Амбасада Републике Србије у Републици Северној Македонији
| |     latinica | english  
Насловна
Годишњица

24. март 2021. године

Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.

Једно дете дневно и мало више од тога. То је она нajтежа, намучнија и најболнија бројка НАТО агресије из 1999. године. Убијено, заустављено, без икакве своје кривице, никакав  грех нису починили, без права на одбрану, и без права на правду, без права на живот.

Нико никада није одговарао за овај злочин, злочин већи од злочина. Нико за 2500 убијених цивила, али и војника и полицајаца који су криви само зато што су чували, штитили себе и своја огњишта. Нико никада није одговарао за више од 6000 рањених.

Објаснити то, ни данас, 22 године после агресије, није могуће, не постоји, и поред свег труда, универзално оправдање, нема разлога, нема смисла, а остала су само, као вечни грех, имена.

Миљана Милић, петнаест година,
Владимир Милић, дванаест година,
Миомир Младеновић, четрнаест година,
Драган Димић, три године,
Јулијана Брудар, десет година,
Оливера Максимовић, дванаест година,
Мирослав Кнежевић, тринаест година,
Дајана Павловић, пет година,
Стеван Павловић, осам година,
Марко Симић, две године,
Милица Ракић, три године,
Иван Иванчић, седам година,
Марко Ивановић, три године...

И тако, осамдесет девет имена, и то не само српских.

Бесмисао пуког убиства није бирао. Шеснаесторо деце, од две до седамнаест година, из породица Ахметај и Хасани, убијено је у колони која се враћала кући, у Призрен.

То је, у једном наслову, на Западу, једноставно објашњено као "трагична грешка". Смрт која је стигла Марка Роглића, Милана Игњатовића, Гордану Николић, Ирену Митић, Милицу Стојановић, Бојану Тошовић, Бранимира Станијановића, нашу Сању Миленковић... није могла да рачуна, нити да добије чак и такво објашњење.

Те смрти нису, за оне који су их посејали, биле ни трагичне, а још мање грешка. То је био само изговор, бедни изговор.

Биле су намера, биле су јасна одлука, преки суд над једном земљом, над њеним људима, над њеном децом.

И зато данас нећемо да лицитирамо око именовања свега што се, током пролећа 1999. године догодило. Јер догодио се злочин, тежак и страшан. И догодила се агресија, не ни бомбардовање, ни интервенција, ни кампања, ни операција. Догодила се агресија. Напад на суверену земљу, без одлуке Уједињених нација, без оног довољног разлога који би представљао напад тадашње Југославије на неку суседну, или НАТО државу.

Никога Србија односно Савезна Република Југославија тада није напала. Напали су нас, са једним циљем. Да нас поразе, да нас убијају, и на крају да нам одузму део територије.

И колико год данас анализирали ствари, како год и колико год оштри и критични били према себи, нашој тадашњој политици, нашем тадашњем руководству, јасно је да су Савезна Република Југославија и Србија тада остављене готово без избора. Избор је био језив, или губитак територије и људи са једне стране или потпуни нестанак српске државе, морала, части, српског духа, имена и презимена. И нисмо могли да не изгубимо. Деветнаест великих напало је једну малу земљу, Савезну Републику Југославију. Напали су Србију и Црну Гору. И чак и кад не говоре данас, у једној од две независне земље о томе, то су чињенице. А та мала земља, и тај мали народ, свима њима, њих деветнаест великих и моћних, одржала је час из оног најважнијег, части, морала и љубави према слободи коју један народ може да има.

Да, правду, правду да не заборавимо. Свих тих деветнаест великих и данас ће немушто говорити о свом војничком успеху, избегавати одговоре на питања, а замислите, један мали, само бројчано мали српски народ, тај мали али величанствени народ, са тугом, сузом у оку поносно се присећа свог отпора и борбе против деветнаест окрутних и бахатих.

Изгубили смо много, изгубили смо очеве, браћу, супружнике, децу, али образ и српско срце још су ту, да чувају Србију која је вечна и неуништива.

Изгубили смо децу, изгубили смо људе, изгубили смо контролу над великим делом територије, изгубили смо милијарде због уништене инфраструктуре и привреде.

И све што нам је остало било је тело једне измучене, уништене земље, земље у распадању, измрцварене, опљачкане, изранављене, пусте, и криве, осуђене за све што се не само деведесетих, него и током читаве историје, догађало.

Земље, која ни десет година после агресије није имала снаге да се усправи, подигне, и ради било шта друго него да ћути, или да сагне главу и покорно се извињава, за све, чак и за своје мртве, чак и за своју убијену децу.

Данас, то више није та пропала, измучена, разорена, измрцварена Србија.

Данас, то је Србија, која је поново пронашла и своју снагу и свој понос.

Србија која ствари назива правим именом.

Србија која је окренула леђа рату и поразима, и кренула да ради.

Србија која је устала, стала на своје ноге и добила свој глас.

Србија коју, чак и кад јој не верују, слушају. Која је способна, која расте, и више није део проблема. Србија која јесте и биће, бар ћемо ми дати све од себе, баш оно решење које омогућава читавом региону живот у миру и разумевању.

И та Србија, данас, када је у свету и даље много више бомби, него вакцина, у регион шаље, не бомбе, већ баш те вакцине. Данас је спремна и да их производи, и за само неколико месеци то ћемо да учинимо, али не само за себе, већ и за друге, за цео Балкан.

Спремни смо, и хоћемо да помогнемо.

Нисмо спремни, и нећемо да ћутимо, нити да будемо, поново понижени.

Право на то не црпимо само из жртава које смо имали, него и из чињенице да смо одавно престали да гледамо само друге и тражимо грешку и кривицу само у њима, а не понекад и у себи.

Погледали смо се и признали. И сваки губитак, и сваки пораз, и сваки злочин који је неко у наше име починио, сваки промашај и сваку погрешну политику.

И не радимо више ништа што би било кога могло да угрози.

Радимо, радимо, радимо све више и растемо, јачамо са само једним циљем да будемо најбољи у економији и образовању, здравству, у култури, науци, спорту...

И хоћемо да будемо безбедни, на свом. Хоћемо да нам војска буде много јача него што је била те деведесет девете.  Да никада више не дођемо у ситуацију да нам неко убија децу, руши земљу, или наш народ протерује.

Хоћемо да останемо слободни, да сами одлучујемо о својој судбини, и да нам нико више не одузме све, а да нам не да ништа.

А ништа је данас, и то ћу да понављам колико год буде потребно, идеја, неких великих, моћних, али и оних који им служе, идеја да нас „Косово“ призна, не бисмо ли ми признали „Косово“.

Није нам потребно то признање. И нећете од Србије добити гажење ни по нашим жртвама, гажење по нашој историји, гажење по нашој прошлости, али и гажење по нашој будућности. Добићете одговор разумних, и добрих и одговорних људи. Потребан нам је компромис. Потребно нам је испуњавање свих оних обавеза које смо преузели и ми и Приштина, а само их ми испунили.

И није то наш каприц. Није то ни фантазмагорија о неком српском свету који хоћемо да створимо.

И данас када нам прете формирањем Велике Албаније, када кажу да нема ништа од Заједнице српских општина, наше је да будемо мирни, да бринемо о нашем народу на Косову и Метохији, али да свим тим великим, моћним јасно поручимо да нисмо слаби као што смо били, да ћемо умети да сачувамо своје, не дирајући ни у шта туђе. Уосталом, Србија није и неће бити шака зоби за сваку белосветску врану која би да је позоба. И оне који су искористили снагу и силу деветнаест бахатих и окрутних само молим да нам не прете. Молим, молим их, да нам не прете. Да не мисле да је Србија сломљена и да неће имати снаге да одговори. Молимо вас, вас молимо, наше албанске комшије, да нам не претите. И молимо све друге, који су своју окрутност према Србији показали, да вам у томе не помажу. Само то молимо и ништа више.

А одговараћемо позивима на мир, позивима на компромис, и увек добром вољом, јер не желимо да имамо поново децу убијану. И не желимо да туђа деца поново страдају. Али не потцењујте Србију, и не гледајте Србију онаквим очима као што сте то чинили 99. године.

Србија данас је много снажнија, много јача. Србија данас је јединствена и уједињена, а не подељена. Србија данас има све неупоредиво снажније и боље него 99. од економије до наше војске. И никада никоме нећемо да претимо, већ само вас молимо и тражимо да нас поштујете и ништа више.

Ми данас градимо путеве, који ће да нас повежу, и са собом, и са регионом и са светом. И до краја године радићемо на осам ауто-путева, на осам вена читавог Балкана, не само Србије, осам путева мира и сарадње.

Само луд човек би то мењао за рат, за мртву децу, за рушење и нови губитак. И да, хоћемо да имамо најближе односе са свима који су у агресији на лепу Србију учествовали, опростили смо одавно, али не, и баш никада нећемо заборавити. И не тражите то од нас. Тог једног дана, сваке године, подсећаћемо и себе и вас. Вас деветнаест најмоћнијих, најснажнијих, највећих по сили и снази, не баш по части и моралу. Подсећаћемо и вас и нас, баш зато да се никада не би поновило. Не нама, већ ни једном другом слободољубивом народу на свету.

И ако имамо неку понуду, она данас гласи: спремни смо да од целог Балкана направимо победника, да свако на њему добије, све док нико не покушава да само Срби буду губитници.

И уопште није тежак пут до тога.

Потребно је само да се поштујемо, разумемо и не покушавамо једни друге да понизимо.

Да не дирамо у оно што је свако најтеже и најкрвавије платио. Слободу. А ми, Срби, знамо колика је цена слободе.

У право да је имамо, да је чувамо и да се сетимо свих жртава које су у њу уграђене.

А у нашу су уграђена и наши порази, наши животи и наша деца. И животи наших херојских пилота, и наших дивова са Кошара и Паштрика, и наше деце, невине, потпуно невине, а криве само зато што су живела у Србији.

Превелика је то цена да бисмо о њој ћутали.

Зато што би то значило да смо спремни на још један пораз, на још једно понижење.

А нисмо.

И када сви буду ћутали, ми ћемо да понављамо.

Једно дете дневно, и мало више од тога. Толико сте нам убијали. Током агресије коју ни сами нисте разумели зашто сте је проводили.

И понављаћемо то, баш да нам се не би догодило поново.

Са посебним пијететом испуњавамо нашу обавезу да одамо почаст свим невиним српским жртвама које су положиле свој живот на олтар отаџбине, како цивилима, тако и нашим јуначним војницима  и полицајцима, херојима Кошара, Призрена, Митровице.

Данас за нас Србе, живот на Косову и Метохији личи на Пут суза (Via Dolorosa), на успињање последњим снагама на Голготу, али ми не бисмо ни били Срби да нисмо кадри, и „на страшном месту постојати“.

И данас, и вечерас могу да закључим уз једну важну реченицу. На тлу Европе постојала је, а данас снажнија него икада, постоји несаломива, непоколобљива, непокорива и никада покорена Србија.

Нека је вечна слава свим жртвама НАТО агресије и сви заједно ускликнимо живела слободна и поносна Србија“, рекао је председник Вучић.

Извор: www.predsednik.rs
Фото: www.predsednik.rsВести

Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији


Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.

„Можда постоји време у којем смо немоћни да спречимо неправду, али никада не сме да постоји време да се против неправде побунимо, ове речи Елија Визела, некадашњег логораша, нобеловца, обавезују нас заувек да против злочина не ћутимо, ко год да га је и зашто починио“, поручио је председник Вучић и додао да смо запамтили и научили сваку лекцију у којој смо били губитници, сваку у којој смо били неми на сопствене жртве, сваку у којој смо били спремни да заборавимо.
 
„Србија данас више није слаба, нити земља губитника, не прети, али и не заборавља, спремна је на разговоре, али не и понижење. Србија, баш као и сви други има право да брине о свом народу, његовој сигурности и добробити. Право на живот је основно људско право и ми ћемо га увек бранити“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је казао да погром превазилази све остале злочине, јер је он, не само чин, већ намера, политика, предумишљај да се неки крај, нека земља, насилно очисти од припадника других нација и вере.

„Немамо права да то прећутимо“, поручио је председник Србије и истакао да имамо обавезу да будемо победници без крви и рата, најбољи у економији, здравству, спорту, образовању и свему осталом што чини развој и напредак.

„Желимо исто и другима да се баве собом и буду успешни, јер смо свесни да је злочин алатка губитника, а победницима то није потребно, они памте, али опраштају и иду даље, док се губитници врте у истом зачараном кругу. Ми Срби то више нећемо да будемо, хоћемо будућност, у којој ћемо да памтимо, али из које нећемо да се враћамо. Знамо шта се дешавало и то називамо правим именом,“ закључио је председник Вучић.


Фото: Димитрије ГолВести

08. март 2021. године

Линк говора министра:  https://www.youtube.com/watch?v=IFcsVSnZorw

Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије


Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ.

„То је и наша морална обавеза, како би генерацијама иза нас оставили један бољи свет“, рекао је Селаковић учествујући видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу, који се одржава у Кјоту.

Министар Селаковић истакао је да је Србија као циљ поставила сузбијање високотехнолошког криминала, трговине људима, тероризма и илегалне миграције у „Другој националној процени претњи од тешког и организованог криминала“ из 2019. године.

Шеф српске дипломатије указао је да је наша земља благовремено успоставила нормативни и институционални оквир којим је уредила спречавање злоупотребе у тој области, као и да је основано Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал, посебно одељење суда и посебна полицијска јединица.

Србија се, како је нагласио министар, на плану борбе против корупције води постулатима Конвенције УН против транснационалног организованог криминала и Конвенције УН за борбу против корупције.

Селаковић је издвојио напоре Агенције за спречавање корупције, као независног државног органа, у заштити јавног интереса, изградњи индивидуалног и институционалног интегритета, јачању транспарентности и одговорности јавне управе.

„Снажно осуђујемо све форме тероризма, укључујући екстремизам и радикализам, и залажемо се за њихово потпуно искорењивање, спроводећи ту и релевантне резолуције и конвенције УН и Глобалне антитерористичке стратегије УН“, истакао је шеф српске дипломатије.

За ефикасну и успешну борбу против ових комплексних феномена, каже Селаковић, од пресудне важности је изградња капацитета наших друштава и држава, уз размену искустава на регионалном и глобалном нивоу.

Селаковић је захвалио јапанском амбасадору Хикихари на вештини вођења преговора на усаглашавању Кјото декларације и њеном усвајању, која је, како је истакао, важан показатељ посвећености креирању и очувању институционалног оквира за превенцију криминала као једног од главних предуслова у промоцији циљева одрживог развоја.

„Давне 1970, када је Јапан први пут био домаћин овог скупа, показали смо снажну политичку вољу да на проблем укажемо. Данас морамо ту вољу и решеност да реафирмишемо и конкретизујемо опипљивим потезима“, рекао је шеф српске дипломатије.Вести

Одржан први састанак Радне групе за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније


У Министарству спољних послова Републике Србије данас је одржан први састанак интерресорне Радне групе за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније, чији је председник министар спољних послова Никола Селаковић.

Одлука о образовању Радне групе је усвојена на седници Владе Републике Србије, 18. фебруара 2021. године, а циљ њеног оснивања је одређивање циљева Србије у оквиру сарадње са Међународном организацијом Франкофоније, као и њихово ефикасно и орочено испуњавање.

Фокус Радне групе је на унапређењу наставе и употребе француског језика, посебно имајући у виду да Република Србија има намеру да постане пуноправни члан ове организације, како је то рекао шеф српске дипломатије Никола Селаковић на Министарској конференцији Франкофоније, одржаној 25. новембра 2020. године.

Министар Селаковић је, поздрављајући учеснике данашњег састанка, истакао да је примарни циљ Радне групе да добра воља и спремност Србије за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније буде преточена у конкретне активности, како би наша земља што ефикасније и уз мерљиве резултате наставила пут ка пуноправном чланству.

На састанку је, између осталог, разматран и предлог мера за унапређење сарадње Србије са Међународном организацијом франкофоније које је формулисала Група франкофоних амбасадора у Србији.

У радној групи су представници Министарства спољних послова, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства културе и информисања, Министарства омладине и спорта, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства заштите животне средине, Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства за бригу о породици и демографију, Министарства за европске интеграције и Националне академије за јавну управу.


Београд,
26. фебруар 2021. године
 Вести

Одржан први састанак Радне групе за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније


У Министарству спољних послова Републике Србије данас је одржан први састанак интерресорне Радне групе за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније, чији је председник министар спољних послова Никола Селаковић.

Одлука о образовању Радне групе је усвојена на седници Владе Републике Србије, 18. фебруара 2021. године, а циљ њеног оснивања је одређивање циљева Србије у оквиру сарадње са Међународном организацијом Франкофоније, као и њихово ефикасно и орочено испуњавање.

Фокус Радне групе је на унапређењу наставе и употребе француског језика, посебно имајући у виду да Република Србија има намеру да постане пуноправни члан ове организације, како је то рекао шеф српске дипломатије Никола Селаковић на Министарској конференцији Франкофоније, одржаној 25. новембра 2020. године.

Министар Селаковић је, поздрављајући учеснике данашњег састанка, истакао да је примарни циљ Радне групе да добра воља и спремност Србије за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније буде преточена у конкретне активности, како би наша земља што ефикасније и уз мерљиве резултате наставила пут ка пуноправном чланству.

На састанку је, између осталог, разматран и предлог мера за унапређење сарадње Србије са Међународном организацијом франкофоније које је формулисала Група франкофоних амбасадора у Србији.

