ветеринарске медицине Универзитета у Београду проф. др Милорадом Мириловићем. 

Током сусрета, у оквиру свечане академије поводом обележавања 30 година од оснивања Факулета ветеринарске медицине Универзитета „Св. Кирил и Методиј“ у Скопљу, указано је на дугогодишњу успешну сарадњу два факултета и сродних институција у области образовања, науке и здравствене заштите животиња.

Амбасадорка Јовановић је указала да је још једном потврђена добра билатерална сарадња Републике Северне Македоније и Републике Србије и са саговорницима дискутовала о могућностима које пружа иницијатива „Отворени Балкан“. 

Током свечане церемоније декан Факултета ветеринарске медицине Универзитета „Св. Кирил и Методиј“ у Скопљу др Лазо Пендовски дугогодишњим сарадницима из Србије уручио је плакете за допринос развоју ове институције.Вести

11. новембар 2022.

Обележена 104. годишњица од Дана примирја у Првом светском рату

Државном церемонијом, у организацији  Одбора Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Амбасаде Републике Србије у Републици Северној Македонији, на Српском војничком гробљу у Битољу обележена је 104. годишњица oд Дана примирја у Првом светском рату. Државну делегацију предводила је помоћница министра у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Барошевић.

Свечаној церемонији присуствовали су и Њ.Е. амбасадор Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић и представници Амбасаде Р. Србије.

Том приликом, помоћница министра у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Барошевић поручила је да Србија чува сећање на своје славне претке који су дали своје животе у борбама уочи и током пробоја Солунског Фронта. Она је истакла и да Република Србија, на челу са председником Александром Вучићем, чини све што је у њеној моћи да превазиђе историјска неразумевања и нетолеранцију, која још увек постоји међу народима на Балкану и у ширем региону југоистока Европе.

Осим државне делегације, државној церемонији полагања венаца присуствовали су и представници Собрања и Владе Републике Северне Македоније, Министарства одбране и Војске Србије, Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, дипломатског и војног кора, локалне самоуправе Битоља, студенти Полицијско-криминалистичког универзитета и Војне академије из Београда, бројна удружења Срба из Северне Македоније, борачка удружења и удружења за неговање традиција, као и потомци погинулих српских војника.

Истог дана положени су венци и одата је почаст на српским војничким гробљима у местима Бач, Живојно, Добровени и Скочивир у подножју планине Ниџа.Вести

04. новембар 2022.

Амбасадорка Јовановић у посeти КУД „Српски вез“ у Куманову

Амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић посетила је Културно уметничко друштво „Српски вез“ у Куманову.

Том приликом, амбасадорка Јовановић истакла је да Република Србија подржава напоре српске заједнице на очувању духовног, националног и културног идентитета нашег народа на овим просторима.

Амбасадорка Јовановић имала је прилику да разговара са члановима удружења о њиховом раду и плановима у наредном периоду, као и изазовима са којима се суочавају.


 Вести

28. октобар 2022.

Амбасадорка Јовановић састала се са министарком рада и социјалне политике Тренчевском

Амбасадорка Републике Србије Невена Јовановић састала се данас са министарком рада и социјалне политике Републике Северне Македоније Јованом Тренчевском са којом је разговарала о билатералним односима двеју земаља, као и новим могућностима за сарадњу у оквиру иницијативе Отворени Балкан.

Саговорнице су констатовале да су односи двеју земаља на високом нивоу, засновани на пријатељству, међусобном разумевању и поверењу, као и да је заједничка иницијатива “Отворени Балкан” додатно зближила две земље.

Амбасадорка Јовановић подсетила је да Република Србија и Република Северна Македонија имају потписан Споразум о социјалном осигурању из 2002. године, као и да се сва питања из ове области успешно решавају у директној комуникацији наших надлежних институција.

Министарка Тренчевска захвалила Републици Србији на подршци коју у кризним временима пружа Републици Северној Македонији и упутила честитке поводом формирања нове владе.
 Вести

27. октобар 2022.

МТЕЛ представио нове услуге у Северној Македонији

Амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић присуствовала је представљању новог пакета услуга компаније МТЕЛ у Северној Македонији.

Компанија МТЕЛ, члан Телеком Србија групе, након годину дана пословања, проширила је своју понуду и корисницима у Северној Македонији понудила нове услуге - мобилну телефонију и интернет, као и пакете услуга које укључују и сателитску телевизију.

Том приликом, амбасадорка Јовановић је пожелела генералном директору Телекома Србија Владимиру Лучићу и генералном директору МТЕЛ-а Марку Лопичићу много среће и успеха у даљем пословању.
 Вести

23. октобар 2022.

Обележена 110. годишњица Кумановске битке

Амбасадор Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић и представници Амбасаде присуствовали су државној церемонији поводом обележавања 110. годишњице Кумановске битке на Спомен-комплексу Зебрњак код Куманова.

Државну церемонију, којом одата почаст сенима погинулих српских војника, организовали су одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Амбасада Републике Србије у Републици Северној Македонији, уз помоћ града Врања.

Осим државне делегације, свечаној церемонији присуствовали су и представници Војске Р.  Србије и Армије Р. Северне Македоније, локалних самоуправа Р. Северне Македоније, бројних удружења Срба из С. Македоније, борачких удружења и удружења за неговање традиција, као и потомци погинулих српских војника.

Кумановска битка, вођена 23. и 24. октобра 1912. г. у Првом балканском рату, којом је војска Краљевине Србије извојевала величанствену победу над војском Османског царства, сматра се једном од најзначајнијих битака у историји српског народа.

 Вести

21. октобар 2022. године

Селаковић на министарском састанку учесница "Берлинског процеса"

Министар спољних послова Никола Селаковић учествовао је у Берлину на састанку министара спољних послова учесница "Берлинског процеса", на коме је било речи о припреми самита ове иницијативе 3. новембра, али и о енергетској безбедности, мигрантској кризи и европским интеграцијама западног Балкана.

Министар Селаковић је после састанка изјавио да је на том скупу, коме је председавала министарка иностраних послова Немачке Аналена Бербок, било речи и о формирању заједничког регионалног тржишта, сајбер безбедности, али и вишем степену културне сарадње међу партнерима на западном Балкану.

Kако је навео шеф српске дипломатије, састанку су, осим министара са западног Балкана, присуствовали и министри спољних послова Аустрије, Чешке, Грчке, Хрватске и Бугарске, али и представници Италије, Уједињеног Краљевства, Француске и Пољске.

"На састанку је било речи о припреми самита 'Берлинског процеса' који ће бити одржан 3. новембра у Берлину, али се посебна пажња посветила питањима као што су енергетска безбедност, мигрантска криза, свакако европске интеграције западног Балкана. Било је речи и о формирању заједничког регионалног тржишта, сајбер безбедности, али и вишем степену културне сарадње међу партнерима на западном Балкану", рекао је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је пренео да је састанак у Берлину био прилика и за билатералне сусрете и да је са министрима спољних послова Северне Македоније и Грчке, Бујаром Османијем и Никосом Дендијасом разговарао о безбедносној, енергетској кризи у Европи, кризи која је изазвана повећаном стопом инфлације која је резултат рата.

Према његовим речима, са колегама из Северне Македоније и Грчке разговарао је и о изазовима са којима ћемо се сусретати у будућности.

Министар Селаковић је навео да је једна од посебних тема била мигрантска криза, зато што се Северна Македонија, Грчка и Србија налазе на југиосточној европској мигрантској рути, односно мигрантској рути која нашу позицију чини врло парадоксалном.
    
Шеф српске дипломатије је објаснио да мигранти долазе у Србију и Северну Македонију са територије земаља ЕУ, не са циљем да у њима остану, већ да би опет отишли у земље ЕУ.

"Још једном сам истакао важност заузимања и дефинисања јединствене европске позиције по овом питању, како би се заиста нашао ефикасан, делотворан и добар одговор на овај велики изазов и велики проблем са којим се суочава цела Европа", рекао је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић се на маргинама скупа састао и са државним министром за Европу у Министарству иностраних послова Уједињеног Краљевства Леом Докертијем.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rs
 Вести

21. октобар 2022.

Дојран: Обележен Дан српског језика у Северној Македонији


Амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић учествовала је данас на конференцији којом je обележен Дан српског језика у Северној Македонији.

Конференцији, у организацији Института за македонски језик „Крсте Мисирков“ Скопље, присуствовала и директорка Института за српски језик при Српској академији наука и уметности Софија Милорадовић, која са директорком Института за македонски језик „Крсте Мисирков“ из Скопља Еленом Јовановом-Грујовском потписала Меморандум о сарадњи два института.

Амбасадорка Јовановић је поручила да је очување матерњег језика саставни део очувања националног идентитета и указала на значај образовања на српском језику за представнике српске заједнице у Северној Македонији, подсетивши да се у Републици Северној Македонији српски језик изучава у основном, средњем и високо-школском образовању.

Она је истакла и да данашње потписивање Меморандума о сарадњи Института за македонски језик „Крсте Мисирков“ Скопље и Института за српски језик при Српској академији наука и уметности додатно продубљује односе наше две земље.

Облежавање Дана српског језика, рецитовањем познатих стихова Јове Јовановића Змаја и Љубивоја Ршумовића, употпунили су ученици основне школе  „Страшо Пинџур“ из села Јосифово, који изучавају српски језик у оквиру предмета Језик и култура Срба.Вести

18. октобар 2022.

Говор министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштована специјална представнице,

Част ми да се поново обраћам овом уваженом телу Уједињених нација и да данас разматрамо нови извештај генералног секретара о раду мисије УН на територији наше јужне покрајине, на Косову и Метохији.

Желим да захвалим генералном секретару и специјалној представници генералног секретара и шефу УНМИК-а на подношењу извештаја. Препознајемо напоре које гђа Зијаде улаже у обављању ове веома одговорне функције, нарочито имајући у виду неопходност свеобухватног сагледавања и комплексност ситуације на терену.

И овом приликом желим да нагласим да Република Србија високо уважава активности УНМИК на Косову и Метохији, формиране Резолуцијом СБ УН 1244. Залажемо се за њено континуирано деловање у неизмењеном и несмањеном обиму и капацитету, a посебно имајући у виду да Мисија још увек није испунила основни циљ свог мандата - миран и нормалан живот свих грађана наше јужне Покрајине.

Даме и господо,

Нажалост, морам да констатујем да последњи месеци нису донели више стабилности на Косову и Метохији и да ситуација у Покрајини није баш онаква каква је представљена у извештају. Једностраним потезима руководство у Приштини наставља да свесно и систематично продубљује етничке разлике изазивајући дискриминацију и ниподаштавања неалбанског становништва. Према нашим сазнањима од почетка ове године забележено је 105 етнички мотивисаних напада. Поред тога, Приштина активно ради на постављању административних и бирократских препрека, предузимањем потеза и мера који нису усаглашени у дијалогу две стране, као основном механизму за преговоре и постизање решења између Београда и Приштине. Њихов однос и постављање је у том смислу вишеструко проблематично. Својим неодговорним понашањем, привремене институције самоуправе свесно саботирају напоре не само Београда, већ и ЕУ и других инволвираних страна у међународној заједници, са очигледном намером спровођења два циља – први је избегавање спровођења преузетих обавеза. Други, крајњи и далеко алармантнији циљ је застрашивање, маргинализација и прогон Срба.

И даље се, као и годинама уназад, Срби на различите начине застрашују, подстичу на напуштање својих домова, села и градова у којима су рођени и живе, а они расељени обесхрабрују да се врате тамо где су рођени и започели своје животе. Привремене институције плански раде на томе да уклоне и избришу што је више могуће оног културног и националног диверзитета који још опстаје. Истовремено, Приштина свесно потпирује међуетничке тензије користећи све доступне методе. Тако је, приликом хапшења Николе Недељковића због наводног „изазивања етничке мржње и нетрпељивости“, а заправо присуствовања прослави обележавања Видовдана, Никола осуђен на пуних осам месеци без иједног материјалног доказа. Са друге стране, подсећам да ни до данас нема ниједног правоснажно осуђеног извршиоца за више од 1.000 Срба страдалих само од 1999. године. Због оваквог, планског застрашивања етнички су очишћени готово сви градови и села на Косову и Метохији, а представници Приштине својим деловањем настављају да игноришу патње, досипајући со на ране Србима који су морали да напусте своја вековна огњишта, а подвлачим, у питању је преко 200 хиљада људи.

Такав однос траје већ 23 године и не мења се, што је у потпуној супротности са демократским вредностима и принципима које ПИС често у својим изјавама афирмишу. Приштинске делегације у свим досадашњим излагањима пред овим уваженим телом наглашавају шта је некада било, болно изостављајући како данас живе неалбанци на Косову и Метохији.  

Стога, сматрам потребним да нагласим да је неопходна истинска политичка воља инволвираних међународних чинилаца и Приштине, како би се створили услови за почетак краја дискриминације на националној основи и заједнички живот у Покрајини.

Дозволите ми, уважени чланови Савета безбедности, да скренем Вашу пажњу и на ригидан, споран и крајње неозбиљан наступ друге преговарачке стране у оквиру дијалога. У остваривању горе поменутих циљева Приштина примењује такозвану политику реципроцитета, добро осмишљену, малициозну стратегију која нажалост није самостално замишљена. Континуираним инсистирањем на међусобном признању као централном делу дијалога, такозвана политика реципроцитета на најбољи начин показује суштинску неспремност тренутног политичког руководства Приштине за проналазак било каквог компромисног решења. Подсетићу вас, разговори између Београда и Приштине нису започети са избором актуелног руководства Приштине, већ трају читавих 11 година од када је започет технички дијалог (8.3.2011). Самим тим, оцењујемо као недопустиве покушаје да се актуелни формат дијалога дезавуише, а договори поништавају само зато што не одговарају тренутним политичким чиниоцима. Неприхватљиво је да се тренутне геополитичке околности користе да се, једноставно, једним потезом прецрта оно на чему је годинама мукотрпно рађено. Београд је, подвлачим, институционално од самог почетка укључен у дијалог, док је посвећеност друге стране варирала и варира у зависности од политичке опције која је на власти.

Заоштрени политички наступ и наратив актуелног руководства ПИС у Приштини прате и конкретни дестабилишући кораци. У извештајном периоду, замаскиране као покушаји наводне интеграције у друштво, наметнуте су мере о регистарским ознакама. Подсећам и понављам, о увођењу оваквих мера није било сагласности у дијалогу Београда и Приштине. Верујем, даме и господо, да ћемо и данас од стране представнице ПИС у Приштини чути наводе како је њихова страна испунила све обавезе, али управо одлука о пререгистрацији таблица показује да, по ко зна који пут, Приштина не само да не испуњава договорено, већ поништава резултате дијалога, стварајући изнова нову кризу. О ефекту оваквих, насилно наметнутих мера најбоље говори да је од доношења одлуке забележен једноцифрен број пререгистрованих возила са српским регистарским таблицама, од чега је свега двоје Срба са севера KиМ. То је још један показатељ да Приштина не ужива подршку свих, а да, са друге стране, у континуитету провоцира природну реакцију српског становништва, које не може да континуирано преживљава самовољу руководства из Приштине.

Верујем да ћемо и данас чути устаљени наратив представника из Приштине који покушавају да сваку реакцију Срба на КиМ представе као активност организовану од стране Београда у наводним покушајима дестабилизације. Овакве тврдње једноставно не одговарају истини. Србија, са своје стране, ни на који начин не може да обузда револт који влада међу неалбанским становништвом Косова и Метохије. Непобитна је чињеница да протести грађана представљају бунт против дугогодишњег институционалног насиља и обесправљивања неалбанског становништва, којем се, у овом случају, ускраћује право на мирно уживање приватне имовине стечене на законит начин. Приштина се дакле не зауставља у покушајима одузимања имовине, а, као што је познато,  једна од мета је и Српска православна црква, и то довођењем у питање враћања имовине манастиру Дечани, чиме Приштина парадоксално не испуњава одлуке сопственог тзв. Уставног суда.

Даме и господо,

Дуго сам размишљао како да илуструјем стварну слику свакодневице неалбанског становништва на Косову и Метохији. Навешћу само неке од чињеница. Према нашој евиденцији несмањен је интензитет обесправљивања неалбанског становништва, а ни број етничких мотивисаних инцидената се нажалост није смањио. И у последњем извештајном периоду забележени су бројни инциденти, говор мржње, застрашивања, кршења права на правично суђење, угрожавања права на слободу кретања и верских права, скрнављења цркава и гробова. Неприхватљиви су и учестали напади на објекте Српске православне цркве, а посебно понижавајућ однос према српској културној и духовној баштини на простору Косова и Метохије, укључујући и 4 споменика који су уврштени на Листу светске баштине Унеска. Свештеницима и монашким заједницама се намећу бројне административне и техничке баријере, чиме се отежава, па чак и онемогућава њихов опстанак на црквеним имањима.

