| |     latinica | english  
Насловна
ИЗЛОЖБА археолошког локалитета Кале Кршевица

Изложба - Централни Балкан између Грчког и Келтског Света, Кале Кршевица 2001-2011 (отворена до 21. марта 2018.)


У четвртак, 21. децембра 2017. године у „Археолошком музеју Македонија“ у Скопљу свечано је отворена изложба „Централни Балкан између Грчког и Келтског Света, Кале Кршевица 2001-2011“. Ово је прва изложба археолошких артефаката из Србије у последњих 30. година у Македонији.

Археолошки локалитет Кале Кршевица налази се у долини Јужне Мораве у селу Кршевица код Бујановца, где су откривени значајни остаци урбаног насеља из IV пре н.е. и првих деценија III века пре н.е.
Народни музеј у Београду је приредио изложбу у сарадњи са „Археолошким музејем Македонија“, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Министарства културе Републике Македоније и Амбасаде Републике Србије у Македонији.
Изложбу је званично отворио министар културе Македоније Роберт Алађозоски, а пригодним говорима обратили се и директор „Археолошког музеја Македонија“ у Скопљу Горан Санев, Душанка Дивјак Томић, амбасадорка Републике Србије у Македонији, помоћник министра кулутуре и информисања Р. Србије Асја Драча Мунтеан и директорка Народног музеја у Београду Бојана Борић-Брешковић.

Шире о изложби можете погледати на следећем линку:
https://www.youtube.com/watch?v=ictGEAVHzAs
 Посета школама у којима се настава изводи на српском језику

Опремање учионица у школама у којим се настава изводи на српском језику у Р. Македонији

Делегација Амбасаде 18. и 19. децембра о.г, посетила посетила школе у Македонији  у којима се настава изводи на српском језику (ОШ „Св. Кирил и Методиј“ - Кучевиште“, ОШ „Светозар Марковић - Старо Нагоричане и ОШ „Браћа Рибар“ - Табановце). Том приликом амбасадор Душанка Дивјак-Томић уручила је књиге и наставна помагала која је обезбедио Завод за уџбенике Р. Србије. У разговору са директорима и наставним кадром ових школа разговарано је о унапређењу наставе на српском језику.

Током посете Старом Нагоричану разговарано је и са градоначелницом општине Старо Нагоричане, Жаклином Јовановском, о приоритетима нове локалне власти, о заштити српских споменика на територији Оштине (Зебрњак), као и питањима наставе на српском језику у школи „Светозар Марковић“.


 ПОЗИВ ЗА ПОСЛОВНУ САРАДЊУ

Позив за пословну сарадњу српској дијаспори

Научно Технолошки Парк Београд - www.ntpark.rs, а у чије је саставу и Пословно технолошки инкубатор - www.bitf.rs, нашим стручњацима (професорима, истраживачима, консултантима) као и пословним људима (предузетницима, власницима фирми, менаџерима, пословним посредницима) који живе и раде у иностранству нуди услуге и сарадњу у следећим областима:


-започињање вашег сопстевеног малог бизниса у Србији, отварање технолошког-развојног центра у Србији, неки вид Б2Б сарадње између фирми, мониторинг програма за мале high tech компаније, могућност улагања у нове технологије или увид у потенцијале за улагање у српске стртапове, и др. 

Шире о позиву за пословну сарадњу на следећем линку:

https://ntpark.rs/news_single/139/Call-for-cooperation-to-Serbian-DiasporaПРОМОЦИЈА ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ ЗЛАТИБОРА

Промоција туристичке понуде Златибора пред наступајућу зимску сезону у Скопљу

У Амбасади Р. Србије у Скопљу 28. новембра 2017. године Туристичка организација „Златибор“ промовисала је зимску туристичку сезону.


  На промоцији су се пред великим бројем представника медија и туристичких организација из Македоније обратили амбасадор Републике Србије у Скопљу Душанка Дивјак - Томић и заменик председника општине Чајетине Арсен Ђурић.


На видео презентацији представљена је укупна туристичка понуда планинског центра Златибор, са конкретним понудама-аранжманима пред наступајућу зимску сезону.
 
Шире о промоцији туристичке понуде Златибора можете погледати на следећем линку:


https://www.youtube.com/watch?v=BQZlcVdWrVw
 Обележавање Дана примирја

Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

У складу са Државним програмом обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, Дан примирја у Првом светском рату на тлу Р. Македоније обележен је у суботу, 11. новембра 2017. године, на српским војничким гробљима у Битољу, Бачу, Живојну, Добровени и у Скочивиру. Полагањем венаца и цвећа одата је почаст српским војницима страдалим у Великом рату.

Делегацију Репубике Србије је предводио Зоран Милошевић, помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, који је у име Владе Републике Србије положио венце и пригодним говором се обратио скупу. У делегацији су били студенти Војне и Полицијске академије из Београда, ученици основних и средњих школа из Горњег Милановца, као и представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Церемонији су присуствовали и положили цвеће/венце и представници Владе Републике Македоније, представници Министарства одбране Македоније, дипломатског и војног кора, града Битоља, општине Новаци, представници удружења ветерана Француске као и удружења Срба из Битоља.ЗЕБРЊАК 2017.

Обележавање 105. годишњице Кумановске битке


  У оквиру спомен-комплекса „Зебрњак“ код Куманова, у недељу, 22. октобра 2016. године, обележена је 105. годишњица Кумановске битке.   Манифестација  је одржана у организацији Српске заједнице у Македонији. 
Код споменика “Победе српске војске“ положени су венци и одата почаст српским војницима страдалим у Кумановској бици. У име Владе Републике Србије венац је положио отправник послова Зоран Ковачевић, са сарадницима, који се пригодним говором обратио скупу.
 

               Венце су положили и представници Собрања и Владе Републике Македоније, делегације градова Куманова и Врања, представници српских партија, удружења и асоцијација из Македоније, као и бројни грађани.