У радној групи су представници Министарства спољних послова, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства културе и информисања, Министарства омладине и спорта, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства заштите животне средине, Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства за бригу о породици и демографију, Министарства за европске интеграције и Националне академије за јавну управу.


Београд,
26. фебруар 2021. године
 Вести

18. фебруар 2021. године

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског


Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.

Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском господину Порфирију. Звона на храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута пре 16 часова означавајући да је изабран 46. Патријарх српски.

Новоизабрани Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Порфирије (Перић) рођен је 22. јула 1961. године у Бечеју од оца Радивоја и мајке Радојке. На крштењу је добио име Првослав. Основну школу је завршио у Чуругу, а Змај-Јовину гимназију у Новом Саду. Замонашен је по чину мале схиме од свог духовног оца, тада јеромонаха др Иринеја (Буловића), у манастиру Високи Дечани, на Томину недељу 1985. године.

Дипломирао је на Православном богословском факултету у Београду 1986. године, када га је блажене успомене Епископ рашко-призренски, а потоњи Патријарх српски Павле, у манастиру Свете Тројице у Мушутишту рукоположио у чин јерођакона.

На последипломским студијама у Атини борави од 1986. до 1990. године, када по благослову Епископа бачког др Иринеја долази у манастир Светих архангела у Ковиљу, где је рукоположен у свештеномонашки чин и постављен за игумана.

За њим у манастир долази мноштво младих монаха и искушеника. То су године када манастир Ковиљ постаје духовна матица многим младим људима: интелектуалцима, уметницима, популарним глумцима и рок музичарима, поготово из Новог Сада и Београда. Од тада се игуман Порфирије, посебно ангажује и на лечењу оболелих од болести зависности. У том циљу он 2005. године формира терапијску заједницу „Земља живих“, која је признатa као најуспешнији пројекaт за лечење наркоманије, а данас, под руководством владике Порфирија, има више од стотину штићеника у камповима широм Србије.

На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве у Београду 14. маја 1999. године изабран је за Епископа јегарског, викара Епархије бачке.

На тему Могућност познања Бога код апостола Павла по тумачењу светог Јована Златоустог, докторирао је 2004. године на Богословском факултету Универзитета у Атини.

Чувеног психијатра, академика др Владету Јеротића, на Богословском факултету је наследио на катедри Пастирске психологије. Његова предавања, посећена су не само од студената матичног, него и других факултета у Београду.

Заједно са групом стручњака: психолога, лекара, криминолога, социолога, владика Порфирије оснива грађанско удружење које се бави ресоцијализацијом жртава деструктивних верских секти и култова.

Епископ Порфирије је, већ деценију, не само председник Управног одбора, него и прави spiritus movens Хуманитарног фонда „Привредник“, који обезбеђује стипендије за велики број надарених, а сиромашних ученика и студената, без обзира на верску и националну припадност.

Републичка Скупштина га је, као представника свих Цркава и верских заједница, 2005. године, изабрала за члана Савета Републичке радиодифузне агенције, а за свог председника Савет га је изабрао 2008. године. Као председник Савета Републичке радиодифузне агенције, епископ Порфирије је заступао дугорочне интересе друштва и грађана, независно од политичких утицаја. 

У радиодифузном спектру Србије од тада се чују и црквене радио станице. Дао је кључни допринос покретању низа радијских и телевизијских емисијa које се баве религијским темама.

Свети Архијерејски Сабор му 2010. године, поверава дa утемељи свештеничку службу у Војсци Србије. Плодови његовог рада на том пољу, нису само одговарајући законски прописи, већ и одабир војних капелана, организација и опремање храмова у касарнама и вршење првих богослужења.

Своје стручне богословске радове Епископ Порфирије је објављивао у часописима код нас и у свету. Учествовао је у великом броју научних конференција и симпосиона широм света.

Владика Порфирије, као један од најугледнијих савремених српских духовника и интелектуалаца, има изузетно широк круг пријатеља, на само у Отаџбини, а односе личног пријатељства и блиске сарадње негује и са свештеницима и представницима других Цркава и верских заједница.

Говори грчки, енглески и немачки, и служи се руским језиком, a његов стил комуникације увек је прилагођен саговорницима.

У трон Митрополита загребачко-љубљанских устоличен је 13. јула 2014. године у Саборној цркви Преображења Господњег у Загребу. Свечану архијерејску Литургију служио је Патријарх српски Иринеј уз саслужење великог броја архијереја Српске Цркве и других сестринских Цркава, као и свештенства и монаштва, и благочестивoг народа.


Извор: СПЦВести

18. фебруар 2021. Године


Селаковић: Односи Србије и Северне Македоније базирају се на пријатељству и иду узлазном путањом


Односи између Србије и Северне Македоније иду узлазном путањом и базирају се на узајамном пријатељству грађана двеју држава, оценили су министри спољних послова Србије и Северне Македоније Никола Селаковић и Бујар Османи након данашњег састанка у Београду.

Селаковић је казао да га радује интензивирање комуникације званичника на највишем нивоу, неколико дана након сусрета Вучић-Заев на граничном прелазу Табановце, а које је усмерено на јачање билатералних односа и европског пута Србије и Северне Македоније.

„Наши билатерални односи не доприносе само нашим земљама већ и читавом региону. Договорили смо што чешћа виђања и желимо да оживимо консултације између министарстава. Желимо и да наставимо одржавање седнице двеју влада, да градимо пријатељство онакво какво је постојало када смо помагали једни другима током пандемије“, рекао је министар Селаковић на конференцији за новинаре након састанка.

Селаковић је додао да је дошло до потпуне сагласности око питања решавања односа између Београда и Приштине „путем дијалога под покровитељством ЕУ, и да је то нешто чему смо привржени”.

Према његовим речима, чак и ове године током пандемије Ковид-19 билатерална размена достигла је 860 милиона евра.

Министар је посебно указао на значај сарадње у вези с положајем националних мањина, српске у Македонији и македонске у Србији, те додао да је Србија спремна да се ангажује на додатном побољшању положаја македонске мањине у Србији.

„Желимо да оживимо споразум из 2004. године који налаже формирање мешовите комисије за питања националних мањина. У културној сарадњи вољни смо да дамо максимални допринос и отворимо македонски културни центар у Београду, као и српски у Скопљу“, истакао је Селаковић.

Османи је, честитајући Србији Дан државности, још једном изразио захвалност за добијање вакцина које је председник Вучић испоручио Северној Македонији.

„Причали смо о регионалној сарадњи у оквиру Берлинског прицеса а и о „мини шенгену“ који омогућава превазилажење свих баријера за кретање грађана региона. Битно је да направимо атрактиван регион за инвестирање, како за наше грађане, тако и за странце“, рекао је Османи.

На питање новинара МИA, а поводом тврдњи Софије да је присутан превелики српски утицај у Северној Македонији, Селаковић је рекао да “ако будемо трагали за прошлошћу и ониме што нас раздваја, нећемо имати времена да се бавимо питањима будућности“.

„Добро је да тражимо оно што нас спаја. Ако то желимо лако ћемо наћи. Чуо сам за званичне изјаве из Софије и реаговао сам најбоље тако што нисам то коментарисао. Србији је циљ да будемо добри суседи у региону и градимо инфрастуктуру“, рекао је Селаковић.

Селаковић је навео да би Србија могла да буде интегришући фактор за све три државе, непомињући да не види да Северна Македонија на било који начин свађа Србију и Бугарску.

„Ако се будемо бавили прошлошћу онда ћемо сви бројати људе који одлазе у друге земље”, додао је Селаковић.

Такође, министар Селаковић прокоментарисао наводе медија о томе да је пет земаља света спремно да повуче одлуку о признавању независности Kосова.

Селаковић је, упитан да ли то значи да Београд наставља кампању у борби за отпризнавање, јер Приштина и наставља активности лобирања на глобалном плану за учлањење у међународне организације, што се обавезала Вашингтонским споразумом да не ради, навео да се Србија понаша као кредибилан партнер и кредибилна држава, као и да се држи онога што се са неким договори, „а то значи да није неко ко крши договоре“.

„Ми се држимо своје обавезе из Вашингтонског споразума, међутим, ако се други не држе своје не треба да очекује да будемо само вуду-лутка и неми посматрач“, кратко је рекао Селаковић.

Он је додао да Београд предност апсолутно даје дијалогу као начину за решавање свих отворених питања, како унутрашњих тако и регионалних питања од интереса за Србију.

Извор: ТанјугВести

Добри односи Србије и Северне Македоније важни за регион


Министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи боравио је у посети Србији, током које се састао са председником Србије Александром Вучићем, председником Народне скупштине Ивицом Дачићем и председницом Владе Аном Брнабић.

Председник Вучић је у разговору са министром Османијем рекао да су добри односи две земље од највеће важности за цео регион и истакао „мини шенген“ као пример успешне сарадње, на добробит грађана и у корист економског развоја земаља, активно укључених у ту иницијативу.

Вучић је издвојио и значај Меморандума који су потписале Србија, Северна Македонија и Албанија, а који омогућава међусобну помоћ и сарадњу њихових здравствених система за лечење оболелих од Ковид-19.
Навео је конкретне пројекте који би допринели бољем повезивању и економској сарадњи двеју земаља, попут модернизације железничке пруге до Скопља и јачања инфраструктуре на граничним прелазима.

Вучић је, такође, рекао да Србија подржава европске интеграције Северне Македоније.

Османи је захвалио за донацију вакцина, које је председник Вучић у недељу уручио премијеру Заеву, а које су омогућиле да почне вакцинација северномакедонских грађана и, како је рекао, пробудиле нову наду.

Саговорници су разговарали и о унапређењу положаја Срба у Северној Македонији, односно Македонаца у Србији.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић је оценио да су билатерални односи између Србије и Северне Македоније добри, о чему сведочи и интензивни политички дијалог и размена посета на високом и највишем нивоу.

Истакао је да је пријатељство између две земље и два народа додатно ојачано током пандемије и да у прилог томе говори и донација вакацина које је Србија, у знак солидарности, уступила Северној Македонији.

Министар Османи се сагласио да се односи две земље развијају у добром правцу и истакао да је приоритет Владе Северне Македоније сарадња са земљама региона, те да је у складу са тим његова прва посета као министра иностраних послова управо посета Србији. Нагласио је важност контиунираног политичког дијалога јер је то најбољи начин решавања свих питања.

Председница Владе Србије Ана Брнабић је у разговору министром Османијем истакла да је Србија веома заинтересована за јачање билатералних односа и развој регионалне сарадње у оквиру „мини шенгена“, оценивши да је та иницијатива од великог значаја за економски развој свих земаља, укључених у тај процес. 

Она је нагласила да је одржавање међувладиних седница одлична платформа за постизање договора о будућим корацима ка унапређењу економске и трговинске сарадње и јачем повезивању Србије и Северне Македоније.

Саговорници су потврдили узајамну подршку на путу ка чланству у Европској унији.

Током посете Србији, Османи се састао и са министром спољних послова Републике Србије Николом Селаковићем.


Београд,
18. фебруар 2021. годинеВести

Председник Вучић уручио вакцине Северној Македонији


Председник Србије Александар Вучић уручио је данас председнику Владе Северне Македоније Зорану Заеву први контингент вакцина који Србија донира тој земљи и поручио да је срећан што је Србија могла да помогне браћи и пријатељима.

„Данас смо донели 4.680 вакцина, то је прва фаза, мислим да је то лепа вест за људе у Северној Македонији, за нашу браћу. Срећан сам што ће грађани Северне Македоније моћи да крену у имунизацију и што смо могли да помогнемо“, нагласио је председник Србије у обраћању на граничном прелазу Табановце.

Србија нема никаквих других интереса сем да показује пријатељство према свим грађанима Северне Македоније, истакао је Вучић и додао да је добро ако можемо једни другима да помогнемо.

„Ништа осим да наше пријатељство напредује, да увећамо економску сарадњу и да можемо да живимо не само као најближи суседи већ и као најбољи пријатељи“, поручио је председник Вучић.

Он је захвалио Фајзеру који је омогућио дозволу за извоз вакцина и додао да је све учињено да се оне што пре допреме како би почела имунизација здравствених радника у Северној Македонији.

Председник Вучић је указао да Србија и са другим земљама у региону разговара о помоћи и донацији вакцина и још једном честитао почетак имунизације братском македонском народу.

Премијер Северне Македоније Зоран Заев захвалио је председнику Вучићу и премијерки Ани Брнабић, министру Златибору Лончару што су издејствовали сагласност од Фаjзера и пружили прву помоћ у вакцинама која, како је нагласио, много значи.

Захвалио је и српском народу на огромној солидарности коју је исказао и истакао да ће са вакцинама из Србије бити вакцинисани медицински радници у ковид центрима.
Заев је рекао и да је донација израз великог пријатељства, као што је то и отварање граница и други видови сарадње кроз „мини шенген“.

„Потписали смо договор о међусобном помагању и радимо за добро свих народа“, рекао је Заев.

Председник Вучић уручио је данас половину од раније договорених око 8.000 доза вакцина колико ће Србија обезбедити Северној Македонији.


14. фебруар 2021. године
 Vesti

Дан државности Републике СРБИЈЕ - Сретење Господње 15.фебруар 2021. године

(кликните на линк):https://www.youtube.com/watch?v=exMFGdvuetQ&ab_channel=MFAoftheRepublicofSerbia

 Вести

Селаковић: Не одговарамо на провокације, желимо мир у региону


Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да је став Србије да не одговара на провокације појединих политичара из региона, јер је, истиче, одлучна да остане фактор мира и стабилности у региону. Одговарајући на питање да прокоментарише однос Србије са осталим земљама у региону, а услед, на констатацију новинара, све чешћих провокација на рачун наше земље, Селаковић је одговорио да Србија не жели да одговара на провокације, већ жели да буде протагониста свих добрих иницијатива које региону доносе развој.

„Позиција Србије у региону, политички говорећи, није нимало једноставна, али оно од чега нећемо одустати и у чему смо потпуно решени јесте да Србија јесте, биће и треба да остане фактор стабилности у региону“, рекао је Селаковић.

Истиче да тај свој став „фактора стабилности у региону“ држава потврђује на неколико начина, а један од њих јесте да прећути и уздржи се од одговора на провокације.

„Тих провокација има стално и као што добро знате у претходним деценијама постојала је нека врста хобија или редовних активности да у време предизборних кампања у региону Србија буде прозивана“, навео је Селаковић. Додаје да државни врх никада не одреагује на те провокације на начин на који би могао да нанесе штету и нашој земљи, али и другима.

„С друге стране, ту своју решеност останка фактора стабилности у региону, да бисмо сачували политичку стабилност и мир, ми потврђујемо и својим иницијативама“, указао је Селаковић и додао да је једна од њих иницијатива „мини шенген“.

Подсетио је да се та иницијатива залаже за једно чврсто тржишно повезивање региона, а иницијатива је, додаје, и шанса за читав регион да јача своју инфраструктуру и економију. Такође, та иницијатива подразумева и слободе на којима почива ЕУ - слободан проток робе, људи, капитала и идеја, додао је Селаковић.

„Србија са таквим иницијативама излази пред своје партнере у региону и Србија је протагониста тих идеја“, истакао је Селаковић. Истиче да ће у наредном периоду бити фокус на томе да се и остале земље Западног Балкана прикључе „мини шенгену“.


Извор: ТанјугВести

Селаковић: Србија посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе


Србија је посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе и одговарајуће стратегије, као оквира у којем се спроводе активности које јачају европски пут наше земље, све време стварајући боље место за живот заједно са државама чланицама ЕУ које учествују, рекао је министар спољних послова Никола Селаковић на видео конференцији Петог форума Стратегије ЕУ за јадрански и јонски регион.

„Упркос тешким изазовима са којима се суочила због пандемије вируса корона, Србија је током председавања Јадранско-јонској иницијативи успела да одржи континуитет у примени основних вредности усвојених потписивањем Анконске декларације“, изјавио је данас министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије истакао је да је наша земља посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе (ЈЈИ) и када је преузела једногодишње председавање том иницијативом и председавање Стратегијом ЕУ за јадранско-јонски регион имала је амбициозне планове, првенствено да настави да продубљује сарадњу у оквиру јадранског и јонског региона.

Министар је објаснио да је Србија кроз заједничке напоре, истовремено са традиционалним активностима, успела да настави да спроводи такозване нове активности покренуте током претходног председавања.

„Процес усмерен на проширење учешћа ЈЈИ демонстриран у прошлогодишњој Будванској декларацији, а пријем Северне Македоније и Сан Марина у чланство Иницијативе успешно је настављен и током председавања Републике Србије“, рекао је Селаковић.

Селаковић је указао да се Србија, током председавања ЈЈИ надограђивала на искуства претходних председавајућих и блиско сарађивала са предстојећим словеначким председавањем, рачунајући на подршку и стручност Сталног секретаријата Јадранско-јонске иницијативе са седиштем у Анкони и у име наше земље, захвалио је Секретаријату ЈЈИ за оцену председавања Србије у овом извештају као „успешно и динамично“.

„Планирали смо да приведемо крају српско председавање ЈЈИ/ЕУСАИР на петом годишњем форуму и захваљујући издашној подршци Европске комисије и изузетно конструктивном приступу садашње председавајуће - Словеније, управо ових дана имамо Пети форум“, рекао је Селаковић.

Министар је указао да је пандемија прерасла у велику претњу свим земљама учесницама Јадранско-јонске иницијативе и јадранском и јонском региону у целини, због које су сви били приморани да уведу заштитне мере, те да се то догодило у време када је Србија, у потпуности подржана од стране Секретаријата ЈЈИ, већ спровела 17 од 35 активности предвиђених календаром председавања.

„Пандемија се догодила управо у тренутку када је Привредна комора Србије, поставши редовни члан Форума јадранско-јонске привредне коморе на почетку српског председавања, била спремна да организује низ догађаја усмерених на учвршћивање наше међусобне сарадње“, указао је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је, на крају излагања, уз исказану недвосмислену спремност за даљу сарадњу са свим учесницима ЈЈИ, словеначким колегама пожелео много успеха у спровођењу задатака предвиђених током њиховог тренутног председавања.

Београд,
28. јануар 2021. године
 Вести

28.1.2021.

Селаковић: Свака генерација Срба прилаже нешто Светосављу


Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да свака генерација Срба прилаже нешто Светосављу, па су тако наши преци оставили прослављање Савиндана као школске славе, започели велелепни Храм Светога Саве на Врачару, а ова генерација је завршила најлепши православни храм на свету.

„Управо је нашу генерацију обасјао благослов да тај, најлепши православни храм на свету и завршимо. А данас у Београду откривамо и први споменик родоначелнику светородне лозе Немањића, оцу Светога Саве - Стефану Немањи, Светом Симеону Мироточивом. И управо та два места, заједно уз Жичу и Милешеву, постају тачке окупљања нашега рода“, рекао је Селаковић у видео обраћању на Светосавској академији одржаној у Скопљу.

Он је позвао све људе у Београд, да виде завршени Храм на Врачару и споменик Стефану Немањи.

Данашња Србија, „чукунчукунунука“ земље коју је утемељио Свети Сава, поштује и уважава и своје суседе и националне мањине које у њој живе, и захваљујући озбиљној политици и руководству председника Александра Вучића и Владе Србије економски се развија и напредује, рекао је Селаковић.

Он је истакао да се Србија држи мисли која би могла да буде и мисао Светог Саве, а то је да њој може да буде добро само ако је добро њеним суседима и да управо из тог разлога и предузима такве мере политике, које доносе добро свима.

„Тако ћемо и наставити да радимо, борећи се да свакога дана нашу земљу чинимо све бољом, а нашим суседима пружамо све више заједничких шанси како бисмо у будућности били још везанији, још задовољнији и још успешнији. И то је Светосавље - филозофија и концепт живота. Чувати оно што је своје, поштовати оно што је туђе и трудити се да у свему заједнички једни другима чинимо и доносимо добро“, рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије каже да Свети Сава није био само српски православни светитељ, већ светац читавог православног и хришћанског рода, те да је, поред тога што се осећао и делао као Србин, на првом месту био човек, који је ширио сазнање о свом роду, али је и у своју отаџбину доносио знање из читавог света.

Селаковић подсећа да је Растко Немањић рођен у срцу средњовековне српске државе, те да је као млади племић службовао у данашњој Херцеговини, односно Захумљу, а да је успео да оде и на Свету Гору, походио земље Блиског истока, Свету земљу, сусрео се са Јерменима, обишао Византију и упокојио се у Бугарској.

Према његовим речима, Свети Сава је Србима осветлио читав православни свет, походио светиње, ширио реч божју и у различитим деловима Балкана о њему су се сачувале приче, легенде, кратке досетке, а био је и дипломата и писац, и иза њега је остало Законоправило, из кога се правнички описмењавао читав словенски православни свет.

„Са жељом и надом да ћемо наредни Савиндан светковати као и претходних година, не само у Београду, него и у Куманову, Скопљу, Бијелом Пољу и у Подгорици, Херцег Новом, Бањалуци, Требињу, Бјељини, Приједору, али и у свим другим крајевима где живе Срби - од Косовске Митровице до Вуковара, Љубљане и Цеља. Са жељом да се тамо окупљамо, да се окупљамо на сваком месту где наш народ живи и славимо име Светог Саве, поздрављам вас у име председника Републике Србије Александра Вучића, у име Владе Републике Србије и у име Министарства спољних послова, свечаним поздравом - срећан Савиндан“, закључио је шеф српске дипломатије.


Извор: Танјуг
 ЧЕСТИТКА

ВИДЕО ЧЕСТИТКА (кликните на линк):   https://youtu.be/_Wt14zD4nDQ

26.1.2021.

Селаковић и Гујон честитали Савиндан

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.

У видео снимку на Твитер профилу Министарства спољних послова, Селаковић је рекао да учење и завештање Светог Саве, светосавље, није само верски, политички или национални концепт већ филозофија живота.

Навео је да је Свети Сава, поред свега што је био, био и први велики српски дипломата заслужан не само за учвршћивање српске православне духовности већ и за политичку консолидацију средњовековне Србије у 13. веку.

Зато је Свети Сава, истиче Селаковић, остао недостижни узор свима који желе да се баве јавним послом на корист српске државе и народа.

„Био је највећи српски духовник и велики политичар, а наук који нам је оставио гласи да се држава, као и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности“, рекао је Селаковић.

Истакао је да су то принципи којих и данас, после више од осам векова, треба да се придржава сваки припадник нашег народа.

„Драга браћо и сестре, драга децо, чувајте српско име, културу, традицију. Чувајте наш прелепи српски језик и ћирилицу. Срећан нам Савиндан", додао је Селаковић.

Француски хуманитарац Арно Гујон, вршилац дужности директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону каже да је светосавље систем вредности око којег се, као око духовне вертикале, окупља читав српски народ.

„Светог Саву прослављају Срби у матици, али и свуда широм света, свуда где је српски идентитет потребно чувати и потхрањивати“, рекао је он.

Истакао је да је важно да имамо свест о томе да је српски народ јединствен и недељив и поручио да је важно да чувамо и негујемо српски идентитет, језик и културу, посебно тамо где Срби живе далеко од своје отаџбине где због губитка физичких, а понекад и духовних веза са матицом постоји већи ризик од утапања у тамошња друштва.

„Нека дан Светог Саве, који је празник свих нас, буде и надаље оно што спаја и везује целокупно српство“, рекао је Гујон.

Извор: Танјуг
 ВЕСТИ

26.1.2021.

Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије


Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Наш трајни интерес је и пуноправно чланство у Европској унији, јер то је тип друштва којем тежимо. На билатералном плану, наш циљ је учвршћивање веза са традиционалним пријатељима, са Руском Федeрацијом и НР Кином, као и градња нових партнерских односа са САД. Један од најважнијих задатака наше спољне политике је и унапређење положаја и заштита права и идентитета нашег народа у региону, као и пружање разних видова подршке Србима у дијаспори. Све су то веома важни и врло често комплементарни циљеви, истиче Никола Селаковић.

Какве односе очекујете да Србија има са новом америчком администрацијом?

Било би преурањено да у јавности спекулишемо о томе. Нова председничка администрација у Вашингтону је у овом часу заокупљена унутрашњим питањима и тако ће бити још неко време. У тиму председника Џозефа Бајдена има људи који су се бавили нашим регионом, и вероватно је да ће Балкан и Србија у једном тренутку бити у жижи америчке спољне политике. Подсетићу вас да су председник Вучић и председник Бајден не тако давно имали веома садржајне разговоре у Београду, након којих је наш председник констатовао да је имао прилику да разговара са врсним познаваоцем прилика у овом делу света и изванредно припремљеним саговорником. С обзиром на њихов лични однос, али и важност унапређења веза Србије и САД, са разлогом можемо очекивати да у догледно време буде организован и сусрет двојице председника. Сигуран сам да ће на природу и динамику односа Србије и САД утицати и чињеница да нас у Вашингтону представља амбасадор Марко Ђурић, чије је присуство инаугурацији председника Бајдена важан сигнал и, верујем, весник позитивних помака у билатералним односима наших земаља.

Какви су односи наше земље са Москвом, Бриселом и Пекингом?

Русија је наш традиционални пријатељ и то пријатељство надилази пуке политичке везе. Реч је о дубоким духовним, културним и цивилизацијским спонама и природно је што имамо обострани интерес да те везе унапређујемо, иако су оне на веома високом нивоу. Са НР Кином имамо однос који се, осим на искреном челичном пријатељству наших народа и високих политичких представника, заснива на дубоком поверењу и узајамној подршци. Србија је стратешки опредељена за пуноправно чланство у Европској унији и то је познато свим нашим пријатељима, али своја пријатељства не заборавља, већ их јача и унапређује, и према свакоме наступа искрено, не скривајући своје намере. У том смислу, не тражимо за себе никакав ексклузиван статус, већ само право да слободно и суверено доносимо одлуке о својој будућности и односима са свима који нас поштују.

Да ли Србија може да води другачију спољну политику од оне коју сада води?

Увек је могуће имати другачију политику, уосталом осврните се на спољну политику Србије пре десет, двадесет или тридесет година, сагледајте тадашње резултате и видећете колико је ненадокнадиво скупа била та политика. Мера исправности једне политике, била она спољна или унутрашња, јесу њени резултати и ефекат на живот грађана и судбину читаве државе.
Наши спољнополитички приоритети нису дефинисани у афекту, већ су плод озбиљног и дубоког сагледавања наше сложене позиције и стратешког промишљања о начинима за њено побољшање. Србија данас има и бољу међународну репутацију и кредибилитет него пре две деценије, а главни разлог је то што смо резултатима показали колико смо озбиљна и одговорна држава. Та врста кредибилитета се не постиже триковима, већ само вредним и промишљеним радом на себи. И морам да и овом приликом нагласим да је главни инспиратор таквог односа према политици, држави и њеној будућности управо председник Александар Вучић. На функцији министра спољних послова у прилици сам сваког дана да видим колико је ван граница наше земље предсесник Вучић цењен и поштован.

Када се може очекивати да буду попуњена упражњена места амбасадора и конзула Србије у свету?

То је један од главних задатака током 2021. године. Ово ће бити година освежавања, а верујем и подмлађивања српске дипломатије. Наша држава, с обзиром на своју величину, има прилично разгранату дипломатску мрежу, што јој пружа велике могућности за продубљивање политичких и економских односа са државама на свим странама света. Али потребни су нам више свежих и енергичних кадрова, људи који ће бити најдостојнији представници једне модерне и динамичне Србије. Србија такве људе има, а озбиљно подмађивање нам је потребно, како да бисмо избегли стварање великих генерацијских кадровских празнина, и поставили темеље модерне каријерне дипломатије.

Какви су Ваши односи са председником Србије Александром Вучићем?

Председник Вучић и ја смо, осим што имамо блиске и пријатељске односе, по природи посла и наших уставних надлежности, најближи сарадници у реализацији спољнополитичких циљева Србије. То ми омогућује да са њим често разговарам, и у многим приликама доста новог и важног научим. Председник Вучић је човек који својим стратешким и визионарским приступом политици инспирише људе око себе, и поносан сам на то што сам годинама имао прилику да будем део његовог најужег тима сарадника, и што сам га имао за својеврсног политичког ментора. У сваком случају, његова визија Србије као модерне, напредне и просперитетне државе, која независно и суверено одлучује о својој судбини, је и моја жеља и смисао политичког деловања. Само таква Србија може да буде поуздан ослонац сопственим грађанима, као и Србима ван наших граница, али и инспирација читавом региону.

Извор: ПолитикаКОНКУРС

КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У ИНОСТРАНСТВУ У 2021. ГОДИНИ
МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарство културе и информисања Републике Србије је расписало Конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години. Конкурс за наведену област је отворен од 19. јануара до 09. марта 2021. године.
Teкст Конкурса чији је општи циљ је подстицање превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике и пратећи пријавни обрасци се налазе на сајту Министарства културе и информисања www.kultura.gov.rs.
Право учешћа на Конкурсу имају установе, уметничка и друга удружења и организације/правна лица, а која су регистрована у Републици Србији и изван територије Републике Србије, односно професионални страни издавачи регистровани искључиво или претежно за издавачку делатност, ван територије Републике Србије.
Најмањи износ који ће се финансирати и суфинансирати по пројекту je 100.000 динара.
Додатне информације о Кoнкурсу се могу добити у Министарству културе и информисања Р. Србије, сваког радног дана од 13,00 до 15,30 часова, на број телефона +381 11 3398-026 или e-mail:  mladen.veskovic@kultura.gov.rs – пројекат превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.
 

KОNKURS ZА SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI PREVOĐENJA REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNJIŽEVNOSTI U INOSTRANSTVU U 2021. GODINI
МINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je raspisalo Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini. Konkurs za navedenu oblast je otvoren od 19. januara do 09. marta 2021. godine.
Tekst Konkursa, čiji je opšti cilj podsticanje prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike i prijavni obrasci se nalaze na sajtu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije www.kultura.gov.rs.
Pravo učešća na Konkursu imaju ustanove, umetnička i druga udruženja i organizacije/pravna lica, a koja su registrovana u Republici Srbiji i izvan teritorije Republike Srbije, odnosno profesionalni strani izdavači registrovani isključivo ili pretežno za izdavačku delatnost, van teritorije Republike Srbije.
Najmanji iznos koji će se finansirati i sufinansirati po projektu je 100.000 dinara.
Dodatne informacije o Konkursu se mogu dobiti u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, svakog radnog dana od 13,00 dо 15,30 časova, na broj telefona +381 11 3398-026 ili e-mail:  mladen.veskovic@kultura.gov.rs – projekat prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike.
 Вести

Вучић: Србија по расту прва у Европи


 

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.

Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала минус 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто.
Вучић је навео да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто.

Такође, председник је нагласио да су у нашој земљи грађене и обновљене болнице, те да су две болнице изграђене за само четири месеца.

Рекао је да се држава борила да набави респираторе, маске, рукавице, скафандере, лекове, све што је било потребно и указао је да се ради на 10 општих болница широм Србије, додајући да су све то биле велике ствари које су могуће само на основу успеха реформи из 2014, доношењем Закона о раду, који је донео одличне резултате и мерама фискалне консолидације.

„Ово су резултати које Србија никада није имала. Kада је Србија била прва у Европи по стопи раста? Добићемо 31. марта резултате да се потврди да је Србија број један у Европи. То све је било могуће захваљујући људима који су веровали у тешке промене“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, ове године ће се у Србији чак шест аутопутева радити у исто време, а с тим у вези, напоменуо је да је Бугарска најавила да ће до краја године завршити аутопут од наше границе до Софије, након чега ће моћи аутопутем да се иде до Истанбула, што је јако важно како би саобраћај ишао преко наше земље.

Вучић је нагласио да је у 2020, тзв. години короне, наша земља имала нето прилив директних страних инвестиција од 2,9 милијарди евра нето, а бруто три милијарде, што значи да су многе стране компаније попут Тојо тајерса, Бојсена, ЗТФ-а, Бросеа и у години кризе улагале у Србији.

Председник је рекао да Србија има највеће просечне плате у региону, од 511 или 512 евра, као и да ће већ у фебруару, због јануарског повећања, тај просек бити 535 или 536 евра, као и да је само у Београду у последњих седам година просечна плата скочила за 180 евра или за 40 одсто.

Kаже да смо пре били четврти по платама у региону, док смо данас и званично први, као и да ће разлика у односу на друге земље све брже да се повећава, а истиче да у Србији запосленост расте, као и да нам се стопа јавног дуга најмање увећала у односу на готово све европске земље. То илуструје подацима да је у Италији јавни дуг скочио на 156 одсто, у Немачкој 87 одсто, Француској 114 одсто, у Хрватској на 88 одсто, а у Србији је 57 одсто.

Председник Србије најавио је да ће до Сретења, 15. фебруара, бити донет додатни пакет помоћи привреди, а како је објаснио, то ће бити нова инјекција за компаније, привреду, предузетнике, мала, средња и велика предузећа, што је, како је рекао, 1.052.000 људи који су обухваћени тим системом.

Вучић је прецизирао да ће то највероватније бити помоћ у виду исплате два или три пута по пола минималца, биће и секторске помоћи за туризам, за хотелијере, туристичке агенције, водиче, за аутобуске превознике, са још пола минималца.

Председник је додао да ће настојати да се продуже и гарантне шеме, које су се одлично показале, са 1,5 милијарди, а овог пута би преко тог система, могло да буде обезбеђено још два пута по 500 милиона.

Вучић је рекао да се за седам дана очекују први договори са ДФЦ-ом вредни 300 до 400 милиона долара.

Такође, навео је да ће држава настојати да додатно помогне и пензионерима, поред повећања пензије од 5,9 одсто, колико ће добити у фебруару, када приме јануарску пензију, а додао је да би симболично, пензионери до марта требало да добију пакете са витаминима Ц, Д и цинком, што су, према речима председника, ситнице, али показују део бриге државе да се избори за здравље.

Председник је најавио да ће се у наредних седам до осам дана завршити преговори и око набавке кинеске вакцине, након што су у Србију стигле прве количине Фајзерове и Спутњик В вакцине и указао да је кинеска вакцина изузетно квалитетна, али да је вероватно и најскупља, те да је зато писао кинеском председнику и замолио за попуст за нашу земљу.
Вучић је захвалио Американцима што су одлучили да продају вакцину нашој земљи и напоменуо да је нико у региону, осим мале количине коју је добила Албанија, није добио сем Србије.

Истакао је да се наша држава ослањала на себе и сопствене снаге и да је наш државни врх негде предосећао да ће вакцине у оквиру европског Kовакс плана стићи касно.

Председник је одбацио тврдње о лошим резултатима Србије у борби против короне и навео да наша земља има најмању смртност од короне у региону.

Он је изнео податке да је Словенија на 100.000 становника имала 144 смртна случаја, Северна Македонија 126, БиХ 123, Бургарска 115, Црна Гора 115, Мађарска 110, Хрватска 107, Румунија 85, а Србија 51.
"Стопа смртности у региону је: Бугарска 3,9. Бих 3,7, Мађарска 3,11, Северна Македонија 3,03, Румунија 2,48. Словенија 2,15, Хрватска 1,99, а Црна Гора, 1,4, а Србија 1,0. То се види на графиконима и ту нема лажи, нема преваре", истакао је председник.

Он је рекао да ће се држава борити за вакцине, те да је једино Србија, на Западном Балкану, добила значајне количине цепива, уз нешто мало које је добила Албанија, а додао је да се за један дан, од када је почела пријава грађана за вакцинацију, пријавило чак 63.000 људи.

Вучић је изразио уверење да нас чека боља година од претходне, а верује и да ће, уз вакцинацију грађана, бити побеђен корона вирус.


Београд,
12. јануар 2021. годинеИнтервју

3.1.2021.

Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.

„Kада причамо о Србима у дијаспори, и посебно у региону, то је једна прилично запарложена пољана, на којој је потребно радити много и у којој не може много тога одједном учињеног и да се види", констатује Селаковић у интервјуу за Танјуг.

Он истиче да и именовање директора Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону први пут после готово седам година откако је управа формирана у оквиру Министарства спољних послова, говори да је то један од приоритета деловања министарства на чијем је челу.

Селаковић напомиње да се тренутно увелико ради на формирању плана како да дијаспора постане видљивија и ван граница Србије и у самој матици.

„Сваки човек у дијаспори је потренцијални лобиста за интересе наше земље и народа и треба да нађемо прави начин да то искористимо", навео је он.

Да може много да се уради на том плану, Селаковић илуструје податком да само у Швајцарској, у 24 града постоје српска културно-уметничка друштва, што је више од 3.000 младих људи који се окупљају зарад очувања наше традиције, културе, српског језика и историје.

„Ако су у 24 града били у стању да организују таква друштва, то говори о ентузијазму људи. Kолики ентузијазам, енергија, љубав постоји код тих људи. Дајте да видимо како да помогнемо и да искористимо ту добру вољу и потенцијал код тих људи", указује министар.

Наводи и пример једне исељеничке породице у Kанади, Вараклић из југозападне Србије, која сваке године за децу у Рашкој области пошаље божићне пакетиће. Они су, додаје, до сада само за те потребе дали стотине хиљада долара невладиним организацијама, али их ми овде, каже, не видимо.

„Не види држава, а то су људи који су успели радом у једној далекој земљи, као успешни привредници, који могу да буду озбиљни лобисти за Србију, за српске интересе, неко ко нас представља на најбољи могући начин", рекао је Селаковић.

Селаковић скреће пажњу и на то да је на челу Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону Арно Гујон, како каже, човек изванредне енергије, велике љубави према српском народу, коју је показивао у деловању према Србима на KиМ, тамо где су били озбиљно угрожени.

„Тиме је показао и дао пример многим нашим сународницима шта може појединац да уради. А, када тај појединац енергију, ентузијазам, љубав према људима, пренесе на деловање у оквиру државног система, мислим да су се створили предуслови да се у таквом деловању рађају добри резултати", рекао је Селаковић.


Извор: Танјуг
 Интервју

2.1.2021.

Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.

„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин.

Шеф српске дипломатије подсећа да је у једном броју представништава већ истекао четворогодишњи мандат амбасадорима и генералним конзулима, тако да ће се ући и у поступак именовања нових, након њиховог опозива.

Међу „упражњеним" местима је и амбасадор Србије у Kини.

„Вредно радимо на изналажењу најбољег могућег решења за нашег новог амбасадора у Kини и као што смо једног од најбољих људи у државном систему послали за амбасадора у САД, који ће, сигуран сам обављати функцију на најбољи могући начин, уверен сам да ће тако бити и за амбасадора у Пекингу", рекао је Селаковић.

Министар, који је спољнополитички ресор у влади преузео пре нешто више од два месеца, истиче да су се околности у свету, као и позиција Србије у њему променили, али се спољнополитички циљеви Србије не мењају: земља остаје стратешки посвећена европским интеграцијама, а, заједно са путем у ЕУ, јачаће и традиционална пријатељства са Русијом и Kином, уз уздизање на виши ниво и јачање нових партнерских односа са САД.

„На важном месту за Србију су и односи у региону, добросуседски односи, регионална сарадња, јер се то уклапа у сет наших услова европског пута. Али, и без европског пута, увек је важно крај кога живите, са ким живите, какве су вам комшије и какви су односи у комшилуку", каже Селаковић.

Истиче и да је од непроцењивог значаја питање Kосова и Метохије, као главног националног и државног питања Србије и спрског народа.

„Kада кажем да се околности мењају, али не и циљеви - наш циљ је и пре седам година била ЕУ, евроинтеграције, али погледајте који нам је тада био простор за деловање, када говоримо о економском аспекту, а који је данас. Промениле су се околности, а онда прилагођавате своје деловање тим промењеним околностима, што је могуће више", каже Селаковић.

Подсећа да је спољнополитичке приоритете у 2021. години навео и председник Републике, а да су очување мира и стабилности у региону апсолутни приоритет.

„Само у мирном и стабилном региону Западног Балкана и Југоисточне Европе, Србија може да се развија и економски, и културно, научно, у сваком погледу. Мир и стабилност у региону су 'sine qua non', без кога нема развоја и напретка. Србија се понашала, понаша се и понашаће се као фактор који стабилизује читав регион, који регион држи у миру, показујући да је то онај регион који свима највише доприноси", рекао је Селаковић.

Односи у региону су увек комплексни, а регион је, примећује министар Селаковић, на нашу велику жалост, оптерећен питањима на која не можемо да утичемо, а која се тичу прошлости.

Приступ Србије је да се тражи простор да се утиче на оно што се дешава данас и што ће се дешавати у будућности.

У том смислу, наводи и да је иницијатива тзв. „мини шенгена", за тржишно обједињавање региона, која је потекла од Александра Вучића и наишла на позитиван одговор премијера Албаније и Северне Македоније, једна од могућности да се за регион учини много више.

„Да покажемо колико можемо да учинимо више ако наступамо заједнички и ако тражимо заједничке имениоце, а не оно што нас раздваја и дели", указује Селаковић.

Kад је реч о односима са САД, Селаковић наводи да не би требало очекивати да велике државе мењају ставове онако како бисмо ми волели, желели или како ми замишљамо, али да је важно што је и сам амбасадор у Вашингтону, Марко Ђурић, нагласио да као свој задатак, између осталог, види и утицај на промену климе у билатералним односима са САД, као најважнијом државом у свету са којом је наша лоша комуникација у прошлости озбиљно утицала на положај српског народа и Србије.

„Уверен сам да ће Ђурић озбиљно радити на томе, са председником Вучићем, премијерком Брнабић, Министарством спољних послова, и да ће у значајној мери допринети промени те климе", рекао је Селаковић.

Истиче да је за Србију од изузетне важности да партнерске односе са САД уздигне на виши ниво.

„То је држава са којом у многим областима тесно сарађујемо и држава са којом морамо да се трудимо, и да не одустајемо од тога, да налазимо оно што су нам заједничке, додирне тачке, оно што је и добар пример наше сарадње у прошлости и да стварамо простор за такву сарадњу и у будућности", закључио је Селаковић.


Извор: Танјуг
 Обраћање председника Вучића

29.12.2020.

Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.

Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса.

„Србија остаје на курсу победничке политике – политике стабилности“, рекао је председник Вучић и нагласио да наша земља остаје на путу европских интеграција и да ће брижљиво чувати пријатељство са Русијом и Кином, као и да ће градити пријатељство са САД.

Према речима председника, Србија наставља са победничком политиком, у којој је она на првом месту, односно политиком због које ће наша земља и у наредне две године бити у прве три земље у Европи по стопи раста.

Предуслов тога, напоменуо је председник, јесте обрачун са криминалним групама, али и још већа улагања у полицију и војску.

„Србија је у 2020. години земља са највећим растом у Европи“, указао је председник Републике на годишњој конференцији за медије и додао да очекује склапање новог аранжмана са ММФ-ом, као и да се Србији до краја следеће или до почетка 2022. године подигне кредитни рејтинг на „инвестициони“, чиме би се наша земља изједначила по рејтингу са најразвијенијим земљама ЕУ.

Kао највећи успех 2020. године, Вучић је навео то што ће Србија завршити са највишом стопом раста у Европи, која се, како је рекао, очекује да ће бити од минус 0,75 одсто до минус један.

„Поносан сам што сам председник земље која је шампион у Европи по БДП-у“, истакао је Вучић и додао да је тим успехом Србије била задовољна и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Тај резултат, сматра председник Вучић, охрабриће Србију да убрза свој европски пут, али чувајући пријатеље који Србији нису окренули леђа када јој је било најтеже, а то су Русија и Kина.

Председник је истакао да ће бити настављено привлачење страних инвеститора, затим да ће се радити на улагању у пољопривреду, пре свега прехрамбену индустрију, обнову механизације, те дигитализацију пољопривреде.

Председник Републике такође је указао да је циљ да плате у јавном сектору пре краја године достигну 560 или 570 евра, при чему би у Београду износиле скоро 700 евра.

Вучић је подсетио да ће плате здравствених радника од 1. јануара бити повећане за пет одсто, док ће осталима у јавном сектору зараде бити повећане за 3,5 одсто и додатно од 1. априла још 1,5 одсто, док ће десетари, разводници и подофицири добити повећање за додатних 10 одсто. Напоменуо је да ће минимална зарада бити повећана за 6,6 одсто, а пензије од 1. јануара за 5,9 одсто, уз план да до краја 2021. просечна пензија буде 270 евра.
Председник је посебно истакао улагања у здравство, подсетивши да су отворене две нове ковид болнице и да се наставља са обнављањем и градњом здравствених објеката у целој Србији и нагласио да је Србија убедљиво прва у региону по броју хоспитализованих на 100.000 становника и да баш због тога има малу смртност, као и да је Србија ове године била међу прве три земље у региону по броју урађених ПЦР тестова.

Говорећи о туризму, председник је рекао да ће се наредне године радити на развоју Подунавља, од Апатина до Kладова, да ће се развијати Овчарско-кабларска клисура, као и наши планински центри.

У области културе и информисања, Вучић је рекао да је за следећу годину важна имплементација медијске стратегије, завршетак реконструкције Народног позоришта у Суботици, а најавио је улагања у музеје, а посебно је истакао премештање Музеја историје у зграду железничке станице. Навео је и да ће следеће године бити завршено подно грејање у Храму Светог Саве. 

Истакао је да ће држава наставити да брине и о нашим грађанима на KиМ, да нико не може да забрани Србији да помаже свом народу, нити да ће Србија одустати од помоћи нашем народу.

Србија је, како је нагласио, спремна да шаље лекове и вакцине и албанском становништву и истакао да ће у и наредном периоду наша земља водити политку мира у региону и да ће се трудити да сарађује и са Загребом, Сарајевом, Подгорицом и осталима.Најновија вест

Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.

Као премијерка и неко ко води Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, осећала сам обавезу да прва примим вакцину како бих показала да верујемо у њу, али и у наше институције – Агенцију за лекове и медицинска средства Србије и стручна лица која су даноноћно радила на провери вакцине, рекла је она.

Председница Владе је, истичући да јој је част да уради овако нешто за земљу и буде прва која ће отворити пут за све грађане, пренела да је са председником Републике Александром Вучићем постигла договор о томе да њих двоје приме различите вакцине, те ће он највероватније примити следећу која буде стигла, највероватније кинеску.

Према њеним речима, у овом тренутку имамо вакцину конзорцијума "Фајзер-Бионтек", а у најскорије време се очекују и оне од кинеског "Синофарма", као и одређене количине руске "Спутњик В".

Она је изразила уверење да ћемо крајем првог квартала или почетком другог имати и вакцину компаније "Астра-Зенека", а након тога и "Модернину".

Као што смо и обећали, грађани ће имати на располагању све вакцине које имају дозволе у својим земљама и одобрења релевантних међународних агенција, а наравно проћи ће и све наше агенције и институте, указала је премијерка.

Према њеним речима, пред почетак вакцинације здравствених радника вакцину ће примити и министар здравља Златибор Лончар јер се трудимо да будемо пример и покажемо да смо сигурни у вакцине и институције.

Брнабић је истакла да је Србија, не рачунајући Велику Британију, прва земља у Европи која је добила вакцину "Фајзер–Бионтек", а трећа која је почела масовну имунизацију и кампању за давање вакцине – после Велике Британије и Швајцарске.

Урадили смо велику ствар и ни у једном тренутку се нећемо заустављати док се не заврши имунизација становништва, поручила је председница Владе.

Она је прецизирала да ће наша земља у јануару добити још 16.000 доза вакцине конзорцијума „Фајзер-Бионтек“, као и да ћемо заједно са другим вакцинама имати у јануару укупно милион доза, а током првог квартала укупно приближно два милиона доза.

Имамо динамику испорука „Фајзерових“ вакцина и како варира њихова прозводња, тако варира и испорука не само Србији, већ и свим земљама света. Очекивали смо 10.000 доза од „Фајзер–Бионтека“ у децембру, а стигло је 4.870 доза, објаснила је премијерка.

Србија је показала да може да се бори и да успе у томе ако сви раде тимски, поручила је Брнабић и ипак апеловала на све да почетак вакцинације не схватају као да је борба одмах и готова, већ да наставе да поштују све мере.

Да будемо сигурни и помогнемо здравственим радницима, па ћемо 2021. године полако скидати маске када се стекне имунитет, а до тада ово да гледамо не као победу, већ као почетак краја, закључила је председница Владе.

Након премијерке, вакцину је примила и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 Дарија Кисић Тепавчевић, као и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Вакцину су примили и епидемиолог и начелница Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција ВМА проф. др Весна Шуљагић, као и академик Предраг Пешко, професор универзитета у Београду и Хајделбергу и редовни члан САНУ.

Прве количине вакцине стигле су у Србију 22. децембра, а данас ће их примити корисници домова за старе у Београду и Новом Саду.

Србија је прва земља у региону у коју је стигла вакцина „Фајзер-Бионтек“.

Поред набавке вакцине међу првим државама у свету, чак пре земаља ЕУ, Србија је једна од ретких држава које су у рекордном року направиле и отвориле две Ковид болнице. Болнице капацитета 930 места у Батајници, односно 500 места у Крушевцу, умногоме доприносе повећању капацитета и јачању здравственог система у борби против вируса корона и практично, према речима председника Вучића, представљају споменик будућности и говоре о делима која је држава предузела за кратко време.

Такође, подсећања ради, у Србији су улагања у здравствену инфраструктуру била велика, те је од 2016. године обновљено 80 домова здравља и амбуланти, а у току су радови на шест великих домова здравља. Тако, више од 200 милиона евра уложено је у обнову, изградњу и опремање болница и више од 300 милиона у обнову клиника и специјализованих болница, а на многима су радови већ завршени, попут Универзитетске дечје клинике Тиршова, КБЦ Земун, КБЦ „Драгиша Мишовић“.

Апсолутни приоритет Владе Србије јесте успешан завршетак започетих пројеката здравствене инфраструктуре, али се огромна пажња посвећује и здравственим радницима, којима су до 2020. године повећане плате и то за 56,8% лекарима специјалистима, 66,9% медицинским сестрама, а значајна средства улажу се и у едукацију здравствених кадрова, као и у опрему и услове у којима раде.

Попут других земаља, и Србија се ове године суочила са великим изазовима, пре свега здравственим, а сви чиниоци у држави били су фокусирани на спречавање ширења вируса и очувања живота и здравља грађана. Са тим изазовима, Србија се боље суочила, него многе богатије и развијеније државе Европе и света.


Београд,
24. децембар 2020. године
 ОБАВЕШТЕЊЕ

РЕЖИМ УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ОД 20. ДЕЦЕМБРА

Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, од 20.децембра 2020.године лицима који долазе у Републику Србију, дозвољен је улазак у Републику Србију само ако поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 48 часова, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно из које улазе у Републику Србију. Уколико постоји кашњење приликом уласка у Републику Србију, а које се не може приписати кривици путника већ је последица спољног догађаја који се није могао предвидети, избећи или отклонити (кашњење/одлагање лета, поласка аутобуса, воза и сл.), онда тест не може бити старији од 72 сата приликом уласка у Републику Србију.

Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, као и члановима дипломатско-конзуларног особља и члановима њихових породица, при уласку у Републику Србију, а који не поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно улазе у Републику Србију, не старији од 48 часова од датума издавања резултата, одређује се мера карантина у кућним условима у трајању од 10 дана. Ова мера престаје да важи ако лице коме је одређена у периоду трајања мере добије негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2 издат од стране референтне лабораторије у Републици Србији. Наведеним лицима се приликом пасошке контроле при уласку у Републику Србију уручује писано обавештење – здравствено упозорење о обавези придржавања мере карантина у кућним условима у трајању од 10 дана од дана преласка државне границе и упозоравају на обавезу јављања надлежној COVID амбуланти или територијално надлежном заводу за јавно здравље у року од 24 часа од часа преласка државне границе путем електронске пријаве на електронску адресу: www.e-zdravlje.gov.rs

Негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 48 часова, као услов за улазак у Републику Србију не примењује се:

    на стране држављане који су у транзиту кроз Републику Србију. Транзит за стране држављане се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;
    на посаду и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија;
    на посаду, особље и путнике који су у транзиту, односно трансферу преко међународних аеродрома Републике Србије;
    на акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;
    на малолетна лица старости до 12 година, ако родитељ, старатељ или друго лице које је у пратњи детета поседује негативан RT-PCR тест, уколико је потребан;
    на стране држављане који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији;
    на припаднике страних војних, полицијских и других служби безбедности који су у транзиту преко територије Републике Србије или долазе у Републику Србију ради извршења службених задатака уз претходну најаву;
    на стране држављане приликом обављања међународног превоза, ради преузимања или истовара робе или ради превоза лица у или кроз Републици Србији, када се ради о посадама:

а) теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. Уколико се ради о транзитном саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;
б) теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе;
в) аутобуса у линијском и међународном превозу путника, како у транзиту тако и у случају када је крајња или полазна дестинација Република Србија;
г) железничких возила и возопратно особље;
д) хуманитарних конвоја уговорених дипломатским путем.

Негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 48 часова, као услов за улазак у Републику Србију не примењује се, под условом реципроцитета:

    на држављане суседних држава из пограничног подручја који обављају пољопривредне радове и имају пољопривредно земљиште на територији Републике Србије, а који су дужни да приликом преласка државне границе ради обављања пољопривредних радова на том земљишту поседују доказ о власништву над пољопривредним земљиштем или изјаву власника пољопривредног земљишта да лице обавља пољопривредне радове на његовом земљишту;
    на држављане суседних држава који су становници пограничног подручја и који су запослени на територији Републике Србије, којима је послодавац из Републике Србије издао документ о радном ангажовању.
 САОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.

Начела из Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу међународног права у овој области, као и међународног система промоције и заштите људских права, као јединствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очување и јачање међународног система за поштовање људских права, развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обавеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним институцијама на заштити људских права.

Србија је у пуној мери посвећена универзалним вредностима људских права и спровођењу у пракси међународних правних инструмената о људским правима. Наша континуирана сарадња са инструментима Савета за људска права у оквиру Уједињених нација, као и са Саветом Европе и механизмима људске димензије ОЕБС-а, представља важан део активности свих државних органа и илуструје нашу доследну опредељеност за испуњавање међународних стандарда људских права.                      

Међународни дан људских права је повод да се још једном укаже на обесправљеност српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и понови позив међународној заједници да омогући поштовање гарантованих међународних норми људских права и допринесе стварању услова за повратак интерно расељених лица, као и враћање њихове узурпиране имовине.Позив на Конференцију

Позив на Десету медијску конференцију дијаспоре и
Срба у региону

Обавештавамо да ће Удружење новинара Србије (УНС) под  подршком Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова организовати, 29. децембра 2020. године, „Десету медијску конференцију  дијаспоре и Срба у региону“. Конференција ће, због пандемије Ковид 19, бити одржана преко ZOOM апликације.
Тема Десете конференције ће бити рад медија, организација и рад удружења Срба из региона и дијаспоре током пандемије изазване вирусом Ковид 19, те да ли је и на који начин пандемија утицала на квалитет рада и економску одрживост медијске делатности.
У другом делу Конференције биће представљен сајт УНС - www.umrezavanje.rs покренут поводом десете јубиларне Конференције са идејом да представља платформу за умрежавање медија и организација Срба из региона и дијаспоре са матичном државом.
Пријаве за учешће на Конференцији заинтересовани представници медија, удружења и организација могу да  доставе на  електронску адресу: ana.petronijevic@uns.rs до 17. децембра 2020. године. 
 САОПШТЕЊЕ

Састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Палати Србија са амбасадорима земаља чланица Европске уније акредитованих у Србији и шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијем, са којима је разговарао о темама попут динамике приступних преговора између Србије и ЕУ, стабилности у региону, регионалним пројектима, као и о Европском инвестиционом плану који је Европска комисија представила заједно са Пакетом о проширењу.

Председник Вучић је и овом приликом потврдио да сарадња са Европском унијом и пуноправно чланство Србије остају један од кључних спољнополитичких приоритета наше земље. Он је посебно нагласио да је Србија у том смислу искрено посвећена даљим и дубљим реформама којима приступа са одговорношћу и озбиљношћу, те да кроз сарадњу са институцијама Уније и њених чланица настоји да усвоји и примени најбоље праксе.

„Србија ће наставити да се предано залаже за мир и стабилност у региону кроз унапређење билатералних односа са суседима, као и кроз јачање регионалне сарадње уз поштовање свих закључених споразума“, истакао је председник Вучић и додао да је европска будућност Западног Балкана од изузетног значаја, како за стабилност целог региона, тако и за безбедност и даљи просперитет ЕУ.

Амбасадори су истакли да су декларације о заједничком регионалном тржишту и зеленој агенди Западног Балкана, које су потписале Србија и сви лидери региона, топло поздрављене у Бриселу и у земљама ЕУ, те да добра и чврста повезаност и интеграција региона умногоме олакшава сарадњу саме Уније са Западним Балканом у свим областима од заједничког интереса.

„Чак 70 одсто страних инвестиција долази из земаља чији представници данас седе овде“, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и додао да Србија може да буде сигурна да ће ЕУ наставити да помаже, подржава и улаже у српску економију. „Иако је Ковид-19 изложио све економије великом оптерећењу, српска економија одолева и доказала је своју отпорност. Са Економско-инвестиционим планом за Западни Балкан, ЕУ ће остати најснажнији партнер Србије за привредни опоравак, који ће подржати инфраструктуру, и зелену и дигиталну транзицију. Радују нас најављене реформе у области владавине права, укључујући реформе правосуђа и слободе медија. Управо то представља основу за убрзање процеса придруживања и ми охрабрујемо нову Владу да настави са радом и реализацијом у овом правцу", истакао је Фабрици.

Председник Вучић је нагласио да Србија високо цени то што је, упркос бројним изазовима са којима се суочава, ЕУ успела да одржи питање проширења на својој агенди, поготово кроз недавно усвајање нове, измењене методологије преговарачког процеса.

„У том смислу, очекујемо од Европске уније да динамика приступних преговора Србије прати и вреднује наше реформске напоре“, рекао је председник Вучић истакавши да је Србија спремна да са својим европским партнерима настави да ради на спровођењу реформи и бројних заједничких пројеката.

Председник Вучић је посебно нагласио да Србија поздравља Економски и инвестициони план који је ЕК представила заједно са Пакетом о проширењу и изразио спремност наше земље да са партнерима у региону настави да ради на примени овог Плана како би се унапредио економски потенцијал региона и постигла боља инфраструктурна повезаност, што би довело до приближавања јединственом европском тржишту.

„У том контексту, надамо се и скором усвајању Вишегодишњег финансијског оквира 2021-2027. године, јер то значи и могућност коришћења финансијских средстава намењених спровођењу реформи, како у Србији, тако и у региону“, рекао је председник Вучић и још једном истакао да Србија остаје на европском путу искрено верујући у сарадњу са европским партнерима.

„2020. је била изузетно тешка година за све, посебно због последица Ковида 19. Када погледам посвећеност нове Владе да спроводи реформе, Економско-инвестициони план ЕУ, нову методологију и повећану сарадњу у борби против Ковида 19, видим 2021. годину са много повољнијим изгледима за напредак у проширењу“, закључио је Фабрици.

Председник Вучић је, такође, нагласио да је Србија спремна да интензивно ради са земљама чланицама ЕУ на изналажењу адекватних одговора за нове изазове, као што је пандемија Ковид 19.

Београд,
08. децембар 2020. годинеКЊИГА ЖАЛОСТИ

Поводом смрти Његове светости Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја у Амбасади Републике Србије у Скопљу, биће отворена књига жалости у понедељак, 23. новембра 2020. Године и у уторак 24. новембра 2020. године, од 10,00 до 15,00 часова.
Уписивање у књигу жалости биће организовано уз поштовање свих обавезујућих превентивних мера и препорука о заштити јавног здравља. Због епидемилошке ситуације, изјаве и писма саучешћа биће примани и електронским путем и поштом, на e-mail адресу srbamb@unet.com.mk и на адресу:

Амбасада Републике Србије
Питу Гули број 8
1000 Скопље
 КОНКУРС

ПОЗИВ ЗА ДОДЕЛУ СТИПЕНДИЈА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА
„СРБИЈА ЗА СРБЕ ИЗ РЕГИОНА“

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије позива све заинтересоване припаднике српске националне заједнице из држава у региону (Република Словенија, Република Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Република Северна Македонија, Румунија, Република Албанија и Мађарска) да се пријаве за доделу стипендија Владе Републике Србије у оквиру пројекта „Србија за Србе из региона“ за школску 2020/2021. годину.
Заинтересовани се могу пријавити преко Амбасаде Републике Србије у Скопљу, a рок за достављање пријавних формулара са пратећом документацијом је 30. децембар 2020. године.
 

К О Н К У Р С
за доделу стипендија у оквиру пројекта „Србија за Србе из региона“  за школску 2020/2021. годину

Структура стипендије

Стипендија у оквиру Пројекта стипендирањa припадника српске националне заједнице из држава у региону учесница Пројекта обухвата:

• бесплатну припремну наставу српског језика (интензиван курс српског језика након доласка у Републику Србију);
• бесплатнo школовање на основним академским и струковним студијама, специјалистичким струковним студијама, мастер академским и струковним студијама, специјалистичким академским или докторским студијама.
• стипендију у износу од 15.000,00 динара месечно;
• бесплатну услугу смештаја и исхране у установама студентског стандарда;
• добровољно здравствено осигурање у складу са прописима и међународним споразумима;
• бесплатну боравишну визу;
• бесплатно признавање средњошколских диплома;
• бесплатно признавање високошколских диплома.

Стипендија у оквиру Пројекта не обухвата:
• путне трошкове приликом доласка и одласка из Републике Србије;
• трошкове јавног градског превоза у Републици Србији;
• трошкове за уџбенике и радне материјале у току студија.

Услови за добијање стипендије
Стипендију може да оствари кандидат који испуњава следеће услове:
• припадник је српске националне заједнице у земљама из региона - Република Словенија, Република Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Република Северна Македонија, Румунија, Република Албанија и Мађарска:
• има држављанство држава у региону које су обухваћене Пројектом;
• млађи је од:
• 21 године за студије првог степена - основне академске студије, основне струковне студије;  
• 25 година за специјалистичке струковне студије првог степена и за студије другог степена - мастер академске студије, мастер струковне студије, специјалистичке академске студије;
• 35 година за студије трећег степена - докторске академске студије. 

• има одговарајуће образовање: наведено у Закључку Владе Републике Србије који је у прилогу;

• конверзацијски ниво знања енглеског или српског језика.

Докумeнтација за пријављивање
Докумeнтација коју доставља кандидат приликом пријављивања:
• пријава на конкурс са информацијом о два студијска програма која жели да похађа и то у складу са својим претходним образовањем и условима уписа на жељени студијски програм у Републици Србији;
• биографија са мотивационим писмом на енглеском или српском језику;
• доказ о припадности српској националној заједници и држављанству држава у региону које су обухваћене Пројектом;
• фотокопија путне исправе (пасош);
• докази о стеченом образовању - оверене фотокопије докумената (средњошколска сведочанства, диплома о завршеном средњем образовању, дипломе о стеченом високом образовању, мастер дипломе, преписе оцена и додатке дипломи);
• доказ о знању енглеског или српског језика на конверзацијском нивоу (сертификат, уверење, потврда и сл.);
• лекарско уверење не старије од шест месеци којим се потврђује да кандидат не болује од неке заразне болести.

Рок за пријављивање
Рок за слање пријавних формулара са пратећом документацијом је  30. децембар 2020. године.

Одабрани стипендисти су у обавези да:
• донесу оригиналe докумената (средњошколска сведочанства, дипломе о стеченом високом образовању, мастер дипломе, преписе оцена и додатке дипломи), преведене на српски/енглески језик приликом доласкa у Републику Србију;
• донесу оригинал лекарско уверење не старије од шест месеци којим се потврђује да кандидат не болује од неке заразне болести.

Остале информације које се односе на стипендију су детаљно описане у Закључку Владе Републике Србије који је у прилогу.УЛАЗАК У С.МАКЕДОНИЈУ

У складу са одлуком Владе, од 12.октобра држављани Србије могу да уђу у Северну Македoнију без поседовања негативног PCR теста.

Истовремено, у саопштењу Владе Северне Македоније се апелује да се путовања сведу на минимум и искључиво за неодложне потребе. БРОШУРЕ

Брошуру  ,,SERBIA - emerging tech development hub"  енглеска верзија, можете видети на линку:

https://innovations.serbiacreates.rs/

а верзију на српском језику "Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде" на доњем линку:

https://inovacije.srbijastvara.rs/ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

ПРЕЛАЗАК ГРАНИЦЕ

16.11.2020.
Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, а долазе из следећих држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом:

  – Републике Хрватске
  – Црне Горе
  – Босне и Херцеговине

приликом пасошке контроле уручује се писано обавештење којим се упозоравају на обавезу јављања надлежној COVID амбуланти или територијално надлежном заводу за јавно здравље у року од 24 часа од часа преласка државне границе.

COVID амбуланти или заводу за јавно здравље пријављују се путем електронске пријаве на електронску адресу: www.e-zdravlje.gov.rs.

Обавеза јављања амбуланти или заводу за јавно здравље не односи се на:
• акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе,
• лица из пограничног подручја који обављају пољопривредне радове и имају пољопривредно земљиште на територији Републике Србије, а који су дужни да приликом преласка државне границе ради обављања пољопривредних радова на том земљишту поседују доказ о власништву над пољопривредним земљиштем или изјаву власника пољопривредног земљишта да лице обавља пољопривредне радове на његовом земљишту,
• лица који су становници пограничног подручја и који су запослени на територији Републике Србије, којима је послодавац из Републике Србије издао документ о радном ангажовању,
• посаду и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија,
• чланове посаде приликом обављања међународног превоза, ради преузимања или истовара робе или ради превоза лица у или кроз Републику Србију, када се ради о посадама:
1.
1. теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. Уколико се ради о транзитном саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;
2. теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе;
3. аутобуса у линијском и међународном превозу путника, како у транзиту тако и у случају када је крајња или полазна дестинација Република Србија;
4. железничких возила и возопратно особље;
5. хуманитарних конвоја уговорених дипломатским путем.


Улазак страних држављана у Републику Србију, ради заштите од уношења заразних болести, регулисан је на следећи начин:

страним држављанима који у Републику Србију долазе из:

  - Републике Бугарске
  - Румуније
  - Републике Хрватске

дозвољен је улазак у Републику Србију ако поседују негативан PCR тест не старији од 48 часова, издат од стране референтне националне лабораторије земље из које долазе, односно улазе у Републику Србију.

Од наведених услова изузете су следеће категорије страних држављана који улазе у Републику Србију из горе наведене четири земље:

1) страни држављани у транзиту кроз Републику Србију. Транзит за стране држављане се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;

2) страни држављани који су били у транзиту не дужем од 12 часова кроз Северену Македонију, Републику Бугарску, Румунију и Републику Хрватску;

3) страни држављани који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији;

4) посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;

5) посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија и посади, особљу и путницима који су у транзиту преко међународних аеродрома Републике Србије;

6) акредитовани чланови особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланови њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;

7) деца до 12 година старости, ако родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета поседује негативан PCR тест не старији од 48 сати;

8) страни држављани приликом обављања међународног превоза, ради преузимања или истовара робе, или ради превоза лица у или кроз Републици Србији, када се ради о посадама:
• теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. Уколико се ради о транзитном саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;
• теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе;
• аутобуса у линијском и међународном превозу путника, како у транзиту тако и у случају када је крајња или полазна дестинација Република Србија;
• железничких возила и возопратно особље и
• хуманитарних конвоја уговорених дипломатским путем.

9) држављани суседних држава из пограничног подручја који обављају пољопривредне радове и имају пољопривредно земљиште на територији Републике Србије, а који су дужни да приликом преласка државне границе ради обављања пољопривредних радова на том земљишту поседују доказ о власништву над пољопривредним земљиштем или изјаву власника пољопривредног земљишта да лице обавља пољопривредне радове на његовом земљишту, под условом реципроцитета.

10) држављани суседних држава који су становници пограничног подручја и који су запослени на територији Републике Србије, којима је послодавац из Републике Србије издао документ о радном ангажовању, под условом реципроцитета.

Страним држављанима који улазе на територију Републике Србије долазећи са неке друге дестинације (осим из горенаведених земаља - Бугарске, Румуније и Хрватске) дозвољен је улазак у Републике Србију без PCR теста.
 

 Важно обавештење

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ!
Режим уласка у Р. Северну Македонију за држављане

Р. Србије у време пандемије Covid-19

Држављани Р. Србије који имају регулисан привремени или стални боравак могу да уђу у Р. Северну Македонију, уз обавезу да, при сваком уласку, приложе медицинску потврду са негативним резултатом PCR теста, не старијим од 72 сата.
Држављани Р. Србије који имају претходно заказани здравствени преглед и лечење у здравственој установи у Р. Северној Македонији, при уласку, морају да поседују негативни резултат PCR теста, не старији од 72 сата, као и медицинску потврду о заказаном лекарском прегледу.
Држављани Р. Србије који поседују двојно држављанство, уколико имају адресу пребивалишта у Р. Северној Македонији (сагласно евиденцијама којима располаже МУП РСМ или су носиоци македонске личне карте), није потребно да поседују негативан тест.
Транзит кроз Р. Северну Македонију може да траје до 3 сати и није потребан негативан резултат PCR теста. При уласку на копнени гранични прелаз или гранични прелаз за ваздушни саобраћај за све врсте групних или индивидуалних путовања, потребно је да се потпише Изјава. Губитак Изјаве за транзит или непоштовање прописаног времена трајања транзита имаће за последицу да ће лица која транзитирају бити упућена у државни карантин, ради провере њиховог здравственог стања (у могућем трајању од 14 дана).
Професионални превозници (возачи) - није потребно да поседују медицинску потврду за урађени PCR тест.
 КОНКУРСИ

КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНАСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ


Обавештавамо да су донете одлуке број 115-400/30-2020/-01 и 116-240/30-2020/01 о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре, по јавном позиву који је био отворен од 18. маја до 01. јуна 2020. године.

Увид у донете одлуке може се извршити на следећим линковима:


https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdf 
https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdf 

 Позив за курс

ПОЗИВ ЗА БЕСПЛАТНИ ТРОМЕСЕЧНИ КУРС
СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПРЕКО СКАЈПА (SKYPE)

У оквиру пројекта „УЧЕЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА КАО ЗАВИЧАЈНОГ КРОЗ ОНЛАЈН КУРС 2020“, удружење Академска Српска Асоцијација позива припаднике дијаспоре старости од 15 до 19 година да се пријаве на бесплатни индивидуални тромесечни курс српског језика преко Скајпа (Skype).
Под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, наставља се са популаризацијом и даљом реализацијом on line наставе.
Циљ Пројекта је популаризација српског језика код дијаспоре преко вршњачког образовања, односно држање индивидуалних часова српског језика преко Скајпа (Skype) омладини из дијаспоре.
Срби из дијаспоре старости од 15 до 19 година могу се до 19. јула 2020. године пријавити на бесплатан тромесечни курс српског језика преко Скајпа. Услов за пријаву је да ученици до сада нису прошли обуку учења српског језика као завичајног преко Скајпа.
Почетак наставе је планиран за 10.8.2020, а завршетак за 31.10.2020. године. Након завршетка курса полазници ће добити сертификат о похађању курса, коју издаје Академска српска асоцијација.
Часови ће се одржавати два пута недељно, у трајању од 45 минута, у терминима у којима се договоре наставник и ученик.
Сви заинтересовани треба да попуне пријаву која се може наћи на сајту http://asasocijacija.com/prijava-za-besplatan-kurs/ (Пријава за бесплатан курс) или да скину образац пријаве са сајта удружења Академске српске асоцијације и пошаљу на e-mail: asasocijacija@gmail.com са насловом Скајп часови.
Неопходно је да потенцијални ученик има солидан рачунар са звучницима и  камером и добру интернет везу, а пожељно је основно знање енглеског језика. 
За више информација можете се обратити удружењу Академска Српска Асоцијација Града Ниша на e-mail: asasocijacija@gmail.com
 Завршетак мандата амбасадорке

ЗАВРШЕТАК МАНДАТА АМБАСАДОРКЕ ДУШАНКЕ ДИВЈАК-ТОМИЋ


Амб.Д.Дивјак-Томић завршила је мандат у Републици Северној Македонији (РСМ), као и 48-година дугу дипломатску каријеру. Током свог мандата у Скопљу, амб. Д.Дивјак-Томић посвећено је радила на промовисању угледа и интереса Републике Србије у РСМ и унапређењу односа и сарадње између наших народа и држава, поклањајући посебну пажњу интересима припадника српског народа и заштити српске националне културно-историјске баштине на тлу РСМ. 


Председник РСМ Стево Пендаровски, актуелни премијер Оливер Спасовски и МИП Никола Димитров примили су амб.Д.Дивјак-Томић у опроштајне посете. У свим сусретима наглашени су веома добри и пријатељски односи између наших држава и народа и иззражена обострана жеља да се они наставе и интензивирају у многим областима, посебно на економском плану. На тим линијама, пројекат тзв.мини Шенген  оцењен је веома добром примером билатералне и регионалне сарадње. Македонски званичници су захвалили амб.Д.Дивјак-Томић на њеном личном доприносу, нагласивши да је оставила велики траг током свог мандата. Као знак посебног признања за допринос у развоју пријатељских односа између РСМ и Р.Србије, МИП Димитров је амб.Д.Дивјак-Томић уручио и посебну плакету.


Посетом МИП РСМ амб.Дивјак-Томић је одала признање колегама из Кризног штаба РСМ на изузетној сарадњи са Амбасадом и захвалила на њиховој предусретљивости у пружању помоћи грађанима Р.Србије у време пандемије корона вируса.   


Услед ограничења због епидемије корона вируса амб. Д.Дивјак-Томић званично је обавила опроштајне посете само неким општинама, које одржавају дугогодишњу сарадњу са општинама у Р.Србији. Градоначелници Штипа, Центра и Куманова похвално су оценили добру и пријатељску сарадњу са Амбасадом Р.Србије и, посебно захвалили  амб.Д.Дивјак-Томић на њеном личном доприносу.
Годину дана амб. Д.Дивјак-Томић обављала је и функцију доајена дипломатског кора, зашта је добила похвале својих страних колега акредитованих у Скопљу и колега у МИП РСМ.
На самом крају мандата амб.Д. Дивјак-Томић посетила је породицу Петровић у селу Волково и уручила им личну донацију (њен поклон од дипломатског кора), уз најлепше жеље да овим гестом бар мало олакша бригу око њихових синова Зорана и Стефана, који су трајно везани за туђу помоћ.Важно упозорење

20. МАЈА 2020. ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ – ЛАЖАН САЈТ ЗА ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.


Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

http://mduls.gov.rs/saopstenja/vazno-upozorenje-lazan-sajt-za-prijavu-za-glasanje-iz-inostranstva/


Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.
 ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ АКТУЕЛНИ РЕЖИМ УЛАСКА ДОМАЋИХ И СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

Влада Републике Србије je, 21. маја 2020. године, донела Одлуку  o престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију („Службени гласник РС“, бр. 37/20), Oдлуку о престанку  важења Одлуке о затварању граничних прелаза, којом је престала да важи истоимена Одлука („Службени гласник РС“, 25/20, 27/20, 35/20, 47/20 и 66/20) и Oдлуку o изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести Covid-19 изазаване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу („Службени гласник РС“, 23/20, 24/20, 27,20, 28/20, 30/20, 32/20, 35/20, 37/20, 38/20, 39/20, 43/20, 45/20, 48/20, 49/20, 59/20, 60/20, 66/20, 67/20, 72/20, 73/20 и 75/20).
Наведне одлуке су објављене у „Службеном гласнику РС“, бр. 76/20 од 21. маја 2020. године и ступиле су на снагу 22. маја 2020. године.
Поменутим одлукама отворени су сви гранични прелази Републике Србије и од 22. маја 2020. године функционишу у уобичајеном режиму.

Изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести Covid-19 изазаване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу укинута је забрана уласка у Републику Србију, као и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана. За улазак у Републику Србију није више потребна посебна сагласност, односно дозвола за улазак како за држављане Републике Србије, тако ни за улазак свих категорија страних држављана.

Свим лицима која улазе у Републику Србију – уместо ранијих мера изолације и обавезе поседовања негативног PCR теста – приликом пасошке контроле се уручује писано обавештење – здравствено упозорење о мерама којих се треба придржавати ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести Covid-19.

Страни држављани којима је рок важења привременог боравка у Републици Србији истекао након дана проглажења ванредност стања у Републици Србији због епидемије заразне болести Covid-19 , могу ући у Републику Србију најкасније до 01. јула 2020. године и законито поднети захтев за продужење привременог боравка у року од 30 дана од дана уласка у Републику Србију.

 Поновљени Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичнедржаве и Срба у региону и Поновљени Конкурс за су финансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Одлукама број 115/30-2020/01 и број 116/30-2020/01 од 15. маја 2020. године, расписало је поновљене конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре, који ће бити отворени од 18. маja до 01. јуна 2020. године.

Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку– https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Oбавештење за бираче са боравиштем у иностранству о остваривању бирачког права на изборима за народне посланике Народне скупштине Републике Србије

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У СКОПЉУ
ОБЈАВЉУЈЕ ЈАВНИ ОГЛАС ПОВОДОМ
ИЗБОРА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ,
21. ЈУНА 2020. ГОДИНЕ

Председник Републике Србије је, 10. маја 2020. године, донео Одлуку о расписивању избора за народне посланике („Службени гласник РС“, број 68/20), којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020. године.


Републичка изборна комисија, као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, донела је Решење, 11. маја 2020. године, о наставку изборних радњи.
Републичка изборна комисија је донела и Роковник за вршење изборних радњи према којем је утврђено да се захтеви држављана Републике Србије за гласање у иностранству примају најкасније до 30. маја 2020. године. Решење и Роковник се могу наћи на следећем линку:

https://www.rik.parlament.gov.rs/tekst/1553/izborna-dokumenta.php

Позивају се држављани Републике Србије са боравком у Републици Северној Македонији да се пријаве Амбасади Републике Србије у Скопљу ради уписа у бирачки списак за гласаче који бораве у иностранству. У складу са Законом, пријаве ће се примати најкасније до 30.  маја 2020. године.


Напомињемо да је, сходно прописима, неопходно поднети нову пријаву без обзира на пријаве поднете раније ради учешћа на претходним изборима.

Формулар за пријаву можете преузети ОВДЕ

Попуњен и потписан формулар, заједно са копијом важећег пасоша, личне карте или возачке дозволе Републике Србије потребно је доставити Амбасади Републике Србије у Скопљу поштом или на е-mail.


Адреса: Амбасада на Република Србија, Питу Гули 8, 1000 Скопје, Република Северна Македонија
Факс: (+389)23131-428
Е mail:  konzularno@srbija.com.mk


Провера да ли је лице уписано у Јединствени бирачки списак се може извршити електронским путем преко следећег линка:

https://upit.birackispisak.gov.rs/

Уколико лице није уписано у Јединствени бирачки списак, преко Амбасаде Републике Србије у Скопљу може се поднети захтев за упис у Јединствени бирачки списак. Образац захтева можете преузети ОВДЕ

У том случају, неопходно је поднети истовремено захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству.

Амбасада Републике Србије ће, по добијању коначног бирачког списка од Републичке изборне комисије, упутити позиве за гласање.ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ АКТУЕЛНИ РЕЖИМ УЛАСКА ДОМАЋИХ И СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

- Границе Републике Србије за улаз путника су и даље затворене;

1. Улаз у Републику Србију је могућ за држављане Републике Србије, стране држављане са регулисаним боравком у Републици Србији и акредитоване чланове страних дипломатско-конзуларних представништава, уз најаву, односно сагласност Министарства унутрашњих послова Републике Србије, с обзиром да су гранични прелази формално затворени.

Држављанима Републике Србије, страним држављанима са регулисаним боравком у Републици Србији и акредитованим члановима страних дипломатско-конзуларних представништава у Републици Србији, приликом уласка у Републику Србију, одређује се мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима).
Уколико ове категорије лица поседују негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата од издавања од стране референтне лабораторије земље из које долазе у Републику Србију, односно уколико су у иностранству боравили не дуже од 72 сата, а не уочавају се симптоми заразне болести Covid-19, не изриче се мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазавано вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима).
Деца до 12 година старости не морају да имају тест на присуство вируса SARS-CoV-2, ако родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета поседује негативан тест.

Наведене мере се не примењују у следећим случајевима: на држављане Републике Србије и стране држављане са регулисаним боравком у Републици Србији, који су чланови посаде теретних моторних возила, теретних бродова, возопратно особље железничких возила, посаде и кабинско особље ваздухоплова, којима се обавља међународни превоз у друмском, железничком, водном и ваздушном саобраћају.
Наведене мере се не примењују на држављане Републике Србије и држављане суседних држава који обављају пољопривредне радове и имају пољопривредно земљиште на територији суседне државе, односно на територији Републике Србије, а који су дужни да приликом преласка државне границе ради обављања пољопривредних радова на том земљишту поседују доказ о власништву над пољопривредним земљиштем или изјаву власника пољоприврдног земљишта да лицеобавља пољопривредне радове на нжњеговом земљишту.
Наведене мере се не примењују на држављане Републике Србије који су запослени на територији  суседне државе и који поседују документ послодавца о радном ангажовању, као ни на  држављане суседних држава који су запослени на територији Републике Србије, којима је послодавац из Републике Србије издао документ о радном ангажовању.

2. Улаз за стране држављане који немају регулисан боравак у Републици Србији је могућ ако поседују негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата од издавања од стране референтне лабораторије земље из које долазе, односно улазе у Републику Србију, као и дозволу коју издаје радно тело Владе Републике Србије (Комисија).

Страни држављани који немају регулисан боравак у Републици Србији, којима је потребна дозвола радног тела Владе (Комисија), више информација о процесу аплицирања за дозволу могу добити на mail: info.covid-19@gov.rs
Најава, односно подношење захтева за ову категорију лица, врши се посредством дипломатско-конзуларних представништава земаља чији су држављани.

 Корона вирус, измена Одлуке Владе Републике Србије

Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 15. марта о.г, донела Одлуку о изменама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу, којом се тачка 4. Одлуке мења и гласи:

"4. Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, страним држављанима надлежни органи привремено ће забранити улазак у Републику Србију.

Мера из става 1. ове тачке не примењује се на:

1) посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова, од момента уласка на територију Републике Србије;

2) посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе;

3) возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;

4) посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Републике Србије;

5) лица која су добила дозволу за улазак у Републику Србију и боравак или транзит кроз Републику Србију од радног тела Владе које чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Радно тело Владе одредиће услове и ограничења транзита, односно боравка лица којима је дата дозвола за улазак у Републику Србију;

6) хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путем;

7) акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларнох представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно индентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;

8) стране држављане који имају одобрен боравак или стално настањење у Републици Србији."

2. Тачка 4а мења се и гласи:

"4а Држављани Републике Србије и лица из тачке 4. став 2. подтач. 8) ове одлуке, који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из: Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке, упућују се у изолацију у трајању од 28 дана, а домаћим држављанима и лицима из тачке 4. став. подтачка 7) ове одлуке који долазе из других држава, одређује се мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано новим Корона вирусом SARS-Co-2 трајању 14 дана (изолација у кућним условима)".

Одлука је ступила на снагу 15. марта 2020. године и остаје на снази до даљег.КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНАСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Обавештавамо да се поништавају конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре, као и да ће се нови расписати по престанку ванредног стања у Републици Србији.ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ

У намери да становништву у Р. Србији и иностранству олакша приступ садржајима из културе, имајући пре свега у виду спреченост обављања програмских активности установа културе, Министарствo културе и информисања упутило је препоруку установама културе да се грађанима омогући максимална доступност дигиталних садржаја из области културе.
Мера је донета у циљу што безболнијег превазилажења друштвене ситуације настале због епидемије коронавируса и првенствено је намењена онима који су у било којој врсти изолације и грађанима који поштују меру останка код куће.
На веб страници Министарства културе и информисања можете пронаћи списак дигиталних садржаја у области културе које нуде установе културе Републике Србије: 

http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje-  Као и приступом на веб сајт Дигитална солидарност: https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/

Министарство културе и информисања је установило Претраживач културног наслеђа, који обезбеђује доступност информација о културном наслеђу Републике Србије  које се чува у библиотекама, архивима, музејима, галеријама, заводима за заштиту споменика и другим субјектима у култури. Циљ Претраживача је подстицање учења и јачања свести и значаја културног наслеђа. Претраживач је доступан на српском и енглеском језику и приступа му се преко линка: https://kultura.rs/

На приложеним веб странама биће ускоро доступни и додатни садржаји.ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ- ПРЕКИДАЊЕ РАДЊИ У СПРОВОЂЕЊУ ИЗБОРА

     У складу са чланом 5. Уредбе о мерама за време ванредног стања, коју је данас донела Влада Р. Србије, прекидају се све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике, расписаним за 26. април 2020. године. 

     Републичка изборна комисија, као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донела је решење о прекиду изборних радњи, за време док траје ванредно стање, с тим да ће се изборни процес, укључујући и рокове за вршење изборних радњи, наставити у складу са одлуком о престанку ванредног стања. 

 Важно обавештење

У складу са Одлуком Владе Р. Србије о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 и увођењем ванредног стања на територији Р. Србије од 15. марта 2020. Амбасада Р. Србије у Скопљу неће вршити пријем захтева за визе странаца који намеравају да улазе на територију Р. Србије.

 КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавамо да је Влада Републике Србије на седници одржаној 14.03.2020.г. донела Одлуку о измени Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу, тачка 4. Одлуке, а у циљу спречавања ширења ове заразне болести на територију Републике Србије, да, ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, страним држављанима који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жариста епидемије, надлежни органи привремено забране, односно ограниче улазак и кретање, и то из - провинције Хубеј (Хубеи) у Народној Републици Кини, града Дегу (Даегу) и провинције Северни Гјонгсанг (Нортх Геyонгсанг) у Републици Кореји, Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке.


     Ове мере се неће примењивати на:


1) посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају медјународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Р. Србије;


2) посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на медјународном водном путу на територији Р.  Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р. Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р. Србије у случају низводне пловидбе;


3) возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврдјених медјудржавним споразумима;

4) посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Р.Србија или су у транзиту преко медјународних аеродрома Р.Србије;


5) лица која су добила сагласност за улазак у Републику Србију од Радног тела Владе које чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађјевинарства, саобраћаја и инфраструктуре;


6) хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговореном дипломатским путем.


Држављанима Републике Србије који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жариста епидемије утврђених у горенаведеној тачки 4. став 1 ове Одлуке, одређује се обавезна мера самоизолације у трајању од 14 дана.


Напомињемо да се мере забране односе на све стране држављане (и из трећих земаља) који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, наведених у тексту Одлуке.


Двојним држављанима се скреће посебна пажња да у Републику Србију могу да уђу само уколико презентују пасош Р. Србије, а не земље која се налази на листи земаља за које важи забрана (Немачка, Аустрија, Швајцарска).


Одлука је ступила на снагу 14.03.2020. године и остаје на снази до даљег.

 ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ!

У циљу сузбијања ширења заразне болести изазване вирусом COVID-19, Конзуларно одељење Амбасадe ће од 16.03.2020.г. до даљег примати само хитне и неодложне захтеве странака (издавање пасоша или путног листа ради путовања из хитних медицинских или пословних разлога, због смртног случаја или из неког другог оправданог разлога).

Моле се грађани да не долазе у Амбасаду, већ да нас у хитним случајевима претходно контактирају преко мејла konzularno@srbija.com.mk или на број телефона + 3892 / 3129-298, + 3892 / 3130-421

Ова мера биће на снази све док траје акутна опасност од заразе, а о њеном стављању ван снаге грађани ће бити обавештени путем интернет странице Амбасаде.

О мерама које је Република Србија предузела са циљем спречавања ширења заразе изазване вирусом COVID-19, можете се информисати на сајту:

Владе Републикe Србије: https://www.srbija.gov.rs/

и

Министарства здравља Републике Србије: https://covid19.rs/

Информацију о поступку на граничним прелазима при уласку путника у Републику Србију можете наћи на:

https://covid19.rs/algoritam1/

https://covid19.rs/algoritam2/

Сви држављани Р. Србије који желе да се пријаве за парламентарне изборе 26.04.2020. године, могу то и надаље чинити путем:

Адреса: Амбасада на Република Србија, Питу Гули 8, 1000 Скопје, Република Северна Македонија

Факс: (+389)23131-428

Е mail:  konzularno@srbija.com.mkOбавештење за бираче са боравиштем у иностранству о остваривању бирачког права на изборима за народне посланике Народне скупштине Републике Србије

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У СКОПЉУ
ОБЈАВЉУЈЕ ЈАВНИ ОГЛАС ПОВОДОМ
ИЗБОРА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ,
26. АПРИЛА 2020. ГОДИНЕ

Позивају се држављани Републике Србије са боравком у Републици Северној Македонији да се пријаве Амбасади Републике Србије у Скопљу ради уписа у бирачки списак за гласаче који бораве у иностранству. У складу са Законом, пријаве ће се примати најкасније до 4.априла 2020. године. 

Напомињемо да је, сходно прописима, неопходно поднети нову пријаву без обзира на пријаве поднете раније ради учешћа на претходним изборима.

Формулар за пријаву можете преузети ОВДЕ

Попуњен и потписан формулар, заједно са копијом важећег пасоша, личне карте или возачке дозволе Републике Србије потребно је доставити Амбасади Републике Србије у Скопљу поштом, или е-mail-ом.

Адреса: Амбасада на Република Србија, Питу Гули 8, 1000 Скопје, Република Северна Македонија

Факс: (+389)23131-428

Е mail:  konzularno@srbija.com.mk

Провера да ли је лице уписано у Јединствени бирачки списак се може извршити електронским путем преко следећег линка:

https://upit.birackispisak.gov.rs/

Уколико лице није уписано у Јединствени бирачки списак, преко Амбасаде Републике Србије у Скопљу може се поднети захтев за упис у Јединствени бирачки списак. Образац захтева можете преузети ОВДЕ

У том случају, неопходно је поднети истовремено захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству.

Амбасада Републике Србије ће, по добијању коначног бирачког списка од Републичке изборне комисије, упутити позиве за гласање.КОРОНА ВИРУС

КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ
четвртак, 12. март 2020.

У складу са мерама Владе Републике Србије за спречавање ширења и сузбијање заразне болести COVID-19, Министарство спољних послова препоручује држављанима Републике Србије који бораве у иностранству да сва путовања у Републику Србију која нису неопходна одложе до даљег, нарочито уколико планирају долазак из земаља, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19.
 ОБАВЕШТЕЊЕ О УЧЕЊУ СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПРЕКО СКАЈПА (SKYPE)

Академска Српска Асоцијација из Ниша je jeдина акредитована школа од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије за учење српског језика као завичајног и страног језика преко Скајпа (Skype).
Школа пружа могућност деци и одраслима у дијаспори да науче или побољшају знање српског језика, а до сада је кроз програм школе прошло више од 250 задовољних кандидата из целог света. Предавачи Академске Српске Асоцијације су дипломирани и мастер филолози са дугогодишњим искуством.
Сви заинтересовани за више информација могу посетити сајт Академске Српске Асоцијације http://asasocijacija.com/ или се обратити на e-mail: asasocijacija@gmail.com као и путем Viber на број телефона +381 64 233 1 666.
 МИНИСТАР ДАЧИЋ ПОЛОЖИО ВЕНАЦ НА ВОЈНОМ ГРОБЉУ У СКОПЉУ У КОЈЕМ СУ САХРАЊЕНИ СРПСКИ ВОЈНИЦИ

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, који је у Скопљу боравио у склопу учешћа на Састанку МИП учесница „Берлинског процеса", положио је венац на војничком гробљу на ком су сахрањени српски војници погинули у ратовима од 1912. до 1918. године.

Он је посетио и Цркву Светог Архангела Мијајла - Храм славе, у чијој подземној крипти су похрањени посмртни остаци великог броја припадника Срспке војске који су страдали у борбама током Првог светског рата из Вардарског, Брегалничког, Kосовског, Битољског и Ибарског пука.
Спомен костурница у крипти задужбина је краља Александра Kарађорђевића.

https://www.youtube.com/watch?v=Z-CTIkRBEtQ&feature=emb_titleКУРСЕВИ ТРШИЋ 2020 ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ КОЈИМА ЈЕ МАТЕРЊИ ЈЕЗИК СРПСКИ

Министарство просвете, науке и технолошког развоја позива ученике средњих школа из региона, чији је матерњи језик српски, да узму учешће у летњим курсевима у организацији Научно-образовног културног центра „Вук Караџић“ у Тршићу из области Лингвистике, Историје српске културе и Фолклористике.

Наведени курсеви организоваће се на основном нивоу, за нове полазнике и виши ниво, за полазнике који су у претходном периоду похађали основи ниво. Такође, биће омогућено присуство, по први пут и једном додатном интердисциплинарном курсу.

Реализација наведених програма планирана је:

26. јула до 8. августа 2020. године - Лингвистика, Историја српске културе и Фолклористика;
19. до 30. августа 2020. године – интердисциплинарни курс.

Ученици чији је матерњи језик српски језик, а који живе у Републици Северној Македонији и желе да буду учесници курсева могу да се пријаве на линк који је дат у наставку, најкасније до  20. марта 2020. године.

Пријавите се на курс овде.

 

 ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДРЖАВНОСТИ И ДАН ВОЈСКЕ Р. СРБИЈЕ

У згради Националне филхармоније у Скопљу, 28. фебруара, у организацији Албасаде Републике Србије у Републици Северној Македонији одржана је свечаност у част Дана државности и Дана Војске Републике Србије.

Свечаном пријему присуствовали су председник Владе С. Македоније Оливер Спасовски, Генерални секретар председника Р. Србије Никола Селаковић, председник Уставног суда С. Македоније Сали Мурати, као и многобројни представници дипломатског и војног кора, Војних снага РСМ, српских странака и удружења у С. Македонији, бројне угледне личности из сфере културног живота, као и бројни привредници и спортисти.

Присутнима се обратила амбасадорка Душанка Дивјак-Томић која је указала да је Р. Србија посвећена јачању мира и сарадње, нарочито у свом непосредном окружењу. Истакла је да у том светлу, придајемо посебну пажњу неговању добрих односа и високом степену сарадње са Републиком Северном Македонијом. Наше традиционалне и нераскидиве односе потребно је непрекидно јачати, јер смо као добри суседи и пријатељи упућени једни на друге. То нас обавезује на још интензивнију сарадњу и узајамно помагање да са још више енергије и инвентивности попуњавамо неискоришћени простор на узлазној путањи наших свестраних односа и сарадње. То је и заједнички завет који дугујемо деловима наших народа који живе у нашим двема државама и трајан су симбол наших нераскидивих и пријатељских веза и чврсте сарадње. 

Након обраћања амбасадорке Душанке Дивјак-Томић, уследио је концерт Слободана Тркуље и групе Балканополис, после чега је уприличен и пригодан коктел. 

Прилог Србтела посвећен обележавању Дана државности и Дана Војске Р. Србије можете погледати на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=oNtXRH-Rd1E&feature=emb_titleКОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У ИНОСТРАНСТВУ У 2020. ГОДИНИ И КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ИЛИ СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ КУЛТУРНИХ ДЕЛАТНОСТИ СРБА У ИНОСТРАНСТВУ У 2020. ГОДИНИ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарство културе и информисања Републике Србије је, 31. јануара 2020. године, расписало:
- Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2020. години и
- Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2020. години.
Текстови конкурса и пријавни обрасци доступни су на интернет страни Министарства културе и информисања Р. Србије – www.kultura.gov.rs
Рок за подношење конкурсних пријава је 16. март 2020. године.
За додатне информације о кoнкурсима заинтересовани могу да контактирају Младена Весковића у Министарству културе и информисања Р. Србије, путем електронске поште mladen.veskovic@kultura.gov.rs или на број телефона +381 11 3398-026. 

 Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Одлукама број 20/30-2020-01 и број 21/30-2020/01 од 16. јануара 2020. године,  расписало је Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће бити отворени од 20. jaнуара до 10. фебруара 2020. године.
Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку–http://http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/ФИНАНСИЈСКИ ВОДИЧ ЗА ПОВРАТНИКЕ- НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ

Народна банка Србије је у циљу испуњавања својих Законом одређених циљева израдила Финансијски водич за повратнике, којим настоји да унапреди информисаност наших грађана који желе да се врате у Републику Србију, из аспекта девизних прописа уз настојање се створе услови за њихов лакши повратак и бржу интеграцију, као и за располагање њиховом имовином.
Циљ ових активности је да се на једном месту, једноставно и свеобухватно, пруже информације у вези с већином питања из области девизног пословања које су значајне за повратак наших грађана из иностранства, у складу са Законом о девизном пословању.

Финансијском водичу може се приступити путем сајта Народне банке Србије, путем следећег линка:

https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf

Верзија на енглеском језику:

https://www.nbs.rs/internet/english/20/dev/finansijski_vodic_za_povratnike_e.pdfОбележавање 101. годишњице Дана примирја у Првом светском рату

У складу са државним програмом обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, 101. годишњица Дана примирја у Првом светском рату, на територији Р. Северне Македоније обележена је у понедељак, 11. новембра 2019. године, на српским војничким гробљима у Битољу, Бачу, Живојну, Добровенију и Скочивиру поред Црне реке.

Централна комеморативна свечаност у част палим српским војницима у Првом светском рату је одржана на Српском војничком гробљу у Битољу. Организатор церемоније је био Одбор Владе Р. Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Амбасадом Р. Србије у Скопљу и Конзулатом Р. Србије на челу са почасним конзулом у Битољу. 
Делегацију Р. Србије је предводио државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања З. Антић, који је у име Владе Р. Србије, заједно са амбасадором РС Д. Дивјак-Томић, изаслаником одбране Војске Србије пуковником С. Котарлићем и почасним конзулом РС у Битољу С. Мицевским, положио венац. Државни секретар Антић се пригодним говором обратио присутнима на комеморативној свечаности на Српском војничком гробљу у Битољу, у коме је евоцирао улогу и значај жртве коју су српски војници, бранећи част и слободу отаџбине поднели, дајући своје животе за Велику победу у Првом светском рату. У делегацији су били представници Министарства одбране,  представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, кадети Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда и кадети Војне академије у Београду. Церемонији су присуствовали и венце су положили: делегација Министарства одбране и Армије Р. Северне Македоније, коју је предводио државни секретар Д. Николић (два пуковника из ГШ), С. Тодорова, директор Управе за развој и унапређење образовања на језицима припадника заједница у Министарству за политички систем и односе међу етничким заједницама, представници дипломатског и војног кора, представници скопске општине Центар, представници удружења потомака oтаџбинcких ратова, политичких партија и удружења Срба у Р. Северној Македонији.

 Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије је, 24. октобра  2019. године, донела Одлуку о о укидању виза за држављане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша („Службени гласник РС“, број 76/2019), која ступа на снагу 02. новембра 2019 године.
Према Одлуци, држављани Републике Јерменије, носиоци обичних пасоша, могу да уђу, транзитирају и бораве на територији Републике Србије, до деведесет (90) дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од сто осамдесет (180) дана. ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 107. ГОДИШЊИЦЕ КУМАНОВСКЕ БИТКЕ

У оквиру спомен-комплекса Зебрњак код Куманова, 20. октобра 2019. године, обележена је 107. годишњица Кумановске битке.

На споменик „Победе“, у име Владе Републике Србије венац је положио и одао почаст српским војницима страдалим у Кумановској битки, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Зоран Антић, заједно са амбасадором Републике Србије у Републици Северној Македонији Душанком Дивјак-Томић. У име Министарства одбране и Војске Србије венац је положио изасланик одбране пуковник Стеван Котарлић. Венце су положили и заменик председника Општине Грачаница Саша Данић, посланик у Собрању Мирослав Јовановић (ССМ), градоначелница општине Старо Нагоричане Жаклина Јовановска, представници Савета општине Куманово и  представници општине Центар – Скопље.

На комеморативној свечаности почаст палим српским војницима полагањем венаца и цвећа одале су и делегације града Врања, делегација СУБНОР Србије, делегација СУБНОР града Врања, Удружење савеза потомака ратника Србије, Удружење српског јединства, председник Српске заједнице у Македонији Гордана Јовић Стојковска, делегација Демократске партије Срба у Македонији, Удружење Коло српских сестара Куманово, делегација СКИПЦ „Вук Караџић“ и омладине Кучевишта, делегација Уједињене српске заједнице Куманово, делегација Одреда извиђача „Сима Погачаревић“ Врање, представници Бициклистичког клуба Врање, делегација удружења СКСЦ „Карађорђе“ из Херцег Новог, као и бројни присутни грађани.              

Након церемоније полагање венаца изведен је културно-уметнички програм у којем су учествовали КУД „Српски вез“ из Куманова, Александра Коцевска, Стојанче Косовски, Кристина Бокан из Јосифова и Ивана Маневкса која је рецитовала стихове „Пркосне песме“ Добрице Ерића.ОДРЖАН ФОРУМ УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ПОСЛОВНИХ СУБЈЕКАТА И ЗАСТУПНИКА У РЕПУБЛИЦИ СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ

Удружење српских пословних субјеката и заступника у Републици Северној Македонији (СИДИС) у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Републици Северној Македонији, организовао је 3. октобра 2019. године међународни пословни форум под називом „САРАДЊОМ ДО БРЖЕГ РАЗВОЈА“.
Поменути скуп је био првенствено намењен продубљивању билатералне економске и пословне сарадње између Републике Србије и Републике Северне Македоније, унапређењу сарадње међу земљама региона, као и могућностима за стварање нових и унапређење постојећих пословних веза међу компанијама.

Присутнима су се обратили председник СИДИС Антонио Цветковски, амбасадор Републике Србије у Републици Северној Македонији Душанка Дивјак Томић, потпредседник Привредне коморе Северне Македоније Јелисавета  Георгиева Јовевска и виши саветник у Центру за регионалну сарадњу Привредне коморе Србије Младен Ђорић. Обележавање 101. годишњице пробоја Солунског фронта

У складу са Државним програмом обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, делегација Републике Србије, коју је предводио државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије Зoран Антић, у недељу 29. септембра 2019. године, код Спомен костурнице у Удову, је полагањем ловоровог венца обележила годишњицу страдања српских војника, који су пострадали на Велики петак, 2. априла 1915. године, у догађају који је у историји познат као „Валандовски покољ“.

У саставу делегације Р. Србије је био бригадни генерал Војске Србије С. Кресовић, представници Министарства одбране Р. Србије, Генералштаба Војске Србије, представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије, кадети Војне Академије, кадети Криминалистичко-полицијске академије, представници медија и удружења. 
Комеморативном скупу је присуствовала амбасадор Р. Србије у РСМ Д. Дивајк-Томић, конзул А. Ђурица и изасланик одбране пуковник С. Котарлић. 

 

 

 У Битољу обележена 101. годишњица почетка пробоја Солунског фронта

У организацији Српске заједнице у Македонији и Заједнице Срба у Македонији - месног одбора Битољ, 15. септембра 2019. године, на Српском војничком гробљу у Битољу, обележена је 101. годишњица почетка пробоја Солунског фронта.
Комеморативном скупу је присуствовало око 50 Срба из целе Македоније. Испред Амбасаде, ловоров венац су на споменик положили А. Ђурица, први саветник,  изасланик одбране пуковник С. Котарлић и Љ. Кубура, млађи саветник. Венце и цвеће су положили српски посланик у Собрању и лидер Демократске партије Срба у Македонији (ДПСМ) Иван Стоилковић, почасни конзул Р. Србије у Битољу С. Мицевски, председник Српске заједнице у Македонији Гордана Јовић Стојковска, др Д. Лукић из Српског националног савета, Д, Миновски, председник Српско-македонског друштва „СРМА“ из Битоља, делегација Удружења Срба и Македонаца КУД „Бранко Чајка“ из Тетова, представници Удружења за неговање и чување српске баштине „Кајмакчалан“ из Београда и Удружење „Отаџбина памти“.
Пригодним говором скупу се обратила А. Ђурица, први саветник,  а обраћање је имала и Гордана Јовић Стојковска,  председник Српске заједнице у Македонији, која је одржала краћи час историје. ПОСЕТА МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА МЛАДЕНА ШАРЧЕВИЋА СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ

Mинистар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић посетио је 04. септембра новоотворену Основну школу „Kиро Глигоров” у Скопљу, у којој ће ученици трећег разреда први пут имати прилику да факултативно похађају наставу на српском језику.