Када је реч о правима грађана, покушајте да замислите да вам је одузето елементарно политичко и грађанско право да гласате. Србима у Покрајини је то урађено и то уз учестала застрашивања и насилне упаде специјалних снага Росу, који су инструмент за спровођење циљева Приштине под изговором наводне борбе против криминала.

У децембру прошле године Братислав Николић, председник општине Штрпце, притворен је под сумњом за организовани криминал и корупцију - још није оптужен и држе га у притвору у Подујеву. Једини разлог је прављење додатног и коначног притиска на српску заједницу у Штрпцу.

На који начин се оправдава борба против криминала када се специјалне снаге Росу користе за упаде на сеоске славе, претресање школа и киднаповање возача санитетског возила који је превозио медицинску инфузију и лекове? Који су мотиви и рационализација ових поступака? Само покушајте да замислите и да се ставите у ципеле Драгице Гашић, једине српске повратнице у Ђаковицу. Замислите да вам је и даље због вашег порекла и националности забрањено да купите хлеб, јер живите у општини коју локални Албанци поносно сматрају забрањеном за неалбанце. Да чак једанаест албанских организација грађанског друштва захтева ваше протеривање, као и забрану да се икад убудуће иједан неалбанац врати у тај град.  Онда вам је јасан ниво застрашивања са којима се суочавају Срби повратници. Јасно вам је зашто је проценат повратника испод 2% и зашто је он и даље један од најмањих на свету. Дозволите ми да поставим питање, да ли су ово одлике друштва које се према свету представља као демократија и фактор стабилности у региону?

Свесни смо да дијалог има ширу димензију и да може утицати на ситуацију у целом региону. У прилог томе сведоче и све изјаве српских званичника, укључујући и самог председника Републике Србије Александра Вучића.

„Боље сто година преговарати него један дан ратовати“ речи су нашег председника које најбоље описују политику мира, помирења, регионалне сарадње коју спроводи српско руководство, вођено визијом изградње заједничке и просперитетне будућности Балкана.

Верујем да је одговорност данашњих лидера да створе јасну заједничку визију за будуће генерације. Такву визију показали су лидери и Београда и Тиране стварајући Отворени Балкан, иницијативу из региона за регион, која већ даје конкретне резултате. Србија је у више наврата, без разумевања друге стране, испружила руку ка Приштини позивима за укључивање у ову иницијативу, рачунајући да ће постојати свест о важности економског повезивања и напретка за добробит грађана целог Балкана.

Даме и господо,

Категорички одбацујемо аргументацију Приштине о наводној противуставност формирања Заједнице српских општина, јер је јасно да став Приштине према овој обавези представља однос према српском народу у Покрајини и указује да се она противи томе да се српски народ организује као етничка заједница и тако оствари своја колективна права. Њихов приступ има за циљ, као пожељан модел, средине без Срба, као што су Приштина, Ђаковица или Пећ, или нека друга слична места у Покрајини. За нашу страну је неприхватљиво да Приштина већ пуних 3.470 дана одбија да испуни своје обавезе и да разговара о формирању Заједнице српских општина, и уверавам вас да, без обзира на ову чињеницу, Србија неће одустати од напора за проналажење компромисног решења за тренутну ситуацију.

Подсетићу вас да представници Приштине, иако у својим иступањима често понављају да је случај такозваног "Косова" готова ствар, већ 14 година нису признати од стране већине чланица УН. Ако је тзв. независност Косова реалност, зашто онда имамо дијалог? Зашто је онда све више притиска на Београд за потребу обостраног признања? Оно што тренутно политичко руководство Приштине одбија да прихвати је да се Београд не може заобићи у потрази за коначним решењем. То важи и у случају све учесталијих најава чланства Приштине у међународним организацијама. Да ли ће овакви потези помоћи стварању потребне атмосфере за дијалог? Да ли пак на овај начин награђујемо деструктивно понашање Приштине и одбијање дијалога? Наше виђење је да покушаји учлањења тзв. "Косова" у међународне организације представљају недопустив чин и Србија ће одлучно наступати против таквих корака Приштине.

Tоком прошле седнице овог уваженог тела у априлу ове године могли смо чути позиве појединих чланица СБ УН за смањивањем, па чак и гашењем УНМИК, уз објашњење да Приштина има сопствене и функционалне институције. Међутим, околности које сам вам предочио и ситуација на терену нас изнова подсећа да је међународно присуство у нашој јужној покрајини још увек неопходно и с тим у вези,   подржавамо напоре које улажу УНМИК, КФОР, ЕУЛЕКС и ОМИК у оквиру својих мандата. Српско и друго неалбанско становништво на Косову и Метохији има највише поверење у међународно присуство и сматра га гарантом безбедности, што додатно потврђује да међународне мисије морају остати ангажоване у несмањеном обиму и капацитету у складу са Резолуцијом СБ УН 1244.

На крају,

Желим да укажем да у последње време у свим међународним форумима чујемо позиве на поштовање принципа УН. Подржавамо територијални интегритет свих чланица УН. Али, шта је са Србијом? Желео бих да упитам цењене чланице овог уваженог тела да ли се потребе примене принципа из Повеље УН односе само на неке или на све њене чланице? Као држава која доследно поштује међународно право и још увек трпи последице кршења истог, верујемо би Повеља УН и међународно право, укључујући територијални интегритет и суверенитет држава,  требало да се поштује од стране  свих и примењује неселективно на све државе чланице УН. Подсетићу вас да је управо ово тело пре више од две деценије донело резолуцију 1244 којом је потврђен територијални интегритет Србије, али то није спречило поједине државе да признањем тзв. „Косова“ погазе принципе УН, али и резолуцију коју су саме донеле прилагођавајући међународно право својим интересима и циљевима. Управо зато, све чешће помињање случаја „Косова“ је показатељ да је прављењем преседана отворена Пандорина кутија, јер снага сваког принципа почива на његовој потпуној и универзалној примени и безусловном придржавању.

Приметићете да сам у свом излагању поставио мноштво питања и изражавам наду да ћемо данас од Вас, поштованих чланица СБ УН и представника Приштине, чути одговоре на бар нека од њих, јер житељи Косова и Метохије, било које националности, било да су Срби или Албанци то заслужују.

Сви житељи Косова и Метохије са пуним правом очекују побољшање атмосфере и примиривање тензија на етничком нивоу које су предуслов за нормалан живот. За такав корак неопходна нам је конструктивност  која на страни Србије неизостаје, али и истинска пуна подршка међународних чинилаца. Истичем да Србија увек била и остаје дубоко посвећена проналаску одрживог решења мирним путем, а зарад мира, стабилности и заједничке будућности.

Хвала.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rs
 Вести

18. октобар 2022.

Амбасадорка Јовановић уручила уџбенике и књиге ђацима Гимназије „Гоце Делчев“ у Куманову

Амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић уручила је данас ученицима Гимназије „Гоце Делчев“ у Куманову, који наставу похађају на српском језику, уџбенике и књиге као донацију Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Том приликом, амбасадорка Јовановић указала је на значај образовања на српском језику за припаднике српске заједнице у Републици Северној Македонији, а ученицима поручила да наставе да негују и чувају свој матерњи језик.
 Вести

14. октобар 2022. године

Амбасадорка Јовановић на конференцији „Жене у спољној политици“

У име Министарства спољних послова Републике Србије, амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић говорила је на Међународној конференцији „Жене у спољној политици“, у оквиру панела „Жене на водећим позицијама и позицијама одлучивања“, који је одржан на нивоу заменика министара спољних послова из региона ЗБ 6.

Конференцију, коју већ другу годину за редом организује Министарство спољних послова Републике Северне Македоније, отворили су потпредседница Владе Славица Грковска и министар спољних послова Бујар Османи.
У свом обраћању, амбасадорка Јовановић је представила позитивна искуства и примере добре праксе Републике Србије по питању родне равноправности и оснаживања положаја жена у свим сферама друштвено - политичког живота.

Она је истакла да Србија улаже напоре у циљу постизања веће заступљености жена на руководећим позицијама, указавши на статистике у контексту процента жена на високим функцијама у извршној и законодавној власти у Србији.

Амбасадорка Јовановић истакла и да је у протеклом периоду Република Србија усвојила више закона и стратешких докумената у овој области, међу којима и Закон о родној равноправности, Стратегија за родну равноправност и Стратегија за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици.

Указала да Република Србија баштини висок ниво учешћа жена у спољној политици и да о томе најбоље говори чињеница да, од укупног броја шефова дипломатско конзуларних представништава, 31 одсто чине жене.
 Вести

 
Истраживање о држављанима Републике Србије који живе у иностранству

Републички завод за статистику, у периоду од 1. до 31. октобра 2022. године, упоредо са Пописом становништва, домаћинстава и станова који се обавља на територији Републике Србије, спроводи: „Истраживање о држављанима Републике Србије који живе у иностранству“.

Позивамо држављане Републике Србије који, са свим члановима свог домаћинства или као самачко домаћинство, живе у иностранству да учествују у истраживању.  Сврха спровођења овог истраживања јесте добијање што потпуније слике о бројности, основним демографским, миграторним, образовним и другим карактеристикама наших грађана у иностранству.

Уколико желите да учествујете у истраживању, потребно је да се региструјете и попуните Упитник.Вести

10. септембар 2022.

Састанак са директором Агенције за промоцију и подршку туризма

Амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић састала се са директором Агенције за промоцију и подршку туризма у Северној Македонији Љупчом Јаневским са којим je разговарала о туристичким потенцијалима две земље, као и о иницијативи „Отворени Балкан“ која отвара неограничене могућности у овој области.

Амбасадорка Јовановић истакла је на састанку да је сектор туризма само још један мост који спаја наша два пријатељска и блиска народа, те истакла важност афирмације заједничких туристичких потенцијала.

Саговорници су потврдили досадашње одличне резултате у овој области, а посебно у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“ и оценили да иста отвара могућости и за заједнички наступ на трећим тржиштима.

Директор Агенције за промоцију и подршку туризма Јаневски пренео је амбасадорки Јовановић да је у првих седам месеци 2022. године Северну Македонију посетило 16 одсто више туриста из Србије него у истом периоду 2019. године, као и да се у наредној години очекује још већи прилив туриста из Србије.

На састанку истакнуто да на висок степен сарадње у сектору туризма између две земље указује и повећана сарадња у оквиру ИПА, те оцењено да ће се тај тренд наставити и у 2023. години.
 Вести

24. септембар 2022. године

Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане.

Министар Селаковић је навео да је Генерална скупштина УН била прилика да се на маргинама тог заседања одржи низ састанака са колегама министрима спољних послова из више држава света и са представницима како САД, односно њиховог Kонгреса, тако и са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијансе цивилизација, али и Светског економског форума.

"Kада се сведе рачуница овогодишње Генералне скупштине УН и састанака на маргинама, могу са поносом да кажем да је одржано укупно 100 сусрета, од тога 95 са министрима спољних послова и пет са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијасне цивилизација и Светског економског форума", навео је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је нагласио да је то била одлична прилика да се афирмише оно што јесте наша политика, а да су колеге министри спољних послова из различитих држава на састанцима које је имао били под утиском након изванредног обраћања председника Александра Вучића на Генералној скупштини УН.

"Били су под утиском управо тог говора, говора који је потврдио доследно поштовање међународног права, поштовање улоге УН и поштовање важећих резолуција СБ УН од стране Србије која географски и по броју становника није велика земља, али земља која чврсто верује да је посвећеност малих и средњих земаља међународном праву најјачи савезник у нашој борби за заштиту наших виталних државних и националних интереса", нагласио је министар Селаковић.

Kако је пренео, било је изузетних разговора, како са представницима држава које су признале једнострано проглашену независност Kосова, тако и онима које то нису и које су још једном потврдиле своју подршку и посвећеност заштити виталног принципа неповредности територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава чланица УН.

"Ова година је била веома изазовна за УН. Мултилатерализам је у својесврсној кризи и за Србију је од виталног значаја да се мултилатерализам врати на сцену, да се ојачана улога УН врати на сцену и да наша борба за заштиту наших државних и националних интереса на Kосову и Метохији, а управо у светлу борбе за поштовање примене међународног права, релевантних одлука УН, као што је Резолуција 1244, остаје оно чиме ћемо се бавити и остаје нешто за шта ће се Србија борити. Управо та реафирмација улоге УН јесте нешто што гарантује и већи успех у тој борби", поручио је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је истакао да су сусрети на маргинама заседања Генералне скупштине УН били одлична прилика да се закључи низ споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилике да се састане.

"Укупно смо закључили 12 споразума, меморандума и протокола, а данас и завршили ову веома интензивну дипломатску активности потписивањем и Споразума о укидању виза на службене и дипломатске пасоше са Сенегалом", закључио је министар Селаковић.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsВести

22. септембар 2022. године


Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација


„Поштовани председниче Генералне скупштине,

Уважени генерални секретаре,

Екселенције,

Даме и господо,

Изузетна ми је част да вам се обратим у име Републике Србије.

Не замерите, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање присутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали.

Ја сам овде по ко зна који пут. Тежина тренутка у којем се налазимо обавезује ме да са вама поделим тешке речи, али истините. Све што данас овде радимо делује, најблаже речено, импотентно и бледо. Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени. А та стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права, бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована. За то није крив ни Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева.

Сведоци смо да доба у којем живимо одликује усложњавање глобалне геополитичке ситуације. Наша генерална дебата одржава се у условима нарушеног светског мира, у мери која није виђена још од Другог светског рата и од времена оснивања Уједињених нација. Глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене међународну безбедносну архитектуру и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако сложена времена, захтевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у саме основе организације Уједињених нација.

Желим да зато, прецизно и јасно изнесем пред Вас виђење о пет кључних изазова са којима смо данас суочени:

1. Повратак миру и очување глобалне стабилности;

2. Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације, као кључног приципа међународног јавног права и односа међу државама;

3. Енергетска безбедност у условима глобалне кризе;

4. Финансијска сигурност сиромашних и земаља у развоју;

5. Снабдевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линија снабдевања;

Актуелни глобални услови све чешће нас опомињу да принцип мирног решавања спорова нема алтернативу. Ово начело данас је важније више него икада и најбоље је описано у преамбули Повеље Уједињених нација у којој се позива да будемо толерантни и да заједно живимо у миру једни са другима као добри суседи. Одрицање од употребе силе и мирно решавање спорова стубови су на којима се заснива светска стабилност, али они морају бити праћени принципима попут неселективног поштовања Повеље Уједињених нација, примене обавезујућих резолуција Савета безбедности УН и основних начела важећег међународног јавног права.

Тачка 2: Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације;

Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујићи, наравно, и територијални интегирет Украјине. На тај начин, понашали смо се одговорно, озбиљно у овом високом дому. Од многих говорника чули смо приче о агресији и нарушавању територијалног интегритета Украјине. Многи кажу да је то први сукоб на тлу Европе од другог светског рата. Али истина, да је први пут нарушен интегритет једне земље у Европи, и то Србије, која није извршила напад на било коју другу суверену земљу, се упорно прећуткује. Тражимо јасан одговор на питање које већ годинама постављам мојим саговорницима, лидерима многих земаља – у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен, а чему многи од вас дају међународно признање и легитимитет? Никада ни од кога нисам добио рационалан одговор на то питање.

Подсетићу вас - Србија није ногом крочила на туђу територију, никада, нити угрозила територијални интегритет ма које суверене државе, да би било ко против ње интервенисао или провео агресију, онако како је то учињено 1999. године. То ипак није спречило 19 најбогатијих НАТО земаља да нападне једну суверену земљу и то без одлуке Савета безбедности Уједињених нација. То што је по завршетку оружаног сукоба потписан споразум са НАТО чије одредбе су предвиђале усвајање Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244, а којом је потврђен и гарантован делимични суверенитет и потпуни територијални интегритет Србије, није спречило многе државе Запада да признањем једнострано проглашене независности такозваног Косова изнова погазе територијални интегритет наше земље, Повељу Уједињених нација и Резолуцију 1244.

Управо због оваквог искуства кроз које је Србија прошла и још увек пролази, уверен сам да имам пуно право да на овом месту цитирам речи великог Мартина Лутера Kинга - неправда учињена било где је уједно и претња правди свуда. Ове речи стоје као подсећање, али и опомена свима нама.