После церемоније полагања венаца изведен је и краћи културно-уметнички програм.                                         Шире о обележавању 105. годишњице Кумановске битке можете погледати на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=OeBvKddb-Jw&t=136sКОНФЕРЕНЦИЈА

Осма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону

Обавештавамо да Удружење новинара Србије (УНС), уз подршку Министарства спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, организује Осму медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону, 26. октобра о.г. у Београду, у Прес центру УНС.
Осма конференција посвећена је очувању српског језика и културе, употреби српског језика и ћириличног писма, изучавању и неговању српске културе и историје, очувању и заштити српског културно-историјског наслеђа и информисања на српском језику.
На конференцији ће бити представљен пројекат онлајн менторства за унапређење веб сајтова и активизма на друштвеним мрежама организација из региона и дијаспоре. Биће речи о употреби ћирилице и ћириличних фонтова у дигиталној комуникацији, друштвеним мрежама и ћирилици и повезивању онлајн заједнице.
Организацијама и удружењима из дијаспоре и региона, медијима и другим заинтересованим биће омогућено представљање медијских пројеката намењених дијаспори и Србима у региону.
Пријаве за учешће се могу послати до 20. октобра 2017. године на електронску адресу рс@uns.оrg.rs
  Координатор Конференције у Удружењу новинара Србије је Весна Масаловић vesna.masalovic@uns.rs
 ВИЗНИ РЕЖИМ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ОДЛУКА О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ ИНДИЈЕ, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША


Влада Републике Србије донела је Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије најдуже до 30 дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11 Закона о странцима.

Одлука ступа на снагу 02.09.2017. године.


ОДЛУКА О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ ИСЛАМСКЕ РЕПУБЛИКЕ ИРАН, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША


Влада Републике Србије донела је Одлуку о укидању виза за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије најдуже до 30 дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11 Закона о странцима.

Одлука ступа на снагу 02.09.2017. године.
 Пракса за новинаре

Пракса за новинаре српских медија и организација из региона

Обавештавамо да је Удружење новинара Србије (УНС), уз подршку Министарства спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, објавило јавни позив за новинаре медија на српском језику и представнике српских организација и удружења из региона за студијски боравак и десетодневну бесплатну обуку у УНС-у и редакцијама у Србији.
Студијски боравак ће бити организован у октобру месецу 2017. године.
Услов за пријављивање је да кандидати живе у земљама региона и да раде у медијима или удружењима/организацијама у региону који припремају информативни садржај на српском језику. Биографију и кратко мотивационо писмо не дуже од 1500 карактера) треба послати на електронску адресу vesna.maslovic@uns.rs
до 1. октобра 2017. године.
Све информације се налазе на интернет презентацији Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, на следећем линку:
http://www.dijaspora.gov.rs/praksa-za-novinare-srpskih-medija-organizacija-iz-regiona/
 ПОЗИВ

ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ДОДЕЛУ СТИПЕНДИЈА
ЗА ШКОЛСКУ 2017/2018. ГОДИНУ О ОКВИРУ ПРОЈЕКТА
„СРБИЈА ЗА СРБЕ ИЗ РЕГИОНА“

Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије објавило је Позив за пријављивање за доделу 18 стипендија за школску 2017/2018. годину, за основне, мастер и докторске студије, припадницима српске националне заједнице из држава у региону (Мађарска, Бугарска, Румунија, Македонија,  Албанија и Словенија), старости од 18 до 35 година, у оквиру Пројекта „Србија за Србе у региону“.

Текст позива који, поред осталог, садржи и услове за доделу стипендија, као и списак потребне документације за пријављивање можете видети u наставку текста


Заинтересовани могy преузети пријавни формулар, који  је потребно попунити и заједно са осталом документацијом доставити Амбасади.


Рок за подношење пријава (пријавних формулара и пропратне документације)  је 18. септембар 2017. године.

 

 Сарадња градова Горњи Милановац и Пробиштип

У Пробиштипу (у  петак, 28.07.2017. године) потписан Споразум о братимљењу градова Горњи Милановац и Пробиштип. Претходно је у Горњем Милановцу (23.04.2017. године) потписан српски текст Споразума.

Споразум су потписали председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић и градоначелник општине Пробиштип Тони Тоневски.

Потписивању Споразума су присуствовали амбасадор Д. Дивјак-Томић и конзул Љ.Танасијевић.


 ОБЕЛЕЖАВАЊЕ годишњице Брегалничке битке

Одавањем почасти палим српским ратницима на брду „Каленица“ код Штипа обележена je 104. годишњица годишњица Брегалничке битке. На том месту је 29. јуна 2015. године откривена спомен плоча. Према одлуци општине Штип, обележавање годишњице Брегалничке битке (сваке године на дан 29. јуна), унето је и у програм Општине за обележавање значајних датума и истакнутих личности.

У име Владе Републике Србије венац је положио Драган Поповић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а у име Амбасаде, амбасадор Душанка Дивјак Томић и изасланик одбране ппук. Јован Кованџић.


Венце и цвеће су положили и заменик министра пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Р. Македоније Власта Димковић, градоначелник Штипа Илчо Захареијев, представници Демократске партије Срба у Македонији и Српске заједнице, КУД “Српски вез” из Куманова, представници удружења за заштиту и очување српских споменика у Македонији, као и представници борачке организације Штипа.
Истог дана представници Удружења за заштиту и очување српских споменика у Македонији, Српског културног центра Спона и локалне саоуправе Македонске Каменице,  положили су венце и цвеће у крипти Спомен-школе у селу Цера, где су положене кости страдалих српских војника у биткама на Говедарнику и Осогову, током Другог балканског рата. Полагање венаца и одавање почасти на овом војном меморијалу од прошле године укључено је у програм обележавања на војним меморијалима који се налазе на потезу Велес-Штип-Македонска Каменица.


Имајући у виду да је од 2015. године спомен костурница Доње Карасларе код Велеса део целовитог програма обележавања на војним меморијалима који се налазе на овом потезу, представници Удружења за заштиту и очување српских споменика у Македонији и Амбасаде положили су цвеће и у крипти ове спомен костурнице.
 Конференција

http://www.sdm.rs/Дипломатски Базар у Скопљу

Учешће Амбасаде Р. Србије у Скопљу на Међународном Базару 2017

У организацији  македонске НВО „Добредојде – Macedona Welcome Centre“, 03. јуна о.г, у Скопљу је одржан традиционални Међународни хуманитарни Базар 2017 - Скопље. Почасни председник Базара (већ други пут) била је амбасадор Душанка Дивјак-Томић, што је била добра прилика да се у међународној заједници у Скопљу и у скопској средини промовише наша Амбасада, као и наше фирме.

Прикупљени новац од продаје изложених производа овог пута намењен је ОШ за слепу децу „Димитар Влахов“, у Скопљу. 

Представништва српских компанија у Р. Македонији - „Фриком“, „Септима“,  „Свислајн“ „Нектар-Фрукатал и „Dr Vais“ - помогла су донирањем својим производа Aмабасади Републике Србије у Скопљу за учешће на овој хуманитарној манифестацији.


 Укинуте визе

Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Peru, nosioce običnih pasoša

Vlada Republike Srbije donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Peru, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritorijiRepublike Srbije najduže do 90 dana u periodu od šest meseci od datuma ulaska u R. Srbiju, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima.

