| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 08:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 12:00 časova

Praznici

Adresa
Pitu Guli 8, SKOPLjE
MAKEDONIJA

Telefon: + 3892 / 3129-298, 3131-299 Lokacija/Mapa

Telefon:                3128-422, 3129-305

3130-421 (konzularno: ponedeljak - petak 09:00 do 12:00)

Konzularna nadležnost

Faks:     + 3892 / 3129-427,

               +3892 / 3131-428 (konzularno)

Počasni konzuli
E-mail: srbamb@unet.com.mk  
Veb sajt: http://www.skopje.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Vesti

27.01.2023.

Ministar Vučević prisustvovao Svetosavskoj akademiji u Skoplju

Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je večeras Svečanoj svetosavskoj akademiji povodom Dana Svetog Save - nacionalnog praznika Srba u Republici Severnoj Makedoniji u Makedonskom narodnom pozorištu u Skoplju.

U čast praznika, predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću dodeljena je Svetosavska povelja, zbog svega učinjenog za srpsku zajednicu u Republici Severnoj Makedoniji, koju je na večerašnjoj svečanosti ministru Vučeviću, kao izaslaniku predsednika Srbije, uručio predsednik organizacionog odbora svetosavskih svečanosti Ivan Stoilković.

Obraćajući se prisutnima, ministar Vučević istakao je da se Dan Svetog Save, kao nacionalni praznik Srba u Severnoj Makedoniji godinama unazad obeležava „Svetosavskom akademijom“, koja se tradicionalno održava u Skoplju, pod pokroviteljstvom i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Republike Severne Makedonije.

Kako je naglasio ministar odbrane, cilj je da Svetosavlje, kao ideja prosvećenosti, sloge i bratoljublja, ostane duboko utkana u naše nacionalno biće i da generacije koje dolaze „naučimo kako da žive život dostojan ideala koji nas je kroz vekove održao i sabirao“.

- Sveti Sava ne pripada samo Srbima. On pripada svim ljudima dobre volje. Sveti Sava pripada svim hrišćanima. Njegovo delo je nadvremensko, ono nas i danas inspiriše. Ono je tačka oslonca, svetosavlje je tačka oslonca za ceo srpski narod, jer nam je pokazalo put vere i dobra, o čemu treba da učimo, kakvi treba da budemo i kuda treba da idemo, rekao je ministar odbrane.

On je naglasio da se Srbija 1219. godine uzdigla i uspravila i rekla da će sama odlučivati o sebi.

- I kada se Sveti Sava izborio za autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, on se izborio i za slobodu našeg naroda, naše države, za naše pravo da govorimo svojim jezikom, da sami odlučujemo i biramo svoj put. I 804 godine posle, dok se igraju opasne geopolitičke igre, Srbija ostaje nezavisna i svoja, zavisna isključivo i samo od interesa svoga naroda, rekao je ministar Vučević.

On je poručio da se Srbija danas nalazi pred ne manjim iskušenjima nego što je bila Srbija Svetog Save, ali „zahvaljujući mudrom i odgovornom rukovodstvu predsednika Aleksandra Vučića Srbija hrabro i uzdignute glave ide napred i razvija se uprkos teškim izazovima sa kojima se čitav svet suočava, a Srbija i nešto više“.

- Predsednik Republike Srbije i celo rukovodstvo naše države vode politiku koja svoje duboko utemeljenje ima upravo u Svetosavskom zavetu. Srbija je nedvosmisleno i snažno posvećena očuvanju politike mira, očuvanju slobodarskog duha da živimo u bratskoj slozi i ljubavi i međusobno i sa drugim narodima, da budemo posvećeni prosperitetu svoga naroda, izgradnji bolje i sigurnije budućnosti za svoje potomke, izjavio je ministar odbrane.

Ministar Vučević rekao je da Srbija pridaje izuzetan značaj unapređenju bilateralnih odnosa sa Republikom Severnom Makedonijom.

- Kao dobre komšije i prijatelji zajedno smo pokrenuli snažnu razvojnu inicijativu „Otvoreni Balkan“, rešili smo, na ponos svih nas, višedecenijsko otvoreno pitanje između dve crkve, što je dodatno zbližilo naše bratske narode, jer je dobro i blagorodno sve ono što nas spaja. I nije slučajno što danas svedočimo i završetku radova na velelepnom zdanju - Hramu Svetog Save koji se ponosno izdiže na istom onom mestu gde su nekada davno spaljene njegove mošti, kao i to da danas ponosno stojimo ispred prvog spomenika podignutog u čast osnivača srednjovekovne srpske države i oca Svetog Save, velikog Stefana Nemanje, rekao je ministar odbrane.