Без обзира на то што још увек и сами осећамо последице грубог кршења основних одредби међународног јавног права, ми од темељних принципа Уједињених нација не одустајемо. Наставићемо да се залажемо за доследно поштовање начела неповредивости граница, уважавање суверенитета и територијалног интегритета свих осталих држава чланица Уједињених нација. Упркос оваквом нашем ставу, многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије. Питате се зашто? Зато што они поседују силу, а ми смо у њиховим очима мали и слабашни. Међутим, као што сте могли да чујете, ми ипак имамо снаге да на овом месту изнесемо истину.

Eкселенције,

Посебну захвалност дугујемо свим оним државама чланицама Уједињених нација, а оне у овом тренутку чине већину у овој Скупштини, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, посебно на простору и територији Косова и Метохије. Додатно охрабрује што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у периоду између одржавања две седнице, што је тренд који се мора наставити, јер је од посебног значаја да останемо верни основним принципима утканим у Повељу Уједињених нација, попут начела неповредивости граница.

Република Србија и ја, као њен председник, веома стрпљиво и са много добре воље трагамо за компромисом у вези са Kосовом и Метохијом, под покровитељством Европске уније, а у оквиру дијалога Београда и Приштине. То је тежак процес, он траје већ дуже од десет година, али ми не видимо алтернативу. Боље је сто година преговарати него један дан ратовати. Надам се да ћемо доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног мира,  као предуслова просперитетног живота за Србе и Албанце и за цео регион. Све друге опције смо већ истрошили и, бар што се тиче Србије, не желимо ни у сну да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и крвопролића. Регион Балкана не може да поднесе још један сукоб. Ја се уздам да ћемо у том напору имати добру вољу и разумевање наших међународних партнера, зато што и они добро знају да су неке раније одлуке њихових влада биле лоше и да нису радиле за будућност нашег региона и светског мира. Београд овај процес води у веома комплексним околностима у којима је присутан хибридни рат и прљава кампања у делу међународне јавности против наше земље на различитим пољима. Довољно је да вас само подсетим на цитате и наводе светских медија да ће Србија напасти своје суседе и да представља претњу по регионалну стабилност. Наравно, то се никада није догодило, и то је била само једна у низу бројних лажи против Републике Србије. Србија је окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само зато да не би говорила истину - да принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све. Србија је била и биће фактор стабилности у целом региону. Србија, упркос многим неистинама и фалсификатима, подржава Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет Босне и Херцеговине и интегритет Републике Српске унутар Босне и Херцеговине.
 
Ми смо, са друге стране, уверени да народи Балкана имају капацитет да наставе суживот у будућности као пријатељи и партнери који имају заједничку визију чланства у уједињеној Европи. То добро знам, зато што смо већ превазишли многе баријере које су између наших народа стајале годинама и коштале су нас хиљада живота и протраћене будућности. Србија и Албанија, на пример, данас имају најближе и најпријатељскије односе у целој својој вишевековној заједничкој историји на простору Балканског полуострва.

Било је потребно само да трезвено и прагматично разговарамо о нашој будућности, а не о нашој прошлости. Да разговарамо о томе како да решимо проблеме који муче наше људе, наше компаније, раднике, студенте и предузетнике. Много смо дискутовали и сами смо дошли до бројних решења која су већ укинула баријере које су између нас постојале без икаквог рационалног разлога. Пре свега у економији, трговини и протоку људи и капитала. Србија, Албанија и Северна Македонија већ три године имплементирају пројекат Отворени Балкан који има јасну визију – отворити регион за људе, за робу, услуге, за капитал и компаније, да бисмо добили подручје које ће трајно бити ослобођено тензија, напетости и конфликта.  Поред неупитне заједничке економске користи коју ова иницијатива са собом доноси, она има и ширу димензију, пре свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета, што свакако доприноси општем развоју друштава у овом делу Европе. Србија и на овај начин, заправо, наставља да доприноси миру, стабилности и процесу помирења у региону, а чиме свакако даје значајан допринос и безбедности на глобалном нивоу.

Имали смо за то и инспирацију у речима једног од највећих дипломата у историји и великог генералног секретара Уједињених нација Дага Хамаршелда да ова организација није креирана да људску врсту одведе у рај, већ да човечанство спаси од пакла.
 
Даме и господо,

Тек што смо сузбили глобалну пандемију, већ смо се суочили са новим изазовима какве у овом веку нисмо очекивали. Док као човечанство, корак по корак, убрзано напредујемо на технолошком плану, пред нама су се појавили егзистенцијални проблеми попут енергетске безбедности, финансијске сигурности држава у развоју, али и поремећаја у ланцу снабдевања основним животним намирницама. Солидарност која је била неопходна у борби против пандемије, у још већој мери је потребна данас када су угрожене основне потребе људи за храном и енергентима.

Република Србија своју енергетску безбедност посматра као неодвојиви део националне сигурности и као кључни предуслов за наставак економског развоја и напретка наше земље. Настојимо да обезбедимо континуитет снабдевања енергентима, али делимо забринутост због актуелних геополитичких изазова који угрожавају светску и европску енергетску стабилност. Остајемо посвећени проналажењу решења која би могла да имају трансформациону снагу у покушајима да постигнемо регионалну и европску енергетску сигурност. Желео бих да нагласим да је Република Србија успела да током актуелне кризе сачува континуитет у снабдевању енергентима. Ипак, остајемо витално заинтересовани за диверсификацију извора снабдевања, додатна улагања у енергетску инфраструктуру, али и у бржи и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима снабдевања.

Ми смо управо у Уједињеним нацијама текућу декаду назвали деценијом одрживије и отпорније будућности, деловања и трансформације. Она то мора и да остане, али у мало бржем ритму! Неравномеран развој, али и финансијска угроженост земаља у развоју, проузрокују додатна друштвена раслојавања и неминовно воде ка новим антагонизмима. Равномеран развој не сме бити ограничен, нити условљен ни географски ни политички, већ мора бити омогућен свим људима без обзира на етничку, расну, културну или верску припадност.
 
Пред нама је још један веома важан изазов који заједничким снагама морамо да превазиђемо, а то је изналажење најефикаснијег начина да се избегну последице које актуелна међународна криза оставља по глобалну сигурност снабдевања храном. Развој ситуације је изузетно алармантан, а реалност је да смо погођени сви, без изузетка. Растућа цена хране и њена доступност постале су додатни проблем. Задатак свих нас је да пронађемо оперативна и ефикасна решења која никога неће изоставити. На нама државама, као најзначајнијим међународним субјектима, је да се појединачно укључимо у координацију мера, пре свега доприносећи овом племенитом задатку на националном нивоу, како бисмо сачували оно највредније – људске животе и њихово достојанство.

Тема овогодишње Генералне дебате нас упозорава на драгоценост тренутка и повезаност изазова на међународном плану. Кризе са којима се суочавамо нас подсећају на важност отворене комуникације. Не треба много мудрости да бисмо закључили да се изазови савладавају успешно само уколико се правилно уоче њихови узроци. Србија сматра да је императив да актуелни изазови ни на који начин не смеју продубити поделе у свету, а да већ очигледна и тенденциозна поларизација на глобалном плану треба да уступи место принципима мултилатерализма.

Желео бих да истакнем да Република Србија учествује у колективним напорима за достизање циљева одрживог развоја и спровођење Агенде 2030. Србија дели визију генералног секретара о будућности глобалне сарадње на начин како је то утврђено Нашом заједничком агендом и снажно подржава инклузиван, умрежен и ефикасан мултилатерализам, као најбоље средство за одговор на најхитније изазове човечанства.
 
Даме и господо,

Мултилатерализам, колективна акција и заједничка одговорност су неизоставни елементи наших досадашњих дискусија, али дозволите ми да укажем да је полазна основа сваког таквог конструктивног ангажмана – солидарност.

На крају, желим да потврдим да ће Република Србија наставити да буде поуздан партнер у остваривању заједничких циљева дефинисаних у оквиру Уједињених нација, чврсто верујући да је то најбољи пут којим можемо изградити бољи свет за нас и наше будуће генерације. Али не смемо да заборавимо да су Уједињене нације снажне онолико колико поштујемо заједнички усаглашене одлуке и акте ове организације.

Цитирао бих нешто што смо чули 23 пута до сад, а то је: Повеља Уједињених нација је једини стандард који се мора поштовати. То смо чули од свих. У случају Републике Србије, њих 17 од 23 који су говорили о Повељи УН и резолуцијама УН је прекршило међународно јавно право и нису поштовали правила установљена у Уједињеним нацијама. Надам се да ћемо моћи да превазиђемо све потешкоће и учинимо да правила и процедуре буду исти за све на свету. У супротном, не видим излаз на крају тунела. Хвала на пажњи. Живела Србија!“

Извор/Фото: www.predsednik.rs
 

 Вести

20. септембар 2022. године

Реаговање Амбасаде Србије у Скопљу


Амбасада Републике Србије у Скопљу изражава дубоко жаљење због тога што је посланик у Народној скупштини Републике Србије Миодраг Гавриловић конференцију „Срби у Македонији и Србија“ у Битољу, у организацији Заједнице Срба у Македонији, поводом обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, искористио за личну промоцију и постизање јефтиних политичких поена, нашкодивши тако српској заједници у Републици Северној Македонији и Републици Србији.

Ставови које је изнео народни посланик Миодраг Гавриловић, не одговарају истинитости догађаја и поставља се питање који је стварни мотив да се, манипулишући чињеницама и изношењем неистина, злоупотреби гостопримство домаћина зарад саморекламирања и етикетирања себе као жртве.

У низу нелогичности које народни посланик Миодраг Гавриловић изнео наводи се и она да је предметна конференција прекинута због присуства опозиционих посланика, односно њега самог, што не одговара истини, пре свега имајући у виду да је народни посланик Миодраг Гавриловић равноправно са другим учесницима говорио на скупу, као и да је после његовог излагања конференција настављена у конструктивном тону. Додатно, чињеницу да нико од присутних није имао проблем са присутвом народног посланика Миодрага Гавриловића предметном скупу, као ни са његовим излагањем и одвојеним изјавама за медије које је, како сам на свом налогу на друштвеној мрежи твитер тврди, дао уочи конференције, поткрепљује и заједничка фотографија свих учесника догађаја која је усликана на паузи између две сесије.

Такође, тенденциозне су изјаве народног посланика Миодрага Гавриловића да је догађај био прекинут, а посебно бесмислене тврдње да су учесници након тога избачени на улицу. Напротив, упркос покушају политизације догађаја и непримерених коментара говорника проф. др Предрага Митровића, на предлог организатора договорено је да се конструктивна дискусија настави на програмом предвиђеној радној вечери у ресторану, којој су присуствовали сви учесници конференције, укључујући и народног посланика Миодрага Гавриловића.

Поставља се питање због чега је народни посланик Миодраг Гавриловић у својим иступањима избегао да истакне горе наведене чињенице, које би јавности омогућиле да стекне целокупан увид у стваран развој догађаја. С тим у вези, једини логичан одговор који се намеће јесте да је то учињено како би се оставио утисак да је народни посланик био спречен да учествује на предметном догаћају, односно да се на истом обрати, користећи то као муницију у унутрашњој политичкој борби којој није било ни време ни место у дану када се обележава Дан српског јединства, слободе и националне заставе и 104 године од пробоја Солунског фронта. Парадоксално, оваква злоупотреба празника у којем се сећамо наших див-јунака који су своје животе положили у борби за Краља и Отаџбину у ратовима за ослобођење и уједињење у периоду 1912-1918. године, начињена је од стране човека, народног посланика, који се поноси чињеницом да је потомак ''Солунца'' који је учествовао у бици на Кајмакчалану.

Остаје нејасно и то због чега је народни посланик Миодраг Гавриловић, упркос свом „дугогодишњем парламентарном искуству“, на које се позива, пропустио да о свом учешћу на конференцији редовним путем обавести Министарство спољних послова и Амбасаду Републике Србије у Скопљу, чиме је прекршио устаљене процедуре у комуникацији између надлежних институција.

Под знаком питања је такође због чега је народни посланик Миодраг Гавриловић заборавио да се у свом медијском обраћању осврне на излагање проф. др Предрага Митровића, који је о Републици Србији и Републици Северној Македонији говорио као о „окупираним државама“, на шта је амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић, у складу са својим надлежностима, на адекватан и примерен начин реаговала.

Амбасада Републике Србије у Скопљу указује на опасност од оваквих запаљивих изјава, као и касније изнетих неистинитих и малициозних конструкција, које штете угледу Републике Србије, њеним односима са суседима, али и положају српског народа у региону. Стога, Aмбасада апелује на оне који се оваквим средствима користе да, у духу недавно обележеног празника, националне интересе ставе испред личних тежњи за самопромоцијом и убирањем политичких поена, које су, нажалост, овога пута превладале.Вести

16. септембар 2022.

Састанак амбасадора Невене Јовановић са градоначелником општине Битољ Тонијем Коњановским

Амбасадор Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић искористила је посету Битољу и обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе, за реализацију сусрета са градоначелником општине Битољ Тонијем Коњановским.

Током састанка, заједнички је констатовано да су билатералне везе између две државе на изузетно високом нивоу, уз оцену да би ту сарадњу требало додатно проширити, пре свега на пољу трговине, пољоприврeде, културе, као и да би било опортуно уколико би се тренутни успон у односима Србије и Северне Македоније искористио за повезивање и зближавање локалних самоуправа две земље.

Амбасадор Невена Јовановић изразила је задовољство због актуелног тренутка у билатералним односима Србије и Северне Македоније, што је дошло као плод одговорног размишљања и деловања политичких лидера две земље, који су препознали значај зближавања и регионалне сарадње. У том контексту, изразила је задовољство што иницијатива “Отворени Балкан”, захваљујући конкретним резултатима које је изнедрила за кратко време, наилази на снажну подршку македонске јавности, баш као што је то случај и у Србији.

Амбасадор Невена Јовановић посебно је захвалила саговорнику на односу општине Битољ према локалној српској заједници, оценивши да припадници српског народа у Републици Северној Македонији, као и македонска национална мањина у Републици Србији, представљају мост који додатно повезује наше пријатељске државе.

С друге стране, градоначелник општине Битољ искористио је прилику да још једном захвали држави Србији и председнику Александру Вучићу на помоћи указаној у јеку пандемије Ковид-19, када је Република Србија међу првима упутила Северној Македонији контингент вакцина против корона вируса, али и омогућила да се грађани Северне Македоније вакцинишу на територији наше земље.Вести

15. септембар 2022. 

Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Представници Амбасаде Републике Србије у Републици Северној Македонији, на челу са амбасадором Невеном Јовановић, на Српском војничком гробљу у Битољу обележили су Дан српског јединства, слободе и националне заставе, полагањем венца на заједничку гробницу у којој почивају мошти српских јунака палих за краља и отаџбину у ратовима за ослобођење и уједињење у периоду 1912-1918. године.

Церемонији полагања венаца, поред представника Амбасаде, присуствовали су и градоначелник Битоља Т. Коњановски, почасни конзул Републике Србије у Битољу С. Мицевски, почасни конзул Републике Србије у Охриду М. Филев, народни посланик у македонском Собрању и председник Демократске партије Срба у Македонији И. Стоилковић, као и бројни представници удружења и организација Срба у Републици Северној Македонији.

Том приликом, амбасадор Невена Јовановић подвукла да је 15. септембар, датум када уједно обележавамо и годишњицу пробоја Солунског фронта, дан у који су истовремено уткани и наш бол и наша слава, дан којим је отпочела нова страница наше историје, захваљујући невероватаном војничком надљудском подухвату српских војника који су од тог 15. септембра 1918. године под пуном ратном опремом, сламајући отпор окупатора, за само 45 дана превалили пут од планине Ниџе и Кајмакчалана до Београда, који је ослобођен већ 1. новембра.

С тим у вези, указала је да данашњи празник, због симболике коју носи, представља јасну поруку нама и нашим поколењима да јединствени можемо да чинимо велика дела, која остају уписана златним словима на страницама историје.

Амбасадор Невена Јовановић подсетила је да је Република Србија, на челу са председником Александром Вучићем, у потпуности посвећена регионалном миру и стабилности, градећи добре односе са суседима, истовремено задржавајући право да негује културу сећања и адекватно помаже српском народу ван матице да очува своју традицију, језик и идентитет.

Уједно, позвала је наше сународнике да где год да се налазе, чувају своју културу, веру, језик и ћирилично писмо, као и сећање на надљудске подвиге наших славних предака и њихову слободарску борбу.
 Вести

14. септембар 2022.

Скопље: Амбасадорка Јовановић на састанку са директором Ујкановићем

Амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић састала се данас са директором Управе за афирмацију и унапређење културе припадника заједница Републике Северне Македоније Адмиром Ујкановићем са којим разговарала о начинима за унапређење положаја српске заједнице у Северној Македонији.