Odluka stupa na snagu 20. maja 2017. godine. О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Други Свесрпски самит пословне и академске дијаспоре „Цирих Експо 2017“

Удружење српских привредника Швајцарске организује самит пословне и академске дијаспоре „Цирих Експо 2017“, у градској хали Диетикон поред Цириха, 2-4. јуна 2017. године.


Самит се реализује уз подршку Привредне коморе Србије. Циљеви Самита су повезивање пословних људи припадника српске заједнице у Швајцарској, представљање предузећа из Р. Србије и Р. Српске и њихово повезивање са швајцарским привредним организацијама.


Информације о начину пријаве и условима за излагаче налазе се на интернет презентацији Удружења српских привредника у Швајцарској -


(http://www.privrednici.ch)
 САОПШТЕЊЕ за грађане Републике Србије који путују у Републику Македонију

Тренутна ситуација у Републици Македонији је мирна. Нашим грађанима који путују у Републику Македонију препоручује се да избегавају места масовног окупљања, као и да не улазе у дискусије у вези са актуелном политичком ситуацијом.


Према расположивим информацијама Амбасаде актуелна ситуација није утицала на промене саобраћајног режима на главним путним правцима и граничним прелазима и режим саобраћаја на граничним прелазима функционише уобичајено за ово доба године.


Амбасада прати актуелну ситуацију и у зависности од исте предузимаће и адекватне мере. Нашим грађанима се препоручује да буду у контакту са Амбасадом.


За актуелне информације и евентуалну помоћ наши грађани могу да се обрате Амбасади Републике Србије у Скопљу на телефоне:

+3892/3129-298,
+3892/3131-299,
+3892/3128-422,
+3892/3129-305.

 Српска јутарња кафа у Скопљу

„Serbian Coffee Morning” (Српско јутро) у Скопљу

У организацији  Амбасаде Р. Србије у Скопљу и македонске НВО „Добредојде – Macedona Welcome Centre“, 29. марта 2016.године, у TCC Grand Plaza Hotel -  Булевар 8. Септембар 2/2, Скопље, одржан је „Serbian Coffee Morning” (Српско јутро).Ова манифестација била је искоришћена и за промоцију  туристичких капацитета Р. Србије, уз приказивање специјалне емисије РТС „Путеви римских императора“ и уз српске специјалитете, као и дељењем информативно-пропагандног материјала Туристичке организације Србије.Представништва српских компанија у Р. Македонији - „Нектар-Фруктал“ и   „Свислајн“ помогла су донирањем својих производа Aмабасади Р. Србије у Скопљу за учешће на овој манифестацији.


 Шире о свечаности можете погледати на следећем линку:

http://www.youtube.com/watch?v=IBaRHN0ctw8КОНКУРСИ

КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА

Министарство спољних послова Републике Србије, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписало је Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону.

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета, као и унапређење економске сарадње Републике Србије и Срба у региону.

На конкурсу могу да учествују пројекти који се могу сврстати у једну од следећих ОБЛАСТИ:

- Подршка организацији школа, кампова и едукативних радионица намењених дечјем и омладинском узрасту – скраћено: ШКОЛЕ.

- Подршка изради и аквизицији уџбеника, књига и дидактичких средстава намењених школама и библиотекама Срба у региону – скраћено: КЊИГЕ.

- Подршка организовању манифестација, омладинско - спортских и културно – уметничких догађаја и приредби у региону и матичној држави– скраћено: МАНИФЕСТАЦИЈЕ.

- Подршка пројектима медија, медијске писмености и дигиталне комуникације који су намењени Србима у региону – скраћено:  КОМУНИКАЦИЈА.

- Подршка пројектима издавачке и књижарске делатности који јачају везе и матичне државе и Срба у региону  – скраћено:   ИЗДАВАШТВО.

- Подршка пројектима који доприносе заштити права и интереса држављана Р Србије и Срба у региону (правна помоћ, статусна подршка у матичној и држави пријема, подршка организовању, истраживања) – скраћено СТАТУС. 

- Подршка пројектима који доприносе унапређењу економске сарадње Р Србије и Срба у региону – скраћено ЕКОНОМИЈА.

Заинтересовани су дужни да пројекте доставе најкасније до 3. априла 2017. године.

Текст конкурса, обрасци за пријављивање, као и остали детаљи конкурса налазе се на интернет страници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/
 ЈАВНИ ПОЗИВ

ЈАВНИ ПОЗИВ

за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону


Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону објавило je ЈАВНИ ПОЗИВ за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Рок за достављање предлога за национална признања је до 30. априла 2017. године.
Текст јавног позива који садржи детаљне инструкције о начину подношења предлога, као и пријавни формулар, могу се преузети на интернет страници Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2017/03/Javni_poziv_NP2017.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2017/03/Prijava_NP2017.pdfНЕИСПЛАЋЕНЕ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ

Закон о регулисању јавног дуга Републике Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Републике Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ, ступио је на снагу 30. децембра 2016. године („Службени гласник РС“, број 108/16).

Образац пријаве потраживања и начин пријављивања одређен је Уредбом о поступку за утврђивање права на исплату старе девизне штедње грађана („Службени гласник РС“, брoj 8/17). Уз пријаву потраживања на прописаном обрасцу, која се подноси у три промерка, доставља се и документација прописана чланом 4 Уредбе.

Пријава потраживања се подноси директно Управи за јавни дуг Републике Србије (лично или поштом), на прописаном обрасцу, а може се поднети у року од годину дана од дана објављивања позива за пријаву потраживања, који је 23. фебруара 2017. године објављен  у средсвима јавног информисања у Републици Србији и на територији СФРЈ.

Текст закона, уредбе и прописани обрасци могу се преузети са сајта Управе за јавни дуг
          http://www.javnidug.gov.rs/
 KONKURS

Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културне делатности Срба у иностранству у 2016. години.


Mинистарство културе и информисања Републике Србије 25. фебруара 2016. године расписало je Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културне делатности Срба у иностранству у 2016. години.
Текст конкурса, обрасци за пријављивање, као и остали детаљи конкурса налазе се на веб сајту Министарства културе и информисања Републике Србије: www.kultura.gov.rs.

http://www.kultura.gov.rs./cyr/konkursi/k-o-n-k-u-r-s-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2016--godini

Рок за подношење конкурсних пријава је 28. март 2016. године.

За додатне информације о конкурсу заинтересовани могу да се информишу у Министарству културе Републике Србије, телефоном или путем електонске поште (телефон: +381 11 3398 026, e-mail: mladen.veskovic@kultura.gov.rs).КОНКУРС

КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА


Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2017. години.

Предмет конкурса је финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству. Програмски приоритети су очување српског националног, културног и језичког  идентитета, јачање стручних капацитета у области културе припадника српског народа у земљама региона, програми намењени деци и малолетницима, као и истраживање, очување и коришћење добара од посебног значаја за културу и историју српског народа која се налазе ван територије Републике Србије.

Рок за подношење конкурсних пријава је 28. фебруар 2017. године.

Текст конкурса, обрасци за пријављивање, као и остали детаљи конкурса налазе се на интернет страници Министарства културе и информисања Републике Србије:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/konkurs-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2017--godiniСедма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону

          Конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону Удружења новинара Србије, уз подршку Министарства спољних послова - Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, биће одржана 27. децембра у 11,00 часова у Прес центру Удружења новинара Србије (Кнез Михајлова 6, Београд).


          Седма конференција посвећена је јачању онлајн капацитета организација и удружења Срба у дијаспори и региону, њиховој улози у информисању и промовисању српске заједнице у иностранству, предностима коришћења онлајн медија, као и значају усавршавања за рад на интернету.


          Пројекат Јачање онлајн капацитета организација и удружења Срба у дијаспори и региону Удружења новинара Србије је пројектно финансиран ОДЛУКОМ о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, и матичне државе и Срба у региону број: 23/2016-01/161 од 17. октобра 2016. године.


          На конференцији ће бити представљено истраживање о интернет наступу и заступљености на мрежама удружења и организација Срба у дијаспори и региону, као и предлози за унапређење. У оквиру конференције биће организована и радионица на тему креирања садржаја, промоције на друштвеним мрежама и видљивости сајта. Организацијама и удружењима из дијаспоре и региона, медијима и другим заинтересованим биће омогућено представљање медијских пројеката намењених дијаспори и Србима у региону.


          Пријаве за учешће се могу послати до уторка, 20. децембра 2016. године на електронску адресу рс@uns.оrg.rs Координатор Конференције у Удружењу новинара Србије је Весна Масаловић vesana.masalovic@uns.rs Координатор Конференције у Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону је Николина Милатовић Поповић nikolina.milatovic@dijaspora.gov.rsЈАВНИ ПОЗИВ

Јавни позив за новинаре медија на српском језику и представнике српских организација и удружења из региона

Обавештавамо да је Удружење новинара Србије (УНС), уз подршку Министарства спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, објавило јавни позив за новинаре медија на српском језику и представнике српских организација и удружења из региона за студијски боравак и десетодневну бесплатну обуку у редакцијама у Србији.


Студијски боравак ће бити организован у децембру месецу 2016. године.


Све информације се налазе на интернет презентацији Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, на следећем линку:


www.dijaspora.gov.rs/javni-poziv-praksa-za-novinare-iz-regiona
 Оглас за ангажовање посредничке агенције у процесу продаје објеката ДКП бивше СФРЈ

 

                                                                                                                                                                      НЕЗВАНИЧНИ ПРЕВОД

ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

- Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија – као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ“) – и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у  циљу отуђивања следећих непокретности1:
а) Стална мисија СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Пета авенија 854, Њујорк 10065): оквирне додатне информације: блок 1391, парцела 6, површина 3.600 квадратних стопа/30 х 120, бруто стамбена површина 16.125 квадратних стопа, година изградње око 1910;
б) Резиденција сталног представника СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Парк авенија 730, Њујорк 10021); оквирне додатне информације: Стан 16/17Б, у кооп власништву, 718/30,000 деоница, блок 1385, парцела 37, назив пројекта: Park 71st St. Corp, бруто стамбена површина не рачунајући подрум 4,294 квадратне стопe, година изградње: 1929;
в) Амбасада и резиденција СФРЈ у Токију, Јапан (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo): оквирне додатне информације: парцела 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Токио, регистрована укупна површина 995,27 m² (приближно 28 m х 30 m), зграда 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, укупна површина 1.725,70 m² (вредност наведена у документу пројектног плана зграде), година изградње 1965;
г) Амбасада СФРЈ у Бону, Немачка (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), оквирне додатне информације: земљишна књига Mehlem, земљишнокњижни уложак бр. 2865, површина зграде и баште/дворишта 5.441 m², Schlossallee 1 и 5, површина спратова 1.565 m² (приземље, подрум, поткровље, подземна гаража са 14 паркинг места);
д) Амбасада и резиденција СФРЈ у Берну, Швајцарска (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), оквирне додатне информације: насеље: бр. 199 Bern 4, површина земљишта: укупно 1,760 m², бруто површина зграде 540 m², површина баште/дворишта 1,220 m², година изградње: 1978.
Државе сукцесори наглашавају следеће:
- Услуга посредовања у циљу отуђивања целокупне горе наведене непокретне имовине биће додељена само једној јединственој агенцији за трговину некретнинама, с којом ће државе сукцесори закључити уговор;

- Крајњи рок за достављање понуда је 30 дана од дана објављивања овог позива, док ће државе сукцесори пријављене понуђаче услуга о својој одлуци обавестити у року од 50 дана од крајњег рока за достављање понуда.

- Међу референцама које их квалификују за успешно обављање посредовања у циљу отуђивања предметне имовине, заинтересовани понуђачи ће доставити следећу документацију, и дефинисати своје услове за пружање услуга посредовања. Заинтересовани понуђачи ће у своју достављену понуду укључити следеће:    
а) Документа која потврђују да је понуђач регистровано привредно друштво;
б) Документа као доказ да понуђач има седиште, филијале или партнерске организације у земљама у којима се налази имовина која је предмет продаје и које послују у наведеним градовима (Њујорк, САД; Токио, Јапан; Бон, Немачка; Берн, Швајцарска);
в) Документа као доказ да је понуђач у последње три године остварио обрт од најмање 100 милиона USD2;
г) Гаранцију за понуду у износу од USD 50.000,00 (гаранција ће бити враћена понуђачу по потписивању уговора о посредовању),
д) Гаранција за ваљано извршење посла у износу од USD 100.000,00 (гаранција за ваљано извршење посла ће бити враћена понуђачу по извршењу уговора о посредовању),
ђ) Доказе о финансијско-пословној солвентности.
е) Доказе о техничким и стручним могућностима и референце које доказују успешно обављање посредничких услуга;
ж) Уверење да понуђач/правно лице и  одговорно лице у правном лицу нису осуђивани и кажњавани, у складу с правним прописима земље у којој је регистровано седиште понуђача и у месту сталног настањења одговорног лица у правном лицу;

- Период важења понуде је најмање 90 дана од датума њеног достављања;