Министар Шарчевић је истакао да ће Србија наставити да улаже у рад школа и побољшање статуса српског језика, културе и традиције у дијаспори. Министар се састао и са министром образовања и науке Републике Северне Македоније Aрбером Адемијем са којим је разговарао о продубљивању сарадње две земље и свим областима образовања и науке. Том приликом постигнути су договори када је реч о учењу српског језика у тој земљи. 

Министар Шарчевић сутра посетио је и школе у којима деца имају наставу на српском језику или двојезичну наставу – ОШ "Св. Ћирило и Методије" у Кучевишту, ОШ „Светозар Марковић“ у насељу Старо Нагоричане и ОШ "Браћа Рибар" у Табановцу. Министар је првацима поклонио комплете уџбеника за наступајућу школску годину. 

Министар Младен Шарчевић имао је прилику да током своје посете Скопљу, разговара и са представницима српске заједнице у Републици Северној Македонији. ПОСЕТА ПРЕМИЈЕРКЕ АНЕ БРНАБИЋ СКОПЉУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић боравила је у понедељак, 26. августа, у званичној посети Републици Северној Македонији, где се састала са највишим представницима ове земље. 

У делегацији Србије, коју је предводила премијерка Брнабић, били су и потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, као и заменик директора Управе царина Веселин Милошевић.

Посета је званично започела на граничном прелазу Прешево-Табановце, где су премијерка Ана Брнабић и председник Владе Републике Северне Македоније Зоран Заев означили почетак рада интегрисаног граничног прелаза између две земље.

 

Церемонија свечаног дочека организована је у згради Владе Северне Македоније у Скопљу, након чега је председница Владе Републике Србије имала тет-а-тет састанак са премијером Заевом, а одржан је и састанак двеју делегација.

Том приликом потписано је и три споразума- Споразум о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедност, Споразум о фитосанитарној сарадњи и Споразум о узајамном признавању квалификованих услуга од поверења које се пружају у Републици Србији и Републици Северној Македонији.

Премијерка А. Брнабић је, на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Северне Македоније Зораном Заевом, оценила да ће ти споразуми обезбедити да се на најконкретнији начин повећа робна размена двеју земаља, али и размена електронских услуга. Она је изразила очекивање да ће сарадња са Северном Македонијом у области дигитализације и ИТ сектора представљати најбољу шансу за то да се повећа конкурентност, обезбеде веће плате и задрже млади у региону. Према њеним речима, Србија, као земља која је на путу ка Европској унији пружа континурану и снажну подршку европским интеграцијама Северне Македоније и заложиће се за то да се у што краћем року са Скопљем отворе преговори о приступању ЕУ.

Премијерка Ана Брнабић се састала и са председником Републике Северне Македоније Стевом Пендаровским.ПОЗИВ ЗА ДОДЕЛУ СТИПЕНДИЈА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „СРБИЈА ЗА СРБЕ ИЗ РЕГИОНА“

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије позива све заинтересоване припаднике српске националне заједнице из држава у региону (Република Словенија, Република Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Република Северна Македонија, Румунија, Република Албанија и Мађарска) да се пријаве за доделу стипендија Владе Републике Србије у оквиру пројекта „Србија за Србе из региона“.


Република Србија ће кроз пројекат „Србија за Србе из региона“ у школској 2019/2020 години понудити нових 18 стипендија.


Заинтересовани се могу пријавити преко Амбасаде Републике Србије у Скопљу, a рок за достављање пријавних формулара са пратећом документацијом је 06. септембар 2019. године.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије донеће Одлуку о додели стипендија Владе Републике Србије до 30. септембра 2019. године.

http://www.skopje.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Konkurs_za_dodelu_stipendija_u_okviru_projekta_Srbija_za_Srbe_iz_regiona_za_školsku_2019-2020.pdf

http://www.skopje.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Prijavni_formular_2019-2020.docКандидатура Републике Србије за реизбор у Извршни савет Унеска (2019 - 2023)

Република Србија је истакла кандидатуру за реизбор у Извршни савет Унеска за период 2019-2023. године. 

 

 

Брошура о кандидатури Републике Србије за реизбор у чланство Извршног савета Унеска (2019-2023).Одлуке о суфинансирању

Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да су, 19. јуна 2019. године, донете Одлука о суфинансирању пројекта који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.

Одлуке се могу преузети на следећим линковима:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf
http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdf

 ДАН ПОЛИЦИЈЕ СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ

Прослава Дана Полиције Републике Северне МакедонијеПоводом Дана Полиције Републике Северне Македоније, 07. маја, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Оливер Спасовски доделио је пригодне захвалнице Владама држава чији полицијски контигенти учествију у спровођењу мера појачаног надзора границе Републике Северне Македоније и Републике Грчке.
Свечаном пријему тим поводом у име Амбасаде Републиике Србије признање је примила  амб. Душанка Дивјак - Томић, у пратњи полицијског аташеа Дејана Трифуновића.

 Меморијал Ранковце и Крива Паланка 2019

Oбележавање 75. годишњице страдања српских бораца
у Другом светском рату у месту Ранковце (Oпштина Ранковце)
и Спомен костурницу у Кривој Паланци


Поводом обележавања 75. година од страдања српских бораца Шесте јужно-моравске бригаде, у месту Ранковце, у близини Криве Паланке, организован је, 24. априла 2019. године, комеморативни скуп. У име Амбасаде ловоров венац је положила амбасадор Душанка Дивјак-Томић у пратњи првог саветника А. Ђурице. Амбасадор Д. Дивјак-Томић се пригодним говором обратила скупу.
Венце на споменик настрадалим српским борцима у Другом светском рату су положили и представници борачке организације из Сурдулице и борачке организације из Босилеграда. Цвеће је на споменик положио и градоначелник општине Ранковце Ивица Тошевски. Цвеће су положили и чланови ДПСМ из Криве Паланке. У име борачке организације Сурдулице обратио се Д. Манић, учесник Другог светског рата у борбама у овом делу Македоније.

Истог дана, наша делегација у истом саставу, одржала је помен и положила венац и цвеће у част српских војника и официра страдалих у борбама у овом делу Македоније током Првог и Другог балканског рата и у Првом светском рату (1912-1918), чији су посмртни остаци похрањени у Спомен костурници у Кривој Паланци.
Градоначелник Општине Крива Паланка Борјанчо Мицевски примио је нашу делегацију у пуном саставу. У разговору је посебна пажња посвећена могућностима за унапређивање сарадње Општине Крива Паланка и пограничних општина у Р. Србији, које су обухваћене Споразумом о пограничној сарадњи, нарочито о заједничким пројектима који би се могли финансирати из IPA фондова ЕУ.  Посета школи

Посета ОШ „Светозар Марковић“ у Старом Нагоричану


На позив директорке М. Марковић, амбасадор Д. Дивјак-Томић и први саветник  А. Ђурица су посетиле ОШ „Светозар Марковић“ у Старом Нагоричану, 22. априла 2019. године, ради присуства прослави поводом Дана школе.
ОШ „Светозар Марковић“ је једна од три основне школе у Македонији у којој се настава одвија на српском језику за ученике од 1. до 9 разреда (ОШ је двојезична, односно настава се одвија на српском и македонском језику). Наставу у ОШ похађа укупно 99 ученика, а наставу на српском језику похађа 70 ученика.
Амбасадор Д. Дивјак Томић је, овом приликом, поклонила школској библиотеци  комплете лектире за ученике основне школе, које је Амбасада обезбедила од „Завода за уџбенике“ из Београда, и обавила је разговор за ученицима, охрабривши их да наставе да чувају и негују српски језик као матерњи.
Прослави Дана школе „Светозар Марковић“ присуствовала је градоначелница општине Старо Нагоричане Ж. Јовановска, директор Управе за развој и унапређивање образовања захедница Министарства просвете РСМ М. Станчић, председник Савета општине Старо Нагоричане Ј. Јанчић, в.д. директора ОШ „Браћа Рибар“ у с. Табановце С. Саздовски, родитељи ученика и ђаци.КУЛТУРА

Шести годишњи концерт КУД „Српски вез“ Куманово

        
На позив председника КУД „Српски вез“ из Куманова Д. Китановића, амбасадор Д. Дивјак-Томић и први саветник А. Ђурица су присуствовале Годишњем концерту КУД „Српски вез“, којим се на свечани начин обележило 6 година постојања и рада КУД-а, основаног 2013. године. Годишњи концерт је одржан у сали Центра за културу „Трајко Прокопиев“ у Куманову.
КУД „Српски вез“ чине фолклорна секција, певачке секције, оркестар и новоформирана етно група „Српски вез“. У оквиру КУД-а постоји и библиотека, којој је Амбасада поклонила комплете лектире за ученике основне школе.
Активности КУД „Српски вез“ делом се финансирају на основу пројеката које подржава МСП – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Амбасада, такође, пружа подршку и помоћ КУД „Српски вез“, посебно у погледу анимирања спонзора за финансијску подршку КУД „Српски вез“, у циљу стварања што бољих услова за вежбање чланова (адаптација и рестаурација сале).
Гости КУД „Српски вез“ на концерту су били СКУД „Просвјета“ из Вуковара и КУД „Симонида“ из Ранилуга, који су наступали са својим првим ансамблима.
Годишњем концерту КУД „Српски вез“ присуствовао је градоначелник општине Куманово М. Димитриевски,  српски посланик у Собрању И. Стоилковић, председник Српске заједнице у Македонији Г. Јовић Стојковска, представници КУД „Бранко Радичевић“ из Земуна, као и представници града Врања, Сурдулице и Трговишта.Посета школи

Посета ОШ „Браћа Рибар“ - Табановце


На позив в.д. директора С. Саздовског, амбасадор Д. Дивјак-Томић и први саветник  А. Ђурица су посетиле ОШ „Браћа Рибар“ у селу Табановце, 18. априла 2019. године, ради присуства прослави поводом Дана школе.


ОШ „Браћа Рибар“ је једна од три основне школе у Македонији у којој се настава одвија на српском језику за ученике од 1. до 5 разреда. Наставу у ОШ похађа укупно 236 ученика од 1. до 9. разреда, а наставу на српском језику од 1. до 5. разреда похађа 33 ученика.


Амбасадор Д. Дивјак Томић је овом приликом поклонила школској библиотеци  комплете лектире за ученике основне школе, које је Амбасада обезбедила од „Завода за уџбенике“ из Београда, и у разговору са ученицима, охрабрила их је да наставе да чувају и негују српски језик као матерњи, истакавши да ће Амбасада са своје стране помоћи да се успостави сарадња са неком од ОШ из Р. Србије.


Прослави Дана школе „Браћа Рибар“ присуствовао је градоначелник општине Куманово М. Димитриевски,  српски посланик у Собрању М. Јовановић, заменик министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РСМ Б. Цветковић, директор ОШ „Светозар Марковић“ у Старом Нагоричану,  родитељи ученика и ђаци.МЕМОРИЈАЛ

Oбележавање 78. годишњице страдања пилота
Петог ловачког пука Ратног ваздухопловства Краљевине Југославије

Поводом Дана сећања на почетак Другог светског рата у Југославији, 06. април 1941. године, у с. Доњо Коњаре, у близини аеродрома Аџитепе код Куманова, 06. априла 2019. године, свечано је обележена 78. годишњица страдања пилота Петог ловачког пука Ратног ваздухопловства Краљевине Југославије.

Испред Амбасаде, венац на споменик настрадалим пилотима почожили су амбасадор Душанка Дивјак-Томић, Изасланик одбране потпуковник А. Крачковић и конзул А. Ђурица.


Венце и цвеће су положили И. Стоилковић, посланик у Собрању и председник ДПС у Македонији, градоначелник Општине Центар-Скопље С. Богдановић,  председник Српске заједнице у Македонији Г. Јовић Стојковска, КУД „Српски вез“ из Куманова, представници огранка ДПСМ из Скопља и Куманова, Српског кулутног центра - Скопље и делегација општинског огранка ВМРО-ДПМНЕ - Куманово.


Венце и цвеће су положили и градоначелник општине Куманово Максим Димитриевски,  председник Савета Општине Куманово А. Мургашанска и представници Савета, представник Амбасаде Р. Словеније у Скопљу први секретар Г. Вишај, представници општине Бујановац, представници јавних предузећа и установа из Куманова, кao и основних и средњих школа из Куманова и места Табановце. Ученици ОШ „Вук Караџић“ из Куманова су извели пригодан програм на српском језику.

 КОНКУРСИ

Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписало је Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, који ће трајати од 13. марта до 01. априла 2019. године.
Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ:

1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета;

2) унапређење економске сарадње Републике Србије и Срба у региону.

                 Право учешћа на конкурсу имају:

1) организације Срба у региону;

2) организације чије је седиште у Републици Србији.

Резултати Конкурса биће објављени на интернет страници Министарства спољних послова www.mfa.rs и интернет страници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs
Све информације о Конкурсу и процедури за пријављивање могу се пронаћи на линку– http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-za-region-2/

 ИЗЛОЖБА

 Изложба - „100 година Требеништа“

У четвртак, 14. марта 2019. године у „Археолошком музеју Македонија“ у Скопљу свечано је отворена изложба „100 година Требеништа“. Ово је први пут да се на једном месту представља ово јединствено археолошко налазиште код Охрида, чији се артефакти из 6 века пр.н.е чувају у музејима у Скопљу, Београду и Софији.

Изложба је настала као резултата заједничког пројекта три повезане институције из Републике Северне Македоније, Републике Србије и Републике Бугарске, односно: Археолошког музеја Македонија, Народног музеја  у Београду и  Националног археолошког института у Софији, уз подршку Амбасаде Републике Србије у Скопљу. Покровитељи изложбе су Премијери три државе. Заједничка изложба наведених иституција сматра се изузетно битном и важном за представљање заједничког културног блага и промовисања кулутурне сарадње земаља Западног Балкана.

Изложбу је званично отворио председник владе Републике Северне Македоније Зоран Заев, а пригодним говорима обратили се и македонски министар културе Асаф Адеми, помоћник министра кулутуре и информисања Р. Србије Асја Драча Мунтеан, као и директори наведених музеја из Скопља, Београда и Софије.

Након отварања и гостовања у Скопљу изложба ће бити представљена и у Народном музеју у Београду и у Археолошком музеју у Софији, а постоји интересовање за преузимање ове изложбе и од стране других археолошких музеја у Паризу, Берлину, Бечу и у Загребу.
Већина македонских медија, посебно ектронских, пропратили су отварање изложбе.
Изложба у „Археолошком музеју Македонија“ биће отворена до краја августа 2019. године, сваког дана, осим понедељка, од 10.00 до 18.00 сати.
 Обележен Дан државности Р. Србије

Свечаност поводом Дана државности Р. Србије у Скопљу 

Амбасада РС у Скопљу, 02. марта 2019. године, организовала свечани пријем поводом Дана државности и Дана Војске Републике Србије у Македонском народном театру у Скопљу, уз две представе мјузикла „Зона Замфирова“, у извођењу Позоришта на Теразијама, из Београда.
Свечаном пријему присуствовало је више од 600 званица. Поред потпредседника Владе Републике Северне Македоније Оливера Спасовског и Коче Анђушева, пријему су присуствовали и министри финансија и правде у Влади Републике Северне Македоније, Драган Тевдовски и Рената Дескоска, као и представници у Собрању, Кабинета ПР РСМ, државни секретари у МИП и МО, представници дипломатског и војног кора, градоначелници и бројни представници бизнис и културног живота Републике Северне Македоније.

Пријему су присуствовали и припадници српског народа, као и њихови представници у политичким и невладиним организацијама у Р. Северној Македонији.
Обележавање Дана државности и Војске Р.Србије проппраћено је великим интересом македонских медија.


У пригодном обраћању амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији, Душанка Дивјак Томић, укратко је приказала историјски пут државности и рађања данашње Србије, хронолошки - од - Првог српског устанка 1804. године и усвајања Сретењског устава 1835. године, до актуелног тренутка. У том контексту је нагласила да је данашња Србија доследна у борби за очување сопственог државног интегритета и целовитости, као и мира и стабилности, на свом европском путу до крајњег циља - модерне, развијене, демократске Србије, као равноправаног партнера са свима.


Осврнула се и на односе између Р. Србије и РС Македоније, нагласивши да је РС Македонија наш блиски сусед са којим желимо да зједнички градимо што је могуће боље и свестраније односе. Нагласивши да нас повезује не само вишевековни суживот, већ и заједничка стремљења ка демократској заједници равноправних и развијених европских држава, честитала је руководству и грађанима РС Македоније на успешно окончаном вишегодишњем проблему, чиме је уклоњена једна од главних препрека на њеном европском путу.
Мјузиклом „Зона Замфирова“, који је у оба извођења доживо овације,  симболично је дочарано време прошло и акуелни тренутак Србије.
Свечано обележавање Дана државности помогли су поред Почасног конзулат Р. Србије у Битољу и многобројне македонске и српске компаније које послују у Републици Северној Македонији.КОНКУРСИ

КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У ИНОСТРАНСТВУ У 2019. ГОДИНИ
МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарство културе и информисања Републике Србије је расписало Конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2019. години. Конкурс за наведену област је отворен од 10. јануара до 01. марта 2019. године.
Циљ Конкурса је подстицање превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.
На Конкурс у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране ј&#