Саговорници се сагласили да неопходна интензивнија сарадња и укључивање Срба у рад институција које се баве питањима од значаја за српску заједницу у Северној Македонији.

Такође, разматране могућности за директније повезивање институција двеју земаља у чијој надлежности питања мањина.Вести

8. септембар 2022.

Амбасадор Јовановић положила цвеће поводом Дана независности Републике Северне Македоније

Поводом 8. септембра, Дана независности Републике Северне Македоније амбасадор Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић и изасланик одбране потпуковник Вујица Вукобратов положили су свеже цвеће на вечна почивалишта бивших председника Кира Глигорова и Бориса Трајковског.

Полагању цвећа, у организацији Владе Републике Северне Македоније, присуствовали су председник Владе Републике Северне Македоније Димитар Ковачевски, министри у македонској Влади, као и представници дипломатског и војног кора.
 Вести

02.09.2022.

Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан


Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан заједно са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским. Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већу министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу.

Отварајући Самит лидера у оквиру иницијативе Отворени Балкан, председник Вучић је поручио да никада није више пажње и енергије усмерено на успех овог пројекта од оснивања, те да од успеха Отвореног Балкана зависи и колико ће земље чланице успети да осигурају добру економску будућност својих земаља, као и учвршћивање мира и стабилности у региону.

„Надамо се да ће иницијатива Отворен Балкан додатно доприносити економском јачању и повезивању, али и пружити могућност, која је за нас од великог значаја, а то је да говоримо у региону једним гласом и када се ради о кључним питањима од интереса за све наше земље и за регион у целини. Досадашњи прогрес није мали, али лагао бих када бих рекао да смо увек задовољни темпом напретка. Чини ми се да увек можемо брже и снажније и боље. Успостављање зеленог коридора Отвореног Балкана за транспорт прехрамбених производа довео је до раста трговине од 17 одсто у овом сектору. Такође, отварање наменских возних трака на граничним прелазима je скратило чекање са неколико сати на 10 до 15 минута, што немерљиво олакшава пословање компанијама из Србије, Албаније и Северне Македоније“, нагласио је председник Вучић истичући да су у току дана потписана документа, као резултат посвећености и рада и израз опредељености свих чланица Отвореног Балкана да у будућности сарадња достигне још виши ниво.

Према речима председника Вучића, међу потписаним документима је и Споразум о механизмима за обезбеђивање несметаног снабдевања основним животним намирницама унутар региона Отвореног Балкана, који предвиђа несметану трговину одређених прехрамбених намирница унутар иницијативе и уколико нека од земаља чланица донесе одлуку о забрани извоза тих намирница.

„Оперативни план у области цивилне заштите, је наставак претходног споразума о сарадњи у цивилним и ванредним ситуацијама из јула 2021. године“, рекао је председник указавши да је посебно мудра идеја албанског премијера Едија Раме резултирала потписивањем Меморандума о разумевању у области кинематографије и аудио визуелних активности чиме ће се основати заједнички копродукциони фонд "Отвореног Балкана" за филмске професионалце.

Такође, председник Вучић је оценио да ће издавање првих радних дозвола и регистрационих бројева бити прекретница која ће усмерити развој привреде наше три земље и додао да је посебно важно оснивање радне групе за превенцију криза пред долазећу тешку зиму.

Председник Вучић се осврнуо и на међународни сајам вина Винска визија, организован у оквиру иницијативе Отворени Балкан, истичући да су три земље чланице показале да једну тако важну и изузетну тешку манифестацију могу да организују на највишем светском нивоу, доводећи највећи део својих винарија, најпознатије светске винарије и промовишући главне градове и своје земље.

Председник Вучић је посебно захвалио премијеру Црне Горе, председавајућем Већу министара Босне и Херцеговине, али и шефовима дипломатије Мађарске и Турске, што су дошли у Београд на Самит.

"Ви нисте наши гости, ми смо толико везани и потребни једни другима, а то показује и учесталост наших сусрета. Верујем да ћемо, без обзира што неки нису формално део Отвореног Балкана и што неки неће бити, моћи да развијамо даљу могућу сарадњу“, додао је председник Вучић додајући да су односи земаља унутар иницијативе на историјском максимуму.

Након обраћања учесника и гостију на Самиту, председник Вучић је поручио су за све земље учеснице иницијативе "Отворени Балкан" мир и стабилност од кључног значаја, без обзира на то што немају иста мишљења о свим политичким догађајима и питањима. Такође је истакао да се све земље које учествују на Самиту, налазе на европском путу и да су му посвећене. Зато је замолио европске партнере да покажу поштовање и више разумевања према региону Балкана и захвалио представницима ЕУ на томе што поштују одлуку Србије, Албаније и Северне Македоније да направе пројекат какав је Отворени Балкан.

Извор/Фото: www.predsednik.rs
 Вести

01.09.2022.

Председник Вучић присуствовао отварању Првог међународног сајма вина Винска визија Отвореног Балкана


Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је отварању Првог међународног сајма вина Винска визија Отвореног Балкана заједно са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским.

Приликом отварања Сајма, организованог под покровитељством влада Републике Србије, Републике Албаније и Републике Северне Македоније, а у оквиру иницијативе Отворени Балкан, председник Вучић је истакао да је овај Сајам заједничко дело, којим смо показали да имамо чиме да се поносимо и да можемо не само да будемо део света, већ и да у много чему можемо да се такмичимо и будемо бољи у различитим сферама друштвеног живота.

„Данас су Београд и Балкан светска престоница вина. Вино зближава људе и овај сајам је само конкретизација нашег повезивања у оквиру иницијативе Отворени Балкан“, рекао је председник Вучић, додајући да данас може да се види колико је Отворени Балкан важна и отворена иницијатива у којој би желео да буду сви они који себи ту могу да пронађу место.

Председник Вучић је приликом обиласка Сајма, имао прилике да разговара са произвођачима вина не само из Србије, Албаније и Северне Македоније, већ и излагачима из 22 земље, међу којима су излагачи из Француске, Црне Горе, Хрватске, Чилеа, Аргентине, Италије, Босне и Херцеговине, Словеније.

Премијер Албаније Еди Рама поручио је данас на отварању Сајма да је регионална иницијатива Отворени Балкан много више од привреде и трговине, а далеко више од политике.

"Отворени Балкан је производ мира који ће да буде одржив, пројекат јединства у миру са визијом за будућност, тако да ово мало суседство у срцу Европе не пати више од остатака из прошлости, већ да постане место будућности за наше младе“, рекао је албански премијер.

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски изјавио је да овај Сајам представља нову прилику да се успостави нова динамика у регионалним економским односима и да се омогући просперитет како компанијама, тако и грађанима у Србији, Северној Македонији и Албанији. Такође је додао да се на Сајму повезују привреде региона, отварају нова тржишта, остварују нови пласмани за робу са ових простора, као и да се шири простор за размену идеја, технологија и приступа раду.

Извор/Фото: www.predsednik.rs
 Вести

02. авугуст 2022.

Селаковић и Пендаровски у Прохору Пчињском

Након 18 година данас су у манастиру Српске православне цркве Прохор Пчињски државно-црквене делегације Србије и Северне Македоније обележиле 2. август, који званично Скопље обележава као Дан Републике - Илинден.

Обележавању овог значајног датума за Србију и Северну Македонију присуствовале су делегације двеју држава предвођене македонским председником Стевом Пендаровским и шефом српске дипломатије Николом Селаковићем, као изаслаником председника Србије Александра Вучића.

Након полагања венаца на спомен плочу поводом првог заседања АСНОМ-а у капели манастира Прохор Пчињски, Селаковић је новинарима рекао да данашње заједничко обележавање указује да су Србија и Македонија добри суседи, добри пријатељи и да је веома важно да унапређујемо наше добросуседске односе.

„Данас, 2. август је важан и историјски значајан датум за оба народа и чува успомена на неке претходне генерације које су за свог животног века оставиле траг у историји два народа“, рекао је Селаковић.

Он је казао да је манастир Прохор Пчињски светиња која чува и гради традицију током читавог миленијума, те подсетио да је прошле године обележено 950 година овог светог места.

Истакао је да су данас владике Српске православне цркве и Македонске православне цркве први пут од почетка Другог светског рата служиле заједно литургију.

Додао је да је председник Северне Македоније Стево Пендаровски по доласку положио венац на спомен плочу која бележи један тренутак значајан за историју македонског народа, када је одржано прво заседање АСНОМ-а у непосредној близини манастира, 1944. године.

То је, истакао је Селаковић, догодило први пут након 18 година.

„Тиме показујемо колико смо поштујући једни друге, поштујући традицију, историјско наслеђе окренути будућности и желимо да будуће генерације одгајамо у духу добросуседства и толеранције“, рекао је шеф српске дипломатије.
Истакао је да је у том смислу и са том жељом именован као изасланик председника Александра Вучића да дочека председника Пендарoвског.

„Имали смо и прилике да након полагања венаца разговарамо у присуству наших домаћина владике врањског Пахомија и о будућим обележавањима, у годинама које су пред нама и да констатујемо колико су историје наших народа прожете“, рекао је.

Указао је и да са друге границе, када се пређе иза Брњака, места победе славне српске војске у кумановској бици и јужније има важност за нашу српску историју.

„Констатовали смо колико је важно да на државном нивоу усагласимо начин обележавања и места обележавања, где ће се комеморације и прославе одржавати... Све су то само природни и нормални кораци након великих корака које је Вучић учинио управо градећи једну политику јединства и окренутости региона будућности, а која је свој конкретни резултат почела да даје у иницијативи Отворени Балкан", рекао је Селаковић.

Пендаровски је захвалио председнику Александру Вучићу и патријарху Порфирију који су, како је рекао, омогућили да после 18 година паузе македонска делегација дође на ово свето место, у манастир Прохор Пчињски, да обележи најзначајнији македонски празник - Илинден.

Подсетио је да је овде одржано прво историјско заседање АСНОМ-а, те оценио да је почетак добре традиције то што ове године 2. август делегација Северне Македоније прославља на овом месту. Очекује, казао је, да ће то бити настављено и убудуће.

Пендаровски је додао да је са министром Селаковићем договорио оснивање радне групе при министарствима спољних послова двеју држава која ће радити на томе.

Истакао је да Прохор Пчињски има значајно место у контексту политичких и црквених односа који су, како је рекао, у међувремену разрешени.

Оценио је и да је данашње обележавање у Прохору Пчињском „камен темељац“ за нове будуће односе двеју држава и будућег обележавања овог датума.

Извор: Танјуг

 Обавештење

Обавештење о путовању малолетних лица преко државне границе Републике Србије

       Обавештавамо да, према одредбама Закона о граничној контроли члан 54. став 2. („Службени гласник“ бр. 24/18), за прелазак државне границе Републике Србије малолетно лице држављанин Републике Србије (до навршене 16. године живота) када путује само или у пратњи другог лица које му није родитељ или законски заступник, мора поседовати оверену сагласност оба родитеља, ако законски врше родитељско право, или законског заступника.

         Уколико малолетно лице држављанин Републике Србије прелази државну границу Републике Србије у пратњи једног од родитеља, није потребна сагласност другог родитеља.

          У складу са одредбама Закона о граничној контроли (члан 54. став 2.) за прелазак државне границе Републике Србије малолетних лица, страних држављана, није потребна сагласност родитеља.Вести

23. јул 2022.

Селаковић отворио Конзулат Србије у Охриду

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић отворио је данас у Охриду Конзулат Србије на челу са почасним конзулом.

Министар Селаковић је рекао да институција почасног конзула има дугу и богату традицију и несумњив значај у дипломатско-конзуларним односима и истакао да је ово 86. почасни конзулат Србије у иностранству.

„Уверен сам да ће отварање конзулата у Охриду са подручјем које обухвата територије општина Охрид, Струга, Дебар, Галичица, Дебарца и Центар Жупа, на челу са почасним конзулом Михајлом Филевим, пружити додатни подстрек унапређењу свестране сарадње Србије са Северном Македонијом“, истакао је Селаковић.

Како је нагласио, то није само наша добра билатерална сарадња на политичком нивоу, већ и сарадња у области културе, туризма, али и на пољу јачања наших економских веза и односа.

Селаковић је казао и да је уверен да ће допринос односима две земље дати и почасни конзул Филев, настављајући традицију својих предака, и више него успешно обављати ту функцију и својим примером дати додатни импулс односима два народа и две пријатељске државе.

„Оно што данас радимо једног дана ће бити историја, на историју не можемо да утичемо, али на оно што радимо данас утичемо и те како и тако стварамо будућу историју. Трудићемо се да та историја буде прожета и миром и стабилношћу и толеранцијом и пријатељским односима“, рекао је шеф српске дипломатије.

Он је подсетио да је Србија имала своје конзулате у Скопљу и Битољу, а да је ово први конзулат у Охриду.

Министар је констатовао да су билатерални односи две државе традиционално добри у многим сегментима, и да нису само притељски већ и братски, а да су утемељени на заједничкој историји и блиским везама два народа, али и на заједничкој опредељености за будућност.

„Сарадња са суседним земљама, очување мира и стабилност у региону, тежња пуноправном чланству у ЕУ јесу приоритети спољне политике Србије... Заједничка жеља за сарадњом и јачање мостова који нас повезују огледа се и у историјској иницијативи Отворени Блакан, где су три државе учиниле озбиљан и конкретан искорак у правцу интензивирања економске сарадње и побољшања квалитета живота грађана“, рекао је Селаковић.

Подсетио је и да је председник Србије Александар Вучић поручио недавно у Охриду да је највећа снага ове иницијативе у чињеници да она потиче од народа западног Балкана, који су препознали неопходност међусобне сарадње и повезивања.

Селаковић се присетио и неких историјских чињеница које су повезивале Србе и становнике Охрида, а то је да су Охриђани помагали српској војсци у Првом светском рату, као и да је научник Михајло Пупин донирао велико звоно једној од цркава у Охриду.

Министарка културе Северне Македоније Бисера Костадиновска, која се обратила у име Владе и Министарства иностраних послова Северне Македоније, поздравила је отварање конзулата и истакла да је то још једна потврда унапређења односа две земље. Истакла је да две земље одлично сарађују на пољу културе, и најавила да ће ускоро бити потписан нови споразум о културној сарадњи.

Почасни конзул Михајло Филев рекао је да је отварање конзулата подвиг који ће довести до унапређења односа два братска народа, као и да ће његова највећа одговорност бити рад на томе.

Градоначелник општине Охрид Кирил Пецаков истакао је да је важно што је отворен почасни конзулат једне пријатељске земље и подсетио да та општина већ има успостављење пријатељске односе са Крагујевцом и Инђијом.

Свечаном отварању Конзулата Србије у Охриду присуствовали су представници Владе Северне Македоније, представници Срба у тој земљи, дипломатског кора и угледни представници културне и пословне заједнице.

Селаковић: Поносан сам на пријатељство Србије и Северне Македоније

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас након отварања Конзулата Србије у Охриду, да је, као представник Србије, али и Србин који има пуно пријатеља, кумова и сарадника из Северне Македоније, поносан на пријатељство две државе.

Он је рекао да је претходне ноћи у оквиру Охридског лета одржао говор на македонском језику истакавши да зна колико је важно када неко из неке друге земље дође и обрати се на језику земље домаћина.

„Тиме сам показао не само да поштујем своје домаћине већ и македонски језик и македонску културу које је тај језик изнедрио. Ценећи и уважавајући језик као темељ културе дошао сам овде не само да отворим наш Конзулат већ да покажем поштовање према нашим домаћинима“, рекао је Селаковић.

Он је подсетио да је на Охриду договорена иницијатива Отворени Балкан, али и недавно одржан самит ове иницијативе.

„Охрид је место одржавања самита Отвореног Балкана где су настављене тенденције стварања добрих односа али и услова за продубљивање те сарадње у различитим областима, кроз признавање академских звања, диплома кроз већу и ближу културну сарадњу“, рекао је он.

Упитан да прокоментарише однос Бугарске према Северној Македонији, он је казао да је његов посао као министра спољних послова да јача добросуседске односе, као и да су и Бугарска и Северна Македонија сусед Србије.