- Заинтересовани понуђачи своје понуде дефинишу у виду накнаде за посредовање, изражене као проценат укупне бруто продајне цене горе наведене имовине;

- Најнижа понуђена накнада за услуге посредовања ће бити одлучујући критеријум при избору понуђача, под условом да понуђач испуњава све горе наведене услове;

- Заинтересовани понуђачи своје понуде достављају (у запечаћеној коверти на којој је назначено „Не отварај“) препорученом поштом следећем примаоцу:

Станислав Видович, Министарство спољних послова Републике Словеније, СИ-1001 Љубљана, Прешернова цеста 25,


- Државе сукцесори ће обезбедити процене тржишне вредности све горе наведене непокретне имовине одабраном понуђачу; процењена тржишна вредност имовине представља минималну тражену цену предметне имовине, изузев уколико државе сукцесори одлуче другачије;

- Продаја непокретности ће се по могућству извршити путем јавне лицитације или на било који други начин који је у складу с праксом на локалном тржишту некретнина за сваку предметну непокретност, према препоруци заинтересованих понуђача наведеној у њиховим односним понудама;

- Државе сукцесори задржавају право да не одаберу ниједног понуђача, чак и уколико су испуњени сви услови;

- Непокретна имовина наведена у овом огласу може се, а не мора, продати одвојено. Свака држава сукцесор понаособ мора да потврди продају сваке непокретности у складу са условима који ће бити договорени с подносиоцем најбоље понуде/потенцијалним купцем пре закључења продаје уколико је понуђена куповна цена нижа од процењене тржишне вредности или минималне тражене цене.

- Контакт за додатне информације: gp.mzz@gov.si или secretariat.mzz@gov.si

ФОРМУЛАРЕ ЗА УЧЕШЋЕ НА ТЕНДЕРУ

- ПРИЈАВА, БАНКАРСКА ГАРАНЦИЈА - МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ И ПРЕУЗЕТИ

У ДЕЛУ WEB ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ АМБАСАДЕ НА ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУДан примирја у Првом светском рату

Обележавање Дана примирја у Првом светском рату


У складу са Државним програмом обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, Дан примирја у Првом светском рату, на тлу Р. Македоније обележен је у петак, 11. новембра 2016. године, на српским војничким гробљима у Битољу, Бачу, Живојну и Добровени. Полагањем венаца и цвећа одата је почаст српским војницима страдалим у Великом рату.

Организатор ових манифестација је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Скопљу и Конзулатом Републике Србије у Битољу, на челу са почасним конзулом.
Државну делегацију је предводио Милан Поповић, помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије, који је у име Владе Републике Србије положио венац. У делегацији су били и представници Министарства одбране и Војске Србије, као и студенти Криминалистичко-полицијске академије из Београда и Бања Луке.

Централној комеморацији у част палим српским војницима и другим жртвама страдалим у Првом светском рату, која се традиционално оджава на Српском војничком гробљу у Битољу, присуствовали су и цвеће/венце положили представници АРМ, дипломатског и војног кора, као и удружења Срба из Битоља, Скопља и Тетова.
Полагањем венаца и цвећа почаст страдалим српским војницима одали су амбасадор и војни изасланик Француске, војни изасланици Русије, Грчке, Италије, В. Британије, САД, Бугарске, Канцеларије НАТО, као и почасни конзули Грчке и БИХ.
У име Владе Републике Србије, скупу се пригодним говором обратила амбасадор Душанка Дивјак-Томић.

Државно-војна делегација Србије одала је пошту палим српским јунацима полагањем венаца и на српским војничким гробљима у Бачу, Живојну и Добровени.

Шире о обележавању Дана примирја у Првом светском рату можете погледати на следећем линку:

www.youtube.com/watch?v=JNBJUwaMw4E104 Годишњица Кумановске битке

Обележавање 104. годишњице Кумановске битке


  У оквиру спомен-комплекса „Зебрњак“ код Куманова, у недељу, 23. октобра 2016. године, обележена је 104. годишњица Кумановске битке.  Манифестација  је одржана у организацији Одбора Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Скопљу.

Код споменика “Победе српске војске“ положени су венци и одата почаст српским војницима страдалим у Кумановској бици. У име Владе Републике Србије венац је положила амб. Душанка Дивјак-Томић, а венце  су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Владе Републике Македоније, представници Мисије ОЕБС-а у Републици Македонији, заменик војног изасланика Руске Федерације, као и представници странака и асоцијација Срба у Републици Македонији.


Након церемоније полагања венаца и одавања почасти, скупу су се обратили амб. Душанка Дивјак-Томић, заменик министра културе у Влади Македоније Драган Недељковић, као и председница Српске заједнице у Македонији Гордана Стојковска.
После церемоније полагања венаца изведен је и пригодан културно-уметнички програм.

На скупу је било присутно неколико стотина Срба из целе Македоније, чланова српских партија и удружења, а присуствовали су и представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије од 1912. до 1918.године из Врања, као и чланови бициклистичког клуба из Врања који су на Зебрњак дошли бициклима.
 

 ИЗЛОЖБА


ДОБРОВИЋ, ШУМАНОВИЋ, КОЊОВИЋ, ШУПУТ – ЕВРОПСКИ КОНТЕКСТИ

у Галерији МАНУ (отворена до 25. новембра 2016.)

Радно време Галерије МАНУ: сваког радног дана од 10.00 до 14.00 сати и од 17.00 до 20.00 сати; суботом и недељом од 17.00 до 20.00 сати.

У среду, 5. октобра 2016. године у Галерији Македонске академије наука и уметности (МАНУ) у Скопљу свечано је отворена изложба Добровић, Шумановић, Коњовић, Шупут – Европски контексти, коју је Галерија Матице српске реализовала у оквиру међународне сарадње.

Галерија Матице српске је приредила изложбу у сарадњи са Македонском академијом наука и уметности, Српском академијом наука и уметности и Амбасадом Републике Србије у Македонији, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, а у жељи да се македонској јавности представи Галерија Матице српске и део уметничке колекције коју Галерија баштини.

На отварању изложбе говорили су: академик Газанфер Бајрам, шеф ликовног одељења МАНУ, академик Таки Фити, председник МАНУ, Њ. Е. Душанка Дивјак Томић, амбасадорка Републике Србије у Македонији, Марко Деспотовић, представник Министарства културе и информисања Републике Србије, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и академик Влада Урошевић, који је изложбу званично отворио. Отварању изложбе присуствовали су Елизабета Канческа Милевска, министарка културе Македоније, Оливер Спасовски, министар унутрашњих послова Македоније, Драган Недељковић, заменик министра кулутуре, представници дипломатског кора и македонског јавног и културног живота, као и грађани.