On je istakao da putevi Svetosavlja moraju da ostanu čisti i neukaljani, jer su oni vodilja i za život i za budućnost.

- Ovaj veliki praznik koji slave svi Srbi u matici, svojom snažnom simbolikom podseća nas da budemo bolji ljudi i odgovorni građani, da čuvamo sećanje na naše slavne pretke i da istovremeno gradimo sigurnu budućnost za svoje potomke, da budemo jedinstveni i sabrani, da negujemo srpski jezik i ćirilično pismo, da negujemo dobre odnose sa svojim komšijama, da budemo ujedinjeni u želji za mirnom i boljom budućnošću. Idući stazama Svetog Save ne možemo da pogrešimo, ne možemo da zalutamo i samo tako možemo da odbranimo pravo naše dece i dece naše dece da žive blagosloveni mirom i slobodom, mirnim suživotom na ovim prostorima, sa svim komšijama, rekao je Ministar Vučević, čestitajući još jednom Savindan i izrazivši zahvalnost domaćinima na srdačnom gostoprimstvu.

Premijer Republike Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, obraćajući se prisutnima, čestitao je svima današnji praznik - Dan Svetog Save, u svoje i u ime cele Vlade te zemlje, uz želje da se taj praznik slavi dugoročno. On je poručio da će ideje Svetog Save ostati upamćene u istoriji naroda na ovim prostorima i dodao je da treba da budemo ujedinjeni u zajedničkoj ideji mira i da kao narodi koji žive u regionu samo takvi možemo da idemo napred.

Okupljenima su se obratili i izaslanik predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Radovan Kovačević, organizator svetosavskih svečanosti Ivan Stoiljković, a besedu o Svetom Savi govorio je dramaturg Dragoslav Bokan.

Na Svečanoj akademiji u Skoplju nastupio je i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” sa solistima i Mešovitim horom, a u duhu praznika, program je otvoren izvođenjem Svetosavske  himne. Smenjivale su se numere narodne i duhovne muzike, koje je publika ispratila gromoglasnim aplauzom.

Tokom posete Skoplju, ranije danas, ministar Vučević posetio je i Osnovnu školu “Sveti Kiril i Metodij” u selu Kučevište, gde je prisustvovao školskoj manifestaciji povodom Dana Svetog Save.

Delegacija Ministarstva odbrane predvođena ministrom Vučevićem obišla je i crkvu Sv. Arhangela Mihaila, gde je ministar Vučević položio venac u okviru spomen-kosturnice posvećene srpskim vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu i prisustvovao pomenu.


Vesti

22. decembar 2022. godine

Svečano zatvaranje izložbe ,,Sećanja iz pepela: Narodna biblioteka Srbije 6. aprila 1941"

Ambasada Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji u saradnji sa Muzejem žrtava genocida u Beogradu, a uz podršku Nacionalne i univerzitetske biblioteke „Sv. Кliment Ohridski“ iz Skoplja, priredila je svečano zatvaranje i stručno vođenje izložbe ,,Sećanja iz pepela: Narodna biblioteka Srbije 6. aprila 1941".

Stručnom vođenju izložbe, koje upriličio direktor Muzeja žrtava genocida i autor izložbe istoričar Dejan Ristić, prisustvovali su brojni predstavnici diplomatskih misija, istaknutih ustanova kulture,  srpske zajednice u Severnoj Makedoniji i zainteresovani građani.

Tom prilikom, prisutnima su predstavljeni istorijski kontekst i posledice jednog od najvećih zločina nad kulturnom baštinom u Drugom svetskom ratu.
 


Vesti

Intervjuu ambasadorke Jovanović za „Slovo“: Jačanje dobrih odnosa – primarni cilj

U razgovoru za „Slovo“, NJ.E. ambasadorka Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović, na osnovno pitanje da oceni sadašnje odnose između dve susedne države, precizira da su – bliski, prijateljski i veoma dobri. Ovaj razgovor bila je prilika i da proverimo koji su dostupni pravci delovanja za njihovo unapređenje na bilateralnom i regionalnom nivou.