„Србија је изабрала пут јачања заједништва, пут јачања сарадње, јачања што више економске сарадње и Србија ће то наставити да ради. Ми бринемо своју бригу, радимо свој посао, а други нека раде свој посао“, рекао је министар.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsОбавештење

Обавештење држављанима Републике Србије

Сугеришемо држављанима Републике Србије да, уколико намеравају да путују/транзитирају кроз Републику Северну Македонију, пре поласка на путовање провере тренутно стање на путевима на сајту Ауто-мото савеза Републике Северне Македоније www.amsm.mk због могућих блокада регионалних путних праваца.Вести

28. јун 2022. године

Амбасадорка Јовановић присуствовала обележавању Видовдана у цркви Светог Архангела Михаила у Скопљу

Поводом обележавања Видовдана и 633. годишњице од Косовске битке, амбасадорка Републике Србије у Северној Македонији Невена Јовановић, конзул Александра Ђурица и трећи секретар у Амбасади Републике Србије Милош Пурковић присуствовали су у цркви Светог Архангела Михаила у Скопљу парастосу палим косовским јунацима, након чега су, у црквеној крипти, положили ловоров венац на спомен плочу српским војницима страдалим у Првом светском рату, чији посмртни остаци овде почивају.

Амбасадорка Јовановић изразила је захвалност припадницима српске заједнице у Северној Македонији на присуству поводом обележавања Видовдана, истакавши значај окупљања у знак сећања и одавања почасти нашим храбрим прецима страдалим у ратовима за слободу отаџбине.

У крипти цркве Светог Архангела Михаила у Скопљу сачувани су посмртни остаци око три хиљаде српских војника погинулих на брду Гази Баба током Првог светског рата.Вести

17. јун 2022.

Охрид: Амбасадорка Јовановић са специјалним представницима за Западни Балкан

Амбасадорка Републике Србије у Северној Македонији Невена Јовановић је учествовала на заједничком радном доручку представника региона и пет специјалних представника за Западни Балкан:  Габријела Ескобара (САД), Мирослава Лајчака (ЕУ), сер Стјуарта Пича (УК), Мануела Зарацина (Немачка) и Јоханеса Ајгнера (Аустрија).

Састанак је организовао министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи на маргинама Преспа форума за дијалог на Охриду у оквиру неформалног регионалног формата Б6, са циљем продубљивања сарадње у региону у кључним областима од заједничког интереса и убрзања интеграције Западног Балкана у ЕУ.

На састанку истакнуто да данашњи сусрет важан за јачање регионалне сарадње, посебно јер је ово први заједнички састанак специјалних представника за Западни Балкан са представницима региона.

Регионални формат Б6 покренут је у оквиру прошлогодишњег Преспа форума за дијалог у циљу успостављања директне комуникације о питањима од регионалног интереса.Вести

17. јун 2022

За општи напредак потребна интеграција региона у ЕУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас на Преспа форуму на Охриду да је за општи напредак региона неопходно да се Западни Балкан интегрише у Европску унију.

Брнабић је, на премијерском панелу „65 година после Римског уговора: Да ли је Европа економски обновљена и интегрисана“, оценила да би одговор на назив панела требало да буде „не“ јер земље Западног Балкана, које су окружене чланицама ЕУ, и даље нису део Уније.

Председница Владе је упутила позив државама чланицама ЕУ да што пре отворе преговоре о чланству са Северном Македонијом и Албанијом, као и да убрзају процесе интеграције у Босни и Херцеговини.

Премијерка је, говорећи о повезивању региона, указала на користи од иницијативе „Отворени Балкан“ и поново позвала све земље региона да јој се придруже.

Она је истакла да су два кључна приоритета Србије улазак у Европску унију и сарадња са земљама региона, додавши да наша земља гради путеве како би унапредила транспорт робе, али и проток људи и капитала, како ауто-путем ка Северној Македонији и Бугарској, тако и градећи ауто-пут ка Црној Гори и Босни и Херцеговини.

Када Србија добије нову владу, питање број један биће питање енергетике и енергетске снабдевености, као и изградња интерконектора са Северном Македонијом и гасна повезаност са Грчком и Бугарском, рекла је Брнабић.

Она је, одговарајући на критике да иницијатива „Отворени Балкан“ није усклађена са Берлинским процесом, рекла да је управо супротно, јер је та иницијатива, која треба да олакша живот грађанима овог региона, али и привредну сарадњу и транспорт, у потпуности у складу са поменутим процесом.

На Преспа форуму учествује велики број званичника из региона и представници европских институција, невладиног сектора, академске заједнице, међународних организација и други.

Основна тема овогодишњег форума је „Изградња будућности Западног Балкана у модерној европској безбедносној архитектури“.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs
 Вести

10. јун 2022.

Селаковић: Србија је посвећена поштовању међународног права и дијалогу

Министар спољних послова Никола Селаковић учествовао је у Солуну на састанку министара спољних послова у оквиру Самита Процеса сарадње у југоисточној Европи и нагласио да је то била одлична прилика да Србија афирмише ставове и позицију по питањима важним не само за регион, него и за глобална кретања, а који се односе на принцип заштите територијалног интегритета и суверенитета и посвећеност Србије дијалогу.

Министар Селаковић изјавио је након састанка да је Србија посвећена поштовању међународног права и дијалогу.
“То је наша чврста позиција када је реч о поштовању основних принципа међународног права и Повеље УН, као што је принцип заштите територијалног интегритета и суверенитета, али и посвећеност Републике Србије ономе што јесте мирно решавање спорова, посвећеност дијалогу не само у нашем случају, дијалогу Београда и Приштине, него уопште дијалогу као основном инструменту дипломатије у тражењу решења за оно што јесу спорна питања”, навео је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, већина учесника је подржала дијалог Београда и Приштине, а неке од држава чланица, као што је била представница Румуније, отворено су исказале не само подршку већ и поштовање према ономе како Србија под председником Александром Вучићем успева да ради. Министар је пренео да су и поједине државе позвале Приштину да се више укључи у дијалог и конкретним својим гестовима и активностима покаже да јој је заиста до дијалога и стало.

Селаковић је навео да је на састанку министара спољних послова главна тема била Украјина и дешавања која су везана за ратне сукобе, као и да се разговарало и о томе какве последице тај сукоб може да остави по европске интеграције западног Балкана.

Шеф српске дипломатије навео је да ће на Самиту Процеса сарадње у југоисточној Европи имати част да представља председника Србије и нашу државу, с обзиром на то да је председник Алексадар Вучић на састанку са немачким канцеларом Олафом Шолцом.

“То је не само прилика да се афирмишу ставови и вредности за које се ми боримо већ да се конкретно боримо оваквим врстама наступа и састанцима које имамо на маргинама оваквих догађаја за оно што јесу главни ставови и циљеви наше спољне политике”, закључио је министар Селаковић.

На маргинама Самита у Солуну министар Селаковић имао је и билатералне састанке са шефовима дипломатија Словеније и Северне Македоније, Тањом Фајон, односно Бујаром Османијем, као и са замеником министра иностраних послова Босне и Херцеговине Јосипом Бркићем, са којима је разговарао о билатералним и регионалним питањима.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsВести

10. јун 2022.

Селаковић: Развој региона није могућ без очувања стабилности и унапређења добросуседских односа

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас да савремена геополитичка дешавања потврђују колики је значај унапређења регионалне сарадње и вођења одговорне регионалне политике, која пре свега подразумева решавање свих отворених питања дијалогом.

Селаковић је, обраћајући се учесницима министарског састанка Процеса сарадње у југоисточној Европи, који се одржава у Солуну, констатовао да развој региона није могућ без очувања стабилности и унапређења добросуседских односа, чему је Република Србија у потпуности посвећена.

Србија ће, према његовим речима, наставити потпуно посвећено да промовише здраве односе са свима у региону, засноване на узајамном поштовању, разумевању и опредељењу за заједничку европску будућност.

„Политика проширења свакако представља један од најзначајнијих инструмената Европске уније, и то не само за обезбеђивање стабилност региона и његов даљи економски просперитет, већ и за стабилност и безбедност читаве ЕУ. Управо због тога, од посебног значаја је наше заједничко ангажовање, у светлу позиционирања према институцијама ЕУ, ради формирања позитивног имиџа региона, као и одржавања питања од интереса за регион у фокусу ЕУ“, навео је шеф српске дипломатије.

Пуноправно чланство у Европској унији јe, према његовим речима, један од спољнополитичких приоритета Републике Србије, и верујемо да је место читавог региона у ЕУ, јер без његовог укључивања, европски политички и економски простор неће бити потпун.

Осврћући се на ситуацију у Украјини, поручио је да је Србија у потпуности привржена поштовању начела територијалног интегритета и политичке независности држава, као једног од основних принципа међународног права.

„Као што смо посвећени очувању суверености и целине своје територије, Република Србија се исто тако залаже за поштовање територијалног интегритета других суверених држава, самим тим и Украјине. Желим посебно да истакнем да је Република Србија принципијелно посвећена мирном решавању спорова и да, у том смислу, подржава све напоре који су усмерени на преговоре. Такође, спремни смо да пружимо сваку врсту хуманитарне помоћи угроженом становништву и да учествујемо у обнови градова у Украјини“, казао је Селаковић.

Министар спољних послова Србије обратиће се данас и учесницима Самита Процеса сарадње у југоисточној Европи и бити у прилици да одржи низ билатералних састанака на маргинама скупа у Солуну.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsВести

08. јун 2022. године


Председник Вучић учествовао на самиту "Отворени Балкан" у Охриду

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у Охриду, где jе учествоваo на самиту Отворени Балкан и, том приликом, поручио да је ова иницијатива идеја људи који хоће да сарађују и који хоће будућност у заједништву, те да она припада балканским народима.

Председник Вучић је изразио уверење да ће све више грађана Северне Македоније, Србије и Албаније, али и других земаља региона, подржати иницијативу Отворени Балкан.

"Ово је наша иницијатива, иницијатива људи са Балкана, оних који схватају да морају да се повезују и да морају сами да решавају проблеме. Све што смо радили, и у економији, и све оно што је важно за грађане, одражава се у односима Северне Македоније, Србије и Албаније. Готово да немамо билатерална отворена питања, немамо никаквих захтева ни према коме, сем да будемо пријатељи и радимо у корист грађана", поручио је председник Вучић и нагласио да су заједничка сарадња и напредак једино што нико не може да спречи, "већ зависи директно од нас".
 
"Желимо да пољопривредници буду задовољнији, јер могу више да извезу, да имамо више туриста, да и једни и други живимо боље, да размишљамо шта можемо добро да урадимо", истакао је председник и посебно захвалио европском комесару за проширење и суседску политику Оливеру Вархељију што је дошао на скуп да подржи иницијативу.

Председник Вучић је изнео и свој предлог за јачање сарадње пред зиму.
 
"Важно је да формирамо радне групе одмах или на следећем састанку, пре великог самита који имамо и сајамских манифестација крајем лета у Београду. Да формирамо радне групе које ће да брину како да превазиђемо тешкоће у снабдевању намирницама и енергентима. То је у највећем интересу наше три земље, али и целог Балкана", навео је председник и додао да Србија очекује да стигну хеликоптери који су купљени за гашење пожара, а будући да нас чека топло лето, поручио је да ће Србија бити спремна да интервенише и помогне албанским и македонским пријатељима, док исто очекује и од њих, у неким другим областима.

Премијер Републике Северне Македоније Димитар Ковачевски изјавио је да су земље на Западном Балкану у условима кризе и рата у Украјини међусобно упућене једне на друге, те да је ово време великих изазова које тражи заједништво.
 
"Отворени Балкан је наша задужбина за мир и већ је дао прве резултате за грађане и привреднике. То је наша визија о Балкану, да је интегрисан и да мир и стабилност више нико не доводи у питање. Желимо и више инвестиција, тражимо да ЕУ подржи наш напор. Иницијатива ће постати све атрактивнија“, рекао је премијер Ковачевски и објаснио да је циљ иницијативе да се убрза кретање људи, робе, капитала и услуга, као и да се повећа конкурентност привреда и стандард грађана.

Председник Владе Републике Албаније Еди Рама поручио је да на Западном Балкану, у условима рата у Украјини, треба да се разговара још отвореније, те да у условима кризе треба да се појача сарадња у региону.

"Рат у Украјини чини да иницијатива Отворени Балкан буде још нужнија него што је била пре", истакао је албански премијер.
 
Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, који је на Самиту Отворени Балкан у Охриду присуствовао као посматрач, поручио је да је до сада учествовао на разним скуповима, али да је овај "дефинитивно ново лице" Западног Балкана и апеловао да на следећем оваквом окупљању буде шест, а не пет лидера.

"Све теме које су третиране искључиво се односе на животни стандард грађана, било да се ради о слободном промету, пољопривреди, енергетици, туризму, активној кризи или великим инфраструктурним пројектима. Ово је дефинитивно један нови приступ и представља заокрет у односу на оно што су до сада биле теме. Прошлост не можемо да променимо. Све што можемо је да променимо будућност", рекао је црногорски премијер на завршној конференцији за новинаре после Самита и истакао да ће свака иницијатива која може да води ка било каквом прогресу и помирењу имати подршку Владе Црне Горе.
 
Председавајући Већем министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија рекао је да, нажалост, у БиХ не постоји консензус око Отвореног Балкана из политичких разлога, иако га апсолутно подржавају и пословна заједница и грађани.

"Искрено се надам да сам последњи који говори као посматрач или гост Отвореног Балкана", рекао је Зоран Тегелтија.
 
На самиту регионалне иницијативе Отворени Балкан потписано је више споразума и меморандума о сарадњи три земље чланице: Споразум о сарадњи на Западном Балкану у области признавања диплома и научних признања издатих у високошколским установама и другим овлашћеним институцијама, Меморандум о разумевању и сарадњи у области туризма за Западни Балкан, Меморандум о разумевању и културној сарадњи на Западном Балкану, као и Меморандум о разумевању и сарадњи пореских управа на Западном Балкану.

Извор/Фото: www.predsednik.rs
 Вести

31. мај 2022.

Председник Вучић положио заклетву

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.

"Даме и господо, Ваша светости, поштовани председниче, поштовани члане Председништва Босне и Херцеговине, поштована председнице Републике Српске, уважени представници верских заједница, драги пријатељи, поштовани председници Србије и Савезне Републике Југославије, ваше екселенције, председнице Уставног суда и Врховног касационог суда, председнице Владе, чланови Владе Републике Србије, председниче Покрајинске скупштине АП Војводине, председниче Покрајинске владе АП Војводине, даме и господо, драги пријатељи, не постоји већа част, већа обавеза, а нема ни већег поноса од оног који ти даје чињеница да водиш своју земљу, нити лепше дужности од те да је са поносом представљаш.

Све то, и обавезу, и дужност, и част, и понос, добио сам од грађана на изборима. Они су израз воље убедљиве већине, која је мене и највећи део вас наново задужила да свој посао обављамо не увек онако како чак и та већина жели, већ да чинимо све оно што је у најбољем интересу Србије.

Желим да будем председник свих и председник за све, да будем први по обавезама и последњи по привилегијама, да радим више, да не тражим ништа за себе, али да тражим све, апсолутно све за нашу Србију.

Велики Конфучије је рекао да компромис може да се прави са свим, осим са идеалима и то је оно што намеравам да следим, а мени је идеал Србија и добробит њених грађана. То уједно одређује и приоритете мог другог мандата, оне који су, чини ми се, и пре полагања заклетве били јавни и јасни и који гласе: мир, стабилност, независност у одлучивању, слобода Србије, сигурност, здравље, Европа, рад, рад и рад.

Србија јесте и биће, да парафразирам Марка Аурелија, цара, филозофа, управо оно и само оно што ми од ње направимо. Она је производ наших мисли, наших снова и наших дела, наш идеал, наш циљ, наша свест, знање о томе где смо и географски и историјски и велика пажња о томе да никада не побркамо, као што нам се толико пута у историји дешавало, историју и реалност, географију и реалност, пусте жеље и реалност.

Данас имам част, али и немерљиву обавезу да вам се обратим као председник чији други мандат почиње у преломним временима модерне историје. Не постоји тежа, али ни узвишенија дужност од ове на коју данас по други пут ступам. И не постоји циљ који је захтевнији, али и часнији од циља да Србија настави својим путем, јединственим, у будућност какву је одавно својим жртвама и одрицањима заслужила.

Преузимам председничку дужност у временима у којима је основна премиса, у готово читавом свету, постала да су дрскост и безобразлук чин храбрости, а смиреност и стрпљење одраз страха. Живимо у временима када сви гласно говоре, а мало ко слуша и још ређе чује. Гласови разума су све тиши, а визија будућности целог човечанства све магловитија и удаљенија.
 
Данас је, можда више него икада, цео свет жељан истине и правде. Исте оне правде која је уткана и у прве речи наше прелепе националне химне и која још увек стоји као императив без којег нема напретка ни достојанственом човеку, ни целом свету. За такву истину и за такву правду увек ћу да се борим, јер нема тежег, али ни часнијег пута од тога.

Свет можда никада више неће бити исти, али вам указујем на чињеницу да ћемо бар ми покушати да останемо снажни, самоуверени и непоколебљиви у својој принципијелности, да ћемо као земља наставити да радимо за општу добробит, док храбро грабимо напред упркос свим недаћама, као што смо то чинили и до сада.

Не постоји, стога, довољно велика реч за нашу Србију, која је одувек стајала на раскршћу различитих цивилизација, вера и култура, чиме је обогаћена на најбољи начин, који нас подстиче да то наслеђе чувамо и данас још јаче, чвршће и одлучније него икада пре. Исто тако, преко нас су се одвајкада укрштали путеви туђих интереса и амбиција, освајања и повлачења, али и наших победа и пораза, који су оставили дубоке ожиљке у целокупном бивању Србије. Многи су код нас долазили без поштовања и обзира, а одлазили са скривеним или отвореним дивљењем према нашем малом, а тако великом народу и према нашој малој, а тако поносној Србији.

Баш као и ово Мирослављево јеванђеље, и наша земља је имала чудан и тежак историјски пут. Поколења Србије су се калила кроз најтеже тренутке током дугих векова, неретко сама, али увек усправна. Управо та поколења, која су кроз историју показивала невероватне људске, владарске, уметничке, војне, моралне и духовне висине, уткала су овај несаломиви, слободарски, понекад чак пркосни дух у све садашње и будуће нараштаје нашег народа.
 
Да ствари конкретизујем, свет се пред нашим очима на дневном нивоу драматично мења, никада више и никада брже. Напад на Украјину је прекретница у међународним односима. Са једне стране, Русија је желела прекид доминације, како кажу, западне и тврде и меке моћи, спречавање даљег ширења НАТО-а, велика Кина не жели status quo, тј. недодирљивост западне снаге и безутицајност свих других, док са друге стране Запад жели очување сопствене превласти у свету, истовремено се позивајући на кршење међународног јавног права, како од стране Русије, тако и од њихових других противника, попут Народне Републике Кине.

Тачно је да је нападом на Украјину погажено међународно јавно право, али је такође тачно да се то догодило десетинама пута у савременом свету, те да су кључни протагонисти и данашњи велики борци за поштовање норми међународног јавног права биле неретко и западне силе. Уосталом, ми овде, у Србији, то на најбољи могући начин можемо да потврдимо. Наша земља је 1999. године нападнута без одлуке Савета безбедности Уједињених нација, а да наша земља пре тога није окупирала ниједну другу. Нашој земљи после тога отимано је и даље. Упркос постојању Резолуције 1244 и постојања у правном поретку те резолуције, и даље нам отимају део наше територије тврдећи да су у праву, а ми, ако случајно кажемо да мислимо другачије, тог тренутка више нисмо за будућност, нисмо довољно демократе, не разумемо садашњи тренутак, већ се бавимо сувише прошлошћу. Када би то неко други учинио, он би одмах био неко ко руши међународни правни поредак, ко руши све институције и ко руши мир у свету.

Поносан сам на Србију данас, која се понаша у складу са принципима међународног јавног права, која уме да осуди кршење међународног јавног права, недвосмислено и јасно. Али сам поносан и на Србију у којој нема ни антизападног, нити русофобног понашања. Код нас су добродошли и Достојевски, и Шекспир, и Гете, и Хемингвеј. То је нешто на шта Србија може да буде поносна, па макар била и једна од ретких земаља у савременом свету.

Ово сам све рекао не зато што је из овога могуће извући прагматичне захтеве деловања, већ да и као председник Републике, баш онако како то себи дозволе сви други грађани Србије, спасем душу и кажем шта ми је на срцу. И да не мислите да то што сви знате ја не знам. Знам, неретко знам боље од свих осталих. Неретко то видим и осећам боље од свих осталих. Али то не решава наш проблем и то ниједан од проблема у будућности неће да реши. Политика вођења земље није политика жеља, већ политика могућег, политика реалности.

Ја сам разговарао са једним, од данас највећим европским лидером, седам сати смо разговарали и ваљда је човек желео да ме слуша и осетио сам потребу да испричам све што ми је на души, да изговорим све - како се ми Срби осећамо када видимо шта су нам чинили по питању Косова и Метохије и по свим другим питањима на Балкану. Слушао ме је пажљиво тај велики лидер, много умнији од мене, са много више знања, велику земљу води, и негде око три ујутру ми је рекао: „Хајде, сада Александре, да пресечемо ово.“ Рекох, слушам Вас, драги пријатељу. Он је рекао: „Нисам у свему сагласан са тобом, али да кажем да си за 80, можда чак и 9о одсто ствари које си изговорио у праву. И шта ћемо сада? Водиш једну земљу, председник си земље, довољно си паметан да знаш да, без обзира на неправде којих је у свету много,  постоје ствари које се неће мењати. Ти мишљење моје земље да промениш не можеш. Можемо да се кајемо накнадно, али то никада нећемо да признамо, јер велики то не признају. За нас сузе кајања и грешке не постоје, оне су предвиђене за вас, мање земље. Остаје да видимо шта је то што можеш да урадиш да спасаваш своју земљу у будућности. Остаје да се види шта је то што можеш да направиш, да осигураш будућност за младе нараштаје у твојој земљи, шта је то што можеш да прихватиш као реалност и шта је то што можемо да направимо заједно.“ Ја сам први пут чуо од некога, од западних лидера, да је рекао негде, не директно, али негде је рекао: „У реду, нисмо увек сви ми најсрећнији са свим што смо чинили у прошлости, али са тиме морате да се помирите.“ Макар нешто смо добили, макар неку врсту личног задовољења сам добио те ноћи, која, наравно, за нашу земљу не значи ништа. Али, у праву је тај велики лидер када је рекао да морамо да будемо посвећени будућности, да морамо да бринемо о будућности, да гледамо шта ћемо са нашом децом, јер они нису дужни да плаћају ни дугове наше генерације, ни дугове које су нам оставили наши родитељи, ни наши прадедови нити било ко други. Њима морамо да оставимо што је могуће чистију ситуацију за будућност, да они не морају да размишљају са ким ће да ратују сутра и са каквим ће све нестабилностима и проблемима да се суочавају.

Управо у складу са тим, желим да кажем да се радујем скором формирању новог парламента, надам се да ће се ускоро завршити све изборне радње и чак не желим да одговарам онима који су износили бесмислене тврдње како сам бирао пред којим парламентом ћу да полажем заклетву, јер сам постао председник 31. маја и ово је био једини дан када сам могао да полажем заклетву. Шта да радите, јер шта год некада учинио и како год учинио, никада неће бити довољно добро или довољно лоше да би сви били задовољни.
 
Формирање нове Владе је, рекао бих, од пресудног значаја и имајући у виду ситуацију у којој се налазимо, тешку ситуацију, ми већ данас сви заједно морамо да размишљамо о томе. То не могу сам, иако сам неко ко је добио велику подршку народа, већ је потребно Влада да то ради, а свакако ће то радити она, која буде имала пуни легитимитет, а не у техничком мандату, снажније и јаче.

Морамо да се бавимо и новим санкцијама и новим чудима, у којима опет можемо да будемо оштећени па ћемо морати да молимо наше европске партнере да нам по том питању помогну, али то је већ питање за њих. Управо у складу са тим, очекујем да нова Влада Србије буде формирана до краја јула месеца, а ја ћу са радошћу кренути у интензивне консултације са представницима свих политичких странака у земљи које су ушле у народни парламент, чим буде формиран нови сазив Народне скупштине Републике Србије.

Желим да кажем да сам уверен да ће нова Влада прихватити неке од савета и мојих молби. Верујем да ће мандатар донети одлуку да Влада буде мањински инклузивна, да укључимо што је могуће више припадника не само српског народа, већ да у тој Влади буду и Мађари, и Бошњаци, да буду у њој и Хрвати, и Роми, и представници свих националности који желе добро овој земљи и који имају само једну отаџбину или једну домовину, а то је Србија, коју бескрајно воле баш онако како је волимо ми и који овде планирају да живе, и они и њихова деца, баш као што то планирамо и ми.

Хоћу управо на томе да се захвалим свим представницима, ја чак не волим ни да изговарам у формално – правном смислу, знам да се то тако каже, представницима националних мањина, али рекао бих људима, дивним грађанима, народима који не припадају већинском народу, а који су увек били уз Србију, помагали Србији и заједно са нама делили добро и зло и заједно са нама решавали све муке и проблеме са којима смо били суочени.
 
Оно што очекујем од наредне Владе, али чему ћу се и као председник Републике посебно посветити, јесте под један – наш европски пут. И сад извините, пошто знам да за тако нешто нећу добити аплауз, управо ћу због тога томе највише простора да посветим. Волим понекад да се инатим, да будем џангризав, понекад кочоперан, али не због себе или зато што ми је то због било каквих поена потребно, напротив, на томе се поени губе, већ зато што мислим да чиним добру ствар за Србију.

Ми, када говоримо о Европи, она нам служи као поштапалица, она нам је постала негде обавезни део успутног помињања, али и нешто што најлакше можемо свакога дана да критикујемо, нападамо, али да опет, када дође поподне или вече, размишљамо како и колико ћемо сутра подршке и помоћи да тражимо. Ма колико да са правом кажемо да они нису увек фер према нама, а не мислим да су увек фер према нама, посебно када је реч о политичким захтевима, исто тако ни ми нисмо фер према њима. Лако нам је и лепо да узимамо новац пореских обвезника из Европске уније и много се добро осећамо ако ни хвала на то не кажемо. Лако нам је, лепо, да прихватамо оно што нам одговара, оно што нам се допада, али нам није лако и лепо да чујемо речи критике када нам се нешто не свиђа.

Европска унија не сме да буде синтагма поштапалица, она не сме да буде нешто што је ушло у речник тек онако, већ мора да буде наше опредељење. Управо због и трговинске размене, инвестиција, али и због тога што желимо да припадамо том типу друштва, мораћемо много тога да урадимо и у области владавине права, даље демократизације нашег друштва, медијских слобода и свега другог. Наравно да претерују када говоре да не може да се чује другачије мишљење, наравно да понекад то користе за своје политичке потребе, али је такође тачно да и ми увек можемо боље, и то не због њих, већ због нас.
 
У складу са тим, долазимо до онога на шта сам се данас заклео, на Устав Републике Србије, долазимо до кључног политичког питања за нас, а то је питање Косова и Метохије. Повезано са украјинском кризом питање Косова и Метохије биће још истакнутије и још теже за нас за решавање. Шта год вам говорили, са било које стране, шта год вам рекао било ко са запада, Косово и Метохија биће већа и важнија тема управо и због онога о чему је недавно говорио председник Путин.

Они ће вам рећи да то није тако и да Косово није ни слично као неки други примери у свету, то ће вам понављати бесомучно. Што вам више то понављају, ви видите да их то више мучи. Управо због тога ћемо се суочавати. Извињавам се што говорим истину свима, и вама у сали, и њима који ово слушају. Да ли стварно мислите да сам толико наиван кад ми десет пута кажете да вас се то не тиче и да вам то није проблем, да мени, политичком ветерану, то покушате да продате? Видим колико вас то боли. Можете да мислите колико то онда боли нас, колико то боли ову земљу, колико то боли српског човека, колико то боли свакога у овој земљи. Сваког дана морамо да слушамо притиске да бисте ви задовољили своје интересе, ни једног секунда не размишљајући о нашим интересима. Ту имамо проблем и што немамо баш ни са ким да разговарамо у жељи да дођемо до компромиса, у жељи да тражимо компромис.

Такође, знам да ово нико не жели да слуша у Србији, али ми морамо да тражимо компромис. Ми морамо да се боримо за компромис. Ми морамо да чувамо наш народ на Косову и Метохији. Ми морамо да бринемо о животима наших људи, наших стараца, њихове деце и њихове деце који и даље живе на Косову и Метохији, који и даље воле српску заставу, који и даље говоре српским језиком. Због тога морамо да трагамо за компромисом.

Данас, када о томе говоримо, и данас не извршавају пресуде својих органа да Високим Дечанима врате оно што Високим Дечанима припада и нико се због тога много не секира. Имали смо први пут саопштење Квинте која је искрено критиковала став албанских властодржаца у Приштини да не дозволе Србима да се изјасне на изборима за председника и за парламент Србије. То је трајало пола дана. Дан после тога могли су да наставе да раде све исто што су радили, јер увек ће имати њихову подршку и нико не треба да има било каквих илузија по том питању.
 
Онда долазимо до питања које је са тим повезано. На колико разумевања ми можемо да наиђемо и на колико рационалног прихватања наших аргумената можемо да наиђемо када кажемо - па, чекајте, ви очекујете од нас да се једнако снажно опредељујемо против Руске Федерације? Сада, оставите по страни све наше традиционалне односе, оставите по страни и све друго, што ми немамо проблема у снабдевању гасом, сигурности снабдевања, што имамо добре односе, све то по страни оставите, па како мислите, људи, да, с једне стране, свакога дана говорите о територијалном интегритету, о заштити територијалног интегритета као врховном принципу међународног јавног права, а да онда нама кажете – ви, Срби, заборавите поштовање врховног принципа међународног јавног права, али гледајте да се још горе него ми, а због свега што се у свету збива, односите према Руској Федерацији. И нема проблема што они неће да буду за вас у Савету безбедности Уједињених нација по питању вашег територијалног интегритета, јер добро је за вас да заборавите на свој територијални интегритет.

Ја молим само представнике тих земаља да буду бар мало фер према Србији, па да кажу – разумемо вашу тешку позицију, али, нема проблема, ми вас терамо у то. То је језик који можемо да разумемо. Не значи да ћемо да послушамо, али то је језик који је много мање лицемеран него овај који нам говори о томе да је то правда, да је то правично и да је то поштено, јер да је то правично, поштено и да је то правда, не бисте тако лако разорили територијални интегритет и разарали територијални интегритет Србије као што сте то чинили.

Знам ја, на срећу или жалост, шта је то што се људима допада и опет се враћам и опет вам понављам, ово сам изговорио да спасем душу, да знате да је имам, пошто знам да многи мисле да је немам, и да знам ове ствари, углавном боље од већине, да не кажем случајно од свих, али сутра ми морамо да имамо довољно горива, морамо да имамо и довољно хране, морамо да имамо и нове болнице, морамо да имамо и нове фабрике и морамо да држимо најбоље односе са нашим западним партнерима и да будемо тврдо, чврсто, истрајно и снажно на европском путу.

Нова Влада мора брзо да се формира и због тога што је неопходно да се хитно, хитно бавимо предстојећом зимом и снабдевањем Србије, пре свега, енергентима. Ситуација је алармантна и зато је важно да у најкраћем могућем року Владу формирамо, да бисмо могли да се посветимо томе, да бисмо могли да издвојимо велики новац и да обезбедимо сигурност за грађане Србије током предстојеће зиме.
 
Ми имамо стабилне јавне финансије захваљујући целој Влади, Министарству финансија, Народној банци Србије, захваљујући добром раду, стабилности, коју смо чували све време. За нас је од великог значаја да ту стабилност сачувамо.

Храна. Имамо је довољно и имаћемо је довољно. Сви покушаји дестабилизације српског тржишта пропашће зато што ми никога не обмањујемо. Ми никога не лажемо када кажемо да имамо довољно шећера, уља, пшенице, сунцокрета, кукуруза и свега другог што је неопходно за нормалан и пристојан живот.

Велики су и кључни, суштински, реформски задаци пред Србијом, који ће да боле многе - од нове и много озбиљније и одговорније енергетске политике, образовања и науке, која мора да буде суштина, стуб напретка Србије у будућности. Ту бих посебно замолио Владу да се не плаши реакција око ширег, свеобухватнијег и убедљивијег, уверљивијег увођења дуалног образовања у наш образовни систем, јер су сви бежали од тога. Најлакше је чекати само када ће следећа плата и колико Министарство финансија може да обезбеди пара, а да при томе не видимо колико заостајемо за Немачком, Аустријом, Швајцарском и колико, у ствари, нисмо спремни себе да мењамо, али смо спремни све друге да мењамо.

Наставићемо, јер држава мора да настави са улагањем у здравство, јер здравство постаје један од стубова како развоја, тако и опстанка наше нације. Даља дигитализација, развој роботике, вештачке интелигенције, али и брига о климатским променама и заштити животне средине. Имамо много партнера, од Норвежана до ЕУ, до САД, са којима смо ушли у значајне пројекте из питања енергетске сигурности, безбедности, као и заштите животне средине, а које треба продубити.

Што се тиче питања наше војске, као врховни командант трудићу се да наша војска, својим утицајем, буде снажнија, да буде гарант безбедности, мира, сигурности и стабилности. Слушали смо претходних месеци безброј пута како ће Србија, тобоже, некога да нападне, како ће српска војска некога да угрожава. Лагали су данима, недељама, колико већ траје ова криза у Украјини, деведесет шест дана. Деведесет шест дана, свакога дана сте по стотину пута и на стотину места могли да прочитате те лажи. И после деведесет шест дана нико нам још није рекао извините. Нико нам још није рекао - извините што смо лагали од првог дана. И хвала Србији што се понаша као стуб стабилности и што никада никога није угрозила, и што никада ништа ни од кога није тражила, осим што је тражила да буде своја на своме, да има право да чува своју слободу, своје небо и своју земљу, сама, без ичије помоћи.

Србија ће, уверен сам, драги пријатељи, чувати љубоморно своју војну неутралност. Ми нисмо политички неутрални. Ми се налазимо на европском путу и знамо своје обавезе, али своју војну неутралност ми морамо да чувамо. Свуда око нас су или НАТО земље или територије на којима се налази НАТО. Не постоји ни једна територија, ентитет, земља до Србије, поред Србије, која није у НАТО.

Србија је као мало острво и неки обично то говоре или наводе као проблем. Али да  вам кажем, шта је проблем у томе што верујете свом народу, што верујете јуначком гену својих грађана да смо били и да ћемо бити у стању да чувамо своју земљу и да не желимо да припадамо било којем војном блоку, да желимо само да имамо право да чувамо своје границе, да чувамо своју земљу, да имамо своје војнике и да штитимо своје небо? И Србија има данас и финансијски више снаге да сачува своју земљу него што је имала раније. И Србија данас више никоме не би била лак плен као што смо, нажалост, упркос нашем великом срцу, били лак плен 1999. године.

И то је нешто на шта сам поносан. Дакле, никога не нападамо, никога не угрожавамо, али вам гарантујем једну ствар, а то је да се нико неће дрзнути и нико, онако лако како је некада кренуо, задовољавајући своје геополитичке интересе, више неће смети да крене на Србију, не зато што нас неко воли или не воли и не само зато што данас нема такве интересе, као што је имао некада, већ зато што је Србија снажнија. А снажнија је захваљујући народу и грађанима Србије који су улагали у своју војску, који су веровали у своју војску и који знају да је пут неутралности, пут у будућност за Републику Србију и за наше грађане.

Оно што је такође важно, то је да плате и пензије ће да расту, инфлација не сме да поједе. Увезена инфлација, највећим делом увезена инфлација, не сме да поједе њихова примања, јер смо се борили за бољи животни стандард грађана и Влада ће по том питању морати напорно да ради и пензије да прате плате.

И оно што је такође важно, и без чега нама нема будућности, а о чему сви причамо, да се мало нашалим на наш рачун. Ми, сви, када одемо на телевизију, сви, сви ми председници, премијери, министри,  сви аналитичари, сви критичари, сви, ко год се појави негде, увек оде па каже: „Ето, село нам је пусто“. Хајде, врати се у село. Хајде, отиђи у село. На крају схватите да нам је много лепо у градовима. Живимо у градовима, нормално. У целој Европи, у целом свету је такав тренд и неће се променити. И нису људи који живе у граду лошији од оних који живе у селу и обрнуто, нису људи који живе у селу лошији од оних који живе у граду. И уз све наше напоре, и уз све то што смо учинили, тешко ћемо успети да променимо тај тренд.

А онда са исте стране слушате о томе како и колико деце имамо, недовољно је деце, немамо коме да оставимо земљу. А онда, шта год да кажете по том питању, бићете предмет критике, јер ће вам рећи да сте некога увредили зато што желите да подстичете наталитетну или пронаталитетну политику, зато што сте неком неко право ускратили. Не љутите се. Ми данас имамо много више и популарније су нам и телевизијске емисије и новински чланци о кућним љубимцима, него о деци.

Извините што ово морам ја да вам кажем као председник Србије, извините што нико други нема храбрости да то каже, јер зна да ће да буде линчован. Ја сам стотинама пута линчован и немам проблем са тим. Дивини су кућни љубимци. И пас, и мачка, и папагај, и коњи, ко их има на селу, дивни, сваког од њих волите на свој начин, али људи ми не можемо да преживимо, нама будућности нема ако не будемо имали више деце. Нема нам будућности, можете да говорите шта хоћете, неће нам опстати земља.

Зато, очекујем од Владе да настави са мерама подстицања наталитета. И то није увреда за било кога. Постоје људи који не могу да имају децу, постоје људи чији је избор да не желе да имају децу, али ми, као друштво и држава, морамо да се побринемо да имамо оне који ће да продуже живот држави. Држава без грађана не може да постоји.

И враћам се поново, још ћу неколико речи о комшијама и о ономе што нам је чинити.

За нас је веома важно то што смо постигли у претходном периоду. Са нашим мађарским пријатељима имамо најближе и најбоље могуће односе, говорим са мађарском државом, најближе, историјски најближе односе, и то је нешто што морамо да чувамо и да гајимо. Имамо веома добре односе и са Румунијом и Бугарском, у ширем региону и са Грчком и Турском. Имамо, захваљујући иницијативи Отворени Балкан, за коју ћу се свим срцем залагати и борити, вероватно најбоље у историји односе са Северном Македонијом и Албанијом.

Посебно бих се захвалио и Српској православној цркви, Његовој светости патријарху Порфирију на изузетном мудрим одлукама које је донео и тиме додатно допринео пријатељству и братству које имамо са македонским народом. То је нешто о чему ће историја, Ваша светости, да суди, а не дневни извештај.

Захваљујући Вама и захваљујући политици коју смо водили, данас је Србија најпопуларнија земља у Северној Македонији, код њиховог становништва, ми данас их осећамо као браћу и немамо ни један проблем у тим односима и то је велика ствар коју смо успели да направимо.

Са Албанијом односи су нам све бољи, све снажнији, све јачи. Оно где ћемо морати много пажње да посветимо, то су наши односи са Загребом, са Хрватском, да покушамо да много тога изменимо, да се сагласимо коначно да ни на шта из прошлости не гледамо на исти начин, да су нам погледи у прошлост другачији, различити, али да покушамо да пронађемо исте наочаре и исте двогледе за будућност, и да видимо шта је то што можемо заједнички да урадимо. Врата Београда и капије, и врата Председништва, биће увек отворена за добар дијалог и разговор са Загребом.
 
Исто очекујем и са политичким Сарајевом, али они морају да знају да ћемо ми увек штитити интересе међународног јавног права, то су интереси Србије, поштовање Дејтонског споразума, поштовање Устава БиХ, интегритета БиХ, али да ћемо увек тражити да нема мењања Дејтонског споразума без сагласности сва три народа и да ћемо, разумљиво, бити уз Републику Српску, даље развијати наше односе, кад год можемо и ако можемо помагати Републици Српској и тога се не стидимо, и никога због тога не угрожавамо, јер ћемо се трудити да свима увек и у сваком тренутку пружимо руку подршке, руку заједништва и руку помоћи.

Некада се говорило, мој отац је пореклом са друге стране Дрине, ја сам некако случајно у Београду рођен, па Срби са оне стране Дрине су увек говорили да никада људи у Србији не могу да разумеју колико Република Српска воли Србију. Ја бих данас рекао, посебно нашим гостима из Републике Српске, да они не треба да сумњају колико људи у Србији воли Републику Српску и да то није ништа мање од онога колико Република Српска воли Србију.

Оно што је за нас важно, то је да са Бошњацима, упркос свим политичким разликама, упркос томе да неко понекад и не жели да прихвати испружену руку, да градимо добре, пријатељске и блиске односе. То морамо да радимо и због великог броја Бошњака који живе у нашој земљи. Догађаји из Прибоја више никада не смеју да се понове.

Рећи ћу вам само једну ствар из које најбоље видите колико ти људи воле своју земљу. Ми смо после 37 година, као што смо успели после много деценија да изградимо мреже аутопутева, пруга, болница, фабрика, ми смо после 37 година успели да донесемо две златне медаље са Европског првенства у боксу, али једну медаљу нисмо успели да донесемо.

Реч је о једном Пријепољцу, Мамић или Мемић, неће се наљутити, Бошњак је, који се тако жестоко борио за Србију, тако свим срцем, у Јеревану је било то такмичење, да бих волео да сте то могли да видите. И кад год би доносио медаљу, огрнуо би заставу Србије са поносом. Ми треба да будемо поносни на нашу бошњачку браћу и на све оне који се боре за ову земљу и да заједно са њима градимо ту будућност. Сад бих ја, онако српски додао, да зачиним, јер ми без тога не можемо, без теорија завере код нас Срба не може, опљачкале га судије у борби за медаљу, прегласавањем донели одлуку да је изгубио тај меч.

Ми не можемо да мењамо читав свет, можемо само да га прихватимо таквог какав јесте и да тражимо своје место у њему. Оно што можемо, оно што хоћемо да наставимо, јесте да мењамо себе, да градимо своју земљу, у сваком смислу да је градимо, у свакој области науке, образовања, здравља, економије, инфраструктуре, спорта, културе.

Дизаћемо и грађевине, јер оне, по Иви Андрићу, не мењају само изглед и значај краја у коме се налазе, него имају дубоке биолошке везе са народом који се њима служи. Између грађевина и људског насеља постоји присна и невидљива веза, једна сложена и нејасна, али стална размена међусобних утицаја. Народ преко подвига својих појединаца ствара грађевине на слику и прилику својих најдубљих, често несвесних тежњи и особина, а те грађевине полако и стално утичу на карактер и навике народа. Постајемо бољи, рекао нам је велики писац, градећи себе и своју земљу. То се не односи само на структуралне грађевине, већ на све оно што смо градили и на све оно што те тек треба да изградимо.

То је онај кључни циљ којем ћу посветити овај мандат, мој последњи, да када одем са овог места, знам да је Србија боља земља него што је била када сам на њега дошао. Нема жртве коју нећу зарад тог циља да поднесем и нема ствари коју нећу да урадим, труда на који нећу бити спреман. Зато што са идеалима нема компромиса и то је једина ствар са којом компромиса нема. Све остало је компромисима подлежно и компромис је једна лепа, а не ружна реч. На крају, то је управо зато што је и мој једини идеал Србија.

Стављајући руку на Устав Републике Србије и Мирослављево јеванђеље, преузимам на себе бреме велике одговорности. То није само одговорност према овој генерацији грађана Србије, већ и према својим великим претходницима, а посебно према поколењима која тек следе. Велики Његош каже: поколења дела суде.

Живим у уверењу да ће наша политика одолети суду времена и да ће будућа поколења, лишена емоција које директни учесници и савременици увек и неизбежно имају, са безбедне историјске дистанце наше време објективно оценити као време стабилизације и узлета Србије.

Пре него што завршим, драги пријатељи, хоћу да се захвалим свима. Хоћу и вама овде, из овог сазива парламента или старог сазива парламента, јер ви сте донели велике и важне промене за Србију. Ви сте ти који сте се усудили да кажете – нећемо сву власт у својим рукама, хоћемо независно правосуђе. Били сте једини који сте то смели да кажете и направите. Ви сте доносили најважније законе, да спасавамо народ у време Ковида. Ви сте доносили најважније мере када је требало Србију финансијски заштити и сачувати. Много тога доброг урадили сте за наш народ и грађане. Историја је та која ће да суди, а не неко на дневном нивоу.
 
Хоћу да се захвалим свим бившим председницима Републике Србије и Савезне Републике Југославије, који су пружили огроман допринос напретку наше земље, који знају шта је држава, који својим присуством и данас показују да онај ко зна једном шта је држава, никада не заборавља шта му је дужност и не заборавља шта је држава и увек се држи основних принципа, да држава и интереси државе морају да буду важнији од личних интереса. Зато хвала вама свима што сте данас овде и бескрајно поштовање моје имате за све оно што сте чинили за нашу земљу.

Хоћу вама, поштовани пријатељи из Републике Српске да се захвалим. Са вама сам, Жељка, Миле, много тога радио у претходних пет година, много тога доброг, чини ми се, учинили смо за наш народ. Сигурно је да смо правили и грешке. Хвала вам на томе што сте трпели понекад и моје другачије ставове, што сте били у стању да разумете да не морамо по сваком питању да имамо исто мишљење, али смо знали шта нам је циљ, а то је добро за наш српски народ и то увек добро за Републику Србију и Републику Српску. Хвала вам што сте ме трпели.

Вама хвала, Ваша светости, што сте увек уз наш народ, што сте увек ту да поделимо и добро и зло.

Хоћу да искористим прилику да се захвалим мојој породици којој није било лако у претходних пет година. Не желим да кукумавчим, јер јој неће бити лакше ни у наредних пет година, само хоћу да кажем Данилу, Милици и Вукану да их бескрајно волим и да тата ништа без њих не би могао.
        
Због свега наведеног, молићу се Богу на исти начин како је то чинила предивна Ребека Вест док су нацистичке бомбе падале на њену домовину: Господе, допусти ми да се држим српски! Нека живи Србија!"

Извор/Фото: www.predsednik.rs
 Вести

25. мај 2022.

Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.

Председник Вучић је пренео да је доминантна тема скупа у Давосу била Украјина, као и да су важне теме биле предстојећа зима и питања енергената, хране и одрживости.

„Важно је чути шта су планови, до када ће се повећавати референтне стопе, на који начин ће играти игру између раста и спасавања Европе од инфлације, као и шта је оно што Србија може да учини и сачува стопу раста изнад просека“, рекао је председник Вучић и додао да се тема украјинске кризе надвила над све друге теме, да је приметна огромна подршка Украјини, без могућности да се чује било шта друго.
 
"Некада сте овде могли да чујете различите, другачије ствари, долазили су и Си Ђинпинг и Ангела Меркел, а сада је Давос постао место доминантно, искључиво западне оријентације. О свему осталом је могуће разговарати, али у задатим оквирима", навео је председник Вучић. Он је истакао да је у Давосу имао низ добрих састанака са бројним европским и светским званичницима, додајући да је искрено и отворено говорио о проблемима.
 
Председник  Вучић је учествовао на сесији Дипломатски дијалог о Западном Балкану и пренео је новинарима да је Србија на путу ка ЕУ и да је захвална на подршци коју од ње добија, али да је потребно да се разуме и наша позиција, а не само да се понавља шта се од Србије очекује.

"Суштина је у томе да сам био искрен, отворен, говорио о проблемима, указао на другачије виђење ситуације у БиХ од већине пристуних, као и различите ставове у односу на Куртија", рекао је председник Вучић и додајући да не може да открива детаље, указао је да су на скупу изнели потпуно различите визије будућности Балкана. Он је истакао да постоји поверење између Београда, Скопља и Тиране, да расте економска сарадња и све, како је рекао, иде у добром смеру.
 
Председник Вучић је навео да је на маргинама скупа разговарао и са председником Републике Северне Македоније Стевом Пендаровским, а накратко и са премијером Републике Хрватске Андрејем Пленковићем.

Председник се у Давосу састао и са председником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем и позвао га да се придружи састанку иницијативе "Отворени Балкан" на Охриду.
 
На овогодишњем форуму председник Вучић имао је и низ билатералних сусрета са светским званичницима, представницима финансијских институција и водећих компанија у свету.

"Много сам разговарао о томе како можемо да се поставимо данас у свету, а разговарао сам и са шефицом америчке Ексим банке, о великом зајму у будућности за значајне енергетске пројекте, за соларне, а касније и хидропројекте. То је био одличан састанак, кратак, али конкретан. Верујем да ћемо ускоро изаћи са конкретним плановима", рекао је председник Вучић.
 
Током боравка у Давосу, председник Србије Вучић састао се и са оснивачем и извршним директором Светског економског форума Клаусом Швабом, премијером Републике Грчке Кирјакосом Мицотакисом и председником Републике Јерменије Ваганом Хачатурјаном, са којим је разговарао о билатералним односима и глобалној ситуацији.

Давос, 25. мај 2022. године

Извор/Фото: www.predsednik.rsВести

20. мај 2022.

Селаковић: Србија ће се свим дипломатским и политичким средствима борити против захтева тзв. Косова у СЕ

Министар спољних послова Србије поручио је да је данашње, 132. заседање Комитета министара Савета Европе, била прилика да се јасно изложе наши ставови по питању ситуације у Украјини и проблема који ће се у будућем времену наћи пред СЕ, а то је захтев тзв. Косова за чланство у овој организацији.