Изложба обухвата дела четворице уметника – Петра Добровића (1890−1942), Саве Шумановића (1896−1942), Милана Коњовића (1898−1993) и Богдана Шупута (1914−1942) – који су својим деловањем обележили српску уметност прве половине XX века. 
Изложбу прати и двојезични (српско-енглески и македонско-енглески) каталог.


Изложба је реализована у оквиру програма међународне сарадње под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Реализацију изложбе омогућили су:

Sava Osiguruvanje, a.d.            Еуростандард Банка                Zegin doo.

                
Шире о изложби можете погледати на следећем линку:
https://www.youtube.com/watch?v=79jaTcCozrEОбележавање 100. годишњице битке на Кајмакчалану

Обележавање 100. годишњице битке на Кајмакчалану и присуство (посета)

председника Републике Србије, Томислава Николића 

          Поводом обележавања 100. годишњице битке на Кајмакчалану у Првом светском рату, на објекту војно-споменичке целине Кајмакчалан и Српском војничком гробљу у Битољу, 16. септембра 2016. године, свечаном одавању  поште погинулим српским војницима, присуствовао је председник Републике Србије Томислав Николић, са високом државном и војном делегацијом РС.


          Након свечаног помена на Кајмакчалану, уписа у спомен књигу у капели Св. Илије и полагања венаца на костурници српских војника, Председник је положио венац и на спомен костурници на Српском војничком гробљу у Битољу.
          Поред Председника Републике Србије, венац су положили председник Републике Српске Милорад Додик, амбасадори и војни изасланици држава савезница у Првом светском рату акредитовани у Македонији и представници политичких партија и удружења Срба из Македоније.

          Током боравка у Битољу, председник Николић састао се са председником Републике Македоније, Ђорги Ивановим и разговарао о унапређењу билатералне сарадње и јачању добросуседских односа, као и о актуелној ситуацији у региону. У пратњи свог домаћина и почасног конзула Р. Србије у Битољу, Сиљана Мицевског, председник Николић је прошетао „Широким сокаком“ (пешачком улицом у центру Битоља).

Шире о обележавању 100. годишњице битке на Кајмакчалану можете погледати на следећим линковима:

- https://youtu.be/Xh2PZIY9ShM
- https://youtu.be/XcyYQdaRyoY
 

 Посета пострадалом подручју

Представници Амбасаде РС у Скопљу, 11. августа 2016. године, посетили су тим Сектора за ванредне ситуације МУП Р. Србије, који је упућен у РМ у оквиру хуманитарне помоћи, поводом елементарне непогоде која је погодила РМ, и том приликом донирала помоћ.


Прикупљање помоћи својом донацијом помогла је српска групација „Нектар-Фруктал“, која већ дуго година успешно послује и на македонском тржишту.
Детаље обиласка и уручивање хуманитарне помоћи поплављенима можете погледати на следећим линкoвима:
  - https: //www.youtube.com/watch?v=PqOlO6w5dug
  - https://www.youtube.com/watch?v=UHmP4CNYaYsДАН СЕЋАЊА НА СТРАДАЊЕ И ПРОГОН СРБА

Одлуком Владе Републике Србије од 29. јула 2015. године о проглашењу Дана сећања на страдање и прогон Срба, а поводом трагичног страдања око 250.000 припадника српског народа у акцији хрватске војске 1995. године под називом „Олуја“, 5. август је одређен за Дан жалости на територији Републике Србије.

Организациони одбор за обележавање Дана сећања на страдање и прогон Срба донео је одлуку да 4. августа 2016. године на Платоу испред храма Св. Ћирила и Методија, у насељу Бусије, у Општини Земун, са почетком у 20.00 часова, буде одржана државна манифестација посвећена обележавању сећања на све страдале и прогнане Србе.

Имајући у виду значај обележавања Дана сећања очекује се што веће присуство и представника Срба из дијаспоре и региона. О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

У поступку јавне набавке радова конзерваторско-рестаураторске санације објеката у оквиру војне споменичке целине Кајмакчалан (у Републици Македонији) – Пројекат заштите и одржавања Меморијалних споменика прве категорије у Републици Македонији,  Aмбасада Републике Србије у Скопљу објављује Одлуку о додели уговора најповољнијем понуђачу.

Одлуку можете видети О В Д Е
 ПОЗИВ ЗА ДОДЕЛУ СТИПЕНДИЈА

Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије објавило је Позив за пријављивање за доделу 25 стипендија за школску 2016/2017. годину, за основне, мастер и докторске студије, припадницима српске националне заједнице из држава у региону (Мађарска, Бугарска, Румунија, Македонија и Албанија), старости од 18 до 35 година, у оквиру Пројекта „Србија за Србе у региону“.


Oпширније...
Изложба Зорана Чалија - Чарлија отворена 8. јула 2016. године у Скопљу: Византија извире из нас

У оквиру овогодишњег издања „Скопског лета“, ликовној публици у Републици Македонији представљена је изложба угледног српског уметника Зорана Чалије - Чарлија.


Oпширније...
ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо држављане Републике Србије да je Амбасадa Републике Србије у Скопљу започела са пријемом захтева за издавање биометријских пасоша Републике Србије.

Имајући у виду велико интересовање грађана ПОТРЕБНО ЈЕ да се претходно изврши ЗАКАЗИВАЊЕ ТЕРМИНА за подношење захтева.


Oпширније...
Обновљена директна авио линија Air Serbia Београд-Охрид, 15. јун 2016.

Слетањем „Airbus 319“ Air Serbia  на аеродом „Св. апостол Павле“ на обали Охридског језера, после трогодишње паузе, обављен је први промотивни лет на обновљеној линији Београд-Охрид. 


Oпширније...
Ступање на снагу Споразумa између Владе Републике Србије и Владе Републике Либан о укидању виза за носиоце дипломатских, специјалних и службених пасоша

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Либан о укидању виза за носиоце дипломатских, специјалних и службених пасоша, који је потписан у Бејруту, 22. јула 2015. године, ступа на снагу 28. маја  2016. године.

Од тог датума, а на основу овог споразума, држављани Републике Србије, носиоци дипломатских и службених пасоша и држављани Републике Либан, носиоци дипломатских, специјалних и службених пасоша, могу да улазе, транзитирају и бораве на територији друге државе без визе до 90 дана.
 КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА

Министарство спољних послова Републике Србије, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписало је Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Конкурс је  отворен до 26. маја 2016. године.

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и Срба у региону.