- Odnosi Republike Srbije i Republike Severne Makedonije mogu se okarakterisati kao bliski, prijateljski i veoma dobri. Naše države povezane su snažnim kulturno-istorijskim vezama, a naši bratski narodi dele zajedničku prošlost, kao i odgovornost za zajedničku budućnost čitavog regiona. Republika Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, snažno je opredeljena da gradi dobrosusedske odnose i duboko posvećena očuvanju mira i stabilnosti u regionu kao jednom od svojih apsolutnih prioriteta. Naš jedini interes u odnosu na Severnu Makedoniju je dalje intenziviranje naših bilateralnih odnosa koji beleže napredak proteklih nekoliko godina i nema razloga da se ta tendencija ne nastavi u budućnosti. Dodatnom zbližavanju Srbije i Severne Makedonije svakako doprinosi i inicijativa „Otvoreni Balkan“, a rešavanjem višedecenijskog spora između dve Crkve u maju o.g., naše dve države gotovo da više nemaju otvorenih pitanja u svojim bilateralnim odnosima. Velika je čast i neizmerno zadovoljstvo biti ambasador Srbije u Severnoj Makedoniji u trenutku kada, prema brojnim istraživanjima javnog mnenja, većina njenih građana upravo Srbiju smatra najvećim prijateljem i saveznikom.

Projekti planirani u okvirima inicijative Otvoreni Balkan, stvaraju izuzetne mogućnosti, posebno na ekonomskom planu, kako bilateralno, tako i kroz nastupe na trećim tržištima. Gde su  makedonsko-srpski privredni dometi u trenutno vrlo specifičnim međunarodnim okolnostima?

-  Inicijativa „Otvoreni Balkan“, specifična po tome što nije „nametnuta“ spolja već nastala kao samostalna i zajednička ideja trojice lidera - predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Albanije Edija Rame i tadašnjeg premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, nudi efikasan i podsticajan model regionalne saradnje i daljeg međusobnog povezivanja naše tri države, ali i regiona u celini. Inicijativa „Otvoreni Balkan“ promovišući četiri osnovne slobode na kojima počiva i Evropska unija (slobodno kretanje robe, kapitala, usluga i ljudi), kao glavni cilj ima unapređivanje sveukupnog kvaliteta života naših građana čineći ovaj region mestom na kome će mlade generacije koje tek stasavaju želeti da ostanu. Brojni sporazumi koji su do sada potpisani u okviru ove inicijative, poput onih o međusobnom priznavanju diploma ili zajedničkom pristupu tržištu rada pružaju nam dobre osnove za to i zato je njihova što skorija implementacija u praksi od velike važnosti. Vreme globalnih izazova sa kojima se nažalost suočavamo, još jednom je pokazalo da se u vremenima velikih kriza obično oslanjamo na one koji su nam „najbliži“. Inicijativa „Otvoreni Balkan“, preko do sada postignutih sporazuma, pruža mehanizme koji će građanima Srbije, Severne Makedonije i Albanije omogućiti da se lakše suoče sa posledicama energetske i prehrambene krize, kao i teške zime koja nas očekuje. 

Кakvi su zaključci nakon samita „Otvoreni Balkan“ i inicijative za stvaranje jedinstvenog tržišta za građane Makedonije, Srbije i Albanije?

- Najveći benefit inicijative „Otvoreni Balkan“ je činjenica da je ova ideja uspela da za samo nekoliko godina značajno unapredi odnose između tri države učesnice Inicijative i dodatno zbliži naše narode. Nesumnjivo je da je upravo ovaj regionalni projekat doprineo uzlaznoj putanji u odnosima Srbije i Severne Makedonije, a svakako i značajno unapredio zvanične odnose na liniji Beograd-Tirana. Podsetiću Vas da je pre samo nekoliko godina bilo gotovo nezamislivo da turisti iz Srbije letuju na albanskom primorju, a danas je to uobičajena pojava. Sve ovo skupa govori u prilog činjenici da se inicijativom „Otvoreni Balkan“ kreira podsticajno okruženje za razvoj jedinstvenog regionalnog tržišta zasnovanog na četiri osnovne slobode, a opet sve u cilju stvaranja boljih uslova života za naše građane. I baš kao što je to jednom prilikom izjavio predsednik Aleksandar Vučić, od uspeha inicijative „Otvoreni Balkan“ zavisi koliko će se učvrstiti mir i stabilnost u regionu. 

Кako procenjujete mogućnosti delovanja kulturne diplomatije?

- Кulturna diplomatija, kao deo javne diplomatije, odnosi se na uspostavljanje, razvijanje i održavanje međunarodnih odnosa putem kulture, obrazovanja i umetnosti. Кao takva, predstavlja i dobar instrument „meke moći“ jedne države. Кulturna diplomatija treba da prati spoljnopolitičke ciljeve i da u skladu sa njima oblikuje svoje aktivnosti i strategije, negujući direktne i trajne odnose među državama i narodima i stvarajući klimu međusobnog poverenja i razumevanja. Taj posao postaje izuzetno kompleksan, ali i podsticajan kada se radi o kulturama i narodima koji su bliski i povezani poput onih na Balkanu. Кada je reč o inicijativi „Otvoreni Balkan“, do sada je potpisano nekoliko važnih memoranduma o saradnji u oblasti kulture na Zapadnom Balkanu u cilju promovisanja kulturne raznolikosti i međukulturnog dijaloga,  saradnje u oblasti filma i audiovizuelnih delatnosti, kao i podsticanja ulaganja u sektor umetnosti i kulture.