Селаковић је истакао да је тим поводом у Торину разговарао са генералном секретарком СЕ Маријом Пејчиновић Бурић, која је, како је подсетио, показала велико разумевање за наше ставове још када је почетком године бавила у званичној посети Србији, а министар је навео и да је разговарао са министрима спољних послова Данске, Ирске, Исланда, Азербејџана, Јерменије, Грузије, Молдавије, као и заменицима шефова дипломатија Украјине и Словачке.

"Ово је била прилика да их ближе упознам са нашим ставовима и позицијом по питању захтева тзв. Косова за чланство у СЕ", рекао је Селаковић, указавши да је реч о убедљивој већини држава које су до сада увек биле на нашој страни и које су имале јасан и принципијелан став подршке територијалном интегритету и суверенитету Србије, док је, према речима министра, сусрет са колегама из Ирске и Исланда био мотивисан тиме што су те државе чланице Бироа комитета министара СЕ, додавши и да је Ирска данас од Италије преузела председавање Комитету министара СЕ за период од наредних шест месеци.

"И овом приликом Србија је потврдила да је једна од ретких европских држава која има врло јасне ставове по питању основних начела спољне политике, односно, да се руководи основним начелима Повеље УН, да поштује територијални интегритет и суверенитет других држава и да поштује међународно признате границе", рекао је Селаковић, нагласивши да су данас неки говорници, представници седам или осам држава, на један непринципијелан начин говорили о поштовању територијалног интегритета и суверенитета неких европских држава, док неке друге државе чији је територијални интегритет нарушен, као што је Србија, нису ни поменули.

Селаковић је казао да је евентуални захтев за пријем Приштине у СЕ директно у супротности са најмање два члана Статута СЕ, указавши да је то је акт који је у супротности са Резолуцијом СБУН 1244, као и да је то акт директно уперен против очувања јединства СЕ, а да је јединство међу државама једно од кључних начела које је дефинисано Сатутом СЕ.

"Свака врста аргументације да је тзв. Косово 'црна рупа' у Европи, где апсолутно није присутан СЕ са свим оним вредностима које заступа, није тачна, јер СЕ се у статусно неутралном присуству налази и на територији наше јужне покрајине, где учествује у организацији и спровођењу различитих пројеката", рекао је Селаковић поновивши да то никако не може да буде аргумент који користи супротна страна.

"Уколико дође до развоја ситуације у том смеру, Србија ће се свим дипломатским и политичким средствима борити против тога, а уверен сам да у тој борби нећемо бити сами", закључио је Селаковић.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsВести

20. мај 2022.

Селаковић: Захтев тзв. Косова за чланство у СЕ у супротности са правилима и нормама ове организације

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас на 132. Министарском састанку Савета Европе који се одржава у Торину.

У обраћању Селаковић је подвукао да се спољна политика Србије заснива на поштовању начела међународног права, територијалног интегритета и политичке независности држава, као и да сматрамо веома погрешним нарушавање ових принципа у случају било које државе, али и у случају Србије.

„Наш однос према овим принципима је веома јасан. Иако се чини да су неке државе вођене начелом „Quod licet Iovi non licet bovi" (Што приличи богу, не приличи волу), Србија остаје посвећена основним принципима међународног права“, нагласио је министар. Он је додао да је поштовање ових принципа данас важније него икада, уједно, указавши и да Комитет министара Савета Европе у својим одлукама и декларацијама често експлицитно инсистира  на њима.

„Разматрање захтева тзв. Косова за чланство у Организацији, који је правно недопустив, довело би у питање њен кредибилитет. Нагласићу да је овакав потез Приштине за нас апсолутно неприхватљив, а на грубо кршење нашег територијалног интегритета бићемо принуђени да снажно одговоримо свим расположивим дипломатским средствима“, истакао је Селаковић.

Министар је навео да Србија подржава сваки ангажман Савета Европе на КиМ који има за циљ унапређење стандарда у домену људских права, владавине права и демократије, а који је у складу са Резолуцијом Савета Безбедности УН 1244 и статусно неутралним приступом Савета Европе.

Према речима министра, приштинске власти нису показале заинтересованост за поштовање обавеза преузетих у дијалогу у Бриселу, посебно када је у питању заштита права Срба и других неалбанских заједница, на шта се константно упозорава и у извештајима генералног секретара УН о раду УНМИК-а.

„Захтев за чланство за Приштину представља политички циљ, а не вредносно опредељење и јесте покушај да се ова организација злоупотреби. То је дубоко у супротности са нормама и правилима Савета Европе, других међународних организација и међународног права“, истакао је шеф српске дипломатије, додавши да је ово још један јасан показатељ да Приштина нема намеру да до било каквог решења долази путем дијалога, већ се по ко зна који пут одлучила за унилатерални приступ.

Селаковић је казао да се Србија залаже и промовише начела и вредности Савета Европе, указујући да је то важан сегмент нашег пута ка чланству у  ЕУ, којем смо у потпуности посвећени.

Министар је нагласио да Србија са посебном пажњом прати последице трагедије у Украјини, пре свега на цивилно становништво, као и да ће наставити да пружа хуманитарну помоћ и уточиште онима који се нађу на територији наше земље.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsВести

19. мај 2022.

Амбасадорка Јовановић са државним секретаром МИП Поповом

Амбасадорка Републике Србије у Северној Македонији Невена Јовановић састала се са са државним секретаром Министарства спољних послова Северне Македоније Зораном Поповом са којим разговарала о могућностима унапређења билатералних односа, као и темама од регионалног значаја.

Такође, разговарали и о предстојећим билатералним политичким консултацијама на нивоу државних секретара министарстава спољних послова Републике Србије и Републике Северне Македоније у Београду.

Саговорници још једном потврдили да односи двеју земаља на високом нивоу, засновани на пријатељству, међусобном разумевању и поверењу.Вести

 18. мај 2022.

Регионална сарадња од кључног значаја за Западни Балкан

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас у Скопљу да апсолутно први приоритет у овим тешким и изазовним временима треба да буду мир и стабилност, као и регионална сарадња, јер једино тако земље Западног Балкана могу себи да отворе простор за додатни раст.

Брнабић је, учествујући на премијерском панелу "Изградња просперитетне будућности: улога регионалне сарадње" на самиту "Македонија 2025", нагласила да је други приоритет улагање у образовање, науку, истраживање и развој, а трећи даљи развој дигитализације.

Она је изразила уверење у то да тако можемо да надоместимо заостајање и пропуштено време које смо имали од деведесетих година прошлог века и године са почетка овог века и обезбедимо динамичан раст, напоменувши да је и ове године Србија имала у првом кварталу раст БДП-а од 4,3 одсто.

Премијерка је најавила у Скопљу да ће наредни састанак у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“ бити одржан у Охриду 7. и 8. јуна и да ће на њему бити представљен информациони систем за добијање јединственог ИД броја за заједничке радне дозволе.

Нови систем ће омогућити да грађани Србије, Северне Македоније и Албаније могу да раде под истим условима у све три земље, истакла је председница Владе, оценивши да ће то значити успостављање заједничког тржишта рада, али и већу конкурентност привреде ове три земље.

Брнабић је нагласила да то значи стварање заједничке будућности за млађе генерације у региону и додала да искрено верује у то да ће „Отворени Балкан“ препознати и други у региону, али да и од нас самих зависи колико ће се то брзо догодити.

Она је напоменула да су већ постигнути конкретни резултати у претходном периоду, посебно када је реч о олакшавању преласка границе за грађане и привреду.

Председници Владе Србије је пре учешћа на самиту приређен званични дочек испред Владе Северне Македоније, а након тога је одржан састанак двеју делегација, које су предводили премијерка Брнабић и премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски.

Теме састанка биле су даљи развој пријатељских односа, договор о трећој заједничкој седници влада, иницијатива „Отворени Балкан“, билатерална сарадња, трговинска размена двеју земаља и железнички пројекат Будимпешта - Београд - Скопље.

Брнабић је у изјави новинарима поручила да ће Србија и у овим кризним временима у свету и Европи и даље бити поуздан партнер Северној Македонији, на којег може и највише да рачуна.

Према њеним речима, Србија је то показала и током ковид кризе, оценивши да је Северна Македонија један од најближих и најбољих политичких и економских патнера нашој земљи.

Премијерка је подсетила на то да су две земље заједно и у иницијативи „Отворени Балкан“, која има за циљ да подигне конкурентост наших економија и стандард грађана, али и да имплементира четири основне слободе у Европи, а то су слобода кретања људи, робе, капитала и услуга, док сви не  постанемо пуноправни чланови ЕУ.

У том смислу наша сарадња је свакодневна и драго ми је да смо имали прилику да седнемо и разговарамо о томе шта можемо додатно да урадимо за унапређење економске и политичке сарадње, истакла је Брнабић.

Према њеним речима, Србија пружа пуну и искрену подршку европским интеграцијама Северне Македоније и на сваком месту апелује на то да се убрза европски пут и те земље и Албаније.

Данас смо започели разговоре и о органиазацији треће заједничке седнице двеју влада. Србија ће ускоро добити и нову владу, али ко год био председник владе или министар - то ће бити влада континуитета и наставиће блиску сарадњу са Северном Македонијом, поручила је премијерка.

Она је додала да су две земље 2021. године коначно достигле износ од 1,1 милијарде евра међусобне трговинске размене, указавши на то да је Србија трећи најважнији партнер Северној Македонији, а та земља је за нас међу првих десет најважнијих партнера.

Извоз Србије у Северну Македонију је прошле године био 815 милиона евра, напоменула је Брнабић.

Извор/Фото:Вести

13. мај 2022. 

Амбасадорка Јовановић у посети општини Старо Нагоричане

Амбасадорка Републике Србије Невена Јовановић посетила је општину Старо Нагоричане где се састала са градоначелницом те општине Жаклином Јовановском и посетила ОШ „Светозар Марковић“ којој је, као донацију Републике Србије, уручила књиге за школску библиотеку.

„Посета ОШ „Светозар Марковић“ у Старом Нагоричану надовезује се на недавну посету министра спољних послова Републике Србије Николе Селаковића, који је том приликом изразио спремност да Република Србија помогне рад ове школе у којој се целодневна настава одвија на српском језику, а први корак представља донација књига за школску библиотеку“, рекла је амбасадорка Јовановић.

Амбасадорка Јовановић указала је на значај образовања на српском језику за припаднике српске заједнице у Републици Северној Македонији, а ђацима  поручила да негују и чувају свој матерњи језик. 

Током боравка у Старом Нагоричану амбасадорка Јовановић састала се и са градоначелницом те општине Жаклином Јовановском, са којом разговарала о могућностима за унапређење билатералне сарадње посебно кроз директно повезивање локалних самоуправа.

Такође, разговарале о питањима од значаја за положај бројне српске заједнице која живи на територији општине Старо Нагоричане.
 Вести

11.мај 2022.

Селаковић: Србија активно укључена у сузбијање тероризма, радикализма и екстремизма

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Маракешу на Министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а.

Селаковић је поручио да се Србија залаже за мултилатерални аспект борбе против тероризма и да сматра да Уједињене нације треба да буду кључни форум за међународну сарадњу на овом пољу.

Министар је навео да наша земља испуњава све међународне обавезе у контексту спровођења резолуција Савета безбедности УН, а посебно оних које се односе на увођење ембарга на извоз наоружања, укључујући и забране које се односе на недржавне актере, терористичке организације и са њима повезане појединце, посебно напоменувши и да је Србија потписница 15 међународних конвенција за борбу против тероризма.

„Учествујући у мултинационалним мисијама за одржавање мира у оквиру УН и ЕУ, Србија на конкретан начин доприноси очувању регионалне и глобалне безбедности“, рекао је Селаковић, одавши почаст припаднику Војске Србије, потпуковнику Дејану Станојевићу и његовим колегама, који  су 29. марта трагично изгубили живот у мисији Уједињених нација у Демократској Републици Конго.

„Србија не умањује значај и важност других међународних форума, због чега се од самог почетка придружила Глобалној коалицији и несебично даје свој допринос међународним напорима у борби против ИСИЛ, превасходно кроз различите форме донација у војној опреми и муницији и учествовањем у обукама безбедносних снага Ирака“, нагласио је министар и додао да Србија, као земља кандидат за чланство у Европској унији, пун допринос даје активним учешћем у оквиру европских политика у борби против тероризма, а  има и развијену стратешку сарадњу са ЕУРОПОЛ-ом.

Министар је посебно нагласио да Србија има инструменте у свом кривичном законодавству да спречи и казни подстицање, организовање и учешће својих грађана у ратовима или сукобима у страним државама, те је информисао и да су правосудни органи Србије окончали поступке против 7 лица која су била ангажована на страним ратиштима, а да у току је више истрага против лица повезаних са терористичким деловањем.

Шеф српске дипломатије поручио је да је борба против тероризма, радикализма и екстремизма од приоритетног значаја, и да је Србија активно укључена у сузбијање тих изазова и претњи на домаћем, регионалном и међународном плану.

 Вести

10. мај 2022. године

Потписан Протокол о сарадњи државних архива Србије и Северне Македоније

Протокол о сарадњи државних архива Републике Србије и Републике Северне Македоније потписали су у Скопљу директори ове две институције, др Мирослав Перишић и др Емил Крстески. Свечаном потписивању Протокола о сарадњи присуствовала је и Њ.Е. амбасадорка Републике Србије у Скопљу Невена Јовановић.

Протоколом је предвиђена сарадња двеју установа у циљу повећања знања и обогаћења резултата научног рада и архивског наслеђа кроз заједничке научноистраживачке пројекте. Потписници ће размењивати научне и стручне публикације, радиће на пројектима заједничких издања зборника архивских докумената, организовати заједничке изложбе, округле столове и научне скупове сходно узајамно усаглашеној тематици.

На званичном састанку, који је уследио након потписивања Протокола о сарадњи, делегације су размениле искуства о досадашњем раду и разговарале о будућим плановима и активностима. Делегација Републике Србије имала је прилику и да се упозна са начином рада и службама у Државном архиву Републике Северне Македоније.
 Вести

5. мај 2022.

Недеља српског филма у Скопљу

Манифестација Антологија српског филмa у Скопљу у организацији Кинотеке Северне Македоније, Југословенске кинотеке у Београду и Удружења „СПОНА“, а уз подршку Амбасаде Републике Србије отворена је пројекцијом филма „Маратонци трче почасни круг“ Слободана Шијана из 1982. 

Амбасадорка Републике Србије у Скопљу Невена Јовановић, на свечаном отварању овогодишње недеље српског филма у Скопљу, изразила је задовољство што ће македонска публика имати прилику да ужива у култним српским филмовима.  Она је истакла предности културне дипломатије која још више зближава и повезује народе и земље.

Директор Кинотеке Северне Македоније Владимир Ангелов је изразио задовољство што ову манифестацију отвара култни филм „Маратонци трче почасни круг“ чији редови, како каже, и данас живе.

Александар Ердељановић из Југословенске кинотеке у Београду упознао је присутне са активностима Југословенске кинотеке у области дигитализације и дигиталне рестаурације филмова. Он је истакао да је у њиховом центру од 2009. године дигитално рестаурирано 25 филмова из кинематографије региона, међу којима је 11 наслова из Антологије српског филма, али и три македонска наслова: Отац (Проклети смо, Ирина), Жеђ и ХАЈ-ФАЈ.

Од 5. до 11. маја у биоскопу Кинотеке Северне Македоније биће приказано једанаест дигитално рестаурираних наслова српске кинематографије од раних шездесетих до средине осамдесетих година прошлог века. Поштоваоци српске кинематографије имаће могућност да одгледају и филмове Горана Паскаљевића „Варљиво лето 68“, затим „Пластични Исус“ Лазара Стојановића из 1971, те филм „Национална класа“ Горана Марковића из 1979. године. Такође, имаће прилику да погледају још један филм Слободана Шијана „Ко то тамо пева?“, као и остварење Живојина Павловића „Кад будем мртав и бео“, затим „Петријин венац“ Срђана Карановића, „Љубав и мода“ Љубомира Радичевића, „Љубавни случај или трагедија службенице П.Т.Т.“ Душана Макавејева из 1967. године, те чувено остварење Душана Ковачевића “Балкански шпијун“.

 Вести

ОБАВЕШТЕЊЕ
o режиму уласка у Републику Северну Македонију


У складу са одлуком Владе Републике Северне Македоније, држављани Републике Србије, од 20. априла 2022. године, могу да уђу у Републику Северну Македoнију без обавезе поседовања сертификата/потврде о извршеној вакцинацији, потврде о прележаном вирусу Covid-19 у последњих 180 дана, негативног резултата PCR или брзог антигенског теста.

 Обавештење

11. април 2022.

Одлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону

и

Одлука о суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић је донео Одлуку о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза ма&