Текст конкурса, критеријуми за оцењивање и детаљно упутство за учешће на конкурсу налазе се на интернет страници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs/konkursi  и можете их пронаћи  OВДЕ
 Обележавање 75. годишњице страдања пилота код Куманова

Дан сећања на почетак Другог светског рата у Југославији и 75. Годишњица страдања  пилота Ратног ваздухопловства Краљевине Југославије, 06. априла 1941. године, обележен је традиционалном комеморацијом и полагањем цвећа код споменика у селу Доње Коњаре, код Куманова. 


Oпширније...
Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону објавило je ЈАВНИ ПОЗИВ за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Рок за достављање предлога за национална признања је отворен до 11. маја 2016. године.

Текст јавног позива можете преузети ОВДЕ. Образац за пријаву предлога за добитнике националних признања можете преузети ОВДЕПредавање на тему недавно откривених гравитационих таласа.

Универзитет у Београду обавештава да ће у среду, 13. априла 2016. године, у 13 часова у Свечаној сали Ректората проф. др Федерико Ферини, директор Европске гравитационе опсерваторије (ЕГО) oдржати предавање на тему недавно откривених гравитационих таласа.

Директан пренос биће омогућен путем интернета, на линку: media.rcub.bg.ac.rs/?p=5223 

Добродошли су сви заинтересовани.Академик Глигор Чемерски у Амбасади

Академик Глигор Чемерски, један од највећих македонских савремених уметника, са супругом Рајном, посетио је Амбасаду 29.марта о.г. У срдачном и пријатељском разговору са амб. Душанком Дивјак-Томић, разговарано је о сарадњи у области културе између Србије и Македоније и, посебно, о предстојећој изложби академика Чемерског у салону Српске академије наука и уметности у Београду, у мају о.г.  Дела академика Чемерског  добро су позната и високо цењена код београдске и српске публике, која је имала прилике да у њима ужива на изложбама на којима је академик Чемерски већ излагао.   


Oпширније...
ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (2. април 2016. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.
 


Oпширније...
Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културне делатности Срба у иностранству у 2016. години.

Mинистарство културе и информисања Републике Србије 25. фебруара 2016. године расписало je Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културне делатности Срба у иностранству у 2016. години.

Текст конкурса, обрасци за пријављивање, као и остали детаљи конкурса налазе се на веб сајту Министарства културе и информисања Републике Србије:

www.kultura.gov.rs.


Oпширније...
Свечаност поводом Дана државности Републике Србије у Скопљу 15.02.2016.

Амбасада РС у Скопљу, Почасни конзулат Р. Србије у Битољу и модна кућа „МОНА“ из Београда, 15. фебруара 2016. године, организовали су свечаност и пријем поводом Сретења - Дана државности Р. Србије. 


Oпширније...
КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПРЕКО СКАЈПА (SKYPE)

Поштовани,

Канцеларија за сарадњу са дијаспором Града Ниша објавила је позив за бесплатни тромесечни курс српског језика преко скајпа (Skype). Комплетан позив као и пријаву можете наћи на следећем линку:

http://dijasporanis.com/poziv-za-besplatni-tromesecni-kurs-srpskog-jezika-preko-skajpa-skype/

С поштовањем,
Тим Канцеларије за сарадњу са дијаспором
 Конкурс за суфинансирање пројеката

Обавештавамо вас да је Министарство спољних послова Републике Србије, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписало Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону.


Oпширније...
Дан примирја у Првом светском рату обележен је у среду, 11. новембра 2015. године

У складу са Државним програмом обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, Дан примирја у Првом светском рату на тлу Р. Македоније обележен је у среду, 11. новембра 2015. године, на српским војничким гробљима у Битољу и Добровени. Полагањем венаца и цвећа одата је почаст српским војницима страдалим у Великом рату. 


Oпширније...
THE TRUTH - NO KOSOVO UNESCO

Филм о систематском уништавању српске културне баштине на КиМ, које је ескалирало након 1999. године, можете погледати на следећем линку: 

THE TRUTH - NO KOSOVO UNESCOУ недељу, 25. октобра 2015. године, обележена је 103. годишњица Кумановске битке.

У оквиру спомен-комплекса „Зебрњак“ код Куманова, у недељу, 25. октобра 2015. године, обележена је 103. годишњица Кумановске битке.  Манифестација  је одржана у организацији Одбора Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Скопљу.


Oпширније...
Non-paper са главним аргументима Републике Србије о неприхватљивости чланства "Косова" у UNESCO

Non-paper са главним аргументима Републике Србије о неприхватљивости чланства "Косова" у UNESCO - погледајте овде.ОБАВЕШТЕЊЕ - Посебан наменски рачун за прикупљање донација за мигранте

Обавештавамо да је отворен посебан наменски рачун за прикупљање донација за мигранте:


Oпширније...
Слање хуманитарне помоћи за прихват миграната у Србији

Сва заинтересована правна и физичка лица која желе да упуте хуманитарну помоћ Републици Србији ради обезбеђења што бољих услова за привремни прихват и смештај избеглица и миграната на териорији Републике Србије, могу наћи детаљније информације на сајту Управе царина Републике Србије:

www.carina.rs/lat/Stranice/HPCP.aspx


Oпширније...
ОБАВЕШТЕЊЕ о одржавању Шесте конференције новинара и медија дијаспоре и Срба у региону

Министарство спољних послова Републике Србије -  Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и Удружење новинара Србије (УНС), уз подршку Министарства за културу и информисање Республике Србије, организују Шесту конференцију новинара и медија дијаспоре и Срба у региону.


Oпширније...
Обележавање 97. годишњице почетка пробоја Солунског фронта на Војничком гробљу у Битољу

Поводом обележавања 97. годишњице од почетка пробоја Солунског фронта, на Војничком гробљу у Битољу 13. септембра 2015. године положени су венци и одата почаст српским војницима страдалим у пробоју Солунског фронта. 


Oпширније...
Обавештење о могућности трансфера новчаних средстава из иностранства посредством Јавног предузећа „Пошта Србије“

Јавно предузеће „Пошта Србије“ увело је услугу преноса новца из иностранства на основу закључених уговора са поштанским управама Републике Француске, Руске Федерације, Републике Украјине, Републике Белорусије и Црне Горе.


Oпширније...
Обавештење о укидању виза између Републике Србије и Републике Молдавије

Дана 6. августа 2015. године на снагу ступа Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Молдавије о укидању виза за држављане двеју земаља, који је потписан у Букурешту 23. децембра 2014. године.


Oпширније...
Изложба Миливоја Новаковића - Кањоша отворена у Скопљу 7. јула 2015. године

У оквиру овогодишњег издања „Скопског лета“, ликовној публици у Републици Македонији представљена је изложба истакнутог српског сликара, магистра сликарства, Миливоја Новаковића - Кањоша. Изложбу, под називом „Пејзаж омеђен сунцем“, свечано је отворила амбасадор Републике Србије у Скопљу Душанка Дивјак - Томић.


Oпширније...
Министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну политику Републике Србије Александар Вулин у Републици Македонији (29. jун 2015. годинe)

Министар Александар Вулин свечано је открио спомен-плочу у Штипу у знак сећања на српске војнике страдале у Брегалничкој бици, 1913. годинe.


Oпширније...
Рукометни и одбојкашки камп за децу из дијаспоре и региона

Обавештавамо све заинтересоване да Министарство омладине и спорта Републике Србије, у сарадњи са Спортским савезом Србије и Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, организује десетодневни рукометни и одбојкашки камп „Спортски кампови и деца дијаспоре“. Камп је намењен деци из дијаспоре и српских заједница из региона, узраста од 8 до 16 година, а са радом почиње 15. јула 2015. године на Златару.


Oпширније...
Конкурс „Србија за Србе у региону“

Обавештавамо да Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, због недовољно финансијских средстава у буџету за 2015. годину, није у могућности да понуди стипендије за академску 2015/2016 годину у оквиру Пројекта „Србија за Србе у региону“.Ликовни уметници из Републике Србије учесници Ликовне колоније „Љубанци 2015“

На Ликовној колонији „Љубанци 2015“, која је одржана од 13. до 19. јуна 2015. године у организацији скопске општине Булел и Удружења ликовних педагога града Скопља, учествовали су и ликовни уметници из Републике Србије. Владан Ранђеловић и Ирена Ранђел из Ниша, и Снежана Манасић из Панчева стварали су заједно са ликовним уметницима из Републике Македоније и Републике Словеније ликовна дела на којима су овековечени стара љубанска архитектура и пејзажи Скопске Црне Горе.


Oпширније...
Министар Дачић на Годишњем састанку министара спољних послова земаља -чланица Централно-европске иницијативе

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић учествовао је на министарском састанку земаља - чланица Централно-европске иницијативе, који је одржан 14. и 15. јуна 2015. године у Охриду. Поред министра Дачића, а састанку су учествовали и представници Македоније, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније, Албаније, Аустрије, Белорусије, Бугарске, Чешке, Молдавије, Румуније, Пољске, Словачке, Италије и Украјине.


Oпширније...
Обавештење о могућности трансфера новчаних средстава из иностранства посредством Јавног предузећа „Пошта Србије“

Јавно предузеће „Пошта Србије“ увело је услугу преноса новца из иностранства на основу закључених уговора са поштанским управама Републике Француске, Руске Федерације, Републике Украјине и Републике Белорусије. Услуга је намењена свим грађанима који живе или су на привеменом раду у иностранству, а који желе да пошаљу новац у Републику Србију.


Oпширније...
Вести
ИЗЛОЖБА археолошког локалитета Кале Кршевица
Посета школама у којима се настава изводи на српском језику
ПОЗИВ ЗА ПОСЛОВНУ САРАДЊУ
ПРОМОЦИЈА ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ ЗЛАТИБОРА
Обележавање Дана примирја
ЗЕБРЊАК 2017.
КОНФЕРЕНЦИЈА
ВИЗНИ РЕЖИМ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Пракса за новинаре
ПОЗИВ
Сарадња градова Горњи Милановац и Пробиштип
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ годишњице Брегалничке битке
Конференција
Дипломатски Базар у Скопљу
Укинуте визе
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
САОПШТЕЊЕ за грађане Републике Србије који путују у Републику Македонију
Српска јутарња кафа у Скопљу
КОНКУРСИ
ЈАВНИ ПОЗИВ
НЕИСПЛАЋЕНЕ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ
KONKURS
КОНКУРС
Седма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону
ЈАВНИ ПОЗИВ
Оглас за ангажовање посредничке агенције у процесу продаје објеката ДКП бивше СФРЈ
Дан примирја у Првом светском рату
104 Годишњица Кумановске битке
ИЗЛОЖБА
Обележавање 100. годишњице битке на Кајмакчалану
Посета пострадалом подручју
ДАН СЕЋАЊА НА СТРАДАЊЕ И ПРОГОН СРБА
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
ПОЗИВ ЗА ДОДЕЛУ СТИПЕНДИЈА
Изложба Зорана Чалија - Чарлија отворена 8. јула 2016. године у Скопљу: Византија извире из нас
ОБАВЕШТЕЊЕ
Обновљена директна авио линија Air Serbia Београд-Охрид, 15. јун 2016.
Ступање на снагу Споразумa између Владе Републике Србије и Владе Републике Либан о укидању виза за носиоце дипломатских, специјалних и службених пасоша
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА
Обележавање 75. годишњице страдања пилота код Куманова
Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону
Предавање на тему недавно откривених гравитационих таласа.
Академик Глигор Чемерски у Амбасади
ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културне делатности Срба у иностранству у 2016. години.
Свечаност поводом Дана државности Републике Србије у Скопљу 15.02.2016.
КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПРЕКО СКАЈПА (SKYPE)
Конкурс за суфинансирање пројеката
Дан примирја у Првом светском рату обележен је у среду, 11. новембра 2015. године
THE TRUTH - NO KOSOVO UNESCO
У недељу, 25. октобра 2015. године, обележена је 103. годишњица Кумановске битке.
Non-paper са главним аргументима Републике Србије о неприхватљивости чланства "Косова" у UNESCO
ОБАВЕШТЕЊЕ - Посебан наменски рачун за прикупљање донација за мигранте
Слање хуманитарне помоћи за прихват миграната у Србији
ОБАВЕШТЕЊЕ о одржавању Шесте конференције новинара и медија дијаспоре и Срба у региону
Обележавање 97. годишњице почетка пробоја Солунског фронта на Војничком гробљу у Битољу
Обавештење о могућности трансфера новчаних средстава из иностранства посредством Јавног предузећа „Пошта Србије“
Обавештење о укидању виза између Републике Србије и Републике Молдавије
Изложба Миливоја Новаковића - Кањоша отворена у Скопљу 7. јула 2015. године
Министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну политику Републике Србије Александар Вулин у Републици Македонији (29. jун 2015. годинe)
Рукометни и одбојкашки камп за децу из дијаспоре и региона
Конкурс „Србија за Србе у региону“
Ликовни уметници из Републике Србије учесници Ликовне колоније „Љубанци 2015“
Министар Дачић на Годишњем састанку министара спољних послова земаља -чланица Централно-европске иницијативе
Обавештење о могућности трансфера новчаних средстава из иностранства посредством Јавног предузећа „Пошта Србије“
Архива вести