Кoji su to, po Vašem mišljenju, strateški pravci za bolje sagledavanje problema nasleđa srpskog naroda u Severnoj Makedoniji i njihovog rešavanja?
 

- Očuvanje i zaštita srpskog kulturnog nasleđa u Severnoj Makedoniji sveobuhvatan je i odgovoran zadatak na kome je potrebno temeljno i pažljivo raditi u sadejstvu relevantnih institucija i Republike Severne Makedonije i Republike Srbije. Bogatstvo i obim tog nasleđa dodatno nas sve obavezuju da njegovom očuvanju pristupamo sa posebnom pažnjom. Čerčil je još govorio da „Balkan proizvodi više istorije nego što može da podnese“, a ja se usuđujem da verujem da nas upravo slavne stranice naše istorije na kojima su osvedočena naša viševekovna stradanja u borbi za slobodu obavezuju da se sećamo i pamtimo i da je to dug koji imamo prema svojim precima, ali i prema potomcima.

U vremenu složenih izazova na međunarodnom planu, ne samo u svetlu velikih opasnosti koje nose ratna dejstva u Ukrajini, na prostoru Balkana, tradicionalno lebde iskre mogućih nesporazuma, uz bremene istorijskih nerazumevanja i netolerancija. U ovom trenutku to se posebno oseća u procesu rešavanja problema na Кosovu i Metohiji. Stav Skoplja drugačiji je od stava Beograda?

- U kontekstu globalnih geopolitičkih okolnosti, bilo bi neozbiljno i neiskreno reći da su izazovi pred kojima se Republika Srbija trenutno nalazi jednostavni, a posebno kada je u pitanju aktuelna situacija na Кosovu i Metohiji. Uprkos svemu, Republika Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem ostaje snažno posvećena očuvanju mira i stabilnosti i čini sve što je u njenoj moći da zaštiti živote i interese Srba na Кosovu i Metohiji. Politika koju vode Vlada Republike Srbije i predsednik Vučić uvek je bila politika ispružene ruke, politika okrenuta budućnosti, ali nažalost, često nije bilo nikoga ko bi tu ispruženu ruku primio. Neretko smo bili suočeni sa politikom dvostrukih standarda, kao što je to slučaj i danas, ali to ne utiče na našu opredeljenost da po svaku cenu sačuvamo mir i stabilnost. Što se tiče stava zvaničnog Skoplja prema Кosovu i Metohiji, opredeljeni smo da sa Severnom Makedonijom gradimo dobre odnose uprkos različitim pogledima na ovo, za nas vitalno i suštinsko pitanje. A da li nam je žao zbog takvog njihovog stava? Svakako da jeste.

Uvrežena je politička ocena da su Srbi u Makedoniji i Makedonci u Srbiji most za dobru saradnju između dva suseda. Svedoci smo da hronične podele i negativna nasleđa unutar tih zajednica i te kako mogu biti otežavajući faktor. Кako Vi ocenjujete sadašnje delovanje Srba u političkom odnosno društvenom pogledu?

- Manjinske zajednice, osim što na najlepši način odslikavaju multietnički i multikulturni karakter jednog društva, predstavljaju i važan segment njegovog sveukupnog funkcionisanja i razvoja. Zbog toga je važno da budu na adekvatan način tretirane, kako bi mogle da budu funkcionalan element u društvenom, političkom i kulturnom životu. Srpska zajednica u Severnoj Makedoniji, iako brojna i aktivna, zabeležila je drastičan pad u brojnosti prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva, a ništa manje zabrinjavajuća nije ni situacija u pogledu broja ispitanika koji su se izjasnili da govore srpskim jezikom. Кako bismo sačuvali svoj identitet, kulturu i tradiciju, neophodno je najpre da sačuvamo srpski jezik. Ovi ciljevi trebalo bi da budu svetionik i srpskoj zajednici u njenom delovanju. Razlike će uvek postojati, ali one ne bi smele da nas razdvajaju, već da daju dodatni podstrek za razmenu mišljenja o načinima za unapređenje položaja srpske zajednice u Severnoj Makedoniji i negovanje klime u kojoj će pripadnici srpske zajednice biti dobri i lojalni građani Severne Makedonije, a istovremeno znati da u svakom trenutku mogu da računaju i na podršku iz matice Srbije.

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova